Overdosis medicijnen - Is het dodelijk?

Wanneer iemand te veel van een bepaald geneesmiddel neemt, spreken we van een overdosis medicijnen. Dit onafhankelijk van het feit of het nu voorgeschreven was door een arts of niet.

Neem je meer van het middel dan je lichaam kan verwerken, dan kan dat leiden tot negatieve gevolgen. Dit kan voor iedereen anders uitpakken en hangt af van de soort drug, de ingenomen hoeveelheid en andere (persoonlijke) factoren.

We weten allemaal dat sterven aan een overdosis cocaïne, alcohol of een ander verslavend middel (helaas) wel eens voorkomt. Maar hoe zit het met een overdosis medicijnen?

Een overdosis aan medicijnen

Neem je medicijnen, dan moet je weten wat voor jou de optimale dosering is. Zou je de aanbevolen hoeveelheid overschrijden, dan kan dat tot gevaarlijke situaties leiden en in ernstige gevallen zelfs tot de dood door een overdosis. Dat heet een fatale dosis drugs.

Bij zeer hoge doseringen ibuprofen, bijvoorbeeld, kan een overdosering voor ademhalingsdepressie zorgen en slaperigheid kan overgaan in coma.

Vermijd onbetrouwbare handelaars

Het risico op een overdosis medicijnen is verhoogd wanneer je deze aanschaft zonder recept.

Vooral als je geneesmiddelen koopt bij onbetrouwbare handelaars, weet je vaak niet precies wat voor ingrediënten erin zitten en hoe deze interacteren met andere medicijnen en middelen. Je haalt medicijnen dus idealiter gewoon bij de apotheek.

Aan de andere kant komen er ook vaak medicatie fouten voor in landen waar recepten juist door artsen moeten worden goedgekeurd alvorens deze uit te delen. Dus ook in Nederland.

Lees hier meer over een medicijnverslaving

Zijn medicijnen dodelijk?

In principe zijn alle medicijnen dodelijk wanneer er teveel van wordt gebruikt. Maar een overdosis medicijnen heeft gelukkig niet altijd de dood tot gevolg. Soms loopt de persoon ‘slechts’ orgaanschade op, met fysieke of psychische klachten als gevolg.

Overdosis bij medicijnverslaving

Wanneer iemand een verslaving heeft ontwikkeld voor medicijnen, kan de persoon een lichamelijke tolerantie ontwikkelen. Dit betekent dat hij of zij dan steeds meer van het medicijn nodig heeft om hetzelfde effect te merken. Maar het risico op het nemen van een te hoge dosering neemt zo wel toe. Dit gebeurt bij bepaalde kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en andere morfine-achtige pijnstillers (opiaten).

Heb jij slaappillen of kalmeringsmiddelen nodig om goed te kunnen functioneren? Dan kan het zijn dat je verslaafd bent geraakt aan medicijnen en dus een medicijnverslaving hebt ontwikkeld.

Stoppen moet geleidelijk aan gebeuren en de achterliggende oorzaak van het probleem moet aangepakt worden. Een kliniek kan je hierbij helpen. Met de juiste behandeling kun jij van jouw medicijnverslaving afkomen. Opname is overigens niet altijd nodig.

Lees ook:

Wat kun je zelf doen?

Houd je altijd aan de dosering die je arts je voorschrijft en lees de bijsluiter. Zo voorkom je dat je geneesmiddelen verkeerd gebruikt en/of verslaafd raakt. Bespreek met je arts ook eventueel medicijnen die je zonder recept neemt. De arts zal bij het bepalen van de dosering van de geneesmiddelen rekening houden met jouw specifieke situatie.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00