Stoppen met coke: Voordelen, behandeling en tips

Coke is een erg verslavend middel waar veel gebruikers alleen met professionele hulp mee kunnen stoppen. Door de werking van cocaïne kom je vaak in een vicieuze cirkel terecht waarin je snel een volgende dosis wilt gebruiken om te ontsnappen aan je gevoelens van lusteloosheid, angst en depressie. Stoppen met coke is echter de beste manier om je definitief beter te voelen. Op deze pagina vind je uitleg over de voordelen van een leven zonder cocaïne. Ook bespreken we welke effectieve behandelopties er zijn om je te helpen richting herstel.

Wat is coke?

Coke is een populaire stimulerende drug met een zeer verslavende werking. De drug geeft gebruikers onder andere meer energie, een fijn gevoel en een boost in zelfvertrouwen. Coke beïnvloedt namelijk verschillende belangrijke neurotransmitters in de hersenen, zoals dopamine, serotonine en noradrenaline. Deze effecten zorgen al snel ervoor dat je niet meer met coke wilt stoppen, volgens verslavingspsycholoog Therese Kosten. Langdurig gebruik van cocaïne leidt vrijwel altijd tot ernstige gezondheidsproblemen, maar de drug kan ook zeer gevaarlijk zijn door acute bijwerkingen.

Coke wordt meestal verkocht als een fijn wit poeder met een licht bittere smaak. Dit poeder wordt gewonnen uit de bladeren van de cocaplant, die voornamelijk in Zuid-Amerika groeit. Het middel staat in Nederland bekend onder veel namen, waaronder coke, cocaïne, wit, sneeuw en sos.

stoppen met coke

Waarom stoppen met coke?

Stoppen met coke is goed voor je om verschillende redenen, van je eigen gezondheid tot je relatie met je omgeving en je financiële situatie. Mensen met een afhankelijkheid aan coke lopen ook grote kans om andere drugs te gebruiken, volgens een studie uit 2002 in Neuropsychopharmacology. Na verloop van tijd stappen gebruikers bijvoorbeeld over naar goedkope alternatieven zoals crack om high te worden. Deze alternatieven zorgen vaak voor aanvullende gezondheidsproblemen en kunnen het risico op een overdosis vergroten. Door te stoppen met een coke verslaving voorkom je verdere fysieke en mentale klachten.

Wat zijn de voordelen van stoppen met coke?

De voordelen van stoppen met coke zijn onder meer dat je lichamelijk herstelt, beter in je vel zit en meer geld overhoudt. Stoppen met het gebruik van cocaïne helpt vaak ook om verstoorde relaties met vrienden en familie te verbeteren.

Enkele voordelen van stoppen met coke zijn:

 • Meer energie en een betere conditie
 • Relaties met vrienden en familie verbeteren
 • Gezondheid en weerstand verbetert
 • Je houdt flink meer geld over
 • Terug naar een normaal eetpatroon
 • Geen angst meer

Wat zijn de behandelmethoden om te stoppen met cocaïne?

Er bestaan verschillende behandelmethoden om te stoppen met het gebruik van cocaïne. De keuze die gemaakt wordt voor een bepaalde behandeling hangt af van de heftigheid van de verslaving. De juiste behandelmethode vinden is heel persoonlijk. De eerste stap is overleggen met je huisarts welke opties voor jou interessant kunnen zijn en je vervolgens laten doorverwijzen.

Ambulante behandeling

Je volgt therapieën vanuit je eigen leefomgeving en je werkt onder deskundige begeleiding aan je levensstijl. Je voert gesprekken met een psycholoog; via telefoon, internet of op een behandellocatie.

12-stappenprogramma

Veel behandelingen binnen de verslavingszorg maken gebruik van het 12-stappenprogramma, dat beschouwd wordt als de erkende aanpak van de Anonieme Alcoholisten en de Narcotics Anonymous. In het hele land worden regelmatig bijeenkomsten van AA en NA georganiseerd waar je aan kunt deelnemen.

Afkickkliniek

Voor langdurige en complexe verslavingsproblemen is opname in een afkickkliniek de meest doeltreffende en veilige behandelmethode. Gedurende je verblijf in de kliniek neem je deel aan verschillende therapieën, heb je gesprekken met psychologen en deel je jouw ervaringen met lotgenoten.

