Wat is een alcoholvergiftiging?

Een alcoholvergiftiging ontstaat door in een korte tijd veel alcohol te consumeren waardoor het gehalte aan alcohol in het bloed zo snel stijgt dat de persoon een black-out (kort geheugenverlies) krijgt, bewusteloos raakt of zelfs in coma terecht komt. Dit is dodelijk. Direct hulp krijgen is essentieel om de schadelijke consequenties zo veel mogelijk te beperken.

Lees ook: Wat is alcoholisme?

Inhoud van deze pagina:

Wat is alcoholvergiftiging?

We spreken dus van een alcoholvergiftiging als mensen zoveel consumeren dat ze ‘out’ gaan. In zo’n geval zal het slachtoffer niet meer op prikkels reageren en is er sprake van bewusteloosheid.

‘Binge drinken’, in een korte tijdsperiode een grote hoeveelheid alcohol consumeren, heeft niet altijd als bedoeling om zo dronken mogelijk te worden. Ook tijdens een ‘gewoon’ avondje uit kun je een alcoholvergiftiging oplopen. Bijvoorbeeld wanneer je erg moe bent, of van tevoren weinig hebt gegeten. Op zulke momenten kun je nu eenmaal minder goed tegen drank en drink je al gauw een ‘te grote’ hoeveelheid alcohol, waardoor de kans op een vergiftiging toeneemt.

De extreme variant van binge drinken wordt in de volksmond ook wel ‘comazuipen‘ genoemd en gebeurt vaak onder jongeren.

Wat is alcoholvergiftiging

Hoe ontstaat een alcoholvergiftiging?

Het bloedalcoholgehalte (BAG) is de concentratie alcohol in het bloed, ook wel alcoholpromillage genoemd. Bij jongeren kan een alcoholvergiftiging ontstaan bij een promillage van 1,7 en bij volwassenen is dat 4 promille. Bij een hoog promille van 5 kun je in coma raken. Drank kan het zenuwstelsel zo sterk verdoven dat het slachtoffer stopt met ademhalen, wat uiteraard dodelijk is.

Hoeveel je (niet) moet consumeren om een alcoholvergiftiging op te lopen, hangt af van factoren waaronder je geslacht, lengte en gewicht, ervaring met drank en het volume van je hersenen. Ook de hoeveelheid (het percentage) alcohol in de drank en in hoeverre je gegeten hebt voor het consumeren van alcohol, spelen een rol.

We weten daarnaast dat vrouwen nu eenmaal iets minder goed kunnen tegen drank vergeleken met mannen.

Ga hier meer de verdieping in over een alcoholverslaving.

Verder geldt dat hoe kleiner je bent en hoe lager je lichaamsgewicht, hoe makkelijker het is om een vergiftiging op te lopen. Heb je weinig ervaring met drank, dan komt deze vaak harder aan en op een lege maag alcohol tot je nemen leidt al snel tot ‘teveel’ consumeren.

Alcohol consumeren is nog schadelijker voor kinderen en jongeren die nog in de groei zijn, dus leeftijd speelt ook zeker een rol. Drankgebruik onder jongeren verhoogt de mogelijkheid op problematisch alcoholgebruik op latere leeftijd.

Wat te doen bij alcoholvergiftiging?

Ook bij twijfel, schakel je altijd direct medische hulp in. Zorg er voor dat het slachtoffer zich bevindt in een rustige en koele ruimte, maar voorkom afkoelen. Bescherm het slachtoffer daarom met een deken.

Daarnaast is het enorm belangrijk om het slachtoffer kalm te blijven toespreken, om hem bij bewustzijn te houden. Is het slachtoffer bewusteloos, dan moet je hem in een stabiele zijligging plaatsen. Laat ten slotte het slachtoffer nooit alleen en controleer regelmatig de ademhaling.

Alcoholvergiftiging herkennen

Je merkt dat het slachtoffer vreemd gedrag vertoont, ineens vrolijk wordt of juist triest. Er is sprake van duizeligheid, slaperigheid, slecht zicht en soms bewusteloosheid. Het slachtoffer valt steeds bijna in slaap, voelt zich warm, is misselijk of heeft de neiging om te braken.

