Ontwenningsverschijnselen, ook wel onthoudingsverschijnselen genoemd, ontstaan wanneer iemand na een periode van overmatig drinken stopt, of minder alcohol gaat drinken. De effecten kunnen per persoon verschillen; de één heeft er meer last van dan de ander. Dit heeft te maken met factoren zoals lichamelijke conditie, gevoeligheid, de hoeveelheid alcohol die de persoon gedronken heeft en voor hoelang. Tijdens de eerste dagen zijn de onthoudingsverschijnselen vaak het ergst.
Inhoud
Welke ontwenningsverschijnselen krijg je als je stopt met alcohol?
Heb je voor langere tijd veel alcohol gedronken (vanaf zes glazen per dag), dan kunnen er allerlei onthoudingsverschijnselen optreden wanneer je besluit te stoppen. In de eerste week zijn de afkickverschijnselen vaak het ergst en met name lichamelijk voelbaar, waarbij klachten zoals je gespannen voelen, slecht slapen, beven en misselijkheid kunnen optreden. Vervolgens is er nog de mentale fase, die veel langer kan aanhouden.
Lees hier meer over alcoholisme.
Welke ontwenningsverschijnselen krijg je op korte termijn?
Over het algemeen is het zo dat hoe langer de persoon verslaafd geweest is aan drank, des te erger de afkickverschijnselen. Dit kan per persoon dus variëren.
De ontwenningsverschijnselen bij alcohol die meestal in de eerste week optreden, zijn de volgende:
- Zweten
- Misselijkheid
- Angstige gevoelens
- Vermoeidheid
- Onrustig gevoel
- Somberheid
- Lusteloosheid
- Verhoogde bloeddruk
- Spierkramp
- Slecht slapen
- Gespannen
- Trillende handen
- Verwardheid
- Paranoia
- Snelle hartslag
In sporadische gevallen verliezen mensen hun bewustzijn, wat eventueel gepaard gaat met een heftige spierkramp of een delirium tremens, waarbij verwardheid en hallucinaties of illusies kunnen optreden, maar ook ernstige tremoren, overvloedig zweten, koorts en hartkloppingen.
Dit soort onthoudingsverschijnselen kunnen gevaarlijk zijn. De verschijnselen zouden na een paar dagen minder moeten worden. Problemen met slapen, je gespannen, angstig, somber of lusteloos voelen, zijn echter afkickverschijnselen die vaak nog langer aanhouden.
Lees ook: De risico’s van alcoholvergiftiging.
Welke ontwenningsverschijnselen krijg je na een maand?
Gelukkig kan je lichaam snel afkicken van alcohol. Ontwenningsverschijnselen zijn vooral het heftigst in de eerste dagen na het stoppen met drinken, daarna zullen ze afnemen. Vaak zijn deze onthoudingsverschijnselen na een week al verdwenen.De onthoudingsverschijnselen waar je na een maand nog last van kunt hebben, zijn de volgende:
- Sombere gevoelens
- Slapeloosheid
- Angst
- Lusteloosheid
Problemen in het leven van de verslaafde komen nu extra hard aan. Denk aan familieproblemen of financiële problemen die door alcohol zijn ontstaan. De kans is groot dat de verslaafde in het oude patroon terugvalt en weer naar alcohol grijpt, vooral op minder goede momenten.
Meer de verdieping in? Lees ook: Wat is comazuipen?
Welke ontwenningsverschijnselen krijg je op lange termijn?
Zelfs jaren na het afkicken, kan de drang om alcohol te drinken nog aanwezig zijn. De verleiding gaat bij sommige mensen zelfs helemaal niet meer weg. Het is belangrijk om professionele hulp te krijgen om leren om te gaan met dit soort verleidingen.
De lichamelijke verslaving duurt meestal ongeveer een week, maar de psychische ontwenning kan van veel langere duur zijn, vooral wanneer de oorzaak van de verslaving niet wordt aangepakt. En zelfs al is de oorzaak aangepakt en heb je je leven weer terug op de rails, is een terugval zeker niet uitgesloten.
Ontwenningsverschijnselen alcohol tegengaan
Om zo min mogelijk last te hebben van afkickverschijnselen en herstel te bevorderen, kun je medicatie van je huisarts krijgen. Er is medicatie die helpt om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan, medicatie die de drang kan verlagen, maar ook medicatie die je ziek maakt wanneer je alcohol drinkt.
Medicatie die afkickverschijnselen tegengaat
Behalve dat het de verschijnselen vermindert, kan dit soort medicatie ook voorkomen dat er een delirium tremens of een toeval ontstaat.
Voorbeelden van dit soort medicijnen zijn Valium en Tranxène. Deze kunnen kalmerend werken, maar omdat deze – net als alcohol- verslavend kunnen zijn, mogen ze maar voor een korte tijd gebruikt worden. Vaak zijn dat enkele weken.
