Stoppen met blowen - Voordelen van stoppen met wiet

THC (tetrahydrocannabinol) is de werkzame stof in cannabis. Je wordt er stoned van, meestal na het roken van hasj of wiet. Iemand die pas begint met blowen ervaart meestal eerst alleen de positieve effecten van cannabis gebruik. Van blowen krijg je een roes.

Je voelt je heerlijk ontspannen en ervaart een andere, meer geestverruimende manier van denken. Mensen die pas blowen kunnen lachaanvallen krijgen en (voor hun eigen gevoel) diepgaande gesprekken voeren met andere mensen. Als je veel en vaak gebruikt is de kans groot dat je verslaafd raakt. Als je verslaafd raakt aan blowen komt er een moment dat je wilt stoppen.

Inhoud van deze pagina:

stoppen met blowen

Als iemand verslaafd is aan blowen is de kans groot dat hij er vanaf wil. Vroeger beweerde men nog weleens dat marihuana niet verslavend was. Tegenwoordig is het gehalte THC (tetrahydrocannabinol) zo hoog dat je snel verslaafd kunt raken. Iedereen die veel blowt, merkt op een bepaald moment dat verslaving het dagelijks leven nadelig beïnvloedt. De voordelen van blowen wegen op den duur vaak niet meer op tegen de nadelen. Een verslaafde blower onderneemt vaak meerdere pogingen om af te kicken voordat het lukt.

Hoe snel raakt iemand verslaafd aan blowen?

Bij iedereen die incidenteel blowt, is de kans op verslaving niet erg groot. Iemand die bijvoorbeeld maar eens in het half jaar een blowtje neemt, raakt niet verslaafd. Ook als je maar eenmaal per maand cannabis gebruikt zul je niet snel verslaafd raken. Veel mensen die met hasj of wiet experimenteren verliezen zelfs na een paar keer blowen hun interesse.

Niet iedereen vindt stoned of high zijn prettig. Een grotere groep vindt het juist wel erg lekker en gaat door met gebruiken. Als blowen goed bevalt, is de kans ook groot dat er steeds vaker wordt gebruikt. De kans om verslaafd te raken wordt groter. Hoe snel je verslaafd raakt, is afhankelijk van het gebruik. Niet alleen hoeveel je blowt per keer, is van invloed, maar ook hoe vaak je gebruikt. Hoe vaker je blowt, hoe groter ook de kans op verslaving wordt.

Hoe raak je verslaafd aan blowen?

Mensen die experimenteren met gebruik van wiet of hasj beginnen meestal alleen in het weekend te gebruiken. Dat lijkt oké maar het kan het begin van verslaving zijn. Natuurlijk is het beter om alleen in het weekeinde te blowen in plaats van dagelijks, maar blowen heeft ook invloed op je leven als alle vrije dagen gereserveerd worden om te kunnen blowen. Je doet dan verder niets meer met je vrije tijd.

Zodra iemand vaker gaat blowen dan hij of zij zich voorgenomen heeft, is er al sprake van verslavingsgedrag. Het sociale leven verandert vrij snel naarmate blowen belangrijker wordt. Mensen die veel blowen gaan het liefst om met andere blowers. Blowen is ook vaak een gezamenlijk gebeuren. De kosten voor wiet of hasj kunnen door een groepje gedeeld worden, wat ook handig is. Als blowen steeds meer een gewoonte wordt en je niet meer goed zonder kunt, ben je verslaafd.

alles over het stoppen met blowen

Teveel blowen in het weekend

Mensen die alleen in het weekend blowen, en dan bijvoorbeeld maar een avondje, hoeven daar verder geen last van te ondervinden in hun dagelijks leven. Er is dan ook geen sprake van verslaving.

Als je het hele weekend doorgaat met blowen, is de kans op verslaving groter. Voorkom dat je weekend alleen in het teken van blowen komt te staan. Mensen verleggen hun grenzen zodra ze grip op hun verslaving beginnen te verliezen. Als iemand heel erg veel blowt in een korte tijdsperiode, dan loopt hij ook meer kans op vervelende bijeffecten.

