Oxazepam, wat is het? Effecten, werking en afkicken

Oxazepam is een geneesmiddel dat angstgevoelens en spanning vermindert en help tegen ernstige slaapstoornissen. Je wordt er rustiger door, slaapt er beter van, je spieren zullen ontspannen en ook wordt het genomen bij alcoholontwenning om afkickverschijnselen te verminderen.

Oxazepam is het meest voorgeschreven medicijn van Nederland. Echter kan het gebruik van oxazepam een verslavende werking hebben. Daarom wordt er aangeraden om het middel niet te lang achter elkaar te nemen. Volg altijd de adviezen op van je behandelend arts.

Wat is oxazepam?

Oxazepam valt onder de benzodiazepinen. Benzodiazepinen, ook wel benzo’s genoemd, zijn medicijnen die een rustgevende en ontspannende werking hebben.

Oxazepam werkt dus rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en heeft bovendien invloed op de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.

Onder welke namen is oxazepam verkrijgbaar?

Het middel is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Seresta, Seresta Forte en als het merkloze Oxazepam en Oxazepamum.

Oxazepam werking

Hoe lang werkt oxazepam?

Na het innemen van de benzodiazepine, word je binnen een uur rustig en slaperig. De oxazepam werkingsduur betreft 6-8 uur.

Dosering oxazepam

Bij angst en spanningsklachten

Als je het neemt bij angst en spanning, kun je het geneesmiddel het beste niet langer dan 2 maanden achter elkaar nemen. Heb je oxazepam voor langere tijd genomen, dan kun je niet zomaar in een keer stoppen. Je zou dan last kunnen krijgen van vervelende ontwenningsverschijnselen en is er een grote kans op afhankelijkheid. Bouw het gebruik langzaam af en overleg altijd met je behandelend arts of apotheker.

In het geval je oxazepam samen met een antidepressivum wil nemen, wordt er meestal aangeraden om binnen een aantal weken af te bouwen omdat dan het antidepressivum begint te werken.

Verder is het belangrijk om de tabletten gelijkmatig te verdelen over de dag. Over het algemeen is de dosering een of twee tabletten van 10 mg iedere 6-8 uur. Oudere mensen of patiënten met lever- of nierproblemen moeten doorgaans een lagere dosis nemen. Indien je het medicijn alleen neemt in speciale gevallen, bijvoorbeeld bij vliegangst, dan dien je het middel minstens twee uur van tevoren in te nemen. Het zal je angst klachten verminderen.

Het is belangrijk om ook andere manieren te proberen om van je angst en spanning af te komen. Weet dat er bijvoorbeeld effectieve psychologische behandelingen bestaan om angstproblemen aan te pakken, waaronder cognitieve gedragstherapie. Vraag je arts om meer informatie.

Als slaapmiddel

Als je oxazepam gebruikt om slaapklachten te behandelen, zal het alleen werken als je het zo nu en dan neemt. Neem het bijvoorbeeld niet vaker dan een keer iedere drie dagen. Zou je het middel bijna elke nacht nemen, dan is het effect na een aantal weken weg en loop je risico op een verslaving.

Lees hier meer over slaapmedicatie

Artsen schrijven doorgaans 10-50 mg per dag voor in het geval van volwassene patiënten, en voor ouderen en mensen met lever- of nierstoornissen gaat het om een lage dosering van 5-25 mg per dag.

Neem het geneesmiddel ten minste een uur voor het slapengaan in. Neem het echter alleen als je na inname de kans hebt om minstens acht uur te slapen. Moet je voor die tijd wakker worden? Dan zul je waarschijnlijk nog last hebben van de versuffende werking met als gevolg ernstig disfunctioneren overdag. Heb je het middel langer dan twee weken achter elkaar genomen? Bouw het dan wederom langzaam af en houd contact met je arts. Er kan ontwenningsslapeloosheid optreden, waarbij je lichaam het effect van de benzodiazepine verwacht om in slaap te vallen.

Gebruik oxazepam in elk geval nooit langer dan vier weken achtereen.

