Blowen is het roken van hasj en wiet, ook wel cannabis genoemd. THC (tetrahydrocannabinol) is de werkzame stof in cannabis waar je stoned van wordt. Iemand die pas begint met blowen, ervaart meestal eerst alleen de positieve effecten van cannabis gebruik.
Van wiet roken krijg je een roes. Je voelt je heerlijk ontspannen en ervaart een andere, meer geestverruimende manier van denken. Mensen die nog niet zo lang blowen, kunnen lachaanvallen krijgen en (voor hun eigen gevoel) diepgaande gesprekken voeren met andere mensen. Als je veel en vaak gebruikt, is de kans groot dat je verslaafd raakt. Als je besluit om te stoppen, is het vaak een kwestie van voorkeur of je kiest voor plots stoppen of voor geleidelijk afbouwen.
Soms is het verstandig om professionele begeleiding in de arm te nemen bij het afkicken van je verslaving.
Leer hier meer over drugsverslaving!
Als iemand verslaafd is aan blowen is de kans groot dat hij er vanaf wil. Vroeger beweerde men nog weleens dat marihuana niet verslavend was. Tegenwoordig is het gehalte THC zo hoog dat je snel verslaafd kunt raken. De voordelen van blowen wegen op den duur vaak niet meer op tegen de nadelen. Een verslaafde blower onderneemt vaak meerdere pogingen om af te kicken voordat het lukt.
Hoe snel raakt iemand verslaafd aan blowen?
Bij iedereen die incidenteel wiet rookt, is de kans op verslaving niet erg groot. Iemand die bijvoorbeeld maar eens in het half jaar een blowtje neemt, raakt niet verslaafd. Ook als je maar eenmaal per maand cannabis gebruikt, zul je niet snel verslaafd raken. Veel mensen die met hasj of wiet experimenteren verliezen zelfs na een paar keer hun interesse.
Niet iedereen vindt stoned of high zijn prettig. Een grotere groep vindt het echter wel erg lekker en gaat door met gebruiken. Als blowen goed bevalt, is de kans natuurlijk groot dat men steeds vaker gaat blowen. Hoe snel je verslaafd raakt, is afhankelijk van het gebruik. Niet alleen hoeveel je blowt per keer is van invloed, maar ook hoe vaak je gebruikt. Hoe meer en hoe vaker je blowt, hoe groter ook de kans op verslaving wordt.
Hoe raak je verslaafd aan blowen?
Mensen die experimenteren met gebruik van wiet of hasj beginnen meestal alleen in het weekend te gebruiken. Dat lijkt oké maar het kan het begin van een verslaving zijn.
Zodra iemand vaker gaat blowen dan hij of zij zich voorgenomen heeft, is er al sprake van verslavingsgedrag. Het sociale leven verandert vrij snel naarmate wiet roken belangrijker wordt. Mensen die veel blowen gaan het liefst om met andere blowers. Het is ook vaak een gezamenlijk gebeuren. De kosten voor wiet of hasj kunnen door een groepje gedeeld worden. Als blowen steeds meer een gewoonte wordt en je niet meer goed zonder kunt, ben je verslaafd. Stoppen kan dan een probleem worden.
Teveel blowen in het weekend
Mensen die alleen in het weekend hasj of wiet roken, en dan bijvoorbeeld maar een avondje, hoeven daar verder geen last van te ondervinden in hun dagelijks leven.
Als je het hele weekend doorgaat, is de kans op verslaving groter. Mensen verleggen hun grenzen zodra ze grip op hun verslaving beginnen te verliezen. Als iemand heel erg veel blowt in een korte tijdsperiode, dan loopt hij ook meer kans op vervelende bijeffecten.
Angst, een opgejaagde hartslag, misselijkheid, zweten en duizeligheid komen voor. Soms krijgen mensen een psychose van blowen. Het gaat dan meestal om mensen die hier gevoelig voor zijn.
Wat kost blowen?
Veel verslaafden roken dagelijks meerdere joints, bijvoorbeeld drie tot vijf joints per dag. Dat kost al snel zo’n tien euro per dag. Een gemiddelde joint kost een paar euro per dag. (Prijsindicatie 2018) Als je een maandsalaris hebt, is dat voor de meesten best betaalbaar, maar als je daarnaast ook nog sigaretten rookt, tikken de kosten voor deze verslavingen snel aan.
Als je geen vast inkomen hebt of een heel laag inkomen, dan is een cannabisverslaving sowieso moeilijker te bekostigen. Daarom kun je ook financiële problemen krijgen door dagelijks gebruik. Bijvoorbeeld omdat je geld hebt geleend van familie of vrienden, en je niet kunt terugbetalen.
Het sociale leven van een verslaafde blower
Het sociale leven van verslaafde blowers is meestal eenzijdig. Omgaan met mensen die niet blowen wordt moeilijker omdat je vaak stoned of high bent. Accuraat zijn op het werk is ook een uitdaging omdat iemand die veel blowt vaker moe is en zich niet goed kan concentreren. Iemand die vaak blowt kan last krijgen van een depressie. Op een bepaald moment zullen dergelijke nadelige effecten van blowen dusdanig je leven gaan beïnvloeden dat het tijd wordt om te stoppen.