Angstaanvallen, opgejaagde hartslag, misselijkheid, zweten en duizeligheid komen voor. Soms krijgen mensen een psychose van blowen. Het gaat dan meestal om mensen die hier gevoelig voor zijn.

Wat kost blowen?

Veel verslaafden blowen dagelijks meerdere joints. Bijvoorbeeld drie tot vijf joints per dag. Dat kost al snel zo’n tien euro per dag. Een gemiddelde joint kost een paar euro per dag. (Prijsindicatie 2018) Als je een maandsalaris hebt is dat voor de meesten best betaalbaar, maar als je daarnaast ook nog sigaretten rookt, tikken de kosten voor deze verslavingen snel aan.

Als je geen vast inkomen hebt of een heel laag inkomen, dan is een cannabis verslaving sowieso moeilijker te bekostigen. Daarom kun je ook financiële problemen krijgen door dagelijks blowen. Bijvoorbeeld omdat je geld hebt geleend van familie of vrienden, en je niet kunt terugbetalen.

Het sociale leven van een verslaafde blower

Het sociale leven van verslaafde blowers is meestal eenzijdig. Omgaan met mensen die niet blowen wordt moeilijker omdat je vaak stoned of high bent. Accuraat zijn op het werk is ook moeilijk omdat iemand die veel blowt vaker moe is en zich niet goed kan concentreren. Iemand die vaak blowt kan last krijgen van depressiviteit. Op een bepaald moment zullen dergelijke nadelige effecten van blowen dusdanig je leven gaan beïnvloeden dat je het beste kunt afkicken.

afkicken van blowen

Nadelige effecten van veelvuldig blowen

Als je te maken krijgt met verslaving aan blowen kunnen de volgende nadelige kenmerken het gevolg zijn:

 • Vermoeidheid
 • Slechte concentratie
 • Sufheid
 • Slaperigheid
 • Tot niets komen
 • Werk of studie niet goed meer kunnen doen
 • Slechte lichamelijke conditie
 • Het verwaarlozen van sociale contacten
 • Depressiviteit
 • Geldproblemen

Lichamelijke afkickverschijnselen bij stoppen met blowen

Als iemand stopt met blowen krijgt hij te maken met wat lichte fysieke ontwenningsverschijnselen en flinke geestelijke afkickverschijnselen. Lichamelijk is er onrust en kan iemand last hebben van transpireren. Hoofdpijn en trillen kunnen ook voorkomen. Het is bekend dat veel mensen een periode slecht slapen nadat ze gestopt zijn met blowen. Ook levendige dromen en nachtmerries worden vaak gemeld.

Geestelijke onthoudingsverschijnselen

Geestelijk duurt afkicken langer en de afkickverschijnselen zijn best zwaar. Iemand kan down, angstig en emotioneel worden. Aanvallen van een bijna onbedwingbare lust om te blowen komen vrijwel altijd voor. Dit wordt craving genoemd.

Craving komt (net als bij het afkicken van elke andere verslaving) in heftige aanvallen. De aanval komt onverwachts en dan kun je maar aan één ding denken: het onbedwingbare verlangen om toe te geven aan het roken van een blowtje. Deze aanvallen van zucht om cannabis te gebruiken, nemen na een tijdje weer af. Daarna kun je (overmoedige) momenten hebben en overtuigd zijn dat de verslaving al onder controle is.

Totdat de volgende aanval van craving weer op komt zetten. Tijdens zo’n aanval is het moeilijk om niet toe te geven aan de drang om te blowen. Als je volhoudt, verdwijnt die drang weer. Elke aanval heeft een begin, een midden en een einde. Daarna heb je een tijdje geen last van craving.

De periodes tussen de aanvallen van onbedwingbare lust om te blowen, worden groter naarmate je langer gestopt bent. Deze aanvallen verdwijnen op den duur. Daarom is het met afkicken altijd een kwestie van doorzetten. Je lichaam en geest ontwennen het middel en je gaat weer gewoon functioneren zonder drug(s).

Stoppen met blowen voordelen

Stoppen met blowen heeft vele voordelen, zet deze voordelen eens op een rijtje. Dit helpt je om door te zetten op de momenten dat je het lastig hebt.

