Stoppen met coke als je de controle kwijt bent

Cocaïne heeft zijn greep op velen verstevigd; het is dan ook een drug die bekend is om zijn cravings. Het gewenste effect van euforie duurt echter maar even en voordat je het weet ben je verslaafd. Het stoppen met cocaïne is erg moeilijk en is niet alleen een dappere stap, maar opent ook de deur naar een wereld vol positieve veranderingen. We leggen je de voordelen van een leven zonder cocaïne uit en onderzoeken de effectieve behandelingen die een verslaafde op weg kunnen helpen naar herstel.

stoppen met coke

Wat is coke?

Coke is een kristalachtig wit poeder met een licht bittere smaak dat vaak wordt gesnoven. Het wordt gewonnen uit de bladeren van de cocaplant die hoofdzakelijk in Zuid-Amerika groeit. De bladeren bevatten tussen de 0,1% en 0,9% cocaïne. Het proces van het verkrijgen van cocaïne uit de bladeren van de cocaplant omvat diverse chemische stappen.

Welke gevaren brengt coke met zich mee?

Cocaïne is een sterke drug die gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Wat kan er allemaal mis gaan bij een verslaving aan coke, wanneer je er zowel lichamelijk als geestelijk afhankelijk van bent? Het gebruik van cocaïne kan erg riskant zijn. Hieronder de risico’s die het met zich meebrengt.

Korte termijnrisico’s van coke:

 • Hart- en vaatproblemen
 • Aangetast neusslijmvlies
 • Vermoeidheid
 • Psychische klachten
 • Moeite met seks

Lange termijnrisico’s:

 • Persoonlijkheidsverandering
 • Depressies
 • Agressie
 • Gewichtsverlies

Lees hier meer over de gevolgen van depressie

Hoe lang duurt het voordat je verslaafd bent?

Het is gebruikelijk dat cokegebruikers beginnen met een kleine dosis, zoals een half lijntje. De coke werkt direct overweldigend en wordt meestal als erg plezierig ervaren. Het is zo’n krachtige ervaring dat je het niet wilt loslaten en weer opnieuw wilt beleven.

Wanneer de effecten van cocaïne beginnen af te nemen, kunnen neerslachtigheid en depressieve gevoelens optreden; je komt dus al snel in een vicieuze cirkel terecht. In eerste instantie kunnen sommigen hun cocaïnegebruik beperken tot het weekend, maar vanwege de verslavende eigenschappen van cocaïne, ontstaat al snel het gevoel dat je niet meer zonder kunt.

Bij zo’n 10% tot 15% van de bevolking kan eenmalig coke gebruik al tot een verslaving leiden.

Verdiep je in drugsverslaving

Wat betekent het om cold turkey te stoppen met coke?

Cold turkey stoppen met cocaïne betekent dat je in één keer stopt met het gebruik ervan. Je krijgt onvermijdelijk last van nare ontwenningsverschijnselen en het kan ook gevaarlijk zijn. Het is echter de beste manier om van je coke verslaving af te komen. Professionele hulp zoeken in dit proces is een heel verstandig besluit.

Het voordeel van in één keer ophouden met deze drug is dat je na een kort maar heftig afkickproces weer helemaal clean bent. Maar de kans op terugval is nog steeds aanwezig. Je gebruikt weer een keer en baalt ervan, want je was zo goed op weg. Je kunt van deze situatie zelfs depressief worden, daarom is het van groot belang om psychische hulp te zoeken als je besluit om af te kicken.

Wat zijn de voordelen van stoppen met coke?

Het is makkelijk om afhankelijk te raken van cocaïne. De eerste keer dat je het snuift, is de ervaring meestal extreem intens en dat intense gevoel wil je herbeleven. Je kunt vervolgens erg somber en lusteloos worden, en je kunt je uitgeput voelen.

Je gelooft dat je van de volgende dosis cocaïne opknapt en dat is inderdaad zo, maar als de roes uitgewerkt is, begint alles weer van voor af aan. De drug begint je leven te beheersen en sloopt je.

De voordelen van stoppen met coke:

 • Meer energie
 • Relaties met vrienden en familie verbeteren
 • Gezondheid en weerstand verbetert
 • Je houdt meer geld over
 • Terug naar een normaal eetpatroon
 • Geen angst meer

Hoe lang duurt het om te stoppen met coke?

De duur van dit proces verschilt van persoon tot persoon: sommigen slagen er meteen in, terwijl het voor anderen langer kan duren. Over het algemeen is de eerste week het zwaarst, maar daarna begin je meestal geleidelijk aan jezelf weer beter te voelen.

Het risico op terugval blijft ook later echter altijd aanwezig. Een kliniek met professionele begeleiding of een verandering van omgeving kunnen je enorm helpen om voorgoed afscheid te nemen van een cocaïneverslaving.

Hoe kun je iemand helpen die wil stoppen met coke?

