Morfine verslaving - Bijwerkingen en hulp

Morfine is een sterke pijnstiller die voorgeschreven wordt bij (heftige pijn na) een zware operatie, bij ernstige ziekte of bij benauwdheid. Morfine is een middel dat ervoor zorgt dat de gebruiker minder pijn ervaart.

Hoewel morfine in de medische wereld legaal is en veelvuldig wordt gebruikt, zitten er wel degelijk risico’s aan vast. Zo kan er lichamelijke afhankelijkheid optreden bij langdurig morfine gebruik. De kans op geestelijke afhankelijkheid is minimaal.

Wanneer je ineens stopt met morfine terwijl je eraan verslaafd bent geraakt, is de kans groot dat je ontwenningsverschijnselen ervaart.

Waar komt morfine vandaan, wat doet het en hoe zit het met de bijwerkingen? Welke ontwenningsverschijnselen kunnen zich voordoen en hoe verslavend is het middel? In dit artikel lees je alles over morfine.

Lees hier meer over een medicijnverslaving

Wat is morfine?

Morfine is dus een sterke pijnstiller die helpt tegen heftige pijn. Morfine kan genomen worden in verschillende vormen: in pilvorm (tablet of capsule), als zetpil, morfinepleister, morfine drank, spray, injectie en infuus. Tabletten, drank en zetpillen werken binnen 1-2 uur, terwijl injecties en infuus sneller werken. Alle vormen van morfine werken 4 tot 7 uur lang door.

Waar komt het vandaan?

Opiaten zitten in de papaverplant en ruwe opium wordt gewonnen door het insnijden van de onrijpe zaadbol. Hieruit lekt melksap dat wordt ingedroogd. De donkerbruine stof die hieruit ontstaat is ruwe opium, waaruit vervolgens via een chemisch proces morfine wordt gewonnen.

Wat doet morfine?

Morfine is de belangrijkste vertegenwoordiger van de opiaten, ook wel de morfineachtige pijnstillers genoemd. Morfine-achtige medicijnen zorgen dat de pijngrens sterk wordt verhoogd. Omdat het pijnsignaal minder intens aankomt in de hersenen, zal er minder pijn worden ervaren.

Alleen farmaceutische bedrijven mogen morfine produceren en verspreiden. Hiervoor hebben dit soort bedrijven allerlei vergunningen nodig en gelden er vele regels. Toch hebben veel mensen wel eens morfine gebruikt, omdat het een van de beste pijnstillende middelen is.

Wat zijn de bijwerkingen van morfine?

Verstopping komt bij bijna iedereen die morfine gebruikt voor en kan ernstig zijn. Dit kun je voorkomen door iedere dag een laxeermiddel te nemen.

Andere bijwerkingen zijn maagdarmklachten, sufheid en duizeligheid. Daarom mag je de eerste twee weken van de behandeling geen autorijden. Alleen als je na die tijd geen last meer hebt van bijwerkingen, mag je weer rijden.

Door wie wordt morfine gebruikt?

Morfine wordt door artsen voorgeschreven bij heftige pijn, bijvoorbeeld na operaties, na een hartaanval, een ongeluk, bij koliekpijn, kanker, ernstige benauwdheid (door een hart dat minder goed pompt) en bij palliatieve zorg (waarbij de persoon niet meer beter kan worden).

Afkickverschijnselen morfine

Wanneer je plotseling stopt met langdurig morfine gebruik, dan kun je last krijgen van de volgende ontwenningsverschijnselen:

  • Diarree
  • Koorts
  • Niezen
  • Zweten
  • Slaapproblemen
  • Minder eetlust
  • Misselijkheid en overgeven
  • Psychische symptomen zoals angst, onrust en depressie

Is morfine verslavend?

Omdat morfine ervoor zorgt dat je minder pijn en benauwdheid ervaart, is het medicijn ook erg populair als drug.

Je lichaam zal op den duur aan het medicijn gaan wennen, waardoor je een steeds hogere dosis nodig hebt om hetzelfde effect te ervaren (tolerantie). Als je langdurig gebruikt maakt van opiaten en abrupt stopt, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden.

