Temazepam

Temazepam is een geneesmiddel dat rustgevend werkt, slaperig maakt, angstgevoelens vermindert en de spieren ontspant. Het wordt voornamelijk voorgeschreven bij slapeloosheid, maar ook bij een psychose.

Hoe werkt temazepam en hoe zit het met de dosering? Wat zijn eventuele bijwerkingen en waar moet je nog meer rekening mee houden bij het slikken van dit geneesmiddel?

Lees hier meer over slaapmedicatie

Wat is temazepam?

Het merkloze temazepam valt onder de benzodiazepinen. Er zijn enkele tientallen verschillende benzodiazepinen en de effecten verschillen per soort. Zo remt de ene ‘benzo’ voornamelijk angstgevoelens, waar de andere de gebruiker juist meer slaperig maakt. De meeste gebruikers ervaren een suf gevoel, vergelijkbaar me het effect van alcohol. Ze worden rustiger en ontspannen. Benzodiazepinen zijn geneesmiddelen die meestal geen kater veroorzaken, maar wel erg lang doorwerken.

Temazepam is een benzodiazepine die door artsen wordt voorgeschreven bij slapeloosheid en tijdens een psychose.

Wat verstaat men onder slapeloosheid?

Er wordt gesproken van slapeloosheid wanneer je al een tijd lang slecht slaapt en je daardoor ernstig disfunctioneren overdag ervaart. Slaapproblemen komen in veel gevallen door spanningen of zorgen, maar ook door lichamelijke klachten.

Wat verstaat men onder een psychose?

In het geval van een psychose ziet een persoon dingen die andere mensen niet zien, wat een angstaanjagend en onrustig gevoel kan geven. Het is alsof deze mensen een droom of nachtmerrie beleven terwijl ze wakker zijn.

Lees ook: De zwaarste slaappillen

wat is temazepam?

Met slaapklachten naar je arts

Als jij overdag niet goed functioneert omdat je slaapproblemen hebt, is het verstandig om je arts te raadplegen. Jouw arts zal niet direct een slaapmiddel voorschrijven, maar eerst proberen de oorzaak van je klachten aan te pakken. Kun je bijvoorbeeld niet slapen door hevige pijn? Dan zal hij eerst een pijnstiller voorschrijven. Of pieker je ‘s nachts veel? Dan zal hij jou de juiste adviezen geven om rustig te worden en ‘s nachts beter te slapen.

Adviezen die jouw arts wellicht kan geven, zijn de volgende:

 • Vermijd sporten laat in de avond, ga liever overdag of anders vroeg in de avond
 • Doe iets ontspannends voor het slapen gaan
 • Doe geen dutjes overdag
 • Neem geen alcohol om in slaap te komen
 • Drink ‘s avonds geen koffie
 • Zorg voor een rustige slaapkamer met een fijn bed en een aangename temperatuur
 • Houd een vast slaapritme aan
 • Gebruik je slaapkamer niet als werk- of studeerkamer
 • Vermijd vast voedsel twee tot drie uur voor het slapen gaan

Mochten deze maatregelen niet helpen, dan kan de arts ervoor kiezen om gedurende enkele dagen temazepam voor te schrijven. Zo wordt het makkelijker voor je om in slaap te komen en kun je de volgende dag goed functioneren.

werking temazepam

Werking temazepam

Bij slapeloosheid

Temazepam maakt suf en zorgt ervoor dat je gemakkelijker in slaap valt en beter doorslaapt. Het geneesmiddel is vooral effectief in het geval je moeite hebt met in slaap vallen en als je ‘s nachts vaak wakker wordt.

Binnen een uur na inname word je slaperig en rustig. Het is daarom belangrijk dat je thuis bent vanaf het moment dat je het medicijn gebruikt en dat je geen moeilijke taken meer hoeft uit te voeren. Het middel werkt zes tot acht uur lang door.

Houd er daarnaast rekening mee dat het slaapmiddel alleen goed zal werken indien je het af en toe neemt, bijvoorbeeld om de drie dagen. Zou je het middel iedere dag nemen, dan zal de werking afnemen omdat je lichaam aan het effect went. Er ontstaat dan al snel afhankelijkheid. Afhankelijkheid kan zelfs optreden bij een normale, lage dosering.