Het hebben van een verslaafde partner, vriend(in), zoon of dochter kan enorm veel stress opleveren. Je hebt de wens om te helpen, maar vaak zal de verslaafde ontkennen dat er een probleem is. Je kunt hem ondersteunen door niet bij te dragen aan zijn verslaving, bijvoorbeeld door zijn schulden niet te betalen en geen leugens voor hem te vertellen.

Het is belangrijk om op geschikte momenten met hem te blijven praten en voor te stellen om samen hulp te zoeken. Geef steun, maar wees duidelijk en zorg ervoor dat je je eigen grenzen respecteert en behoudt.

Wat zijn de behandelmethoden om te stoppen met cocaïne?

Er bestaan verschillende behandelmethoden om op te stoppen met het gebruik van cocaïne. De keuze die gemaakt wordt voor een bepaalde behandeling hangt af van de heftigheid van de verslaving; is de verslaving langdurig en/of gaat het om een meervoudige verslaving? De juiste behandelmethode vinden is heel persoonlijk. Overleg met je huisarts welke opties voor jou interessant kunnen zijn en laat je doorverwijzen.

Ambulante behandeling

Je volgt therapieën vanuit je eigen leefomgeving en je werkt onder deskundige begeleiding aan je levensstijl. Je voert gesprekken met een psycholoog, via telefoon, internet of op een behandellocatie.

12 Stappen programma

Veel behandelingen binnen de verslavingszorg maken gebruik van het 12-stappen programma, dat beschouwd wordt als de erkende aanpak van de Anonieme Alcoholisten en de Narcotics Anonymous. In het hele land worden regelmatig bijeenkomsten van AA en NA georganiseerd waar je aan kunt deelnemen.

Afkickkliniek

Voor langdurige en complexe verslavingsproblemen is opname in een afkickkliniek de meest doeltreffende en veilige behandelmethode. Gedurende je verblijf in de kliniek neem je deel aan verschillende therapieën, heb je gesprekken met psychologen en deel je jouw ervaringen met lotgenoten.

Wat zijn de afkickverschijnselen van coke?

Stoppen met coke is een hele opgave. Zowel je lichaam als geest zijn afhankelijk geraakt van de cocaïne en op beide vlakken zal je ongemakken ervaren als je plotseling stopt. Het verschilt per persoon welke geestelijke en lichamelijke ontwenningsverschijnselen men zal ervaren, maar over het algemeen is de geestelijke beproeving zwaarder dan de lichamelijke.

De afkickverschijnselen van coke hangen af van de mate van gebruik. Gebruik je niet regelmatig en niet veel, dan zijn de verschijnselen waarschijnlijk ook minder dan wanneer je frequent en veelvuldig gebruikt.

De algemene afkickverschijnselen zijn onder meer:

 • Moedeloosheid
 • Leegte voelen
 • Ernstige vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Hallucinaties
 • Geheugenproblemen
 • Verminderd concentratievermogen

Hoe kun je stoppen met cocaïne?

Elke verslaafde wil ‘binnenkort’ met coke stoppen. Veel verslaafden hebben al verschillende pogingen om te stoppen ondernomen. Vaak lukt het tijdelijk, soms zelfs zonder professionele hulp. De meeste verslaafden die stoppen vervallen echter in een andere, nieuwe verslaving als alcohol of cannabis. Om je verslaving te overwinnen, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Stoppen met cocaïne is moeilijk, de kans dat je een terugval krijgt is groot en de onthoudingsverschijnselen zijn heftig. Ook geestelijke afhankelijkheid van cocaïne weegt zwaar. Het is echter niet onmogelijk om van je cocaïneverslaving af te komen.

Menigeen is je voorgegaan en succesvol afgekickt. Voor elke verslaving bestaat hoop op genezing en herstel.

Veelgestelde vragen over stoppen met coke

Zijn er medicijnen om af te kicken van coke?

Op het moment is er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar medicijnen die helpen om te stoppen met cocaine. Wel is er medicatie die de hevige symptomen van ontwenning aanpakt. Dit zijn voornamelijk pijnstillers of slaap/kalmeringsmiddelen.

Kun je zomaar stoppen met coke?

De beste manier om van je cocaineverslaving af te komen, is door in één keer te stoppen. Cocaine veroorzaakt cravings en daardoor is het moeilijk om geleidelijk af te bouwen. Als je veel cocaine hebt gebruikt, kan in één keer stoppen nogal heftig zijn en zul je te maken krijgen met vervelende afkickverschijnselen.

Ambra Marcucci
Ambra Marcucci
Ambra is de Digital en Social Content Specialist voor Afkickkliniek info met een PhD in Psychologie. Ze heeft een grote passie voor schrijven, vooral over onderwerpen die het publiek voorlichten en aanzetten tot actie voor een gezond leven. Ze hoopt dat haar woorden mensen die hulp nodig hebben inspireren om die eerste stap te zetten in het vinden van de beste behandeling voor hun verslaving, zodat ze het leven kunnen leiden dat ze verdienen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 13:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 13:00 – 17:00