MDMA - Dosering, werking, effecten en gevaren

MDMA (3,4 methyleendioxymethamfetamine) is de naam van de werkzame stof in XTC-pillen. MDMA, ook wel “M” genoemd, is een van de populairste synthetische drugs en behoort tot de amfetaminen. Het wordt veel gebruikt als partydrug. De gebruiker voelt de effecten van de stof na ongeveer 20 à 60 minuten, maar ze kunnen soms ook pas na 2 uur opkomen. De drug werkt enerzijds opwekkend of stimulerend en anderzijds bewustzijnsveranderend.

Ga meer de verdieping in over drugsverslaving

Hoeveel MDMA in XTC?

Het komt wel eens voor dat pillen verkocht worden als XTC, maar niet de stof MDMA bevatten. In zulke gevallen zitten er ofwel stofjes in die lijken op MDMA, of compleet andere ingrediënten. Deze stoffen kunnen een onvoorspelbare werking hebben. De hoeveelheid MDMA in pillen varieert dus, en een hoog gehalte kan leiden tot gevaarlijke situaties.

XTC-pillen bevatten in de praktijk ook nog andere werkzame middelen, waaronder cafeïne, PMMA, speed en mCPP. De stof MDMA is dus eigenlijk de pure variant van deze drug.

Hoe neem je XTC/MDMA?

XTC kun je krijgen in verschillende vormen. Naast pillen, is het verkrijgbaar in capsules – die je inneemt – of poeders en kristallen, die je moet likken.

De pillen kunnen diverse kleuren en vormen hebben en er staat vaak een afbeelding op. De poeders bestaan uit fijngemalen MDMA kristallen. Naast likken, kun je MDMA poeder ook in een vloeitje rollen (dit heet een MDMA-bommetje) of in je drankje laten oplossen. Houd er rekening mee dat een lik kristallen een andere dosis kan hebben dan een XTC-pil of een deel daarvan.

Het effect is daarmee dan ook anders. Ten slotte kun je een dosis MDMA snuiven door een XTC-pil fijn te stampen, maar dit wordt afgeraden omdat het extra risico’s met zich mee kan brengen.

Hoe gebruik je mdma

Dosering MDMA

Het gebruik van drugs is altijd een risico, daarom bestaat er ook geen veilige hoeveelheid voor MDMA. Ervaren gebruikers gaan over het algemeen uit van een hoeveelheid van 1-1,5 mg per kg lichaamsgewicht, verspreid over een avond. Ben je een beginnende gebruiker of is het je eerste keer, dan kun je het beste beginnen met 0,5-1 mg. Hoger gaan dan deze dosering wordt zeker niet aangeraden.

Een XTC-pil kost zo tussen de 3 en 5 euro, maar kan ook minder zijn. Wees je ervan bewust dat de prijs niets zegt over de inhoud van de pil. Je betaalt ongeveer 30 euro voor een gram poeder of kristal.

Wat beïnvloedt de ervaring van een gebruiker?

Het gebruik van MDMA heeft stimulerende en bewustzijnsveranderende effecten. Gebruikers voelen zich blij, verliefd, opgewekt en ervaren een gelukzalig gevoel. Ze zoeken contact met anderen, hebben zin om te knuffelen en muziek wordt intenser beleefd.

Wat een gebruiker precies ervaart, hangt allereerst af van de dosering. Om de dosering van MDMA te kunnen achterhalen, moeten we eerst de sterkte van de pil kennen. Daar kun je achter komen door je drugs te laten testen bij een drugtestservice.

Wat nog meer invloed kan hebben op het effect van MDMA gebruik, is de stemming van de persoon, maar ook hoe hij of zij zich voelt en de plaats waar het middel gebruikt wordt. Ten slotte zijn ook persoonlijke factoren van invloed; ieder mens, maar ook iedere situatie, is anders.

Na het nemen, treden de effecten op na zo’n 20 tot 60 minuten. Na 4 tot 6 uur is de stof weer uitgewerkt, maar de na-effecten houden soms nog wel een paar dagen aan. Bij jongeren, tengere personen en vrouwen, kunnen de effecten sterker zijn en langer doorwerken.

Wat zijn de effecten van MDMA?