Bij alcoholontwenning

Neem je het middel bij alcoholontwenning? Dan is het belangrijk om de dosis in te nemen voordat de eerste ontwenningsverschijnselen ontstaan. Dat gebeurt meestal binnen 12 uur. Zorg er daarnaast voor dat je de tabletten gelijkmatig over de dag verdeelt, zo ongeveer om de 6 tot 8 uur. De afkickverschijnselen verdwijnen meestal binnen een week, daarna kun je het geneesmiddel in een aantal dagen afbouwen.

De dosering ligt bij alcoholontwenning over het algemeen tussen de 10 en 20 mg.

Het is van uiterst belang om je te houden aan de dosering die je arts voorschrijft. Neem de tabletten met een ruime hoeveelheid water in.

Lees ook: De zwaarste slaappillen

wat is oxazepam

Wat zijn de bijwerkingen van oxazepam?

Bij langdurig gebruik van oxazepam kunnen er bijwerkingen optreden. Als je oxazepam als slaapmiddel gebruikt, houd er dan rekening mee dat de mogelijke bijwerkingen tot de dag erna kunnen duren. De secundaire effecten kunnen mild zijn, maar ook ernstige bijwerkingen kunnen optreden.

Bijwerkingen oxazepam op korte termijn

Het slikken van oxazepam zorgt dat je je suf voelt en minder snel kunt reageren. Ook je concentratievermogen zal afnemen en je zult last krijgen van slappe spieren.

Bijwerkingen op lange termijn

Na gebruik van langer dan twee weken, zul je tolerantie opbouwen. Het middel is dan niet meer effectief om slaapproblemen te bestrijden. Daarnaast zal het ook steeds minder versuffend werken. Het gevolg hiervan is dat je steeds meer pillen nodig zult hebben om hetzelfde effect te bereiken. En zo ontwikkel je natuurlijk al snel een verslaving aan deze benzodiazepine.

De bekendste bijwerkingen vind je hieronder:

  • Verwardheid
  • Sufheid, slaperigheid en vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Depressieve gevoelens
  • Duizeligheid: grotere kans op vallen
  • Coördinatie- en geheugenproblemen
  • Verminderd reactievermogen
  • Slapeloosheid/ slecht slapen
  • Verminderde eetlust
  • Gewichtstoename

Verder kun je last hebben van:

  • Minder zin in seks
  • Uitslag
  • Hartkloppingen
  • Jeuk
  • Wazig of dubbel zien

Ook kan een opopgemerkte depressie de kop op steken. Voornamelijk bij een hoge dosering, bij kinderen, en bij ouderen kunnen er paradoxale reacties optreden zoals verandering van de psychische toestand en acute opwinding. En die kunnen op hun beurt weer geestelijke afhankelijkheid veroorzaken.

Oxazepam in combinatie met:

Oxazepam en paracetamol

Er kan een kleine interactie ontstaan tussen oxazepam en paracetamol wanneer deze samen worden ingenomen. Over het algemeen is het veilig om paracetamol te nemen met een andere pijnstiller die geen paracetamol heeft. Het is toch altijd verstandig om je arts te raadplegen mocht je het geneesmiddel en paracetamol samen willen nemen.

Oxazepam en alcohol

Als je oxazepam neemt, moet je oppassen met alcohol omdat dit je nog suffer kan maken. Het is dus verstandig om je alcohol gebruik te beperken en het liefst gewoon helemaal niet te drinken. Je zult met oxazepam sterker reageren op alcohol dan je gewend bent.

Oxazepam en myasthenia gravis

Het geneesmiddel wordt overigens sterk afgeraden als je lijdt aan myasthenia gravis.

Oxazepam en auto rijden

Omdat het kalmeringsmiddel je reactievermogen kan aantasten, wordt er niet aanbevolen om aan het verkeer deel te nemen als je dit medicijn neemt.

Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van oxazepam?

Als je het middel voor een aantal weken hebt gebruikt om beter in slaap te komen of om ernstige angst tegen te gaan, kun je te maken krijgen met de volgende afkickverschijnselen als je stopt:

  • Slapeloosheid
  • Diarree en buikpijn
  • Onrust
  • Misselijkheid en overgeven
  • Gejaagd gevoel
  • Prikkelbaarheid
  • Overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking
  • Spierkrampen en spierpijn
  • Hartkloppingen
  • Angstgevoelens
  • Zweten
  • Trillen

Afkicken van oxazepam

Hoe lang duurt afkicken van oxazepam?