Voordat de verschijnselen van een vergiftiging pas helemaal duidelijk worden, is de situatie vaak al gevaarlijk geworden en reageert het zenuwstelsel niet meer zoals het hoort.

Symptomen alcoholvergiftiging

Neem jij de volgende alcoholvergiftiging symptomen waar bij iemand in jouw directe omgeving die flink wat glazen drank achterover heeft geslagen, wacht dan niet met actie ondernemen:

 • Het slachtoffer geeft over
 • Het slachtoffer heeft moeite met ademhalen, waarbij hij zwaar en/of onregelmatig ademhaalt
 • Het slachtoffer heeft een versnelde hartslag
 • Het slachtoffer heeft black-outs
 • Er is een duidelijke gedragsverandering zichtbaar: het slachtoffer raakt verward, herkent vrienden niet meer, gedraagt zich agressief, voelt zich slaperig en duizelig
 • Het slachtoffer trekt wit weg
 • Lage lichaamstemperatuur

Lichte verschijnselen van alcohol vergiftiging

 • De welbekende kater, meestal de dag na overmatig alcoholgebruik
 • Geheugenverlies en black-outs
 • Duizeligheid
 • Wazig zicht
 • Slaperigheid
 • Misselijkheid, kokhalzen of braken
Symptomen van alcholvergiftiging

Gevolgen van een alcoholvergiftiging

Over het algemeen geldt dat hoe jonger je bent, hoe groter het risico op blijvende gezondheidsproblemen. Met name wanneer het lichaam nog volop in ontwikkeling is, kunnen de alcoholvergiftiging gevolgen enorm schadelijk zijn.De effecten op korte termijn zijn bijvoorbeeld een kater, misselijkheid en overgeven. Maar op lange termijn kan overmatig drankgebruik leiden tot:

 • Kanker
 • Er kan leverschade optreden
 • Nierfalen
 • De patiënt kan hartproblemen krijgen
 • Hersenaandoeningen, zoals Korsakoff syndroom
 • Slokdarmproblemen
 

Gevolgen van een alcoholvergiftiging

In het ziekenhuis wordt een alcoholvergiftiging in de meeste gevallen op de volgende manier behandeld:

 • De patiënt wordt nauwlettend in de gaten gehouden: zijn ademhaling, bloeddruk, hartslag, pupilreactie, temperatuur en bloedsuikers.
 • Er wordt gebruik gemaakt van een infuus om vocht toe te dienen. Zo zal de alcohol sneller uit het lichaam raken en wordt het tekort aan vocht aangevuld.
 • Er wordt eventueel zuurstof toegediend.
 • Is de patiënt medisch gezien stabiel, dan mag hij naar huis en dan kan een arts of psycholoog helpen met de nazorg.


Lees meer over de ontwenningsverschijnselen van alcohol

Alcoholvergiftiging herstel

Het consumeren van alcohol kan voor zowel de hersenen als het lichaam van kinderen, jongeren en volwassenen tot veel problemen leiden. De schade is soms nog (gedeeltelijk) omkeerbaar.

Het is essentieel om alcoholschade in de toekomst te voorkomen. Vraag in het ziekenhuis voor meer informatie, vaak hebben ze hiervoor speciale poliklinieken opgezet.

Neem contact op met je huisarts en accepteer het krijgen van hulp als jij kampt met een serieus alcohol probleem. Hoe sneller je hulp krijgt, hoe groter de kans op een succesvol herstel. Je kunt ook gebruik maken van groepstherapie, zoals Anonieme Alcoholisten, of een psycholoog inschakelen.

Ga hier meer de verdieping in over een alcoholverslaving.

Of leer meer over stoppen met alcohol

Ambra Marcucci
Ambra Marcucci
Ambra is de Digital en Social Content Specialist voor Afkickkliniek info met een PhD in Psychologie. Ze heeft een grote passie voor schrijven, vooral over onderwerpen die het publiek voorlichten en aanzetten tot actie voor een gezond leven. Ze hoopt dat haar woorden mensen die hulp nodig hebben inspireren om die eerste stap te zetten in het vinden van de beste behandeling voor hun verslaving, zodat ze het leven kunnen leiden dat ze verdienen.