Heroïne verslaving - de gevaren en risico's

Heroïne is een ontzettend verslavend middel. Het wordt gemaakt van opium en het kan gespoten, gerookt of gesnoven worden. De consequenties kunnen zeer ernstig zijn en afkicken is voor velen een grote uitdaging. Wees verstandig en blijf van het spul af.

Wat voor drugs is heroïne?

De Opiumwet bestaat uit twee lijsten; op lijst I staan de harddrugs, op lijst II staan de softdrugs. Harddrugs zijn uiteraard schadelijker voor de gezondheid dan softdrugs.

Heroïne staat op lijst I, wat betekent dat het verboden is om het middel te hebben, maken of verhandelen. Het is echter niet strafbaar om het middel te gebruiken, maar je kunt wel te maken krijgen met maatregelen of straffen, bijvoorbeeld in het geval je een voorraad hebt. Het middel kan, onder strenge voorwaarden, door een arts worden voorgeschreven bij de behandeling van een heroïneverslaving. De werkzame stof is heroïne, de chemische naam is echter diacetylmorfine. De werkzame stof veroorzaakt op zich geen beschadigingen aan organen en weefsels.

Wat voor drugs is heroïne?

Hoe wordt heroïne geproduceerd?

Heroïne wordt gemaakt van opium, dat uit de papaverplant komt. Middelen die uit deze plant vervaardigd worden, heten daarom ook opiaten.

Als je in de zaaddoos van de papaver een sneetje maakt, komt er een wit melksap uit dat aan de zaadbol blijft kleven. Wanneer het melksap droogt, kleurt het bruinzwart. Je kunt met een mesje de stroopachtige stof van de zaadbollen schrapen; dit is ruwe opium. Deze wordt gezuiverd waarna rookopium ontstaat. Via een chemisch proces kan de morfine uit opium worden gehaald en daarvan wordt weer heroïne gemaakt.

Lees hier meer over een morfine verslaving

Waar komt heroïne vandaan?

In Zwitserland werd 3000 jaar voor het begin van onze jaar telling al papaver geteeld. In de 3e eeuw maakten Grieken daarnaast melding van opium, en in de 18e eeuw rookten veel mensen in verschillende Aziatische landen dit middel. Ook in Europa kon je het gemakkelijk krijgen. In de 19e eeuw ontdekte men dat morfine de werkzame stof is in opium. Sinds de 20e eeuw mag men morfine daarom alleen gebruiken voor medische toepassingen.

In de 20e eeuw werd de papaverplant het meest verbouwd in het grensgebied tussen Thailand, Laos en Birma. In de 21ste eeuw komen de leveranciers voornamelijk uit het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan.

Lees hier meer over andere drugsverslavingen

Hoe is heroïne in Nederland gekomen?

Het middel kwam in 1972 op de markt en werd het door de Chinese maffia naar ons land gebracht. Het was goedkoop, waardoor er al snel veel verslaafde mensen ontstonden. Heroïne kreeg een zeer negatief imago door de verloedering, overdoses, ziekten en verslaving waardoor vervolgens het aantal verslaafden ineens sterk afnam. Sinds 2002 is het aantal gebruikers in behandeling gedaald van 15.733 naar 9.093 in 2015.

Er zijn in Nederland ongeveer 14.000 mensen verslaafd aan heroïne. Veel mensen beschouwen het als een drug voor ‘losers’.

Hoe ziet heroïne eruit?

Het ziet eruit als bruine of witte poeder en komt soms in de vorm van geelbruine brokjes. ‘Bruin’ is de straatnaam van de drug, verwijzend naar de lichtbruine kleur die de meeste heroïne heeft. Het middel wordt vaak versneden met producten als cafeïne en paracetamol. Met ‘witte heroïne’ wordt de pure vorm bedoeld, waarvan de effecten uiteraard veel sterker zijn.

Het wordt meestal verpakt in kleine plastic ‘bolletjes’ en je kunt het in verschillende kleine hoeveelheden kopen, zelfs per kwart gram.

Waarom wordt heroïne gebruikt?

Het middel wordt voornamelijk genomen vanwege de pijnstillende en verdovende werking die het heeft, en de gelukzalige roes die je er van krijgt. Men zal steeds weer een verlangen voelen naar de ‘flash’; een kort maar heel intens geluksgevoel dat je voelt meteen na inname. Dit gevoel vermindert na langdurig gebruik en verdwijnt uiteindelijk.