Indien je het geneesmiddel iedere dag gebruikt, dan kan het moeilijk worden om hiermee te stoppen. Hoe lang de afkickverschijnselen precies zullen duren, hangt af van de hoeveelheid die je dagelijks neemt en hoe lang je dat al doet. Normaal gesproken zijn de lichamelijke verschijnselen na een week weg. Echter kunnen de psychische klachten langer aanhouden.

Afbouwen oxazepam

Heb je het middel slechts een aantal dagen achter elkaar genomen? Dan kun je in een keer stoppen. Bij langdurig gebruik moet je rekening houden met het volgende:

Bij gebruik overdag

Na een aantal weken of maanden kan je lichaam gewend zijn geraakt aan het gewenste effect van het middel. Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je zonder het middel niet meer de deur uit durft, neem dan meteen contact op met je dokter.

Als je oxazepam een paar weken of maanden hebt genomen, moet je het middel rustig afbouwen. Zou je plotseling stoppen, dan kunnen er afkickverschijnselen ontstaan. Omdat deze klachten moeilijk te onderscheiden zijn van angstgevoelens en spanningsklachten, lijkt het alsof je oorspronkelijke problemen weer terug zijn. Nu is het zaak om niet weer met het middel te beginnen, maar een andere manier te zoeken om je symptomen te bestrijden. Anders kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Het is van belang om bij het afbouwen advies te vragen aan je arts of de apotheker.

Gebruik bij slaapproblemen

Heb je oxazepam langer dan twee weken genomen om slaapklachten te verminderen en stop je er abrupt mee? Dan kan er ontwenningsslapeloosheid optreden. Je lichaam verwacht dan het effect van het medicijn om in slaap te vallen. Je kunt weer moeilijker in slaap komen. Als je het langer dan een enkele dagen hebt genomen, moet je de dosering langzaam afbouwen.

Bij hogere doseringen, een langere duur van gebruik en bij eerder alcohol/drugs misbruik is er een verhoogd risico op afhankelijkheid

Veelgestelde vragen

Is Oxazepam verslavend?

Jazeker. Je kunt zowel lichamelijke- als psychische afhankelijkheid ontwikkelen.

Hoeveel oxazepam bij angst?

Over het algemeen wordt er bij angstgevoelens een dosering van een of twee tabletten van 1 mg iedere 6-8 uur voorgeschreven. Belangrijk is om altijd medisch advies in te winnen voor je begint met het nemen van medicatie.

Is oxazepam een antidepressivum?

Oxazepam valt niet onder de antidepressiva. Het medicijn dempt emoties en heeft daardoor een kalmerende werking als je je gespannen of angstig voelt. Het wordt voorgeschreven bij angstgevoelens, slaapproblemen, gespannenheid en alcoholontwenning.

Wat doet oxazepam met je lichaam?

Oxazepam maakt je rustig, vermindert angstgevoelens, is spierontspannend en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.

Hoeveel oxazepam mag je op een dag?

Bij angstgevoelens en spanning wordt er aangeraden om een of twee tabletten van 1 mg iedere 6-8 uur te nemen. Bij slapeloosheid wordt er voor volwassenen 10-50 mg per dag voorgeschreven. Voor ouderen en mensen met lever- of nierstoornissen wordt een lagere dosering aanbevolen, namelijk 5-25 mg per dag. Bij alcoholontwenning ligt de dosering meestal tussen de 10 en 20 mg.

Hoe lang duurt het voordat oxazepam uit je lichaam is?

Maximaal acht uur na inname is het middel niet meer in het bloed zichtbaar, en na 12 uur is het niet meer aantoonbaar in de urine.

Hoeveel oxazepam voor slapen?

De mogelijke dosering voor volwassenen is 10-50 mg per dag en voor ouderen en mensen met lever- of nierstoornissen 5-25 mg per dag. Neem het ten minste een uur voor het slapengaan in en alleen als je na inname minstens acht uur kunt slapen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00