De zwaarste slaappillen

Slaappillen zijn onder te verdelen in twee groepen: de zogeheten benzodiazepinen (ook wel ‘benzos’, ‘tranquilizers’ of ‘pammetjes’ genoemd) en non-benzodiazepinen. Meer dan een miljoen Nederlands gebruikt ieder jaar benzodiazepinen. Er zijn benzodiazepinen die onder de zwaarste slaappillen vallen.

Wat zijn nu precies de zwaarste slaappillen, en kun je eraan verslaafd raken?

Lees ook: Afkickkliniek medicijnen – Waar kick ik af?

Inhoud van deze pagina:

Wat zijn de zwaarste slaappillen?

Als jij bij jouw arts aanklopt met een (ernstig) slaapprobleem, dan is het waarschijnlijk dat hij jou een benzodiazepine voorschrijft. De meeste slaappillen die dokters in Nederland voorschrijven, vallen namelijk onder de zogeheten benzodiazepinen.

Benzodiazepinen zijn verslavend, en daarom adviseren artsen om de zwaarste slaappillen in ieder geval niet langer dan 2 weken te nemen. Je lichaam went namelijk snel aan deze medicijnen, waardoor ze rap hun effecten verliezen. Daarnaast kun je er geestelijk verslaafd aan raken waarbij het voelt alsof je zonder de pillen geen goede nachtrust meer kunt hebben.

Over het algemeen worden benzodiazepinen onderverdeeld in kort werkende- en langwerkende slaappillen.

Kort werkende slaappillen

Kort werkende benzodiazepinen, ook wel ‘inslapers’ genoemd, hebben een snelle werking. Al na zo’n 30 minuten ga je de effecten voelen; je begint suf te worden en je spieren ontspannen. De effecten houden 2-6 uur aan. ‘S ochtends is het effect weer verdwenen, zodat je probleemloos je dag door kunt komen. De kort werkende slaapmedicatie wordt gebruikt bij problemen met in slaap komen.

Voorbeelden van kort werkende slaappillen

Langwerkende slaappillen

Langwerkende benzodiazepinen, in de volksmond ook wel gewoon ‘slaapmiddelen’ genoemd, werken relatief lang en worden genomen om door te kunnen slapen. Het effect begin je na ongeveer 60 minuten te voelen en de werking houdt 8-12 uur aan, zodat je probleemloos kunt doorslapen.

Voorbeelden van langwerkende slaappillen:

Slaapmedicatie zonder recept?

Behalve de slaapmedicatie die andere artsen in Nederland voorschrijven, zijn er ook een aantal van de zwaarste slaappillen verkrijgbaar zonder recept. Er wordt afgeraden om slaapmedicatie zonder recept te gebruiken, tenzij het natuurlijke middelen (kruiden, mineralen of vitaminen) zijn. Raadpleeg altijd eerst je arts voordat je slaapmedicatie gaat gebruiken.

Hulp bij verslaving aan zware slaappillen

Neem jij een van de zwaarste slaappillen, langwerkende benzodiazepinen of kortwerkende slaapmedicatie, en heb je het gevoel niet meer goed te kunnen slapen zonder deze middelen?

Zoals eerder genoemd, zijn de meeste slaapmiddelen verslavend. Wanneer je verslaafd raakt, zul je merken dat je steeds meer van het middel nodig hebt om de effecten ervan te voelen. Je lichaam went aan de medicatie. Ook kun je een geestelijke verslaving ontwikkelen waarbij je voelt alsof je niet meer in slaap kunt komen – of niet meer kunt doorslapen – zonder de medicijnen. Daarom is het belangrijk om slaapmedicatie nooit langer dan 2 weken achter elkaar te nemen.

Gebruik langwerkende benzodiazepinen of andere slaapmedicatie altijd in overleg met je arts. Het is daarnaast belangrijk om samen met je arts te bepalen hoe je het beste kunt stoppen met het gebruik van de pillen. Vaak adviseren artsen om rustig af te bouwen, zodat je de ontwenningsverschijnselen tot een minimum beperkt. Lees ook altijd goed de bijsluiter om te begrijpen welke nadelige gevolgen je eraan kunt ervaren.

Een afkickkliniek kan jou alle steun bieden die je nodig hebt. Kijk op onze website voor meer informatie over de verschillende afkickklinieken bij jou in de buurt, of misschien wel in het buitenland. Een afkickkliniek begeleidt je met een op maat gemaakt programma om van je verslaving af te komen.

Lees ook: afbouwschema slaapmedicatie

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00