Poppers, wat is het en wat zijn de risico's?

Poppers zijn kleine flesjes waarin een heldere vloeistof zit die een sterke geur afgeeft. De vloeistof heeft een of meer vluchtige nitrietverbindingen. Het is een synthetische stof, en de naam ‘poppers’ is afkomstig van het geluid dat het openen van de flesjes maakt.

In Nederland zijn poppers sinds 2003 niet meer legaal te krijgen, maar worden ze tegenwoordig – met name in seksshops- nog wel eens verkocht onder verhullende benamingen.

Wat zijn poppers?

De vluchtige vloeistof in poppers geven een korte roes en zullen een seksuele beleving intenser maken. De vloeistof bestaat uit een of meerdere vluchtige nitrietverbindingen, waaronder amylnitriet, butylnitriet en isobutylnitriet. Oorspronkelijk werd amylnitriet gebruikt bij hartkwalen omdat het een vaatverwijdende werking heeft. Echter, mmdat amylnitriet maar zeer kort werkt, worden er tegenwoordig voor medische toepassingen andere stoffen gebruikt.

Wat is de werkzame stof van poppers?

Poppers kunnen verschillende werkzame stoffen hebben, maar de meeste bevatten amylnitriet.

Hoe werken poppers?

De damp die uit het flesje komt, door de neus opgesnoven. Het effect van poppers begint na ongeveer 5 tot 15 seconden en duurt een paar minuten (ongeveer 3 tot 5 minuten). Het middel geeft de gebruiker dus een korte roes.

De persoon zal zich ontspannen voelen, maar ook een beetje duizeligheid ervaren. Omdat poppers seksueel stimulerend werken, worden de kleine flesjes vaak gebruikt tijdens de seks. Het middel verwijdt de bloedvaten en ook zal de bloeddruk dalen. Dit zal leiden tot een warme sensatie. Er is sprake van een betere doorbloeding omdat het gladde spierweefsel ontspant.

Wat zijn de bijwerkingen van poppers?

De volgende bijwerkingen of ongewenste effecten kunnen ervaren worden bij het gebruik van poppers:

 • Hoofdpijn, die soms tot een week kan aanhouden
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Braken
 • Irritatie van de luchtwegen
 • Bewusteloosheid
 • Moeite met scherp zien, kan enkele dagen aanhouden

Hoe meer en hoe vaker de drugs wordt gebruikt, hoe groter de kans op deze bijwerkingen. Er wordt daarnaast sterk afgeraden om een flesje poppers in combinatie met viagra te gebruiken. En omdat de vloeistoffen licht ontvlambaar zijn, kunnen ze de huid en slijmvliezen aantasten bij direct contact.

Wat zijn de effecten van poppers?

Als men poppers gebruikt, vinden meestal de volgende gewenste effecten plaats:

 • Versterkt lustgevoel (seks)
 • Opgewekt
 • Stimulerend
 • Ontspannend
 • Een warm gevoel van binnen
 • Minder geremd gedrag

Omdat de bloeddruk snel daalt, ervaart het lichaam een warme sensatie, waarbij je voelt dat het bloed snel naar je hoofd stijgt. Sommige mensen ervaren oplichtende vlekken wanneer ze hun ogen dichtdoen.

De effecten van poppers

Poppers en een orgasme

Wanneer er poppers worden gebruikt vlak voor het klaarkomen, dan wordt het gevoel van klaarkomen intenser. De erectie van de penis zal met poppers verminderen, waardoor ook het orgasme kan worden uitgesteld. De drug zorgt tevens dat aanraken prettig aanvoelt. Ook de kringspier van de anus zal ontspannen, wat penetratie vergemakkelijkt. Het gebruik van poppers is vooral populair onder homomannen, maar het versterkt ook het klaarkomen bij vrouwen.

Wat zijn de risico’s van poppers?

Behalve de vervelende bijwerkingen, zijn poppers extra gevaarlijk voor mensen met hart- en vaatproblemen. Bij langdurig en veel gebruik kunnen op de lange termijn gezichtsstoornissen ontstaan, omdat de druk achter de oogbal verhoogt. Ook kan iemand risico lopen op bloedarmoede bij veelvuldig gebruik. Bovendien is de kans groter dat gebruikers overgaan op onveilige sex.

Verslavingrisico’s van poppers

Geestelijke afhankelijkheid

Geestelijke afhankelijkheid is vooral terug te zien in situaties zoals tijdens seks en uitgaan. Sommige gebruikers raken gewend aan seks met poppers, dat zij zonder niet meer kunnen klaarkomen. Een dergelijke geestelijke afhankelijkheid van poppers kan zeer frustrerend zijn. Poppers wennen erg snel en je hebt dan steeds meer van het spul nodig om een effect te voelen.

Lichamelijke afhankelijkheid

Er kan tolerantie ontstaan voor het bloedvatverwijdende effect, ofwel het warme effect dat je lichamelijk zo sterk voelt. Er zouden verder geen ontwenningsverschijnselen optreden als er met het gebruik van de kleine flesjes wordt gestopt.

Lees voor het gebruik van poppers altijd eerst even de gebruiksaanwijzing door, zodat je op de hoogte bent van de werking en risico’s.

Veelgestelde vragen over poppers

Zijn poppers legaal in Nederland?

Ja, poppers zijn legaal in Nederland. Ze vallen onder de Warenwet en niet onder de Opiumwet zoals andere drugs. Dit betekent dat ze legaal kunnen worden verkocht en gebruikt.

Kunnen poppers en Kamagra samen worden gebruikt?

Het combineren van poppers met Kamagra (een vorm van sildenafil, vaak gebruikt voor erectiestoornissen) wordt sterk afgeraden omdat dit kan leiden tot een gevaarlijke daling van de bloeddruk, wat kan resulteren in flauwvallen, beroerte of zelfs een hartaanval.

Zijn poppers gevaarlijk?

Ja, het gebruik van poppers kan gevaarlijk zijn. Hoewel poppers in Nederland legaal zijn, kunnen ze verschillende gezondheidsrisico’s veroorzaken, waaronder een snelle hartslag, hoge bloeddruk, duizeligheid, misselijkheid, en in ernstige gevallen, beroerte of hartfalen. Ze kunnen ook schade toebrengen aan de ogen en huid bij direct contact.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00