Verslavingen zijn onder te verdelen in geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Bij een geestelijke verslaving gaat het om de drang een snelle ‘kick’ te krijgen. Omdat artsen morfinetabletten voorschrijven die heel geleidelijk het middel afgeven, kun je dus nooit een snelle ‘kick’ ervaren. Daarnaast gaat pijn verslaving tegen, dus als je morfine gebruikt als sterke pijnstiller, is de kans op geestelijke afhankelijkheid minimaal.

Als je morfine in de juiste dosering gebruikt om pijn of benauwdheid tegen te gaan, is morfine niet verslavend. Bij verkeerde doseringen kan het middel echter wel verslavend worden.

Gecombineerd gebruik en risico’s

Alcohol en morfine

Welke medicijnen je ook gebruikt, let altijd op met alcohol, andere medicatie en drugs. Als je morfine neemt, mag je alcohol drinken, al zul je wel sneller dronken worden. Er wordt daarom aangeraden om niet meer dan een of twee glazen alcohol te drinken. Ga niet autorijden als je hebt gedronken, want in combinatie met morfine kan een glas al gevaarlijk zijn.

Lees hier meer over antibiotica en alcohol

Drugs

Ook moet je opletten met drugs zoals cocaïne. Doordat morfine de ademhaling en hartslag onderdrukt en cocaïne deze juist verhoogd, loop je kans op een hartritmestoornis. Hierdoor klopt het hart te onregelmatig, waardoor het lichaam in de problemen komt en er een reële kans ontstaat dat de gebruiker komt te overlijden.

Lees hier meer over een drugsverslaving

Autorijden

Het kan gevaarlijk zijn om aan het verkeer deel te nemen bij gebruik van morfine. Autorijden mag de eerste twee weken niet in verband met bijwerkingen zoals sufheid en duizeligheid. Na twee weken zijn de meeste gebruikers voldoende gewend geraakt aan de effecten van het medicijn.

Stoppen met morfine

Wil je stoppen met het gebruik van morfine na langdurig gebruik? Dan is het belangrijk om niet in een keer te stoppen, omdat je last kunt krijgen van vervelende ontwenningsverschijnselen. Neem contact op met je arts of apotheker als je wil stoppen. Stoppen moet geleidelijk aan gebeuren door de dosis langzaam af te bouwen.

In het geval je het middel slechts voor korte tijd hebt genomen, bijvoorbeeld enkele dagen, dan kun je wel in een keer stoppen. Indien je last krijgt van ontwenningsverschijnselen, dan moet je contact opnemen met je arts.

Zoek hulp

Als je langdurig morfine gebruikt, kun je een verslaving ontwikkelen. Het kan uitdagend zijn om zelf te herstellen, daarom is het altijd verstandig om contact op te nemen met een professional. Ook als je een recreatief gebruiker bent van morfine en verslaafd bent geraakt, adviseren we je om direct hulp te zoeken. Wij geloven dat een blijvend herstel van een morfine verslaving mogelijk is.

Als je zonder medische begeleiding morfine neemt, kan er een overdosis optreden. Dan moet je per direct hulp inschakelen en behandeld worden. Je kunt namelijk bewusteloos raken of zelfs in coma. Bij een te hoge dosering morfine kunnen de ademhaling, hartslag en bloeddruk zo sterk dalen, dat het kan leiden tot een fatale afloop. Neem morfine dus altijd onder begeleiding van een professional.

Veelgestelde vragen over morfine

Hoe lang duurt afkicken van morfine?

Langdurig gebruik van vooral hoge doseringen kan leiden tot langdurige ontwenningsverschijnselen, variërend van enkele weken tot enkele maanden en zelfs tot enkele jaren. De verschijnselen nemen zeer langzaam in hevigheid af en als deze langer dan twee jaar duren worden zij vaak het “post-ontwenningssyndroom” genoemd.

Kun je ineens stoppen met morfine?

Gebruikt u morfine al voor een lange tijd en wilt u stoppen? Stop dan niet in één keer. U kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals onrust, overgeven, zweten en slapeloosheid. Vraag uw arts of apotheker om advies als u wilt stoppen met morfine.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00