Is heroïne gevaarlijk?

Heroïne gebruik kan gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot misselijkheid en overgeven, en overgeven in combinatie met zware verdoving kan verstikking veroorzaken. Het met een spuit inbrengen van het middel kan verder bloedingen veroorzaken en infecties of abcessen.

Het is een zeer verslavende en illegale drug waarbij zelfs na kort gebruik het enorm moeilijk is om er vanaf te komen.

De effecten van heroïne

Wat doet heroïne met je?

Bij geestelijke afhankelijkheid verlangt de persoon sterker naar het middel en voelt hij zich niet meer prettig zonder. Lichamelijke afhankelijkheid vindt plaats wanneer het lichaam ontwenningsverschijnselen ervaart wanneer met het gebruik van een middel wordt gestopt. Bij heroïne treedt dit vrij snel op. Het lichaam went snel aan het middel en er is al gauw meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Dit verhoogt de kans op een overdosis.

Heroïne verdooft alles, zowel geestelijke klachten als lichamelijk.

Geestelijk

Na het inspuiten of inademen van het middel, ervaart men een ‘flash’: een enorm gelukzalig gevoel dat enkele seconden aanhoudt. Er is een gevoel van welbehagen, de persoon voelt zich ontspannen en rustig. Onaangename gevoelens, zoals pijn, angst, honger, kou of verdriet, vallen weg, maar hierbij verdwijnen ook positieve gevoelens. De persoon raakt in een dromerige toestand.

Lichamelijk

Je lichaamstemperatuur zakt een beetje en je pupillen vernauwen zich sterk. De darmen en kringspieren werken minder goed en seksuele behoeften kunnen afnemen. Het gebruik van heroïne werkt pijnstillend, verlaagt de hartslag, vermindert de ademhaling en maakt je suf.

In het begin kun je te maken krijgen met klachten zoals hoofdpijn, braken, misselijkheid, duizeligheid, jeuk en een ‘vreemd’ gevoel in je hoofd. Soms kan iemand stikken in het eigen braaksel. Heroïne onderdrukt ook de reflex om te hoesten, waardoor de kans op een longontsteking toeneemt.

Heroïne heeft een sterk verdovende werking. Wanneer de gebruiker na een aantal keren niet meer zo’n last heeft van de bijeffecten, geeft het middel een heel fijn gevoel; hij voelt zich ontspannen en de buitenwereld doet er niet meer zo toe. Heroïne werkt snel na inname, binnen 30 seconden. De effecten houden zo’n vier tot zes uur aan. Dit hangt af van de persoon, ervaring met heroïne, hoeveelheid genomen en op welke manier.

Hoe kun je zien dat iemand heroïne gebruikt?

Het typische gedrag van een heroïneverslaafde is als volgt:

  • Verwaarlozing lichaam en hygiene
  • Concentratieproblemen
  • Verandering in sociaal gedrag
  • Omgaan met andere gebruikers
  • Stemmingswisselingen
  • Ontkenning gebruik
  • Minder sociaal contact met familie en vrienden
  • Uitstellen om te stoppen

Hoe kan je heroïne gebruiken?

Heroïne wordt meestal met een injectienaald ingespoten, gerookt vanaf een stukje aluminiumfolie of gesnoven.

Bij inspuiten of injecteren wordt heroïne vermengd met citroenzuur en water of met ascorbine. Dit mengsel wordt op een lepel gelegd en verhit. Deze vloeibare substantie wordt in een ader geinjecteerd. Via de bloedbaan komt het in de hersenen terecht.

Roken vanaf folie wordt ook wel ‘chinezen’ of ‘chasing the dragon’ genoemd. Het is de meest voorkomende manier van gebruik in Nederland. De dampen die vrijkomen door het middel te verhitten, worden geinhaleerd door middel van een kokertje of buisje. Bij langdurig gebruik, kunnen de longen onherstelbare schade oplopen. Een te hoge dosis kan bovendien dodelijk zijn, omdat het de ademhaling sterk dempt en de gebruiker zal overlijden. Er wordt altijd aangeraden om nieuwe aluminium folie te gebruiken en gebruikt folie weg te gooien.

Het middel wordt zelfs direct opgesnoven door de neus. Het wordt niet als lekker ervaren, maar het geeft hetzelfde gevoel als met inspuiten (en is dus sterker dan bij het chinezen).

Wat doet heroïne in de hersenen?

