Bloedverdunners en alcohol

Bloedverdunners, of anticoagulantia, zijn medicijnen die worden gebruikt om bloedstolling te voorkomen of te vertragen, waardoor het risico op bloedstolsels en gerelateerde medische aandoeningen zoals beroertes en hartaanvallen wordt verminderd. Hoewel ze van vitaal belang kunnen zijn voor veel patiënten, kan de combinatie van bloedverdunners en alcohol tot ernstige complicaties leiden. Alcohol kan namelijk de effectiviteit van bloedverdunners versterken, wat kan leiden tot overmatige bloedingen en kneuzingen. Bovendien kan overmatig alcoholgebruik ook het risico op interne bloedingen verhogen, met name in de maag en het spijsverteringsstelsel. Het is daarom cruciaal dat mensen die bloedverdunners gebruiken, hun alcoholinname zorgvuldig beheren en het gebruik ervan bespreken met hun gezondheidszorgprofessional.

Wat zijn bloedverdunners?

Bloedverdunners voorkomen bloedstolsels – bijvoorbeeld trombose -, die de bloedtoevoer naar het hart kunnen stoppen. Bloedverdunners zijn medicijnen die oraal of intraveneus (via een ader) worden ingenomen als preventief middel tegen stollen van het bloed. Bloedstolsels kunnen de bloedstroom naar het hart, de longen of de hersenen stoppen, waardoor een hartaanval of beroerte kan ontstaan.

Een arts of huisarts kan aanbevelen om een bloedverdunner te gebruiken als je een hartaandoening hebt, waaronder een hartklepaandoening of een onregelmatig hartritme. Bloedverdunners moeten precies worden ingenomen zoals voorgeschreven. Als je niet genoeg inneemt, zal de medicatie niet zo effectief zijn. Te veel innemen kan tot ernstige bloedingen leiden.

Lees meer over een alcoholverslaving

Hoe werken bloedverdunners?

Sommige bloedverdunners verdunnen het bloed om te voorkomen dat bloedcellen aan elkaar plakken in de aderen en slagaders. Deze staan ​​bekend als respectievelijk plaatjesaggregatieremmers en anticoagulantia.

Antiplatelet-medicijnen

Antiplatelet-medicijnen zorgen ervoor dat bloedcellen (bloedplaatjes genoemd) samenklonteren en gaan stollen. Voorbeelden van plaatjesaggregatieremmers zijn:

  • Aspirine
  • Clopidogrel (Plavix)
  • Dipyridamol (Persantine)
  • Ticlopidine (Ticlid)

Artsen schreven vaak medicatie voor die anticoagulantia worden genoemd aan mensen bij wie bepaalde vormen van hartaandoeningen zijn vastgesteld. “Coaguleren” is een medische term die “stollen” betekent. Deze antistollingsmiddelen voorkomen bloedstolsels door de tijd die het bloed nodig heeft om stollen te verlengen.

Anticoagulantia

Anticoagulantia voorkomen de vorming van bloedstolsels. Veel voorkomende anticoagulantia bloedverdunners zijn:

  • Warfarine (Coumadin, Jantoven)
  • Enoxaparine (Lovenox)
  • Heparine

Nieuwere anticoagulantia

Nieuwere anticoagulantia met minder risico op bloedingen zijn onder meer:

  • Dabigatran (Pradaxa)
  • Apixaban (Eliquis)
  • Rivaroxaban (Xarelto)

Een arts zal de dosering van bloedverdunnende medicatie zorgvuldig controleren. Ze kunnen af ​​en toe een protrombinetijd (PT) -test uitvoeren voor sommige medicatie. Deze bloedtest meet de internationale genormaliseerde ratio (INR).

INR is de snelheid waarmee het bloed stolt. Een passend INR-tarief varieert van persoon tot persoon, vaak afhankelijk van hun medische geschiedenis. Als je binnen jouw INR-bereik blijft, kun je voorkomen dat je overmatig bloedt of het bloed mogelijk gaat stollen in het lichaam.

bloedverdunners en alcohol risico's

Mag je alcohol drinken terwijl je bloedverdunners gebruikt?