Wil jij stoppen met coke en zoek je hulp voor een behandeling? Bel nu naar 020 – 245 7480 en krijg persoonlijk advies van onze medewerkers over de beste opties voor behandeling in jouw situatie.

Hoe lang duurt het om te stoppen met coke?

Het duurt over het algemeen een aantal maanden om te stoppen met coke. Doorgaans is de eerste week het zwaarst, maar daarna kun je geleidelijk aan verbetering ervaren. Het risico op terugval blijft echter altijd aanwezig. Professionele begeleiding in een kliniek of een verandering van omgeving kan aanzienlijk bijdragen aan het overwinnen van een cocaïneverslaving.

Hoe kun je iemand helpen die wil stoppen met coke?

Je kunt iemand helpen die wil stoppen met coke door samen naar hulp te zoeken. Leven met een verslaafde kan enorm veel stress opleveren als partner, vriend(in), ouder of kind. Het is belangrijk dat je een verslaving niet ondersteunt door geld te blijven geven of het gebruik ervan te gedogen. Stel je constructief op en doe een voorstel hoe iemand een geschikte behandeling kan vinden. Houd echter ook je eigen welzijn voor ogen en zorg dat de ander jouw grenzen respecteert.

Wat zijn de afkickverschijnselen van coke?

Stoppen met coke is een hele opgave. Je bent zowel lichamelijk als geestelijk afhankelijk geraakt van de cocaïne en op beide vlakken zal je ongemakken ervaren als je plotseling stopt. Het verschilt per persoon welke geestelijke en lichamelijke ontwenningsverschijnselen men zal ervaren, maar over het algemeen is de geestelijke beproeving zwaarder dan de lichamelijke.

De afkickverschijnselen van coke hangen af van de mate van gebruik. Gebruik je niet regelmatig en niet veel, dan zijn de verschijnselen waarschijnlijk ook minder dan wanneer je frequent en veelvuldig gebruikt.

De algemene afkickverschijnselen zijn onder meer:

 • Moedeloosheid
 • Leegte voelen
 • Ernstige vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Hallucinaties
 • Geheugenproblemen
 • Verminderd concentratievermogen
 • Verhoogde eetlust

Tips om te stoppen met coke

Stoppen met cocaïne is voor veel mensen erg moeilijk. Het is makkelijk om afhankelijk te blijven van cocaïne, want door de heftige ontwenningsverschijnselen houd je het vaak niet vol om volledig te stoppen. Toch kun je zelf stappen ondernemen om de kans op een terugval te verminderen en daadwerkelijk een einde te maken aan je cocaïneverslaving.

Tips om te stoppen met coke:

 1. Identificeer situaties waarin je vaak gebruikt en bedenk vooraf hoe je ermee om wilt gaan.
 2. Stel een concrete stopdag vast.
 3. Kies voor een onmiddellijke en complete stop, wat de meeste kans op succes biedt.
 4. Informeer je omgeving over je besluit om te stoppen.
 5. Pas je levensstijl aan door veel water te drinken, gezond te eten en voor genoeg lichamelijke beweging en ontspanning te zorgen.
 6. Geef niet op na een terugval, maar analyseer de situatie en bedenk een alternatieve strategie voor de volgende keer.

Veelgestelde vragen over stoppen met coke

Zijn er medicijnen om af te kicken van coke?

Er zijn nog geen medicijnen ontwikkeld om af te kicken van coke. Wel kun je soms medicatie gebruiken om te helpen bij de ontwenningsverschijnselen die optreden tijdens het afkicken, zoals tegen depressieve gevoelens en fysieke ongemakken.

Kun je zomaar stoppen met coke?

Je kunt meestal alleen zomaar stoppen met coke onder medische, professionele begeleiding. De kans op heftige ontwenningsverschijnselen bij een ernstige verslaving is erg groot wanneer je zomaar stopt.

Hoe lang duurt het voordat je verslaafd bent aan coke?

De meeste mensen raken gemiddeld binnen enkele keren verslaafd aan coke, maar voor sommigen kan eenmalig cocaïnegebruik al tot een verslaving leiden.

Wat betekent het om cold turkey te stoppen met coke?

Cold turkey stoppen met cocaïne betekent abrupt en volledig stoppen met het gebruik. Het is een methode waarbij de kans dat je een terugval krijgt erg klein is, maar vereist wel vaak professionele hulp vanwege het risico op gevaarlijke afkickverschijnselen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00