Nadelige effecten van veelvuldig blowen
Als je te maken krijgt met verslaving aan blowen, kunnen de volgende nadelige kenmerken het gevolg zijn:
- Vermoeidheid
- Slechte concentratie
- Sufheid
- Slaperigheid
- Tot niets komen
- Werk of studie niet goed meer kunnen doen
- Slechte lichamelijke conditie
- Het verwaarlozen van sociale contacten
- Depressie
- Geldproblemen
Lichamelijke afkickverschijnselen bij stoppen met blowen
Als iemand stopt met blowen, krijgt hij te maken met wat lichte fysieke ontwenningsverschijnselen en flinke geestelijke afkickverschijnselen. Lichamelijk is er onrust en kan iemand last hebben van zweten. Hoofdpijn en trillen kunnen ook voorkomen. Het is bekend dat veel mensen een periode slecht slapen nadat ze gestopt zijn met blowen. Ook intense dromen en nachtmerries worden vaak gemeld.
Geestelijke onthoudingsverschijnselen
Geestelijk duurt afkicken langer en de afkickverschijnselen zijn best zwaar. Iemand kan allerlei emoties ervaren, zoals zich down, angstig of emotioneel voelen. Aanvallen van een bijna onbedwingbare lust om weer te gaan blowen komen vrijwel altijd voor. Dit wordt craving genoemd.
De aanval komt onverwachts en dan kun je maar aan één ding denken: het verlangen om toe te geven aan het roken van een blowtje. Deze aanvallen van zucht om cannabis te gebruiken, zullen na een tijdje minderen. Daarna kun je (overmoedige) momenten hebben en overtuigd zijn dat de verslaving al onder controle is.
Totdat de volgende aanval van craving weer op komt zetten. Tijdens zo’n aanval is het moeilijk om niet toe te geven aan de drang. Als je volhoudt, verdwijnt die drang weer. Elke aanval heeft een begin, een midden en een einde. Daarna heb je een tijdje geen last van craving.
De periodes tussen de aanvallen worden groter naarmate je langer gestopt bent en verdwijnen op den duur. Daarom is het met stoppen altijd een kwestie van doorzetten. Je lichaam en geest ontwennen het middel en je gaat weer gewoon functioneren zonder drug(s).
Voordelen stoppen met blowen
Stoppen met blowen heeft vele voordelen:
- Je zelfvertrouwen krijgt een boost
- Je bespaart er geld mee
- Je hebt minder slaap nodig en slaapt beter
- Het is eenvoudiger sociale contacten te onderhouden
- Het verbetert je conditie
- Je hebt meer energie
- Je bent creatiever
Kan iemand zonder hulp stoppen met blowen?
Iemand kan zelf stoppen met blowen, maar het is wel moeilijker zonder hulp. Maak een plan als je zonder professionele hulp wilt stoppen met blowen. Begin met minderen. Blow je elke dag? Stop dan een paar dagen per week met blowen. Je wordt je dan bewust hoe je lichaam reageert op het stoppen en vooral ook hoe je geestelijk reageert.
Sommige blowers zweren bij plots stoppen (ook wel cold turkey genoemd), anderen kiezen liever voor geleidelijk minderen. Er wordt aangeraden om een methode van afkicken te kiezen waar jij je het beste bij voelt.
Het kan houvast geven om een dagboek bij te houden tijdens het afkicken. Schrijf op hoe je het stoppen ervaart. Bijhouden hoe lang een craving ‘aanval’ duurt, kan ook helpen er op termijn beter mee om te leren gaan. Aan de negatieve effecten van afkicken komt op den duur een eind.
Cannabis kun je bij licht gebruik meestal binnen twee weken niet meer terugzien in de urine. Bij vaak en veel gebruik kan het vier weken duren.
Tips stoppen met blowen
- Stel een doel.
- Neem een besluit wanneer je gaat minderen of stoppen.
- Maak afspraken met jezelf over het minderen of stoppen en schrijf deze op.
- Noteer de voor- en nadelen van het stoppen met blowen.
- Noteer de situaties die riskant voor je zijn om toch te gaan blowen en schrijf op hoe je hier op een andere manier op kunt reageren dan met blowen.
- Bereid je voor op de nadelen van het minderen of stoppen.
- Bereid je voor op het krijgen van verlangen of trek naar blowen.
- Houd moed en geef niet op.
- Schakel de hulp in van een verslavingskliniek.
Afleiding zoeken bij stoppen met blowen
Het helpt om afleiding te zoeken als je gestopt bent. Voor de een is het een goed gesprek met een familielid of hulpverlener, voor de ander is het zwemmen of wandelen of naar de sportschool gaan.
Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen het gewenningsproces te vergemakkelijken. Contact zoeken met mensen die niet blowen, is aan te raden. Omgaan met vrienden die blowen is risicovol, aangezien er dan een grote kans is op terugval. Ga feestjes waar geblowd wordt zeker de eerste maanden uit de weg.
Als je stopt, maak dan de risico’s op terugval zo klein mogelijk. Je kunt je leven daar het beste op aanpassen door met mensen om te gaan die geen drugs gebruiken.
Slapeloosheid na stoppen met blowen
Hyposomnie of slapeloosheid wordt vaak als klacht gemeld na stoppen met blowen. Ook kun je last krijgen van slecht slapen, nachtmerries en levendige dromen. Vaak slaap je na een paar weken alweer wat beter en ook de andere klachten nemen na een tijdje af.
Focus je op de voordelen van stoppen met blowen
Sta er bij stil dat iemand die stopt met drugs daar veel voor terugkrijgt. Als je stopt met blowen, word je na verloop van tijd energieker, levenslustiger en socialer. Dagelijks blowen zorgt ervoor dat iemand onder een soort stolp leeft. Eenmaal gestopt kun je weer een leven opbouwen waarin blowen niet meer centraal staat. Afkickverschijnselen nemen na het stoppen relatief snel af. De eerste paar weken zijn het moeilijkste, daarna krijg je steeds meer grip op je leven.