Vraag jouw arts of het voor je veilig is om alcohol te drinken terwijl je bloedverdunners gebruikt. Zowel alcohol als antistollingsmiddelen zoals warfarine (Coumadin) verdunnen het bloed en hebben dus invloed op het ontstaan van problemen. Als je beide samenneemt, kan de anticoagulerende werking worden versterkt en het risico op bloedingen toenemen.

Een grote hoeveelheid alcohol kan ook de snelheid vertragen waarmee het lichaam afval afbreekt en het bloedverdunnende medicijn verwijdert. Dit kan leiden tot een gevaarlijke ophoping van het medicijn in het lichaam.

Als je alcohol drinkt terwijl je antistollingsmiddelen wilt gaan gebruiken, doe dit dan met mate. Dat betekent één drankje per dag voor vrouwen en mannen van 65 jaar en ouder. Voor mannen onder de 65 jaar wordt maximaal twee drankjes per dag als matig beschouwd. De hoeveelheid alcohol die mensen innemen kan daarom direct te maken hebben met de gevolgen. Wanneer je het gevoel hebt dat je te veel hebt gedronken, kun je het best advies vragen of contact opnemen met een deskundige die jou goed in de gaten houdt. Voor meer informatie kun je ook kijken op onze website over dit onderwerp.

Lees ook: Wat is alcoholisme?

Wat zijn de gevaren van bloedverdunners en alcohol?

Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe gevaarlijk matig alcoholgebruik is tijdens het gebruik van bloedverdunners. Helaas zijn deze factoren voor alle mensen anders. Dat heeft te maken met allerlei verschillende situaties. Daarom is het noodzakelijk ieder individu persoonlijk advies op maat te geven.

Matig alcoholgebruik is voor het grootste deel veilig voor mensen tijdens het gebruik van bloedverdunners, zolang je geen grote medische problemen hebt en over het algemeen in goede gezondheid verkeert. Het is belangrijk om advies te vragen aan een zorgverlener.

risico alcohol en bloedverdunners

Wat zijn de risico’s van alcohol en bloedverdunners?

Als je chronische medische problemen hebt die verband houden met de lever of nieren, heeft dit invloed op het metabolisme (of de afbraak) van de bloedverdunner. Hierdoor kan het bloed te dun worden en loop je een hoger risico op levensbedreigende bloedingscomplicaties.

Zelfs als je een normaal functionerende lever en nieren hebt, kan alcohol het vermogen van de lever om andere verbindingen te metaboliseren, beperken. Het kan ook de nieren beperken bij het afscheiden van afgebroken gifstoffen of medicatie. Dit kan leiden tot hetzelfde schadelijke effect als overmatige antistolling.

Wat zijn tekenen dat ik een dokter moet bellen?

Als je een bloedverdunner neemt, verhoog je het risico op bloedingen. Traumatisch letsel is een van de meest voorkomende oorzaken, maar soms kun je spontaan bloeden doordat je een te grote hoeveelheid hebt gedronken.

Hevige signalen omvatten een grote hoeveelheid zichtbaar bloedverlies in de urine, ontlasting, braaksel of door lichamelijk letsel. Zoek daarom direct medische hulp om het bloeden te stoppen en reanimatie indien nodig.

Er zijn zeldzame gevallen van inwendige bloedingen die al dan niet verband houden met traumatisch letsel. Ze kunnen moeilijk te identificeren en te behandelen zijn, omdat het in het begin misschien niet duidelijk is, maar verwondingen aan het hoofd vormen een hoog risico en moeten door een zorgverlener worden onderzocht.

Andere veel voorkomende symptomen van inwendige bloedingen zijn:

  • Duizeligheid
  • Zwakheid
  • Vermoeidheid
  • Flauwvallen
  • Zwelling van de buik
  • Veranderde mentale toestand
  • Ernstig lage bloeddruk (dit is een medisch noodgeval en je moet onmiddellijk medische hulp inroepen)

Je kunt ook kleine blauwe plekken op de huid zien verschijnen wanneer kleine bloedvaten gewond raken door dagelijkse activiteiten. Dit is meestal geen groot probleem, tenzij het uitgebreid is of er sprake is van duidelijke verkleuring.

Lees ook: Stoppen met alcohol

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00