Informatie over afkickklinieken
Aan coke (cocaïne) kun je gemakkelijk verslaafd raken. De eerste keer is de ervaring in de meeste gevallen overweldigend intens. Een cocaïnegebruiker streeft vaak het effect van die eerste ervaring na. De roes waarin je je heel sterk en energiek voelt, werkt vervolgens uit. Daarna word je erg somber, lusteloos en je kunt je uitgeput voelen.
Omdat je je zo ellendig voelt wanner het gewenste effect van cocaïne is uitgewerkt, is het ook de volgende ‘snuif’ coke die je weer uit het dal trekt. Dan voel je je tijdelijk ineens weer stukken beter en energiek. De roes werkt opnieuw uit en weer ervaar je forse depressieve gevoelens. Als je er aan toegeeft om weer te gebruiken, ben je snel verslaafd. Stoppen met coke wordt moeilijker en moeilijker. Cocaïne heeft je in zijn macht en sloopt je.
Ga meer de verdieping in over een drugsverslaving
Als gebruiker denk je aan het begin dat je het gebruik best hanteren kunt. Je neemt je bijvoorbeeld voor om de volgende keer een inzinking niet te bestrijden met coke. Menigeen doet dat toch en komt in een vicieuze verslavingscirkel terecht.
Je blijft steeds opnieuw gebruiken om te voorkomen dat je je ellendig voelt. Het lijkt gemakkelijk om er voor te zorgen dat je je weer goed voelt. Een beetje cocaïne en alle problemen lijken verdwenen. De dip na cocaïnegebruik gaat steeds gepaard met zeer onprettige gevoelens zoals depressiviteit, lusteloosheid en algehele malaise.
Lees hier meer over de gevolgen van depressie
Het gebruik van coke houdt dit dus juist in stand. Als je te diep in je cocaïne verslaving zit en stoppen lukt niet, kun je proberen te minderen alvorens een poging te wagen om definitief te stoppen met coke. Je verlengt dan steeds de tijd waarin je niet gebruikt. Hoewel dit ook niet makkelijk is, ga je de afkickverschijnselen herkennen. Enige ervaring met hoe minderen voelt, kan helpen bij definitief afkicken.
Voor mensen die niet verslaafd zijn, lijkt het eenvoudig om niet toe te geven aan het verlangen naar cocaïne, maar de inzinking nadat cocaïne is uitgewerkt is vaak zo heftig dat alleen coke een verslaafde er weer bovenop ‘kan’ helpen.
Als je denkt dat je coke nodig hebt om ‘goed’ te kunnen functioneren, is dit een kenmerk van afhankelijkheid. Alle verslaafden zijn overtuigd dat alleen hun middel hen (weer) een goed gevoel kan geven. Zonder het middel is alle plezier in leven (in elk geval een periode) weg. Verslaafden zoeken naar mogelijkheden om te gebruiken.
Als je pas coke gebruikt ga je excuses zoeken om te kunnen gebruiken. Als je al langer verslaafd bent, ben je continu bezig om aan je behoefte aan cocaïne te voldoen. Je hebt geld nodig en komt daardoor steeds dieper in de problemen. Veel verslaafden bestelen anderen of gaan zelf dealen om hun cocaïneverslaving te bekostigen. Anderen belanden in de prostitutie. Als je een goed inkomen hebt, gaat een groot deel van je verdiensten op aan cocaïne. Coke maakt je kapot
Lees ook: Ben ik verslaafd?
Het geheim van afkicken is doorzetten met afkicken, totdat je je weer goed kunt voelen zonder het middel. Herstel kost tijd. Bij sommige mensen lukt het meteen, bij anderen duurt het wat langer. Voornamelijk de eerste week is zwaar, maar daarna begin je je meestal weer wat beter te voelen. Vaak zie je dan dat mensen een periode doormaken waarin ze zich sterk, zelfverzekerd en wilskrachtig voelen. Ze zijn zelfs overtuigd dat de cocaïneverslaving voorgoed achter hen ligt en dat ze alles onder controle hebben. Na ongeveer een maand gaat dit ‘euforische’ stadium voorbij en kom je in een diep dal terecht. Deze afkick-depressie kan heel ernstig zijn.
