Stoppen met coke als je de controle kwijt bent

Cocaïne heeft een sterke grip op velen en staat bekend om zijn intense verlangens. Ondanks het korte moment van euforie, resulteert regelmatig gebruik snel in verslaving. Het stoppen met cocaïne is niet alleen een moedige stap, maar opent tevens de deur naar een wereld van positieve veranderingen. In dit artikel lees je over de voordelen van een leven zonder cocaïne en effectieve behandelingsopties die individuen op weg kunnen helpen naar herstel.

Wat is coke?

Coke is een kristalachtig wit poeder met een licht bittere smaak dat vaak wordt gesnoven. Het wordt gewonnen uit de bladeren van de cocaplant die hoofdzakelijk in Zuid-Amerika groeit. De bladeren bevatten tussen de 0,1% en 0,9% cocaïne. Het proces van het verkrijgen van cocaïne uit de bladeren van de cocaplant omvat diverse chemische stappen.

stoppen met coke

Welke gevaren brengt coke met zich mee?

Het gebruik van cocaïne kan erg gevaarlijk zijn. Hieronder de risico’s die het met zich meebrengt

Korte termijnrisico’s van coke:

  • Hart- en vaatproblemen
  • Aangetast neusslijmvlies
  • Vermoeidheid
  • Psychische klachten
  • Moeite met seks

Lange termijnrisico’s:

  • Persoonlijkheidsverandering
  • Depressies
  • Agressie
  • Gewichtsverlies

Lees hier meer over de gevolgen van depressie

Hoe lang duurt het voordat je verslaafd bent aan coke?

Bij zo’n 10% tot 15% van de bevolking kan eenmalig cocaïnegebruik al tot een verslaving leiden. Het is gebruikelijk dat cokegebruikers beginnen met een kleine dosis, zoals een half lijntje. De coke werkt direct overweldigend en wordt meestal als erg plezierig ervaren.

Wanneer het gewenste effect van cocaïne af begint te nemen, kunnen neerslachtigheid en depressieve gevoelens optreden; je komt dus al snel in een vicieuze cirkel terecht.

Verdiep je in drugsverslaving

Wat betekent het om cold turkey te stoppen met coke?

Cold turkey stoppen met cocaïne betekent abrupt en volledig stoppen met het gebruik, wat leidt tot onvermijdelijke nare ontwenningsverschijnselen en kan potentieel gevaarlijk kan zijn. Hoewel het de beste manier is om van een coke verslaving af te komen, is professionele hulp sterk aanbevolen. Het voordeel is dat na een intensief afkickproces de persoon volledig clean is, maar de kans op terugval blijft aanwezig.

Wat zijn de voordelen van stoppen met coke?

Het is makkelijk om afhankelijk te worden van cocaïne, aangezien de eerste ervaring vaak intens is en de drang om dat gevoel te herbeleven groot is. Na gebruik kunnen echter gevoelens van somberheid, lusteloosheid en uitputting optreden.

De voordelen van stoppen met coke:

  • Meer energie
  • Relaties met vrienden en familie verbeteren
  • Gezondheid en weerstand verbetert
  • Je houdt meer geld over
  • Terug naar een normaal eetpatroon
  • Geen angst meer

Hoe lang duurt het om te stoppen met coke?

Het duurt over het algemeen een aantal maanden om te stoppen met coke. Doorgaans is de eerste week het zwaarst, maar daarna kun je geleidelijk aan verbetering ervaren. Het risico op terugval blijft echter altijd aanwezig. Professionele begeleiding in een kliniek of een verandering van omgeving kan aanzienlijk bijdragen aan het overwinnen van een cocaïneverslaving.

Hoe kun je iemand helpen die wil stoppen met coke?

Het hebben van een verslaafde partner, vriend(in), zoon of dochter kan enorm veel stress opleveren. Je kunt hem ondersteunen door niet bij te dragen aan zijn verslaving, bijvoorbeeld door zijn schulden niet te betalen en geen leugens voor hem te vertellen.

Het is verstandig om voor te stellen om samen hulp te zoeken. Geef steun, maar wees duidelijk en zorg ervoor dat je je eigen grenzen respecteert en behoudt.

