Stoppen met coke als je de controle kwijt bent

Aan cocaïne kun je gemakkelijk verslaafd raken. De eerste keer is de ervaring vaak overweldigend intens. Een cocaïnegebruiker streeft vaak de ervaring van die eerste ervaring na. De roes waarin je je heel sterk en energiek voelt, werkt uit. Daarna word je erg somber, lusteloos en je kunt je uitgeput voelen.

Omdat je je zo ellendig voelt als het effect van cocaïne is uitgewerkt, is het ook de volgende ‘snuif’ coke die je weer uit het dal trekt. Dan voel je je tijdelijk weer energiek en stukken beter. De roes werkt opnieuw uit en weer ervaar je forse depressieve gevoelens. Als je er aan toegeeft om weer te gebruiken, ben je snel verslaafd. Stoppen met coke wordt moeilijker en moeilijker. Cocaïne heeft je in zijn macht en sloopt je.

Ga meer de verdieping in over een drugsverslaving

Inhoud van deze pagina:

stoppen met coke

Als verslaafde kom je in een neerwaartse spiraal

Cocaïne wordt de witte sloper genoemd. Het spreekt voor zich waarom. Cocaïne maakt verslaafden geestelijk en lichamelijk kapot. Veel mensen zijn na een keer een lijntje proberen, eigenlijk al verslaafd. Ze willen de ervaring opnieuw beleven en ze willen hun negatieve gevoelens kwijt. Stoppen wordt steeds lastiger als je elke dip blijft bestrijden met cocaïne. Ook zul je steeds meer coke gaan gebruiken om het gewenste effect te verkrijgen.

Cocaïne minderen in een poging te stoppen met coke

Als gebruiker denk je aan het begin dat je het gebruik best hanteren kunt. Je neemt je bijvoorbeeld voor om de volgende keer een inzinking niet te bestrijden met coke. Menigeen doet dat toch en komt in een vicieuze verslavingscirkel terecht.

Je blijft steeds opnieuw gebruiken om te voorkomen dat je je ellendig voelt. Het lijkt gemakkelijk om er voor te zorgen dat je je weer goed voelt. Een beetje cocaïne en alle problemen lijken verdwenen. De dip na cocaïnegebruik gaat steeds gepaard met zeer onprettige gevoelens zoals depressiviteit, lusteloosheid en algehele malaise.

Lees hier meer over de gevolgen van depressie

Het gebruik van coke houdt dit dus juist in stand. Als je te diep in je verslaving zit en stoppen lukt niet, kun je proberen te minderen alvorens een poging te wagen om definitief te stoppen met coke. Je verlengt dan steeds de tijd waarin je niet gebruikt. Hoewel dit ook niet makkelijk is, ga je de afkickverschijnselen herkennen. Enige ervaring met hoe minderen voelt, kan helpen bij definitief afkicken.

Kenmerken van uit de hand gelopen cokegebruik

Voor mensen die niet verslaafd zijn lijkt het eenvoudig om niet toe te geven aan het verlangen naar cocaïne, maar de inzinking nadat cocaïne is uitgewerkt is vaak zo heftig dat alleen coke een verslaafde er weer bovenop ‘kan’ helpen.

Als je denkt dat je coke nodig hebt om ‘goed’ te kunnen functioneren, is dit een kenmerk van afhankelijkheid. Alle verslaafden zijn overtuigd dat alleen hun middel hen (weer) een goed gevoel kan geven. Zonder het middel is alle plezier in leven (in elk geval een periode) weg. Verslaafden zoeken naar mogelijkheden om te gebruiken.

Als je pas coke gebruikt ga je excuses zoeken om te kunnen gebruiken. Als je al langer verslaafd bent, ben je continu bezig om aan je behoefte aan cocaïne te voldoen. Je hebt geld nodig en komt daardoor steeds dieper in de problemen. Veel verslaafden bestelen anderen of gaan zelf dealen om hun verslaving te bekostigen. Anderen belanden in de prostitutie. Als je een goed inkomen hebt, gaan een groot deel van je verdiensten op aan cocaïne.

Lees ook: Ben ik verslaafd?

Hoe lang duurt het om te stoppen met coke?

