Ketamine, ook bekend als keta, ‘K’ of Special K, is een dissociatief pepmiddel wat in de medische wereld als krachtige pijnbestrijder en narcosemiddel wordt gebruikt. In een relatief lage dosis is ketamine te gebruiken als recreatieve drug en zorgt het voor dissocatieve effecten. Dit betekent dat de gebruiker zich mentaal gescheiden kan voelen van zijn fysieke lichaam en wereld om zich heen.
Inhoud
Hoe wordt Ketamine gebruikt?
Ketamine wordt recreatief vrijwel altijd als wit poeder gesnoven, maar is ook verkrijgbaar in pil- en vloeibare vorm. Na het snuiven van het poeder duurt het 10 á 15 minuten voordat de eerste effecten merkbaar zijn. Na een uur zwakt de trip snel weer af. Na-effecten houden tot maximaal 3 na inname aan.
Bij lage doseringen van Ketamine (0,3 tot 0,6 milligram per kilogram lichaamsgewicht) zijn de effecten enigszins vergelijkbaar met cocaïne: oppeppend en scherp, maar wel een stuk droomachtiger. Bij hoge doseringen is ketamine bijzonder heftig en intens. De trip heeft dan vaak een sterk psychedelisch karakter waarbij je het besef van jezelf en de wereld om je heen totaal kunt verliezen.
Wat zijn de effecten bij een lage dosering Ketamine?
- Gevoel dronken te zijn
- Euforisch gevoel
- Desoriëntatie
- Verminderde motoriek en coördinatie
- Hogere hartslag
- Zin in seks
- Verwardheid
- Verlies van tijd
- Verdoofd en vaag gevoel
Wat zijn de effecten bij een hoge dosering Ketamine?
- Scheiding tussen lichaam en geest
- Visuele hallucinaties
- Misselijkheid en overgeven
- Angst, woede en paniek
- Moeite om te bewegen en te spreken
- Bijna-doodervaring
- Bewusteloosheid en black-outs
- Geheugenverlies
- Risico op coma en overlijden
Wat is een K-hole?
Een hoge dosis ketamine (vanaf 2 milligram per kilogram lichaamsgewicht) kan resulteren in een K hole: de gebruiker is mentaal zo afgesneden van de fysieke wereld om zich heen dat het ook onmogelijk wordt om te bewegen en te praten. Door deze de verlamming en de dissocatieve hallucinaties van de K-hole die hierbij normaal zijn, kun je een bijna-dood-ervaring doormaken. Voor sommigen is dit juist het spirituele effect waar ze naar op zoek zijn, maar vooral voor onervaren gebruikers is een K-hole doorgaans een angstaanjagende ervaring.
Een K-hole komt voor bij hoge doseringen, waardoor het effect van de ketamine ook een stuk langer aanhoudt. Een K-hole kan tot 2 uur aanhouden en heeft serieuze gezondheidsrisico’s. Zo stijgen je bloeddruk en hartslag snel, terwijl de ademhaling vertraagt. Dit levert een gevaarlijk niveau van zuurstofgebrek in de hersenen op, waardoor een K-hole kan resulteren in een coma.
Wat maakt ketamine gevaarlijk?
Het doseren van ketamine is lastig; er zit een klein verschil tussen een gemiddelde en een zeer hoge dosis. Daarnaast heeft de stof op iedereen een andere uitwerking. De persoonlijke gevoeligheid kan dus behoorlijk verschillen. Het risico om hierdoor onbedoeld in een K-hole terecht te komen is altijd aanwezig.
Ook het combineren van Ketamine met alcohol is bijzonder onverstandig. Het risico om bewusteloos te raken door gelijktijdig gebruik van ketamine en alcohol is erg groot. Door het verdovende effect van zowel alcohol als ketamine kan bewusteloosheid omslaan in een coma.
Ketamine wordt vrijwel altijd gebruikt als wit poeder. Hierdoor gebeurt het regelmatig dat het poeder niet puur is. Ketamine wordt soms ‘versneden’ met andere drugs, cafeïnepoeder en andere stoffen. Wil je ketamine gebruiken, zorg dan altijd goed voor je eigen veiligheid en laat je poeder testen. Op de website van Drugs test vind je alle informatie over het laten testen van je drugs.
Is ketamine verslavend?
Het gebruik van ketamine zorgt snel voor tolerantie; je lichaam heeft steeds meer werkzame stof nodig om hetzelfde effect te bereiken. Gebruik je vaak ketamine, dan heeft het de neiging om je leven steeds een beetje meer over te nemen. Langzaam maar zeker verlies je de grip op de realiteit steeds meer. Ondanks dat het voelt alsof je ketamine nodig hebt om je goed te blijven voelen, zorgt het juist voor een steeds depressievere en dissociatieve gemoedstoestand. Waanbeelden, hallucinaties en paranoia komen in deze fase steeds vaker voor.
Ketamine is lichamelijk niet verslavend, maar geestelijk dus wel. Merk je dat je ketamine gebruikt met als hoofdreden om aan de realiteit te ontsnappen, wees dan voorzichtig. Maak je je zorgen over je ketaminegebruik (of dat van iemand in jouw omgeving, trek dan aan de bel. Praat met iemand die je vertrouwd of ga naar je huisarts. Blijf nooit met je zorgen of problemen rond lopen: hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter je situatie te behandelen en te verhelpen is.
Conclusie
Als je ketamine op een zeer hoog doseert ervaar je bijna-dood-ervaring, geheugenverlies en ernstige bloedsomloop. Je kan hersenfuncties ervaren zoals hallucinaties, paranoia en dissociatie én coma. Het is mogelijk dat het poeder niet puur is. Ketamine is verslavend omdat gebruik vaak snel voor tolerantie zorgt. Er is sprake van een depressieve en dissociatieve gemoedstoestand. Wil je ketamine gebruiken, let dan goed op je veiligheid en laat je poeder testen. Ketamine is lichamelijk niet verslavend, maar geestelijk wel.