Familie: Hoe ondersteun je familie bij een verslaving?

Hulpmiddelen voor verslaving in het gezin

Helaas treffen de vreselijke gevolgen van een onbehandelde drugs– of alcoholverslaving niet alleen de verslaafde. In veel gevallen lijdt het gezin van de verslaafde er net zo hard onder. Als een familielid worstelt met een drugsmisbruik probleem, kunnen familieleden het gevoel hebben dat er geen hoop meer is om de persoon waar ze zo veel om geven ooit nog terug te krijgen. Gelukkig is dat niet het geval. De juiste afkickkliniek kan een geliefde helpen te transformeren in een persoon die van zichzelf houdt en een leven leidt met passie en doelgerichtheid.

Heeft een familielid hulp nodig?

Als het drugs- of alcoholgebruik van een familielid zijn leven op een negatieve manier beïnvloedt, dan heeft hij een probleem. Als er eenmaal een probleem opduikt, is het van cruciaal belang dat het zo snel mogelijk behandeld wordt. Hoe vroeger een Substance Use Disorder (SUD) behandeld wordt, hoe meer kans op succes de behandeling heeft en hoe minder schade de verslaafde aan zijn leven zal toebrengen. Hoewel elke verslaving en elke verslaafde uniek is, zijn er enkele algemene tekenen van problemen waar je op kunt letten. Enkele van de meest voorkomende zijn:

 • Zich terugtrekken uit vrienden en familie
 • Niet langer genieten van vroegere bezigheden
 • Je “schimmig”, “schetsmatig”, of ontwijkend gedragen
 • Onduidelijke geldproblemen hebben
 • Snelle en frequente stemmingswisselingen
 • Verminderde academische/beroepsmatige prestaties
 • Socialiseren met een ander publiek
 • Toenemende emotionele instabiliteit
Hoe ondersteun je familie bij een verslaving

Hoe kan een familielid overgehaald worden om hulp te zoeken?

Een van de moeilijkste onderdelen van het helpen van een geliefde bij het vinden van vrijheid van verslaving is hem ervan te overtuigen dat hij een probleem heeft. Veel mensen zien verslaving als iets stigmatiserend, iets beschamends of gênants, vooral in de ogen van hun vrienden en familie.

Vanwege dit stigma is het vaak moeilijk voor mensen om toe te geven dat ze een probleem hebben of hulp te aanvaarden met betrekking tot hun verslaving.

Naast deze ontkenning zijn veel verslaafden zich er niet van bewust hoe ernstig hun verslaving is geworden of hoezeer ze hun lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen schaden.

Hoewel het moeilijk kan zijn een familielid te helpen inzien dat hij een probleem heeft, is het niet hopeloos. Terwijl sommige middelenmisbruikers zelf tot de conclusie komen dat ze hulp nodig hebben, kunnen sommigen de hulp van vrienden of familie nodig hebben. Anderen hebben misschien meer overtuigingskracht nodig. In dat geval kan een interventie nodig zijn. Interventies houden in dat een groep mensen die om een verslaafde geven (voornamelijk vrienden en familie) het volgende doen:

 • Zorgen dat de verslaafde weet dat er om hem of haar wordt gegeven
 • De verslaafde uitleggen dat hij een probleem heeft
 • Uitleggen hoe hun verslaving hun leven en het leven van hun vrienden en familie beïnvloedt
 • Informatie aanbieden over hoe ze de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben

Interventies moeten zorgvuldig aangepakt worden, liefst door een professionele interventionist, anders kunnen ze een averechts effect hebben dan de bedoeling is. Voor meer informatie over hoe je een interventie kunt houden, neem je vandaag nog contact op met een behandelaar.

Hoe kan een verslaafd familielid geholpen worden?

Familieleden van verslaafden bevinden zich vaak op een dunne lijn. Aan de ene kant willen ze wanhopig graag hun geliefde steunen en beschermen. Aan de andere kant willen ze een verslaving niet mogelijk maken en onbedoeld ernstiger of langduriger maken. Gelukkig zijn er veel manieren om een familielid of vriend te helpen die aan een SUD lijdt.

Wees goed geïnformeerd

Het belangrijkste is misschien wel dat je goed geïnformeerd bent over problemen met verslaving en afhankelijkheid, in het bijzonder die waarmee een familielid te maken heeft. Het hebben van de juiste informatie kan iemand helpen de meest en minst nuttige handelwijzen te bepalen. Men kan ook merken dat, als men eenmaal begrijpt wat een geliefde doormaakt, men minder frustratie of pijn ervaart van de daden van zijn of haar geliefde.