Bij een psychose

Normaal gesproken wordt een psychose behandeld met antipsychotica. Als er tijdens een psychose veel onrust en angst wordt ervaren, wordt er ook wel eens temazepam voorgeschreven. Het werkt rustgevend en het vermindert angstgevoelens.

Het wordt meestal genomen in de vorm van een zetpil of klysma en werkt binnen 15-30 minuten.

Gebruik en dosering

Hoe?

Temazepam is verkrijgbaar in tabletvorm, capsule, zetpil en klysma.

De tablet of capsule neem je met een half glas water. In het geval van een zetpil of klysma zal een arts of verpleegkundige deze toedienen.

Wanneer?

Bij slaapproblemen neem je dit geneesmiddel alleen als je 6 uur achtereen kunt slapen. Zou je eerder wakker moeten worden, dan zul je je nog erg suf voelen.

Hoe lang?

Gebruik je dit medicijn af en toe, dan kan het prima helpen tegen slapeloosheid.

Gebruik je het iedere avond voor het slapen gaan, dan is het effect na enkele weken weg.

Bij dagelijks gebruik voor meer dan twee weken, kan er ontwenningsslapeloosheid ontstaan. Je lichaam verwacht dan het effect van het geneesmiddel om in slaap te kunnen komen.

Gebruik temazepam daarom nooit meer dan een aantal dagen achtereen en in ieder geval nooit langer dan vier weken achter elkaar.

Temazepam bijwerkingen

De mogelijke bijwerkingen van temazepam vind je hieronder.

Vooral in het begin kun je last krijgen van de volgende symptomen:

 • Slaperigheid en sufheid overdag
 • Afvlakking gevoel
 • Verwardheid
 • Hoofdpijn
 • Ataxie
 • Slappe spieren en krachteloos gevoel
 • Dubbelzien
 • Geheugenproblemen

Ook zal je reactievermogen verminderen, is na gebruik je concentratievermogen verminderd en is er ook een verminderde coördinatie.

Verder is uit temazepam ervaringen gebleken dat er soms maag-darmstoornisen optreden, meer eetlust, depressie, droge ogen, een verminderd libido en huidreacties. Dit zijn bijwerkingen die zelden voorkomen. Een aantal uren na inname kan er ook anterograde amnesie optreden.

Bij kinderen en ouderen kunnen er bovendien paradoxale reacties optreden, waaronder opwinding, hallucinaties, prikkelbaarheid, agressie, rusteloosheid, psychosen en wanen.

bijwerkingen van temazepam

Temazepam en autorijden

Het kan gevaarlijk zijn om aan het verkeer deel te nemen als je temazepam slikt. Of je mag autorijden, hangt af van een aantal factoren.

In het geval je last hebt van bijwerkingen (sufheid, verminderde coördinatie, dubbelzien, duizeligheid, etc.) mag je geen autorijden.

Heb je geen last van bijwerkingen en neem je 20 mg temazepam of minder? Dan mag je na iedere inname acht uur lang niet rijden.

Neem je meer dan 20 mg van het geneesmiddel en gebruik je het dagelijks? Dan mag je niet autorijden.

Gebruik je meer dan 20 mg per dag maar af en toe, dan mag je na iedere inname 24 uur lang niet rijden.

Zwangerschap en borstvoeding

Ben je zwanger of wil je dit worden? Dan moet je overleggen met je arts. Het medicijn kan namelijk slecht zijn voor je baby. Bij langdurig gebruik tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap kunnen er ontwenningsverschijnselen bij de baby ontstaan als de moeder temazepam gebruikt.

En bij het gebruik van hogere doseringen vlak voor de bevalling, kan het kind na de geboorte zo versuft zijn dat het ademhalingsproblemen krijgt.

Het medicijn moet dus alleen gebruikt worden indien echt nodig, en anders zo kort mogelijk en in een zo laag mogelijke dosering. Bespreek met je arts of het verstandig is om dit middel te gebruiken of dat het misschien beter is om een ander medicijn te gebruiken.

