Afkickkliniek - Hulp bij verslavingen

Heb je problemen met alcohol of drugs? Zit je diep in de schulden door het gokken? Kun je niet meer stoppen met dat ene computerspel? Erkennen van de problemen is de eerste stap op weg naar een leven zonder verslaving. Een verslaving heeft op vele manieren invloed op je eigen leven en op het leven van mensen in je omgeving. Het lukt dan ook niet altijd om zelf je leven weer op de rit te krijgen. Een afkickkliniek helpt bij het afkicken en de achterliggende problemen bloot te leggen.

>>Ga naar Afkickkliniekwijzer.nl voor een overzicht van alle klinieken in Nederland en buitenland

Wat is een verslaving?

Niet iedereen komt zomaar in een afkickkliniek terecht. Er moet sprake zijn van een echte verslaving om hier terecht te kunnen, maar wat is een verslaving precies? Je kunt verslaafd raken op vele manieren, want er zijn verschillende soorten verslavingen. Vrijwel altijd is er sprake van achterliggende problemen. Deze problemen kunnen ervoor gezorgd hebben dat je verslaafd bent geraakt aan alcohol, drugs, gokken of seks. Tegenwoordig zien we ook steeds meer opkomende verslavingen die te maken hebben met het internet. Gamen, porno of social media kunnen ook een verslaving veroorzaken.

Tijdens de verslaving is er sprake van dwangmatig en onvrijwillig gedrag. Vaak weet de persoon wel dat de verslaving slecht is, maar stoppen kan een hele grote opgave zijn. Daarnaast zal er sprake zijn van flinke ontwenningsverschijnselen. Het is in feite een uitvlucht uit de werkelijkheid om de problemen te doen vergeten. Soms lukt het mensen om zelf te stoppen met de verslaving. De lichamelijke ontwenning kan, afhankelijk van het type verslaving, binnen een paar dagen tot een paar weken voorbij zijn, maar de geestelijke afhankelijkheid kan veel langer duren. Daarnaast zijn de achterliggende problemen ook nog niet opgelost. Hierdoor zullen veel mensen weer terugvallen in het oude gedrag. Een afkickkliniek is daarom dé oplossing.

afkickkliniek
Achterliggende problemen zijn meestal de oorzaak van de verslaving.

De achterliggende problemen kunnen heel divers zijn en zijn vaak voor iedereen anders. Het kan gaan om trauma’s uit het verleden, bijvoorbeeld het overlijden van dierbaren, maar ook om pesten. Verslavingen bij mensen die seksueel misbruikt zijn komt voor, maar we zien ook verslavingen bij mensen met machteloosheid over het huidige leven. Soms lukt het niet om over de problemen te praten en wordt er dus uit de werkelijkheid weggevlucht om problemen of pijn te vergeten. Alcohol of drugs kan een manier zijn om weg te vluchten, maar tegenwoordig is “gamen” onder jongeren een populaire manier om de dagelijkse sores te vergeten. De oplossing ligt nooit in wegvluchten. Een afkickkliniek helpt om de verslaving te stoppen en de realiteit onder ogen te komen. Samen zal er gezocht worden naar oplossingen om trauma’s uit het verleden te verwerken en om gezamenlijk de huidige problemen op te lossen.

Wat is een afkickkliniek

Een afkickkliniek is het woord dat gebruikt wordt gebruikt voor een gespecialiseerde GGZ-instelling gericht op genezing en hulp bij verslavingen.

Hoe kom ik in contact met een afkickkliniek?

Je kunt in contact komen met een afkickkliniek via de huisarts, maar ook door de telefoon te pakken en ze zelf op te bellen. Je kunt er terecht voor al je vragen aangaande je verslaving en de mogelijke behandelingen.

Er is nauwelijks sprake van wachtlijsten bij een verslavingskliniek. De eerste intake kan dan ook al zeer snel plaatsvinden. Hier wordt bekeken wat de problemen precies zijn en welke behandelingen het meest geschikt voor jou zijn. De medewerkers van de afkickklinieken zijn professionals en weten vaak precies welk traject het meest geschikt is, maar uiteraard vindt alles plaats in overleg met jou..

Behandeling bij een afkickkliniek

In een afkickkliniek, ook wel verslavingskliniek genoemd, kun je een programma volgen gericht op herstel. Welk programma dat precies is hangt af van meerdere factoren. Hoe lang ben je al verslaafd? Welk type verslaving heb je? Hoe vaak gebruik je? De professionals zullen, met jouw inspraak, tijdens het intake-gesprek met de beste behandeling komen. Dagbehandelingen zijn mogelijk, maar bij langdurige verslavingen is een gehele opname vaak de beste keuze. De bedoeling is om je uit je eigen omgeving weg te halen, waardoor prikkels om aan je verslaving toe te geven zoveel mogelijk worden weggenomen.

afkickkliniek buitenland

Afkicken in Thailand. Weg uit de vertrouwde omgeving voor optimaal herstel.

De behandeling bestaat uit individuele gesprekken, groepsgesprekken en opdrachten, maar er is ook ruimte voor ontspanning. Samen sporten is ook onderdeel van het herstel. De eerste dagen zullen in het teken staan van het stoppen met de verslaving en de bijbehorende ontwenningsverschijnselen. Niet veel later zullen de achterliggende problemen worden blootgelegd en behandeld. In vrijwel alle gevallen is er een achterliggende oorzaak dat de reden is van de verslaving. Soms kan het nodig zijn om iemand in zijn geheel uit de eigen omgeving weg te halen. Veel afkickklinieken werken samen met buitenlandse professionals. Hierdoor kan het gebeuren dat je in Zuid-Afrika, Thailand of de Verenigde Staten terecht komt voor je behandeling. Wil je de stap maken om van je verslaving af te komen, maar maak je je zorgen om de mogelijke kosten? Lees snel verder.

Wat kost een behandeling in een afkickkliniek?

Iedere Nederlander heeft een zorgverzekering. Een behandeling bij een afkickkliniek zal dan ook door je zorgverzekeraar worden betaald. In 2020 hebben we een eigen risico van € 385,-. Zit je dit jaar nog niet aan dit bedrag? Dan zal je het eerste gedeelte zelf moeten betalen. Vanaf de €385,- zal de gehele behandeling voor je worden betaald door de zorgverzekeraar. Dit geldt ook voor behandelingen in buitenlandse afkickklinieken. Soms is er echter zorg nodig na de behandeling van de verslavingskliniek. Ondersteuning om een baan te vinden, de administratie op orde te brengen of om schoon te maken thuis. Hiervoor bestaat geen vergoeding vanuit de zorgverzekering, maar dit wil niet zeggen dat je voor deze kosten zelf op moet draaien.

We kennen in Nederland een AWBZ regeling. Jouw afkickkliniek kan helpen om een indicatie te regelen door contact op te nemen met de Centrum Indicatiestelling Zorg. Alhoewel vanuit de AWBZ een gedeelte betaald zal worden, heb je hier ook altijd een eigen bijdrage. Concluderend kunnen we zeggen dat de gehele behandeling door de zorgverzekering wordt vergoed. Heb je ook na de behandeling nog hulp nodig? Dan kun je, na een indicatie, terecht bij de AWBZ.

Need advice?
Call our helpline

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00