In de hersenen en lever wordt heroïne afgebroken tot morfine. Morfine doet in de hersenen hetzelfde als endorfine, alleen dan veel krachtiger en langer. Endorfine en morfine hebben invloed op dopamine en substantie P. Dopamine prikkelt het beloningssysteem waardoor de gebruiker zich euforisch zal voelen. Substantie P geeft pijnsignalen door. De gebruiker voelt zich hiervoor gelukkig, ontspannen en voelt geen pijn.

Hoe lang high van heroïne?

De werkingsduur hangt af van de wijze van toediening. Een injectie zal binnen 20 seconden een high veroorzaken, met pieken rond 2 uur en houdt tot 4 uur of langer aan. Bij snuiven of roken word je ongeveer na 10 minuten high en houdt dit 4-5 uur aan.

Van heroïne kun je een kater krijgen, want in de dagen na het heroïnegebruik kan er prikkelbaarheid en depressie worden ervaren.

Wat zijn de risico’s van heroïne?

Korte termijn

  • Ademstilstand: Je gaat langzamer ademhalen en ook je hartslag vertraagt. Bij een overdosis kan de ademhaling helemaal stoppen.
  • Problemen met stoelgang.
  • Infecties: Door onhygienisch spuiten kunnen ontstekingen optreden en kan er overdracht plaatsvinden van infectieziekten zoals HIV en hepatitis B en C. Ook het imuunsysteem wordt negatief beïnvloedt.
  • Verslaving: vooral lichamelijke verslaving treedt vrij snel op. Echter is iemand na eenmalig gebruik niet meteen verslaafd.

Lange termijn

  • Stoppen met ademhalen: Bij langdurig gebruik van heroïne gaan de longen minder goed werken waardoor het risico op een ademstilstand verhoogt.
  • Menstruatie problemen. Wanneer deze verdwijnt, kan de gebruikster wel gewoon zwanger raken.
  • Ondervoeding en andere ziekten.
  • Ontwenningsverschijnselen.
  • Financiële problemen.
  • Verwaarlozing familie en vrienden.
  • Verslaving (lichamelijk en geestelijk).

Welke onthoudingsverschijnselen treden er op bij stoppen met heroïne?

De eerste symptomen verschijnen binnen een aantal uur sinds de laatste toediening. Op dag 2 en 3 zijn ze het ergst en na dag 4-6 nemen ze langzaam af.

De symptomen zijn:

  • Spierpijn
  • Angst onrust
  • Geeuwen
  • Buikkrampen, diarree
  • Overgeven
  • Zich afwisselend koud en warm voelen
  • Wijde pupillen
  • Loopneus
  • Kramp in rug en benen
  • Stijging bloeddruk en lichaamstemperatuur
  • Kippenvel

De ernst van de symptomen hangt af van de duur van de heroïneverslaving en de hoeveelheid die iemand neemt.

Hoeveel gram heroïne per dag?

Net als voor alle andere drugs geldt dat ook voor heroïne er geen veilige dosering bestaat, vooral omdat er snel een verslaving kan optreden. Bij roken ligt de dosis tussen de 15 en 25 mg. Bij gebruikers die spuiten, ligt de dosis tussen de 5 en 60 mg, afhankelijk van de tolerantie. De dosis ligt dan tussen de 5 tot 10 mg als er nog geen sprake is van tolerantie en tussen de 20 en 60 mg als er een hoog tolerantieniveau is.

Wie gebruikt er nog heroïne?

Mensen met ernstige problemen, zoals daklozen, werklozen, of mensen die mishandeld zijn, zijn ontvankelijk voor het middel. Het is een verleidelijke drug omdat het alles verdooft.

De heroïne markt is vooral in criminele handen. De prijs van het middel is daarom hoog, waardoor een deel van de gebruikers gedwongen wordt om langs criminele weg aan geld te komen.

Hoe lang moet je afkicken van heroine?

Zelfstandig stoppen wordt niet aangeraden en kan negatieve gevolgen hebben. Zoek daarom hulp bij een afkickkliniek. Ontwenningsverschijnselen kunnen plotseling de kop op steken en tot 10 dagen aanhouden. Stoppen moet veilig en gecontroleerd gebeuren, onder professionele begeleiding. Met de juiste hulp verhoog je jouw kansen om weer een gezond en gelukkig leven te leiden. Bel met je huisarts om de juiste hulp te vinden.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00