Help hen de juiste afkickkliniek te vinden

De meesten die worstelen met drugsmisbruik vinden dat de beste manier om nuchterheid te bereiken en te behouden het bijwonen van een eersteklas behandelingscentrum is, en aanbieders van verslavingherstel zijn het daar universeel over eens. Men kan zijn familielid helpen een veilig, effectief afkickcentrum te vinden dat zich richt op het herstel van liefde en verbondenheid en dat hem zal helpen een nieuw, sober leven te beginnen.

Woon gezinstherapie bij

Veel behandelingscentra bieden familiedagen aan waar de geliefden van patiënten hen kunnen komen bezoeken en zelfs aan hun behandeling kunnen deelnemen. Dit is een uitstekende gelegenheid om een begin te maken met het herstellen van liefde en verbondenheid. Het is ook belangrijk om langdurige gezinstherapie bij te wonen, want weinig methoden hebben zo’n grote kans op succes.

Hoe kunnen familieleden een verslaafde helpen nuchter te blijven?

Nuchterheid is een levenslange verbintenis, en het vereist een leven lang steun. Afkicken is slechts de eerste stap op weg naar de transformatie van het leven van een familielid. Mensen die aan het afkicken zijn merken vaak dat de steun van hun familie een van de belangrijkste factoren is in hun vermogen en verlangen om hun nuchterheid vol te houden. Hoewel elk individu unieke behoeften heeft, zijn enkele van de meest effectieve manieren om herstel te ondersteunen onder meer:

 • Het huis vrij houden van verslavende stoffen
 • Stevige grenzen stellen en ze handhaven
 • Aanmoedigen van en deelnemen aan gezonde gewoonten
 • Actief naar hen luisteren als ze behoefte hebben te spreken
 • Redelijke verwachtingen koesteren en teleurstellingen vermijden
 • Gezonde, middelenvrije activiteiten zoeken en ervan genieten
 • Hen helpen ongezonde situaties en relaties te vermijden en te ontvluchten
 • Geduldig zijn

Welke middelen zijn er om familieleden te helpen steunen?

De daden van iemand die met middelenmisbruik te maken heeft, kunnen emotioneel, financieel, professioneel en geestelijk uiterst kwetsend zijn. Dit is vooral waar wanneer hun daden opzettelijk lijken. Zelfs als een verslaafde niet actief familieleden pijn doet, kan alleen al het zorgen voor hun behoeften familieleden tot in hun kern uitputten. Veel familieleden merken dat ze hulp nodig hebben om ermee om te gaan. Gelukkig zijn er veel middelen beschikbaar om familieleden van verslaafden te helpen de hulp te krijgen die ze nodig hebben. Als familieleden van verslaafden niet voor zichzelf zorgen, zullen ze niet genoeg in de tank over hebben om een gezinslid in herstel met succes te steunen.

Beschikbare hulpbronnen zijn o.a.:

 • Al-Anon
 • Al-Ateen
 • NAMI familie steungroep
 • Door de instelling gesponsorde groepen
middelen om familie te ondersteunen bij verslaving

Onthoud dat het niet hun schuld is

Van een verslaafde houden kan frustrerend, uitputtend en pijnlijk zijn. Maar het is belangrijk te onthouden dat verslaving nooit de schuld van de verslaafde is. Verslaving is een ziekte met vele componenten, en een verslaafde kan bij zijn geboorte een genetische aanleg voor middelenmisbruik geërfd hebben.

De verslaafde van zijn schuld ontslaan maakt het schadelijke gedrag dat hij vertoond kan hebben niet aanvaardbaar, maar het elimineert wel de mogelijkheid om de verslaafde tot zondebok te maken voor problemen die waarschijnlijk veel groter zijn dan één individuele persoon. Er is een reden waarom zovelen met verslaving worstelen; systemische oorzaken zijn waarschijnlijk op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk.

De meeste mensen, of ze nu met verslaving worstelen of niet, doen het allerbeste wat ze kunnen onder moeilijke omstandigheden. Als de naaste van een verslaafde met acceptatie en empathie te werk gaat, kan dat een heel eind op weg zijn om zijn familielid te helpen herstellen.

Zoek hulp

Je weet hoe erg het pijn doet om een geliefde zo door verslaving gevangen te zien raken dat hij het gevoel heeft er niet meer uit te kunnen komen. Gelukkig is transformatie mogelijk. Wacht geen seconde langer. Neem nu contact op met een toegewijde behandelaar!

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00