Het geheim van afkicken is doorzetten met afkicken, totdat je je weer goed kunt voelen zonder het middel. Je hebt tijd nodig om af te kicken. De eerste week is het zwaar, maar daarna begin je je meestal weer wat beter te voelen. Vaak zie je dan dat mensen een periode doormaken waarin ze zich sterk en wilskrachtig voelen. Ze zijn zelfs overtuigd dat de verslaving voorgoed achter hen ligt en dat ze alles onder controle hebben. Na ongeveer een maand gaat dit ‘euforische’ stadium voorbij en kom je in een diep dal terecht. Deze afkick-depressie kan heel ernstig zijn.

Het duurt ook nog lange tijd voordat je geen last meer hebt van aanvallen van enorm verlangen naar cocaïne. De aanvallen zullen steeds minder vaak voorkomen en op den duur verdwijnen. Toch blijf je kwetsbaar voor terugval. Hoe langer je er vanaf bent, hoe groter de kans dat je er blijvend vanaf bent. Je blijft niet levenslang afhankelijk van coke. De scene vermijden is wel belangrijk om definitief te kunnen stoppen met coke. Ook professionele begeleiding en een andere omgeving kunnen je helpen een cocaïneverslaving definitief achter je te laten.

Cocaïne of crack cocaïne. Ben je verslaafd aan snuiven, roken of spuiten?

• Crack cocaïne (basecoke) wordt gerookt (vaak met een pijpje). Crack wordt gemaakt van snuif-cocaïne met bakpoeder (maagzout) en weinig water. Het is enorm verslavend. Aan crack raak je direct en intens verslaafd. De naam crack wordt ontleent aan het knetterende geluid tijden het roken.
• Snuif-cocaïne wordt gesnoven (lijntje). Je raakt snel verslaafd aan snuiven.
• Snuif-coke kan ook gerookt worden met tabak. Ook dat is zeer verslavend.
• Snuif-cocaïne kan ook als shot gezet worden. De snuif-cocaïne wordt dan opgelost in water. Het is een riskante manier van gebruiken en zeer verslavend.
• Cocaïne bladeren kunnen gekauwd worden en geven een langdurig oppeppend effect. Na verloop van tijd is kauwen op cocabladeren verslavend. Kauwen op bladeren is wel de minst verslavende vorm van cocaïnegebruik en stoppen wordt omschreven als niet al te moeilijk.

Cocaïne snuiven, hoe lang duurt het voordat je verslaafd bent?

Veel coke gebruikers beginnen met het snuiven van een beetje coke, bijvoorbeeld een half lijntje. De impact is overweldigend en wordt in de meeste gevallen als heel erg lekker ervaren.

Een snuifje ‘geluk’ maakt dat je het gevoel hebt dat je je nog nooit zo geweldig gevoeld hebt. De impact is zo enorm dat je dat gevoel niet kwijt wilt en weer opnieuw wilt beleven. De coke werkt uit en je krijgt een depressie. Je wilt het fantastische gevoel weer terug en bestrijdt de neerslachtigheid met coke. Je voelt je meteen weer geweldig.

Aan het begin reserveer je cocaïnegebruik misschien voor in de weekeinden, maar omdat cocaïne zo verslavend is, heb je al snel het gevoel dat je niet meer zonder kunt. Geestelijk klopt dit. Je verslaving bepaalt dat je een leven zonder coke niet goed meer aankunt.

Je leven draait bij verslaving eigenlijk alleen nog om cocaïne. Bovendien heb je steeds meer cocaïne nodig om je goed te voelen. Het effect van die eerste ervaring, krijg je nooit meer.

minderen cokegebruik

Je cokegebruik definitief aan banden leggen

Elke verslaafde wil ‘binnenkort’ stoppen met coke. Veel verslaafden hebben al verschillende pogingen om te stoppen ondernomen. Vaak lukt het tijdelijk, soms lukt het zonder hulp. Veel verslaafden die stoppen vervallen in een andere verslaving (bijvoorbeeld alcohol of cannabis). Om er op een effectieve manier vanaf te komen is professionele hulp aan te raden.

Hoe kun je stoppen met cocaïne?

Als je verslaafd bent aan cocaïne is het moeilijk om te stoppen. De kans op terugval is groot en geestelijke onthoudingsverschijnselen van afkicken zijn zwaar en beheersen een lange periode je gevoelsleven.