 • Je zelfvertrouwen krijgt een boost
 • Je bespaart er geld mee
 • Je hebt minder slaap nodig en slaapt beter
 • Het is eenvoudiger sociale contacten te onderhouden
 • Het verbetert je conditie
 • Je hebt meer energie
 • Je bent creatiever
Stoppen met blowen voordelen

Kan iemand zonder hulp stoppen met blowen?

Iemand kan zelf stoppen met blowen. Het is moeilijker zonder hulp. Maak een plan als je zonder professionele hulp wilt stoppen met blowen. Begin met minderen. Blow je elke dag? Stop dan een paar dagen per week met blowen. Je wordt je dan bewust hoe je lichaam reageert op het stoppen en vooral ook hoe je geestelijk reageert.

Het kan houvast geven om een dagboek bij te houden. Schrijf op hoe je het stoppen ervaart. Bijhouden hoe lang een craving ‘aanval’ duurt, kan ook helpen er op termijn beter mee om te leren gaan. Aan de negatieve effecten van afkicken komt op den duur een eind.

Tips stoppen met blowen

 1. Stel een doel
 2. Neem een besluit wanneer je gaat minderen of stoppen.
 3. Maak afspraken met jezelf over het minderen of stoppen met blowen en schrijf deze op.
 4. Noteer de voor- en nadelen van het stoppen met blowen.
 5. Noteer de situaties die riskant voor je zijn om toch te gaan blowen en schrijf op hoe je hierop op een andere manier op kunt reageren dan met blowen.
 6. Bereid je voor op de nadelen van het minderen of stoppen met blowen.
 7. Bereid je voor op het krijgen van verlangen of trek naar blowen.
 8. Houd moed en geef niet op.
 9. Schakel de hulp in van een verslavingskliniek

Afleiding zoeken bij stoppen met blowen

Het helpt om afleiding te zoeken als je gestopt bent. Voor de een is het een goed gesprek met een familielid of hulpverlener, voor de ander is het zwemmen of wandelen of naar de sportschool gaan.

Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen het gewenningsproces te vergemakkelijken. Contact zoeken met mensen die niet blowen, is aan te raden. Omgaan met vrienden die blowen is risicovol, aangezien je dan een grote kans hebt om terug te vallen. Ga feestjes waar geblowd wordt zeker de eerste maanden uit de weg.

Als je stopt, maak dan de risico’s op terugval zo klein mogelijk. Je kunt je leven daar het beste op aanpassen door met mensen om te gaan die geen drugs gebruiken.

Slapeloosheid na stoppen met blowen

Hyposomnie of slapeloosheid wordt vaak als klacht gemeld na stoppen met blowen. Ook kun je last krijgen van slecht slapen, nachtmerries en levendige dromen. Vaak slaap je na een paar weken alweer wat beter en ook de andere klachten nemen na een tijdje af.

Focus je op de voordelen van stoppen met blowen

Sta er bij stil dat iemand die stopt met drugs daar veel voor terugkrijgt. Als je stopt met blowen word je na verloop van tijd energieker, levenslustiger en socialer. Dagelijks blowen zorgt ervoor dat iemand onder een soort stolp leeft. Eenmaal gestopt kun je weer een leven opbouwen waarin blowen niet meer centraal staat. Afkickverschijnselen nemen na het stoppen relatief snel af. Focus je daarom vooral op de voordelen van stoppen met blowen. De eerste paar weken zijn het moeilijkste, daarna krijg je steeds meer grip op je leven.

Bronnen:
Jellinek.nl
Cannabisdebaas
Royalqueenseeds

Ambra Marcucci
Ambra Marcucci
Ambra is de Digital en Social Content Specialist voor Afkickkliniek info met een PhD in Psychologie. Ze heeft een grote passie voor schrijven, vooral over onderwerpen die het publiek voorlichten en aanzetten tot actie voor een gezond leven. Ze hoopt dat haar woorden mensen die hulp nodig hebben inspireren om die eerste stap te zetten in het vinden van de beste behandeling voor hun verslaving, zodat ze het leven kunnen leiden dat ze verdienen.