Het duurt ook nog lange tijd voordat je geen last meer hebt van aanvallen van enorm verlangen naar cocaïne. De aanvallen zullen steeds minder vaak voorkomen en op den duur verdwijnen. Toch blijf je kwetsbaar voor terugval. Hoe langer je er vanaf bent, hoe groter de kans dat je er blijvend vanaf bent. Je blijft niet levenslang afhankelijk van coke. De scene vermijden is wel belangrijk om definitief te kunnen stoppen met coke. Ook professionele begeleiding en een andere omgeving kunnen je helpen een cocaïneverslaving definitief achter je te laten.
• Crack cocaïne (basecoke) wordt gerookt (vaak met een pijpje). Crack wordt gemaakt van snuif-cocaïne met bakpoeder (maagzout) en weinig water. Het is enorm verslavend. Aan crack raak je direct en intens verslaafd. De naam crack wordt ontleent aan het knetterende geluid tijden het roken.
• Snuif-cocaïne wordt gesnoven (lijntje). Je raakt snel verslaafd aan snuiven.
• Snuif-coke kan ook gerookt worden met tabak. Ook dat is zeer verslavend.
• Snuif-cocaïne kan daarnaast als shot gezet worden. De snuif-cocaïne wordt dan opgelost in water. Het is een riskante manier van gebruiken en wederom zeer verslavend.
• Cocaïne bladeren kunnen gekauwd worden en geven een langdurig oppeppend effect. Na verloop van tijd is kauwen op cocabladeren verslavend. Kauwen op bladeren is wel de minst verslavende vorm van cocaïnegebruik en stoppen wordt omschreven als niet al te moeilijk.
Het komt regelmatig voor dat coke gebruikers beginnen met het snuiven van een beetje coke, bijvoorbeeld een half lijntje. De impact is overweldigend en wordt in de meeste gevallen als heel erg lekker ervaren.
Een snuifje ‘geluk’ maakt dat je het gevoel hebt dat je je nog nooit zo geweldig gevoeld hebt. De impact is zo enorm dat je dat gevoel niet kwijt wilt en het weer opnieuw wilt beleven. De coke werkt uit en je wordt depressief. Je wilt het fantastische gevoel weer terug en bestrijdt de neerslachtigheid met coke. Je voelt je meteen weer geweldig. Je komt al gauw in een vicieuze cirkel terecht.
Aan het begin reserveer je cocaïnegebruik misschien voor in de weekeinden, maar omdat cocaïne zo verslavend is, heb je al snel het gevoel dat je niet meer zonder kunt. Geestelijk klopt dit. Je cocaïneverslaving bepaalt dat je een leven zonder coke niet goed meer aankunt.
Je leven draait bij verslaving eigenlijk alleen nog maar om cocaïne. Bovendien heb je steeds meer cocaïne nodig om je goed te voelen. Het effect van die eerste keer krijg je nooit meer.
Elke verslaafde wil ‘binnenkort’ met coke stoppen. Veel verslaafden hebben al verschillende pogingen om te stoppen ondernomen. Vaak lukt het tijdelijk, soms lukt het zonder professionele hulp. Veel verslaafden die stoppen, vervallen in een andere, nieuwe verslaving (bijvoorbeeld alcohol of cannabis). Om er op een effectieve manier vanaf te komen en je verslaving te overwinnen, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Afkicken van drugs kan met hulp van een kliniek bijna niet mis gaan.
Als je verslaafd bent aan cocaïne is het moeilijk om te stoppen. De kans dat je een terugval krijgt is groot en de geestelijke onthoudingsverschijnselen van afkicken zijn zwaar en beheersen een lange periode je gevoelsleven.
Als je al een tijd verslaafd bent aan cocaïne, kun je forse geestelijke ontwenningsverschijnselen tegemoet zien. Geestelijke afhankelijkheid van cocaïne is zwaar. Je zet niet even de knop van je verslaving om. Het wil echter niet zeggen dat het onmogelijk is om van je cocaïneverslaving af te komen. Waar een wil is, is zeker een weg. Menigeen is je voorgegaan en is succesvol afgekickt. Voor elke verslaving bestaat hoop op genezing en herstel.
De beste manier om van je cocaïneverslaving af te komen, is om cold turkey te stoppen. Omdat cocaïne cravings veroorzaakt, is het namelijk moeilijk om geleidelijk af te bouwen.
Cold turkey betekent dus dat je in één keer stop met gebruiken. Vooral als je veel cocaine hebt gebruikt, kan dit nogal heftig zijn en zul je te maken krijgen met vervelende ontwenningsverschijnselen.