Medicatie die de drang naar alcohol vermindert
Voorbeelden van dit soort medicatie zijn Campral en Selincro. Campral werkt om een terugval te voorkomen, maar wordt ook voorgeschreven wanneer iemand wil stoppen met drinken of het alcohol gebruik wil afbouwen.
Selincro is een nieuwer medicijn en zorgt ervoor dat de genotservaring van het alcoholgebruik vermindert.
Medicatie die je ziek maakt bij het consumeren van alcohol
Dit is absoluut geen oplossing voor de lange termijn, maar kan wel helpen om drinkgewoontes te doorbreken. Een voorbeeld is Antabuse. Ook kan andere medicatie, tegen bijvoorbeeld maag- en darmklachten en leverstoornissen, of supplementen voorgeschreven worden, zoals vitamine B.
Omdat een alcoholverslaving in de meeste gevallen gepaard gaat met een slecht eetpatroon, wordt er minder vitamine B1 opgenomen door het lichaam. Wanneer je verslaafd bent aan alcohol en dus veel drinkt, wordt het slikken van vitamine B aangeraden.
Lees hier meer over een vitamine b1 tekort
Hulp bij stoppen met alcohol
De gevolgen van een alcoholverslaving zijn vaak groot. Hoe hopeloos je situatie ook lijkt, het is nooit te laat om te stoppen.
De allereerst stap is het accepteren dat er een probleem is waar je geen controle meer over hebt. Je hebt hulp nodig van buitenaf, zoals verslavingszorg, om je leven weer op de rit te krijgen.
Verslavingen zijn complex en er is een grote verandering in je gedrag en manier van denken nodig om te stoppen met alcohol drinken. Onder begeleiding van specialisten ga je op zoek naar de oorzaken van jouw probleem.
Praat eerst met je huisarts, die je in contact zal brengen met de juiste verslavingszorg. Een opname in een afkickkliniek is vaak de beste keuze. Plots stoppen met alcohol is vaak geen optie, langzaamaan het gebruik verminderen is daarentegen een beter advies.
Heb je in je leven langdurig en veel glazen alcohol gedronken, dan is de kans groot dat je na minderen of stoppen met drinken onthoudingsverschijnselen ondervindt. Vraag professionele hulp en doe er alles aan om van je drankprobleem af te komen.
Welke behandelmethoden zijn er mogelijk voor alcohol?
Er zijn verschillende behandelmethoden beschikbaar voor alcoholverslaving, die elk een unieke benadering bieden om te helpen met de fysieke, psychologische en gedragsaspecten van deze complexe aandoening.
- Cognitieve gedragstherapie (CGT): CGT is een soort psychotherapie die is ontworpen om individuen te helpen hun denkpatronen te herkennen en te veranderen. Bij alcoholverslaving helpt CGT patiënten om triggers voor alcoholgebruik te identificeren en om te leren hoe ze kunnen reageren zonder naar alcohol te grijpen. Het kan individuen ook helpen om te gaan met stress en andere psychologische uitdagingen die kunnen bijdragen aan hun alcoholmisbruik.
- 12-stappenprogramma’s: Deze programma’s, zoals Alcoholics Anonymous (AA), bieden een gestructureerd plan voor herstel van alcoholverslaving. Ze bevatten richtlijnen voor het nemen van verantwoordelijkheid voor de gevolgen van alcoholmisbruik, het zoeken van steun in de gemeenschap, en het nastreven van spirituele groei.
- Medicamenteuze behandeling: Verschillende medicijnen, zoals disulfiram, naltrexon en acamprosaat, kunnen worden gebruikt om te helpen bij de behandeling van alcoholverslaving. Deze medicijnen werken op verschillende manieren, waaronder het verminderen van de drang om te drinken, het veroorzaken van onaangename effecten bij het drinken van alcohol, of het verminderen van ontwenningsverschijnselen.
- Schematherapie: Schematherapie is een vorm van psychotherapie die gericht is op het identificeren en veranderen van ongezonde denk- en gedragspatronen. In de context van alcoholverslaving kan het nuttig zijn om te helpen bij het identificeren van dieperliggende problemen die kunnen bijdragen aan alcoholmisbruik, en om strategieën te ontwikkelen om deze problemen aan te pakken.
Elke behandelmethode heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het succes kan variëren van persoon tot persoon. Het is belangrijk om te onthouden dat herstel van alcoholverslaving vaak een langdurig proces is dat toewijding en geduld vereist, en dat het ideaal is om een persoonlijk behandelplan te ontwikkelen dat rekening houdt met de individuele behoeften en omstandigheden van de patiënt.