Lorazepam: Gebruik, effecten, interacties en verslaving

Lorazepam zorgt ervoor dat iemand rustiger wordt, zich minder angstig voelt en het laat de spieren ontspannen. Daarom wordt het vaak voorgeschreven bij slaapproblemen, angst en voor operaties. Ook wordt het genomen om epilepsie aanvallen tegen te gaan. Helaas kan het wel vervelende bijwerkingen veroorzaken en is er bij onverantwoordelijk gebruik risico op een verslaving.

Wat is Lorazepam?

Lorazepam is een middel dat behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, ontspannend, vermindert angst en heeft daarnaast invloed op de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.

Lorazepam wordt voorgeschreven bij slapeloosheid, angstgevoelens, paniekstoornissen, alcoholontwenning, onrust, gespannenheid, epilepsie, misselijkheid te wijten aan chemokuren en om rustiger te worden voor een operatie.

Lees hier meer over slaapmedicatie

Samenstelling van lorazepam

Lorazepam tabletten zijn er in 0,5 mg, 1 mg en 2,5 mg. Lorazepam FNA in drankvorm (1 mg/ml) bevat tevens glycerol, macrogol en propyleenglycol (30 mg/ml). Temesta als injectievloeistof (4 mg/ml) bevat ook benzylalcohol, macrogol en propyleenglycol (823 mg/ml).

Onder welke namen is lorazepam verkrijgbaar?

De werkzame stof lorazepam zit in temesta, lorazepam en lorazepam drank FNA. Onder deze namen is lorazepam dus verkrijgbaar.

Lees ook: De zwaarste slaappillen

Wat doet Lorazepam?

Wat doet Lorazepam?

Lorazepam heeft een kalmerende werking en versterkt de werking van GABA in ons lichaam. Deze neurotransmitter verstuurt berichten tussen de verschillende hersengebieden. Hoe meer GABA er beschikbaar is, hoe lager de activiteit van de zenuwen die in de hersenen aanwezig zijn. Bij het nemen van lorazepam neemt de activiteit van GABA toe en wordt de activiteit in de hersenen dus verlaagd.

Hoe lang werkt lorazepam?

Na het innemen van het middel word je binnen 1 uur slaperig en rustig en ontspannen je spieren. Het werkt 8 tot 12 uur lang.

Dosering van lorazepam

Voor de juiste dosering lees je de bijsluiter. De dosering hangt af van je klachten:

Angst, spanning en paniekstoornis

Het is belangrijk dat je de tabletten gelijkmatig over de dag inneemt, bijvoorbeeld om de acht tot twaalf uur. In het geval je het medicijn alleen neemt in een speciaal geval, bijvoorbeeld vliegangst, dan neem je het minstens een half uur voor het vliegen in.

Slapeloosheid

Neem lorazepam een uur voordat je naar bed gaat. Doe dit echter alleen als je acht uur kan slapen. Indien je minder dan acht uur kunt rusten, zul je je suf voelen.

Epilepsie

Neem het medicijn in als de epilepsie aanval langer aanhoudt dan vijf minuten.

Alcoholontwenning

Omdat je de eerste ontwenningsverschijnselen meestal binnen twaalf uur gaat voelen, moet je voor die tijd de eerste dosis lorazepam innemen. Daarna verdeel je de tabletten gelijkmatig over de dag.

Chemotherapie

Neem het medicijn in vlak voordat je begint met de chemotherapie.

Medische ingrepen

Neem het medicijn 1-2 uur voor de ingreep in (vraag dit na aan je arts). Na inname het liefst niet meer alleen reizen.

Wat zijn de bijwerkingen van lorazepam?

Je kunt suf, slaperig of moe worden. Daarnaast zal je reactievermogen afnemen en dat kan tot de volgende dag duren. Verder kun je last krijgen van geheugenproblemen, duizeligheid en slappe spieren. Dit zijn de meest voorkomende bijwerkingen van het medicijn.

Bijwerkingen Lorazepam

Wat zijn de risico’s van lorazepam?

Lorazepam en alcohol

Let op met alcohol: de combinatie alcohol en lorazepam kan je nog suffer maken en je coördinatie verminderen. Daarom kun je beter geen alcohol drinken, of desnoods het gebruik ervan beperken.

Slapeloosheid

Er wordt aangeraden om in het geval van slapeloosheid lorazepam niet te vaak te gebruiken. Ga bijvoorbeeld uit van een keer in de drie dagen. Het werkt overigens ook alleen goed indien je het af en toe gebruikt. Gebruik je de medicijnen dagelijks, dan neemt de werking op den duur af.

Autorijden

In het geval je de medicatie elke dag gebruikt, mag je niet rijden. Gebruik je het zo nu en dan, dan mag je steeds drie dagen niet rijden nadat je het hebt gebruikt.

In het geval je epilepsie hebt, mag je in de meeste gevallen niet rijden. Overleg dit met je arts.

Daarnaast kunnen (eerdere) behandelingen voor verslavingen of ernstige paniekaanvallen genoeg reden zijn om niet zomaar auto te mogen rijden.

Verslaving

Het is essentieel om op een verantwoordelijke manier om te gaan met medicijnen. Aan benzodiazepinen kunnen gebruikers erg snel verslaafd raken, waarbij er steeds meer nodig is om hetzelfde effect te bereiken. Overschrijd daarom nooit de voorgeschreven dosering.