Omdat cold turkey stoppen niet helemaal risicoloos is, kun je het beste professionele hulp in de arm nemen via een kliniek.
Het voordeel van cold tukey stoppen is dat je na een kort, echter vaak heftig afkickproces weer helemaal clean bent. Maar de kans op terugval is nog steeds aanwezig.
Ineens krijg je weer een sterk verlangen om te snuiven. Balen, je was net zo trots op jezelf dat je eindelijk zonder coke het leven door kon. Zo kom je al snel in een depressie terecht, die overigens maandenlang kan duren.
Daarom is het nogmaals zo belangrijk om professionele en psychische hulp te zoeken als je besluit om af te kicken van coke.
Om te stoppen met cocaïne is het belangrijk dat je je leven opnieuw inricht. Veel verslaafden die stoppen, gaan na enige tijd weer op bezoek bij mensen die nog steeds verslaafd zijn.
Andere verslaafden opzoeken is een valkuil. Bewust of onbewust wil je in hun buurt zijn omdat je verslaving je daartoe aanzet. Al dit soort dingen moeten vermeden worden als je clean bent. Het vergt dus veel meer dan stoppen alleen. Je hebt hulp nodig en een goed plan.
Stoppen met coke is geen sinecure. Zowel je lichaam als geest zijn afhankelijk geraakt van de cocaïne en op beide vlakken zal je ongemakken ervaren als je plotseling stopt. Het verschilt per persoon welke geestelijke en lichamelijke ontwenningsverschijnselen je zult ervaren, maar over het algemeen is de geestelijke beproeving zwaarder dan de lichamelijke. De afkickverschijnselen van coke hangen af van de mate van gebruik.
Gebruik je niet vaak en niet veel, dan zijn de verschijnselen waarschijnlijk ook minder dan wanneer je frequent en veelvuldig gebruikt.
Lichamelijke afkickverschijnselen als je stopt met cocaïne zijn nauwelijks merkbaar. Je kunt wel opgefokt zijn, een rusteloos gevoel ervaren, last hebben van slapeloosheid en meer trek in eten krijgen. Ook heb je vaak weinig energie. De geestelijke afkickverschijnselen zijn echter veel zwaarder.
De geestelijke afkickverschijnselen zijn bepalend voor terugval. Hoe langer je cocaïne gebruikt hebt, hoe moeilijker het is om te stoppen. Dat komt ook omdat gewenning (tachyfylaxie) optreedt. Daardoor heb je steeds meer cocaïne nodig om ‘hetzelfde’ gewenste effect te bereiken.
• Depressief en lusteloos. Het lukt je een tijd niet om heel gewone dingen te doen. De energie ontbreekt je en je voelt je uitgeput.
• Concentratieproblemen en moeite om je te focussen op andere zaken dan cocaïne.
• Je hebt geen plezier meer in je leven.
• Je hebt last van prikkelbaarheid en bent snel geagiteerd.
• Wisselende stemmingen.
• Je angstig voelen.
• Hallucinaties.
De verschijnselen kunnen weken tot maanden blijven bestaan. Net als bij elke verslaving blijf je ook op termijn tot op bepaalde hoogte kwetsbaar om terug te vallen in een verslaving. De enige manier om er af te blijven, is om van het middel weg te blijven. Zo beperk je de risico’s op een terugval.
Hoe moeilijk afkicken de eerste periode ook is, als je volhoudt, wordt het steeds makkelijker om je leven zonder cocaïne weer op te bouwen. Het enorme gemis neemt af en je gaat ook weer genieten van dagelijkse dingen. De gedachte dat er in je leven niets meer leuk is omdat je geen cocaïne meer ‘mag’ gebruiken, gaat dus na verloop van tijd ook over.
Onthoud ook dat je na het stoppen nog wel eens naar coke zult verlangen. Langzaam aan wordt dat geestelijk verlangen minder en uiteindelijk verdwijnt het gevoel. Blijf sterk en geeft niet op. Val je een keertje terug? Ga na waarom het zo is gegaan en bedenk hoe je de in de toekomst beter kunt reageren.
Omgaan met een verslaafde is niet makkelijk. Natuurlijk wil je hulp bieden, maar het gebeurt vaak dat de persoon zal ontkennen dat hij/zij een ernstig probleem heeft.
Hieronder tips om je partner, vriend(in), dochter of zoon van coke af te helpen.