Geestelijke effecten:

 • Gelukzalig gevoel
 • Euforisch en opgewekt
 • Energiek en alert
 • Waarneming en geluiden worden intenser
 • Sterke behoefte aan sociaal contact, gevoelens van intimiteit. Men krijgt de neiging om anderen aan te raken en heeft zin om te knuffelen (vandaar ook de bijnaam ‘hug drug’).
 • Mogelijk verwardheid, angst, hallucinaties

Lichamelijke effecten:

 • Gespannen spieren
 • Soms een gevoel van misselijkheid, braken
 • Verhoging hartslag, lichaamstemperatuur en bloeddruk
 • Stijve of gespannen kaken, knarsetanden
 • Droge mond, dorst
 • Beter uithoudingsvermogen
 • Vergrote pupillen
 • Verminderde eetlust
 • Moeite met plassen
 • Soms zweten, hoofdpijn en duizeligheid

Wat gebeurt er in de hersenen?

Het gebruik van XTC heeft als gevolg dat de voorraad serotonine in de hersenen snel opgebruikt wordt en het herstel hiervan duurt een aantal dagen tot weken. Omdat de bijwerkingen bovendien intens kunnen zijn, zal men niet snel geneigd zijn om het middel vaak achter elkaar te gebruiken.

De effecten bij MDMA gebruik

Hoe lang is MDMA aantoonbaar?

MDMA is tot maximaal 72 uur aantoonbaar in speeksel, bloed of urine, en tot wel drie maanden in haar. Bij eenmalig slikken, is het 16 tot 40 uur aantoonbaar en bij twee keer op eenzelfde dag slikken, is dat 19 tot 58 uur. Een halfuur na gebruik is het in je bloed terug te zien en zo’n 50% van het middel wordt als afbraakstof via de urine uitgescheiden. De halfwaardetijd, de tijd die het lichaam nodig heeft om de helft van het middel uit het bloed te verwijderen, is voor XTC ongeveer acht uur.

Wat zijn de gevaren van MDMA?

Kortetermijnrisico’s:

 • Leverschade
 • Angstaanvallen
 • Oververhitting
 • Watervergiftiging
 • Psychische klachten
 • Serotoninesyndroom
 • Gebitsschade

Gevaren op lange termijn:

 • Blijvende psychische klachten
 • Hersenschade

MDMA stimuleert het vrijkomen van ADH (anti-diuretisch hormoon), waardoor het voor een gebruiker van dit middel vaak moeilijk is om te urineren. Het is daarom belangrijk om niet te veel vocht in te nemen. Doe je dat wel en kun je vervolgens niet plassen, dan kan dat fataal aflopen.

Kater

De kater, of dinsdag dip, zorgt ervoor dat men zich na het gebruik van MDMA neerslachtig voelt, somber en leeg. Deze gevoelens kunnen soms wel drie of vier dagen aanhouden. Er zijn zelfs mensen die weken lang in een dip zitten, depressieve klachten ervaren en zich uitgeput voelen.

Hoe voorkom of verlicht je een kater?

Als je van plan bent om te gebruiken, zorg dan dat je goed uitgerust bent en je in een prettige stemming bent. Eet vooraf gezond en laat je drugs testen. Zorg er daarnaast voor dat je niet te veel slikt en dat je geen andere drugs met MDMA in combinatie gebruikt. Er wordt aangeraden om maximaal 1 glas water of fris per uur te drinken.

De dag na gebruik dien je goed uit te rusten en vitamine C te nemen. Dit zit in fruit en groenten en zal je weefsels en organen beschermen tegen gifstoffen.

Lees hier meer over hoe je drugs symptomen kunt herkennen.

MDMA verslaving

MDMA is lichamelijk niet verslavend. Dit betekent dat wanneer iemand stopt met gebruik, de persoon geen last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Echter zal je lichaam wel zwaar moeten bijkomen.

Wel kan de drug een geestelijke verslaving veroorzaken. Het verlangen naar de drug of naar het prettige effect kan vele maanden aanhouden.

Mensen die regelmatig gebruiken, worden op een gegeven moment tolerant en hebben dan steeds meer nodig om hetzelfde effect te behouden. 

Afkicken in een afkickkliniek is altijd een optie, maar vraag eerst advies aan je huisarts.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00