Wat zijn ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met Lorazepam?

Stoppen met het gebruik van lorazepam kan soms leiden tot vervelende klachten, waaronder:

  • Prikkelbaarheid
  • Misselijkheid
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • pierpijn
  • Trillingen van de hand
  • Concentratieproblemen
  • Veranderingen in de waarneming

Als je op een verantwoordelijke manier stopt met het gebruik van lorazepam, dus onder begeleiding, dan kunnen deze klachten vermeden worden.

De behandelduur van lorazepam

De behandelduur hangt wederom af van je klachten:

Angsten en spanning

Gebruik het middel niet langer dan 2 maanden achtereen. Anders kun je afhankelijkheid van het middel ontwikkelen en ontwenningsverschijnselen krijgen bij stoppen.

In het geval je het middel in combinatie met een antidepressivum gebruikt, moet je meestal binnen een aantal weken afbouwen.

Paniek- of angststoornis

Over het algemeen moet je het middel een half jaar tot een jaar lang nemen. Daarna bouw je de dosering af in drie maanden.

Slapeloosheid

Als je het medicijn meer dan twee weken lang iedere dag neemt, dan heb je een verhoogd risico op het ontwikkelen van ontwenningsslapeloosheid. Gebruik het medicijn zo nu en dan en zeker nooit meer dan een paar dagen achtereen.

Epilepsie

Meestal is een dosering van het medicijn genoeg om de aanval te laten stoppen. Soms moet je het medicijn nog een paar keer extra nemen.

Alcoholontwenning

De afkickverschijnselen bij een alcoholverslaving zijn vaak na 48 uur verdwenen, daarna kun je het gebruik van het middel in een paar dagen afbouwen.

Heb ik een recept nodig?

Sinds 1871 is lorazepam op de internationale markt verkrijgbaar. Je kunt het krijgen op recept onder de naam Temesta of gewoon als (het merkloze) Lorazepam.

Het verschil tussen Lorazepam en andere slaapmedicatie

Lorazepam heeft een snelle werking, echter heeft het relatief lang nodig om de werkzame stoffen in het lichaam te laten afnemen. Andere slaapmedicijnen, zoals oxazepam, doen er lager over om effect te hebben.

Lorazepam, oxazepam, nitrazepam en zopiclon zijn allemaal benziodiazepinen en slaapmiddelen. Alle vier de middelen hebben een aanbevolen behandelduur van enkele dagen tot twee weken, met een maximale behandelduur van 4 weken.

Bij lorazepam word je minder dan een uur na slaperig en houden de effecten acht tot twaalf uur aan.

Bij oxazepam word je ongeveer na een uur slaperig en houden de effecten 6-8 uur aan.

Nitrazepam gaat na 15 tot 30 minuten werken en blijft 8-12 uur doorwerken.

Zopiclon werkt minder dan een uur na inname en de effecten houden 6-8 uur aan.

Stoppen met lorazepam

Heb je lorazepam voor een tijdje elke dag genomen? Dan kan het een uitdaging zijn om te stoppen. Indien je het middel langer dan twee weken achtereen hebt gebruikt bij slapeloosheid, of langer dan twee maanden bij angstgevoelens en gespannenheid, kun je niet zomaar stoppen met het gebruik van lorazepam. Praat met je huisarts of vraag advies aan een apotheker.

Heb je het hooguit een paar dagen achter elkaar genomen? Dan is het geen probleem om in een keer te stoppen. Normaal gesproken zouden er dan geen ontwenningsverschijnselen moeten optreden.

Bij langdurig gebruik is het volgende van belang:

Gebruik overdag

Durf je niet meer zonder het middel de deur uit? Neem dan contact op met je arts om te bespreken hoe je het gebruikt kunt afbouwen.

Na gebruik van enkele weken of maanden moet je het medicijn rustig afbouwen. Zou je plotseling stoppen, dan krijg je waarschijnlijk last van ontwenningsverschijnselen. Deze ontwenningsverschijnselen zijn overigens moeilijk te onderscheiden van angst- en spanningsgerelateerde symptomen. Zo kan het dus net lijken alsof de symptomen waar je dit medicijn in de eerste instantie voor nam, ineens terugkomen. Grijp dan niet weer naar het medicijn, maar probeer op een andere manier van je klachten af te komen. Je wil niet in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Als je de dosis voor een aantal weken of maanden verlaagt, zal je minder of zelfs helemaal geen last van ontwenningsverschijnselen hebben. Vraag altijd eerst je behandelend arts om advies. Soms wordt er geadviseerd om een ander kalmeringsmiddel te nemen waar gemakkelijker mee is af te bouwen.

Lees ook: afbouwschema slaapmedicatie

Als slaapmiddel

Zoals hierboven al eerder genoemd, kun je ontwenningsslapeloosheid ontwikkelen als je het medicijn meer dan twee weken achtereen neemt voor je slaapproblemen en er opeens mee stopt. Je lichaam verwacht dan het effect van lorazepam om in slaap te komen, waardoor slapen in het begin moeilijker zal gaan. Het beste is dus om het middel af en toe te gebruiken. Heb je het wel voor langere tijd genomen, dan moet je de dosering langzaam afbouwen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00