Poppers, wat is het en wat zijn de risico's?

Poppers zijn kleine flesjes waarin een heldere vloeistof zit die een sterke geur afgeeft. De vloeistof heeft een of meer vluchtige nitrietverbindingen. Het is een synthetische stof, en de naam ‘poppers’ is afkomstig van het geluid dat het openen van de flesjes maakt.

In Nederland zijn poppers sinds 2003 niet meer legaal te krijgen, maar worden ze tegenwoordig – met name in seksshops- nog wel eens verkocht onder verhullende benamingen.

Inhoud van deze pagina:

Wat zijn poppers?

De vluchtige vloeistof in poppers geven een korte roes en zullen een seksuele beleving intenser maken. De vloeistof bestaat uit een of meerdere vluchtige nitrietverbindingen, waaronder amylnitriet, butylnitriet en isobutylnitriet. Oorspronkelijk werd amylnitriet gebruikt bij hartkwalen omdat het een vaatverwijdende werking heeft. Echter, mmdat amylnitriet maar zeer kort werkt, worden er tegenwoordig voor medische toepassingen andere stoffen gebruikt.

Wat is de werkzame stof van poppers?

Poppers kunnen verschillende werkzame stoffen hebben, maar de meeste bevatten amylnitriet.

Hoe werken poppers?

De damp die uit het flesje komt, door de neus opgesnoven. Het effect van poppers begint na ongeveer 5 tot 15 seconden en duurt een paar minuten (ongeveer 3 tot 5 minuten). Het middel geeft de gebruiker dus een korte roes.

De persoon zal zich ontspannen voelen, maar ook een beetje duizeligheid ervaren. Omdat poppers seksueel stimulerend werken, worden de kleine flesjes vaak gebruikt tijdens de seks. Het middel verwijdt de bloedvaten en ook zal de bloeddruk dalen. Dit zal leiden tot een warme sensatie. Er is sprake van een betere doorbloeding omdat het gladde spierweefsel ontspant.

Poppers bijwerkingen

De volgende bijwerkingen of ongewenste effecten kunnen ervaren worden bij het gebruik van poppers:

 • Hoofdpijn, die soms tot een week kan aanhouden
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Braken
 • Irritatie van de luchtwegen
 • Bewusteloosheid
 • Moeite met scherp zien, kan enkele dagen aanhouden


Hoe meer en hoe vaker de drugs wordt gebruikt, hoe groter de kans op deze bijwerkingen. Er wordt daarnaast sterk afgeraden om een flesje poppers in combinatie met viagra te gebruiken. En omdat de vloeistoffen licht ontvlambaar zijn, kunnen ze de huid en slijmvliezen aantasten bij direct contact.

De effecten van poppers

Als men poppers gebruikt, vinden meestal de volgende gewenste effecten plaats:

 • Versterkt lustgevoel (seks)
 • Opgewekt
 • Stimulerend
 • Ontspannend
 • Een warm gevoel van binnen
 • Minder geremd gedrag


Omdat de bloeddruk snel daalt, ervaart het lichaam een warme sensatie, waarbij je voelt dat het bloed snel naar je hoofd stijgt. Sommige mensen ervaren oplichtende vlekken wanneer ze hun ogen dichtdoen.

De effecten van poppers

Poppers en een orgasme

Wanneer er poppers worden gebruikt vlak voor het klaarkomen, dan wordt het gevoel van klaarkomen intenser. De erectie van de penis zal met poppers verminderen, waardoor ook het orgasme kan worden uitgesteld. De drug zorgt tevens dat aanraken prettig aanvoelt. Ook de kringspier van de anus zal ontspannen, wat penetratie vergemakkelijkt. Het gebruik van poppers is vooral populair onder homomannen, maar het versterkt ook het klaarkomen bij vrouwen.

Wat zijn de risico's van poppers?

Behalve de vervelende bijwerkingen, zijn poppers extra gevaarlijk voor mensen met hart- en vaatproblemen. Bij langdurig en veel gebruik kunnen op de lange termijn gezichtsstoornissen ontstaan, omdat de druk achter de oogbal verhoogt. Ook kan iemand risico lopen op bloedarmoede bij veelvuldig gebruik. Bovendien is de kans groter dat gebruikers overgaan op onveilige sex.

Verslavingrisico’s van poppers

Geestelijke afhankelijkheid

Geestelijke afhankelijkheid is vooral terug te zien in situaties zoals tijdens seks en uitgaan. Sommige gebruikers raken gewend aan seks met poppers, dat zij zonder niet meer kunnen klaarkomen. Een dergelijke geestelijke afhankelijkheid van poppers kan zeer frustrerend zijn. Poppers wennen erg snel en je hebt dan steeds meer van het spul nodig om een effect te voelen.

Lichamelijke afhankelijkheid

Er kan tolerantie ontstaan voor het bloedvatverwijdende effect, ofwel het warme effect dat je lichamelijk zo sterk voelt. Er zouden verder geen ontwenningsverschijnselen optreden als er met het gebruik van de kleine flesjes wordt gestopt.

Lees voor het gebruik van poppers altijd eerst even de gebruiksaanwijzing door, zodat je op de hoogte bent van de werking en risico’s.

Bronnen:

Ambra Marcucci
Ambra Marcucci
Ambra is de Digital en Social Content Specialist voor Afkickkliniek info met een PhD in Psychologie. Ze heeft een grote passie voor schrijven, vooral over onderwerpen die het publiek voorlichten en aanzetten tot actie voor een gezond leven. Ze hoopt dat haar woorden mensen die hulp nodig hebben inspireren om die eerste stap te zetten in het vinden van de beste behandeling voor hun verslaving, zodat ze het leven kunnen leiden dat ze verdienen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 09:00 – 21:00 Weekend 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 09:00 – 21:00
Weekend 12:00 – 17:00