Crystal Meth: Feiten, effecten en behandeling verslaving

Crystal meth is onder de meeste Nederlanders bekend als de drug waarmee Walter White zijn imperium opbouwde in de hitserie ‘Breaking Bad’.

Ook de voor- en na-foto’s van Crystal meth gebruikers die op internet circuleren, waarop vaak een enorme fysieke aftakeling te zien is, zijn voor veel mensen bekend. Wat is Crystal meth nou eigenlijk? Waarom is deze drug zo enorm verslavend en destructief? En hoe kun je als Crystal meth gebruiker afkicken en een verslaving verslaan? Je leest het hier.

Wat is Crystal meth?

Crystal meth is de meest gebruikte naam voor de drug methamfetamine. Ook de termen Ice, Tina en Yaba worden regelmatig gebruikt. Methamfetamine is een vorm van amfetamine, beter bekend als speed. De effecten van methamfetamine lijken daarom behoorlijk op de effecten van amfetamine, al is methamfetamine een behoorlijk stuk krachtiger in effect en uitwerkingen op het menselijk lichaam.

Crystal meth geeft een langdurig oppeppend effect met daarbij een enorme lading euforie, zelfvertrouwen en energie. Het is een krachtige stimulant die werkt op het centrale zenuwstelsel van de mens en een lange werkingsduur heeft. In de Tweede Wereldoorlog werd methamfetamine al door het Duitse leger gebruikt onder naam Pervitin: tussen 1939 en 1945 slikten Duitse soldaten zo’n 200 miljoen pillen, om zo gevechten die meerdere dagen duurden te kunnen volhouden.

Crystal meth is vooral in de Verenigde Staten en Oost-Europa een veelgebruikte harddrug met honderdduizenden verslaafden tot gevolg. In de VS wordt de laatste jaren gesproken van een ware meth-epidemie, met duizenden overdosissen en doden op jaarbasis.

De bijwerkingen van crystal meth

Hoe wordt Crystal meth gebruikt?

Crystal meth is een wit, kristalvormig poeder die gerookt, gesnoven en geïnjecteerd kan worden. Het roken van meth is veruit het populairst: de kristallen worden in een pijpje verhit met een aansteker, waarna de dampen die vrijkomen worden geïnhaleerd. Door Crystal meth te roken, houden de effecten het langst aan, tot wel 24 uur.

Methamfetamine kan ook worden geslikt in pilvorm en heeft dan een werkingsduur van zo’n 6 tot 12 uur, afhankelijk van de dosis. Hoe vaker iemand meth gebruikt, hoe korter de effecten aanhouden.

De verslavende werking van Cyrstal meth

Methamfetamine heeft vooral een enorm verslavend effect, omdat het middel een behoorlijke lange stimulerende werking heeft, waarbij de positieve mentale effecten zoals euforie en zelfvertrouwen een stuk eerder uitwerken dan de oppeppende effecten.

Na het gebruik van Crystal meth voelt de gebruiker zich de eerste uren opgewekt, energiek en euforisch. De euforische effecten zakken vervolgens weg, waardoor de gebruiker vooral te maken krijgt met frustraties, irritaties, spanning en negatieve depressieve gevoelens.

De stimulerende werking houdt vervolgens nog uren aan, waardoor bijvoorbeeld slapen geen optie is. Om de nare mentale na-effecten te verbloemen, is de verleiding om nog een hit te nemen en zo de euforische effecten weer te voelen, enorm groot. Hierin schuilt de belangrijkste verslavende werking van meth: je hebt vrij snel een nieuwe hit nodig om de fijne gevoelens terug te krijgen.

Daarnaast zorgt het gebruik meth ervoor dat er in hoog tempo tolerantie ontstaat in het lichaam, wat inhoudt dat je een steeds hogere dosis nodig hebt om dezelfde effecten te voelen.

Zodra je stopt met gebruiken, treden er door de gewenning ontwenningsverschijnselen op. Je lijf is gewend geraakt aan de verslavende stof en vraagt om meer. Wanneer je lijf niet langer meth binnen krijgt, krijg je last van matige tot intense depressieve gevoelens, rusteloosheid, prikkelbaarheid, intense honger, vermoeidheid en slaapproblemen. Het gevaar zit ‘m erin dat een nieuw dosis meth deze ontwenningsverschijnselen vrijwel direct weghaalt. De verleiding om te blijven gebruiken groeit hierdoor alleen maar meer.

Crystal meth is één van de meest verslavende stoffen, vergelijkbaar met heroïne en crack-cocaïne. Naast de lichamelijke verslaving en ontwenningsverschijnselen, zijn de geestelijke ontwenningsverschijnselen zeer intens. Zodra een verslaafde gebruiker niet langer meth kan gebruiken, vervalt hij in een zeer duistere staat met waanbeelden, hallucinaties, wanhoop, angst, paranoia en depressies tot gevolg.

Crystal meth in Nederland

Crystal meth is in Nederland een relatief weinig gebruikte drug. Het gebruik neemt volgens Jellinek, experts op het gebied van verslaving in Nederland, de laatste jaren maar zeer minimaal toe. Toch is de prijs van een gram meth in de laatste jaren gezakt van ruim €200 tot onder de €100.

Dit is een gevaarlijk signaal: het betekent dat de beschikbaarheid van de drug in Nederland groter is dan voorheen. Experts wijzen op de mogelijkheid dat drugshandelaren bezig zijn om de drug ook in Nederland aantrekkelijker te maken. In de Verenigde Staten is Crystal meth bijvoorbeeld zo ‘populair’, omdat de prijs van een gram daar veel lager ligt, zelfs lager dan een gram cocaïne.