Wat zijn de behandelmethoden om te stoppen met cocaïne?

Er bestaan verschillende behandelmethoden om te stoppen met het gebruik van cocaïne. De keuze die gemaakt wordt voor een bepaalde behandeling hangt af van de heftigheid van de verslaving. De juiste behandelmethode vinden is heel persoonlijk. De eerste stap is overleggen met je huisarts welke opties voor jou interessant kunnen zijn en je vervolgens laten doorverwijzen.

Ambulante behandeling

Je volgt therapieën vanuit je eigen leefomgeving en je werkt onder deskundige begeleiding aan je levensstijl. Je voert gesprekken met een psycholoog; via telefoon, internet of op een behandellocatie.

12 Stappen programma

Veel behandelingen binnen de verslavingszorg maken gebruik van het 12-stappen programma, dat beschouwd wordt als de erkende aanpak van de Anonieme Alcoholisten en de Narcotics Anonymous. In het hele land worden regelmatig bijeenkomsten van AA en NA georganiseerd waar je aan kunt deelnemen.

Afkickkliniek

Voor langdurige en complexe verslavingsproblemen is opname in een afkickkliniek de meest doeltreffende en veilige behandelmethode. Gedurende je verblijf in de kliniek neem je deel aan verschillende therapieën, heb je gesprekken met psychologen en deel je jouw ervaringen met lotgenoten.

Wat zijn de afkickverschijnselen van coke?

Stoppen met coke is een hele opgave. Je bent zowel lichamelijk als geestelijk afhankelijk geraakt van de cocaïne en op beide vlakken zal je ongemakken ervaren als je plotseling stopt. Het verschilt per persoon welke geestelijke en lichamelijke ontwenningsverschijnselen men zal ervaren, maar over het algemeen is de geestelijke beproeving zwaarder dan de lichamelijke.

De afkickverschijnselen van coke hangen af van de mate van gebruik. Gebruik je niet regelmatig en niet veel, dan zijn de verschijnselen waarschijnlijk ook minder dan wanneer je frequent en veelvuldig gebruikt.

De algemene afkickverschijnselen zijn onder meer:

  • Moedeloosheid
  • Leegte voelen
  • Ernstige vermoeidheid
  • Stemmingswisselingen
  • Hallucinaties
  • Geheugenproblemen
  • Verminderd concentratievermogen
  • Verhoogde eetlust

Tips om te stoppen met coke

Stoppen met cocaïne is moeilijk, de kans dat je een terugval krijgt is groot en de onthoudingsverschijnselen zijn heftig. Het is echter niet onmogelijk om van je cocaïneverslaving af te komen.

Tips om te stoppen met coke:

  1. Identificeer situaties waarin je vaak gebruikt en bedenk vooraf hoe je ermee om wilt gaan.
  2. Stel een concrete stopdag vast.
  3. Kies voor een radicale stop, wat de meeste kans op succes biedt.
  4. Informeer je omgeving over je besluit om te stoppen.
  5. Pas je levensstijl aan door veel water te drinken, gezond te eten en voor genoeg lichamelijke beweging en ontspanning te zorgen.
  6. Bij een terugval, geef niet op maar analyseer de situatie en bedenk alternatief gedrag voor de volgende keer. Dit helpt je sterker te worden in het proces van stoppen.

Veelgestelde vragen over stoppen met coke

Zijn er medicijnen om af te kicken van coke?

Op het moment is er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar medicijnen die helpen om te stoppen met cocaine. Wel is er medicatie die de hevige symptomen van ontwenning aanpakt. Dit zijn voornamelijk pijnstillers of slaap/kalmeringsmiddelen.

Kun je zomaar stoppen met coke?

De beste manier om van je cocaineverslaving af te komen, is door in één keer te stoppen. Cocaine veroorzaakt cravings en daardoor is het moeilijk om geleidelijk af te bouwen. Als je veel cocaine hebt gebruikt, kan in één keer stoppen nogal heftig zijn en zul je te maken krijgen met vervelende afkickverschijnselen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00