Als je al een tijd verslaafd bent aan cocaïne, kun je forse geestelijke afkickverschijnselen tegemoet zien. Geestelijke afhankelijkheid van cocaïne is zwaar. Je zet niet even de knop van je verslaving om. Het wil niet zeggen dat het onmogelijk is om van je verslaving af te komen. Waar een wil is, is zeker een weg. Menigeen is je voorgegaan en succesvol afgekickt. Voor elke verslaving bestaat hoop op genezing.

Je leven opnieuw inrichten om clean te blijven

Om te stoppen met cocaïne is het belangrijk dat je je leven opnieuw inricht. Veel verslaafden die stoppen gaan na enige tijd weer op bezoek bij mensen die nog steeds verslaafd zijn.

Andere verslaafden opzoeken is een valkuil. Bewust of onbewust wil je in hun buurt zijn omdat je verslaving je daartoe aanzet. Al dit soort dingen moeten vermeden worden als je clean bent. Het vergt dus veel meer dan stoppen alleen. Je hebt hulp nodig en een goed plan.

Wat zijn de afkickverschijnselen van coke?

Stoppen met coke is geen sinecure. Zowel je lichaam als geest zijn afhankelijk geraakt van de cocaïne en op beide vlakken zal je ongemakken ervaren als je plotseling stopt. Het verschilt per persoon welke geestelijke en lichamelijke ontwenningsverschijnselen je zal ervaren, maar over het algemeen is de geestelijke beproeving zwaarder dan de lichamelijke.

Algemene ontwenningsverschijnselen cocaïne

  • Angst
  • Hallucinaties
  • Stemmingswisselingen
  • Depressieve gevoelens
  • Slecht slapen
  • Weinig energie en erg vermoeid
  • Verhoogde eetlust

Lichamelijke afkickverschijnselen bij stoppen met coke

Lichamelijke afkickverschijnselen als je stopt met cocaïne zijn nauwelijks merkbaar. Je kunt wel opgefokt zijn, een rusteloos gevoel ervaren, slecht slapen en meer trek in eten krijgen. De geestelijke afkickverschijnselen zijn veel zwaarder.

Psychische afkickverschijnselen cocaïne

De geestelijke afkickverschijnselen zijn bepalend voor terugval. Hoe langer je cocaïne gebruikt hebt, hoe moeilijker het is om te stoppen. Dat komt ook omdat gewenning (tachyfylaxie) optreedt. Daardoor heb je steeds meer cocaïne nodig om ‘hetzelfde’ effect te bereiken.

De geestelijke afkickverschijnselen zijn:

• Depressief en lusteloos. Het lukt je een tijd niet om heel gewone dingen te doen. De energie ontbreekt je en je voelt je uitgeput.
• Concentratieproblemen en moeite om je te focussen op andere zaken dan cocaïne.
• Je hebt geen plezier meer in je leven.
• Je hebt last van prikkelbaarheid en bent snel geagiteerd.
• Wisselende stemmingen.

Hoe lang houden afkickverschijnselen van cocaïne aan?

De verschijnselen kunnen weken tot maanden blijven bestaan. Net als bij elke verslaving blijf je ook op termijn tot op bepaalde hoogte kwetsbaar om terug te vallen in een verslaving. De enige manier om er af te blijven is om van het middel weg te blijven. Zo beperk je de risico’s op een terugval.

Hoe moeilijk afkicken de eerste periode ook is, als je volhoudt, wordt het steeds makkelijker om je leven zonder cocaïne weer op te bouwen. Het enorme gemis neemt af en je gaat ook weer genieten van dagelijkse dingen. De gedachte dat er in je leven niets meer leuk is omdat je geen cocaïne meer ‘mag’ gebruiken, gaat dus na verloop van tijd ook over.

Bronnen:
Menselijklichaam.nl
Jellinek

Ambra Marcucci
Ambra Marcucci
Ambra is de Digital en Social Content Specialist voor Afkickkliniek info met een PhD in Psychologie. Ze heeft een grote passie voor schrijven, vooral over onderwerpen die het publiek voorlichten en aanzetten tot actie voor een gezond leven. Ze hoopt dat haar woorden mensen die hulp nodig hebben inspireren om die eerste stap te zetten in het vinden van de beste behandeling voor hun verslaving, zodat ze het leven kunnen leiden dat ze verdienen.