Overdosis slaappillen - Is het dodelijk?

Voel je je angstig, eenzaam, of zie je het gewoon allemaal niet meer zitten? Misschien is het dan verleidelijk om een overdosis slaappillen te nemen.

Maar geef jezelf een kans, en praat over je gevoelens. Deel je problemen met iemand die je vertrouwt en zoek professionele begeleiding. Het zal je opluchten en je helpen om alles in perspectief te plaatsen.

Je kunt ook altijd contact opnemen met 113, waar je (anoniem) terecht kunt via de hulplijn.

Kamp jij echter met slapeloosheid en neem je meer of vaker slaappillen dan voorgeschreven? Ook voor een medicijnverslaving zijn er oplossingen. Wacht niet en zoek de juiste hulp.

Wat zijn slaappillen?

Slaappillen zijn medicijnen die tijdelijk helpen tegen slapeloosheid. Er zijn slaappillen die vooral helpen om in te slapen, waar andere juist bedoeld zijn om te kunnen doorslapen.

De meeste slaappillen vallen onder de benzodiazepinen. Bij langdurig gebruik kan slaapmedicatie verslavend werken.

Hoe werken slaappillen precies?

Ze remmen je zenuwstelsel af, waardoor je sloom en slaperig wordt. Ook werken ze kalmerend en kunnen ze angstgevoelens verminderen. Ten slotte zorgen slaappillen ervoor dat je spieren ontspannen.

Er zijn slaappillen die kort werken en helpen om in slaap te vallen, zoals temazepam, zolpidem en zopiclon. Andere slaappillen werken langer door en zijn bedoeld om door te kunnen slapen, zoals diazepam, lorazepam en oxazepam.

Lees ook: De zwaarste slaapmedicatie

Verslavend

Wees je ervan bewust dat slaappillen en andere benzodiazepinen na langdurig gebruik steeds minder effect zullen hebben. Dat betekent dus dat er steeds hogere doseringen nodig zijn om hetzelfde effect te kunnen bereiken. Gebruik slaapmedicatie daarom nooit langer dan twee weken. Doe je dat wel, dan kunnen de medicijnen verslavend werken.

Is een overdosis slaappillen dodelijk?

De kans dat een overdosis slaappillen dodelijk is, is niet groot. Wel kun je bij hoge doseringen last krijgen van ernstige bijwerkingen. Het kan leiden tot zware ademhalingsproblemen en tot een coma die fataal kan worden.

Hoeveel slaappillen precies een overdosis zullen veroorzaken, is afhankelijk van de voorgeschreven hoeveelheid medicijnen. Er wordt sterk afgeraden om meer slaappillen te nemen dan de arts jou adviseert, of om de pillen voor langere tijd te gebruiken. Dit kan erg gevaarlijk zijn.

Gevolgen van het overleven van een overdosis slaappillen

Als je een overdosis slaappillen hebt genomen dan zijn de gevolgen hiervan niet te overzien.

Houd je daarom altijd strikt aan de voorgeschreven hoeveelheid. Heb je echter het gevoel dat zo’n slaappil maar weinig doet voor je, dan kun je het beste eerst overleggen met je arts.

Overweeg je een overdosering slaapmedicatie te nemen omdat je het leven niet meer ziet zitten en zou de poging mislukken, dan zit je dus nog steeds met de problemen waarvoor je een ‘oplossing’ zocht. Daarom raden wij je sterk af om dit te proberen. Wij adviseren je om professionele hulp te zoeken.

De symptomen van het overleven van een overdosis

De symptomen die je kunt ervaren na het overleven van een overdosering, zijn geen pretje:

  • Enorme slaperigheid
  • Constipatie
  • Misselijkheid, soms braken

In ernstige gevallen kun je ook nog last krijgen van:

  • Delirium, geheugenverlies, hallucinaties
  • Tremoren, convulsies en epileptische aanvallen

Wanneer een overdosis slaappillen op tijd wordt ontdekt, wordt in het ziekenhuis je maag leeggepompt. Vervolgens word je zowel lichamelijk als geestelijk helemaal onderzocht. De gevolgen kunnen gevaarlijk zijn en nog lang doorwerken.

Zoek hulp

Soms kan het lijken alsof een overdosis slaappillen de oplossing is voor al je problemen. Maar vergeet niet dat zo’n beslissing niet meer terug te draaien valt. Daarnaast kan een poging mislukken, wat nog meer problemen kan veroorzaken.

Het is daarom belangrijk om aan de slag te gaan met de oorzaak van je problemen. Zoek professionele hulp die bij jou past en maak een afspraak bij je huisarts. Je kunt ook altijd contact opnemen met 113, anoniem.

Of misschien heb je het gevoel geen nacht meer door te kunnen brengen zonder slaappillen. Neem je gedurende een lange periode slaappillen om je slapeloosheid tegen te gaan en denk je verslaafd te zijn geraakt aan medicijnen? Ook dan is het belangrijk om aan de bel te trekken.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00