Eén van de belangrijkste redenen dat methamfetamine in Nederland steeds makkelijker en goedkoper verkrijgbaar is, is vanwege het feit dat Nederland één van de grootste producenten van methamfetamine ter wereld is.

Volgens justitie is de productie in Nederland vooral bedoeld voor de export naar Oost-Europa. De productie van methamfetamine is een steeds groter probleem, vooral door de enorme hoeveelheden afval die de productie met zich meebrengt: één kilo methamfetamine levert 5 kilo chemisch afval op.

De effecten van Crystal meth

Omdat methamfetamine een vorm van amfetamine is, lijken de effecten van Crystal meth op speed. Meth is echter vele malen krachtiger en heeft daarnaast geestelijke effecten die lijken op het euforie-gevoel van MDMA en XTC.

Na het gebruik van de drugs ervaar je de volgende effecten. Let op: deze effecten zijn vooral aanwezig tijdens het eerste gedeelte van de werking van methamfetamine. De eerder genoemde negatieve bijwerkingen treden vooral later op.

Geestelijke effecten

Dit zijn geestelijke effecten van crystal meth:

  • Een euforische high of rush: de roes
  • Energieboost
  • Verhoogde concentratie en alertheid
  • Verhoogde eigenwaarde en zelfvertrouwen
  • Visuele en auditieve hallucinaties
  • Verdovend effecten: problemen verschuiven naar de achtergrond

Lichamelijke effecten

Dit zijn lichamelijke effecten van crystal meth:

  • Verhoogde hartslag en bloeddruk
  • Hogere lichaamstemperatuur en flink zweten
  • Meer energie
  • Verminderde eetlust
  • Grotere (tijdelijke) spierkracht en uithoudingsvermogen

De Telegraaf heeft een video opgenomen over wat crystal meth met je lichaam doet.

De risico’s van Crystal meth

Het gebruik van methamfetamine heeft een enorm aantal serieuze gevolgen, zowel voor je lichamelijke gezondheid als je psychische toestand:

Korte termijn risico’s

Dit zijn korte termijn risico’s van crystal meth:

  • Overdosis: een te grote dosis leidt tot stuiptrekkingen, verlies van bewustzijn, beroertes, coma’s en de dood.
  • Hallucinaties: het zien en horen van dingen die er niet zijn. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Veel gebruikers hebben het gevoel dat er iets onder hun huid zit wat er niet hoort en krabben als gevolg hiervan hun hele gezicht en lichaam open.
  • Verlies van eetlust, waardoor er een gevaarlijk tekort aan voedingsstoffen ontstaat.
  • Gewelddadig gedrag.
  • Paniek en angst.
  • Slaapproblemen: na gebruik kan een gebruiker soms dagenlang wakker blijven, wat zeer slecht is voor de gezondheid en psychische toestand.

Lange termijn risico’s

Dit zijn lange termijn risico’s van crystal meth:

  • Onherstelbare schade aan je aderen. Doordat meth je bloeddruk flink verhoogt, loop je hierdoor extra risico op dodelijke hartaanvallen en beroertes.
  • De toestand van je gebit gaat bij langdurig gebruik hart achteruit: tanden en kaken rotten van binnenuit weg door de giftige bestanddelen van meth.
  • Ernstige beschadiging van organen die giftige stoffen moeten afbreken, zoals lever en nieren.
  • Ernstige ondervoeding en gewichtsverlies.
  • Beschadiging van de hersenen met de ziekte van Alzheimer, Parkinson, beroertes en epilepsie tot gevolg.
  • Zware depressies.
  • Ontwikkelen van psychoses en andere psychische aandoeningen.

Verslaafd aan Crystal meth

Maak jij je zorgen over je eigen methamfetaminegebruik, of het gebruik van een geliefde of bekende? Hier lees je wat de belangrijkste symptomen van een verslaving zijn, en welke stappen je kunt zetten naar een nieuw, drugsvrij leven.

Symptomen van een verslaving

Hoe verslavend Crystal meth ook is, een regelmatige gebruiker hoeft niet per definitie verslaafd te zijn. Of iemand verslaafd is aan methamfetamine, hangt vooral af van de beleving en het gebrek aan controle van het gebruik.

Wanneer je dwangmatig en obsessief bezig bent met het gebruiken van meth, de high gebruikt om te ontsnappen aan je dagelijkse leven en/of problemen en daarbij de controle over je gedrag verloren bent, dan spreken we van een serieuze methverslaving.

Afkicken en behandeling van een Crystal meth verslaving

Een Crystal meth verslaving kan je leven in korte tijd volledig op zijn kop zetten. De gevolgen zijn vaak desastreus. Het is daarom van levensbelang om zo snel mogelijk te beginnen met accepteren dat er een probleem is ontstaan waar je de controle volledig over kwijtgeraakt bent. Dit is een lastige en pijnlijke stap. Erkennen dat je hulp nodig hebt is echter wél de eerste stap naar een nieuw leven.

Praten over je verslaving doet veel mensen goed. Durf je het niet aan om met een vriend of familielid over dit onderwerp te praten? Je kunt altijd terecht bij je huisarts. Door het beroepsgeheim van een arts, kun je je huisarts beschouwen als een vertrouwenspersoon.

Professionele hulp is vrijwel altijd nodig om een Crystal meth verslaving succesvol aan te pakken. Afkicken van Crystal meth kan bijzonder gevaarlijk zijn. Een opname in een afkickkliniek, waar je onder medische begeleiding kunt afkicken, is daarom verreweg de beste optie.

Een opname in een afkickkliniek is een grote stap, maar geeft vaak wel de grootste kans op een succesvol herstel. Gebruik de knop ‘Locatie vinden’ bovenaan deze pagina om in contact te komen met een kliniek in jouw regio. Jouw probleem, jij als persoon en jouw herstel staat altijd centraal.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00