1. Probeer zelf niet de gevolgen van de verslaving op te lossen
Het gedrag van het verslaafde familielid mag niet het leven van de rest van de familie beïnvloeden. Ga dus niet zijn of haar schulden afbetalen of liegen om de verslaafde uit een situatie te helpen. Dit zal absoluut niet helpen om het probleem aan te pakken. De verslaafde zal zo nooit echt worden geconfronteerd met de problemen die hij of zij veroorzaakt.
Besef dus dat de verantwoordelijkheid ligt bij de persoon zelf en bij niemand anders. De persoon moet zelf de consequenties ervaren van het gebruik en begrijpen dat er iets moet veranderen.
2. Ga een gesprek aan
Praten is niet makkelijk, maar wel belangrijk. Een goed moment om een gesprek te beginnen is als er zojuist weer een probleem is ontstaan te wijten aan de verslaving.
Het is echter wel van belang om ervoor te zorgen dat de verslaafde niet onder invloed is op het moment van het gesprek. Het doel van het gesprek moet zijn om de veslaafde een duwtje in de goede richting te geven en te motiveren om te stoppen met gebruiken.
Toon begrip voor de situatie, maar wees wel duidelijk. Stel voor om samen hulp te zoeken en laat ook vooral weten dat jij er voor hem/haar zult zijn.
Het eerste gesprek kan wat onwennig zijn, daarom is het belangrijk om het vertrouwen rustig op te bouwen. Laat de verslaafde ook vooral weten dat jij het lastig vindt om erover te praten, maar dat je je zorgen maakt om de persoon.
Vermijd ruzies en stel vragen.
3. Geef je eigen grenzen aan
Weigert de verslaafde hulp te zoeken? Dan wordt het moeilijk er zullen er harde beslissingen moeten woden gemaakt. Het is hierbij belangrijk dat jij je eigen grenzen duidelijk blijft aangeven.
Zou je dit niet doen, dan zul je zelf meer en meer lijden onder de situatie. Je leven wordt dan bepaald door de verslaving van de ander. Dit moet je niet accepteren.
Het gaat erom dat jullie samen een oplossing vinden en eventueel contact opnemen met een kliniek, maar wees niet bang om zelf moelijke beslissingen te nemen. Je moet ook aan jezelf blijven denken.
4. Zelf hulp nodig?
Heb jij moeite met de situatie en zoek je een manier om er het beste mee om te gaan? Gelukkig staan verslavingsklinieken niet alleen klaar voor de verslaafde, maar ook voor de familie en vrienden. Je staat er nooit alleen voor.
Probeer iemand te vinden die je vertrouwt en bij wie je je hart kunt luchten. Praat erover met mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Je kunt telefonisch advies krijgen, maar ook online, of via workshops. Wees lief voor jezelf, doe regelmatig iets leuks. Het is ook niet makkelijk wat je doormaakt.
Zoek samen met de verslaafde de juiste hulp, blijf gesprekken voeren maar wees tegelijkertijd duidelijk en blijf je eigen grenzen aangeven.
Een verslaafde partner, vriend(in), zoon of dochter kan enorm veel stress opleveren voor de mensen om hem/haar heen.
Op het moment is er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar medicijnen die helpen om te stoppen met cocaine. Er bestaan tegenwoordig nog geen medicijnen. Wel is er medicatie die de hevige symptomen van ontwenning aanpakt. Dit zijn voornamelijk pijnstillers of slaap/kalmeringsmiddelen.
Voor het stoppen met een verslavend middel als alcohol of heroïne bestaan er wel al specifieke medicijnen waar ook al veel onderzoek naar is gedaan.
De beste manier om van je cocaineverslaving af te komen, is door cold turkey te stoppen, dus in één keer het gebruik te beëindigen. Omdat cocaine cravings veroorzaakt, is het namelijk moeilijk om geleidelijk af te bouwen.
Vooral als je veel cocaine hebt gebruikt, kan in één keer stoppen nogal heftig zijn en zul je te maken krijgen met vervelende afkickverschijnselen.
Afkickverschijnselen van cocaine zijn onder andere:
Onthoud dat deze verschijnselen tijdelijk zijn. Kies je ervoor om onder professionele begeleiding af te kicken, dan krijg je genoeg emotionele steun om het proces zo goed mogelijk door te komen en sterker uit deze situatie te komen