De eerste stap op weg naar het afkicken en het leven zonder verslavingen is het erkennen van de problemen. Veel verslaafden hebben wel het idee dat er iets mis is, maar hebben dit gevoel vaak ver weg gestopt.
Staat je leven in het teken van je verslaving? Hebben relaties er onder te lijden? Problemen met school, studie of werk? Heeft je gezondheid er flink onder te lijden? Erkennen van het probleem kan erg lastig zijn, waarbij schaamte vaak ook een grote rol speelt. Het is belangrijk om die schaamte niet diep weg te stoppen, maar door er juist over te praten. Dit kan met iemand zijn die je vertrouwen geniet, maar ook met iemand die er meer buitenstaat als bijvoorbeeld de huisarts.
Inhoud
Waar moet ik beginnen met afkicken?
Afkicken kan op verschillende manieren. Het is wel belangrijk dat je als verslaafde wil afkicken. Het is een moeilijk proces dat tijd nodig heeft. De hulp in Nederland is zeer professioneel te noemen, dus alle mogelijke middelen om af te kicken zullen je worden aangereikt. Er is echter ook een flinke portie doorzettingsvermogen voor nodig om te zullen slagen. Ben je verslaafd en wil je afkicken? Heel goed, maar waar begin je?
De eerste stap naar een leven zonder verslaving
Er zijn verschillende soorten verslavingen die qua effect misschien op elkaar lijken, maar qua behandeling anders aangepakt dienen te worden. Een stap die je kunt nemen is het bezoeken van je huisarts. Bespreek je verslavingsproblemen en de huisarts zal je in contact brengen met de juiste professionele hulp. Vind je deze stap te groot?
Er zijn ook andere manieren om te beginnen met het afkicken van je verslaving. Een manier die niet geschikt is voor langdurig verslaafden, maar wel kan helpen voor diegene die nog niet zo lang met een verslaving kampen, is het afkicken met online hulp. Diverse verslavingsklinieken bieden online hulp aan. Door middel van vragenlijsten, opdrachten en begeleiding via email, de webcam of de telefoon krijg je de juiste hulp.
Een andere manier van afkicken is het bezoeken van bijeenkomsten van de zogenaamde zelfhulpgroepen. Vrijwel iedereen kent de AA groepen, de Anonieme Alcoholisten. Deze zelfhulpgroepen komen bij elkaar op een locatie waar iedereen aan kan schuiven. Je hoeft hier niets te doen. Je mag actief meepraten, maar je mag ook zitten en luisteren. Zo kan iedereen ervaringen uitwisselen en elkaar steunen.
Voor langdurig verslaafden zijn de zelfhulpgroepen en de online hulp echter niet geschikt. De verslaving kan wel worden aangepakt, maar de achterliggende problemen komen bij deze zelfhulpgroepen niet genoeg aan bod. Een terugval is dan erg groot. Langdurige verslaafden doen er goed aan om contact op te nemen met een afkickkliniek. De professionals aldaar hebben jarenlange ervaringen in het begeleiden van langdurige verslaafden.
Afkickklinieken
De bekendste manier om af te kicken is door middel van een afkickkliniek. Afhankelijk van het type verslaving en de tijd dat je al verslaafd bent zijn er verschillende opties mogelijk met betrekking tot het afkicken. Je kunt bij een afkickkliniek een behandeling voor enkele uren per week krijgen, voor speciale dagbehandelingen, maar ook voor volledige opnames waar je 24 uur per dag zal worden geholpen om van je verslaving af te komen.
Verschillende Nederlandse afkickklinieken bieden hulp voor je verslaving aan door je weg te halen uit je omgeving. Ze werken samen met gerenommeerde klinieken in het buitenland waar je je behandeling kan gaan volgen. Voor langdurige verslavingen is een behandeling in een afkickkliniek de beste oplossing. Weet echter dat alleen een behandeling ondergaan bij een afkickkliniek niet voldoende is. Jij bent uiteindelijk diegene die het moet doen, ook na je behandeling.
Je hebt echter de beschikking over de beste professionals en begeleiding. Met de juiste instelling en voldoende doorzettingsvermogen kun jij de stap maken naar een nieuw leven zonder verslaving.