HHC: Veilig alternatief THC? Effecten, risico's en verslaving

HHC is een psychoactieve stof in de cannabisplant die qua werking en effecten veel lijkt op THC. Het is nog maar sinds enkele jaren op de markt als een legaal alternatief voor THC. Meerdere Europese landen hebben sindsdien echter een verbod ingesteld op de drug of onderzoeken de noodzaak van een verbod op HHC-producten, waaronder België, Frankrijk en Duitsland. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over HHC, van de werking en effecten tot mogelijke risico’s en wat je kunt doen bij verslavingsproblemen.

Wat is HHC?

HHC is een stof in de cannabisplant dat net zoals de cannabinoïde THC sterke psychoactieve effecten heeft op gebruikers. HHC staat voor hexahydrocannabinol. In cannabis zitten honderden verschillende cannabinoïden, maar alleen van HHC en THC is bekend dat ze gebruikers ‘high’ kunnen maken. De twee cannabinoïden lijken qua chemische structuur dan ook veel op elkaar, volgens onderzoek uit 2024 in Drug Testing and Analysis.

HHC wordt soms wel een semi-synthetische cannabinoïde genoemd. Hoewel het behoort tot de natuurlijke cannabinoïden, komt het slechts in zeer kleine hoeveelheden voor in de cannabisplant. Zo weinig dat het op natuurlijke wijze niet echt effect heeft. Daarom wordt vaak extra HHC in een laboratorium gemaakt. HHC komt zo ook in verschillende vormen voor, van gummybeertjes tot HHC olie en vapes.

Hoe werkt HHC?

HHC werkt door het endocannabinoïde systeem van je lichaam te beïnvloeden, volgens Italiaanse onderzoekers in Current Neuropharmacology. Dit is een erg belangrijk systeem dat helpt bij het reguleren van je stemming, eetlust, pijngevoelens en het geheugen. De werking van HHC is grotendeels vergelijkbaar met THC. Beide stoffen veranderen tijdelijk de werking van het endocannabinoïde systeem in je lichaam waardoor je stemming verbetert, pijngevoelens afnemen, je eetlust toeneemt en je zintuigen je omgeving anders verwerken. Het gebruik van HHC zou echter minder snel tot bijwerkingen leiden vergeleken met THC, volgens ervaringen van sommige gebruikers online.

Wat zijn de effecten van HHC?

De effecten van HHC zijn vooral euforisch, ontspannend en pijnverlichtend. Je krijgt als gebruiker onder meer een fijn gevoel door HHC en voelt je lichaam en geest ontspannen. Ook kun je minder pijn ervaren. Deze HHC voordelen en effecten zijn wel afhankelijk van de concentratie HHC olie en de ingenomen dosis. Vooral in hoge doseringen zul je een ‘high’ effect ervaren, volgens een studie uit 2023 in het vakblad Cannabis and Cannabinoid Research. Je ervaart hierdoor veranderingen in je zintuiglijke waarneming en je gevoel van tijd en ruimte.

Mogelijke effecten van HHC zijn:

  • Lichamelijke en geestelijke ontspanning
  • Gevoel van geluk en tevredenheid
  • Minder pijnklachten (waaronder chronische pijn)
  • Veranderingen in je zintuiglijke waarneming, waaronder hallucinaties
  • Helpen bij slaap

Wat zijn de risico’s van HHC?

De risico’s van HHC zijn onder meer het verslavingspotentieel, psychische bijwerkingen en gezondheidsklachten bij regelmatig gebruik. In tegenstelling tot andere cannabinoïden zoals THC en CBD, is HHC ook nog relatief weinig bestudeerd. Het is daarom nog onduidelijk of HHC veilig is op de lange termijn, of dat het tot chronische gezondheidsproblemen kan leiden.

Enkele risico’s van HHC zijn:

  • Verslaving
  • Psychische klachten zoals angst, paranoia en paniekaanvallen
  • Verhoogd risico op psychische aandoeningen zoals schizofrenie en psychose
  • Ontwikkelingsproblemen bij regelmatig gebruik door jongeren
  • Nog onbekende effecten van HHC op lange termijn

Is HHC verslavend?

Ja, HHC is waarschijnlijk verslavend. Net zoals THC bindt HHC zich namelijk aan bepaalde neurotransmitters in de hersenen die zo afhankelijk raken van extra stimulansen. Zo komt er onder meer dopamine en serotonine vrij in het lichaam door de cannabinoïde. HHC is echter ‘waarschijnlijk’ verslavend omdat nog niet goed onderzocht is hoe verslaving aan de psychoactieve stof werkt onder gebruikers. Dit komt onder meer doordat HHC pas sinds kort populair is geworden voor recreatief gebruik als een legaal alternatief voor THC.

Stoppen met HHC

Om veilig te stoppen met HHC kun je het beste professionele hulp inschakelen. Bij een afhankelijkheid aan HHC kun je namelijk last krijgen van vervelende ontwenningsverschijnselen. Deze variëren van ‘onschuldige’ klachten zoals een droge mond, zweten en rusteloosheid tot ernstige klachten als hevige angst, grote stemmingsschommelingen en psychose.

Door begeleiding beperk je de kans op ernstige ontwenning en is de kans groot dat je deze succesvol doorstaat. Je doorloopt dan een detoxtraject waarbij je in de gaten wordt gehouden en eventueel medicatie en/of counseling krijgt om afkickverschijnselen te verminderen.

Therapie en verdere behandeling

Na de lichamelijke ontwenning volg je meestal therapie om de geestelijke verslaving te behandelen. Vaak omvat therapie bij verslavingszorg cognitieve gedragstherapie, waarmee je leert inzien hoe je gedachten schadelijk zijn en op welke manier je hiermee om kunt gaan. Een behandelingstraject in een kliniek zal vaak ook groepstherapie bevatten. Je wisselt hierin ervaringen en steun uit met lotgenoten, wat helpt op weg naar herstel.

Onthoud dat verslaving vaak een levenslang traject is, waar je nooit in kunt verslappen. Nazorg en een plan voor terugvalpreventie zijn enkele manieren waarop je de kans beperkt dat je terugvalt in een verslaving.

Zoek jij hulp voor een verslaving aan HHC of cannabis? Bel vandaag naar 020 – 245 7480 voor persoonlijk advies van onze medewerkers over de meest geschikte behandelopties in jouw situatie.

Veelgestelde vragen over HHC

Is HHC illegaal?

Hoewel HHC legaal verkrijgbaar is in Nederland op dit moment, is HHC wel in sommige Europese landen al verboden. Wetgeving voor HHC kan daarom in de toekomst snel veranderen.

Kun je high worden van HHC?

Ja, je kunt high worden van HHC. De cannabinoïde heeft namelijk een structurele gelijkenis met THC, de meest bekende psychoactieve stof in cannabis.

Kan HHC worden gevonden met een speekseltest?

Nee, HHC kan zelf nog niet gevonden worden met een speekseltest. Wel kan er een vals ‘positief’ resultaat zijn voor THC in een speekseltest omdat de chemische structuur van beide stoffen erg vergelijkbaar is, waardoor je toch positief test bij een drugstest.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00