Ben je van plan om borstvoeding te geven? Ook dan dien je te overleggen met je arts of apotheker. Als je borstvoeding geeft, is het raadzaam om het medicijn niet langdurig te gebruiken omdat het in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht komt en bijwerkingen bij het kind kan veroorzaken.

Indien jouw arts van mening is dat je gewoon borstvoeding kan geven – bijvoorbeeld omdat je het geneesmiddel slechts af en toe gebruikt – let dan op of je kind last heeft van bijwerkingen temazepam (sufheid, minder goed drinken, ademhalingsproblemen). Is dat het geval, raadpleeg dan meteen je arts.

Temazepam bij kinderen?

Het middel is niet geregistreerd bij kinderen, wat inhoudt dat de fabrikant temazepam niet heeft onderzocht bij kinderen. Dit betekent dat het gebruik bij kinderen daarom ook niet in de bijsluiter staat.

Echter schrijven artsen temazepam soms wel voor korte tijd voor aan kinderen vanaf 12 jaar die aan slapeloosheid lijden. Dit doen ze alleen als ze denken dat dit de best mogelijke behandeling is voor het kind. Om te voorkomen dat het kind afhankelijk wordt van het middel moet de behandeling zo kort mogelijk zijn.

Stoppen met Temazepam

Het gebruik van benzodiazepinen kan fysieke en psychische afhankelijkheid tot gevolg hebben. Bij het staken van de behandeling kunnen onthoudingsverschijnselen optreden.

Ben jij het gewend om temazepam iedere dag te gebruiken? Dan kan het moeilijk zijn om ermee te stoppen. In het geval je de medicijnen langer dan twee weken achter elkaar hebt gebruik, moet je langzaam afbouwen in overleg met je arts. Als je in een keer zou stoppen, dan zou je last kunnen krijgen van ontwenningsslapeloosheid waardoor slapen in het begin weer moeilijk zou gaan.

Heb je het geneesmiddel slechts enkele dagen achter elkaar genomen, dan kun je wel in een keer stoppen. Over het algemeen treden er geen ontwenningsverschijnselen op.

Lees ook: Hoe stop ik met medicatie?

Veelgestelde vragen over Temazepam

Hoe lang duurt het voordat temazepam werkt?

Bij een tablet of capsule word je een uur na inname slaperig en rustig. Bij een zetpil of klysma duurt het 15-30 minuten.

Hoeveel temazepam mag je per dag?

Over het algemeen is de maximale dosering tussen de 10 en 20 mg temazepan per dag. In uitzonderingen wordt de dosering door een arts verhoogd tot maximaal 30-40 per dag. In het geval van ouderen wordt er uitgegaan van temazepam 10 mg/dag, in uitzonderlijke gevallen maximaal 20 mg/dag.
De meerderheid van de gebruikers van temazepam geeft aan dat het middel goed werkt, maar dat het niet elke nacht gebruikt moet worden.

Kunnen temazepam en paracetamol samen?

Slaappillen in combinatie met pijnstillers kunnen levensgevaarlijk zijn. Je kunt ernstige gezondheidsproblemen riskeren en het kan zelfs dodelijk zijn. Raadpleeg je arts voor meer informatie.

Hoe gevaarlijk is temazepam?

Temazepam kan in principe weinig kwaad en ook de toxische effecten van een overdosering met alleen temazepam zijn gering. De meest voorkomende klachten zijn verwardheid en slaperigheid. In ernstigere gevallen komen coördinatiestoornissen voor, daling van de bloeddruk, ademhalingsproblemen, vallen door slappe spieren en coma.

Mag je temazepam nemen bij myasthenia gravis?

Er wordt absoluut afgeraden om temazepam te nemen als je lijdt aan myasthenia gravis (een ernstige spierziekte).

Als je niet zeker weet of deze wisselwerking voor jou relevant is, dan is het verstandig om contact op te nemen met je arts.

De meerderheid van de gebruikers van temazepam geeft aan dat het middel goed werkt, maar dat het niet elke nacht gebruikt moet worden.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00