Acute opname afkickkliniek: hoe gaat dat?

Wanneer moet ik me laten opnemen?

Ben je vastgelopen in je leven? Heb je geprobeerd om te stoppen met je verslaving, maar blijf je terugvallen in je oude gedrag? Heb je in je thuissituatie teveel last van triggers of onrust om écht constructief aan je herstel te werken? Dan is een opname in een afkickkliniek een goede keuze.

Het grote voordeel van een behandeling in een verslavingskliniek, is dat professionals met jaren ervaring voor jou klaar staan en samen met jou de meest geschikte behandeling vorm geven. Je staat er niet alleen voor.

Stappenplan opname in een afkickkliniek

Om het proces te starten voor een spoedopname in een afkickkliniek, doorloop je deze stappen:

 1. Vind met behulp van ons overzicht een afkickkliniek bij jou in de buurt.
  Op deze website vind je een overzicht van de afkickklinieken per regio. Je vind hier direct de contactgegevens en adressen van de klinieken. De meeste klinieken zijn 24 uur per dag bereikbaar. Neem contact op met de kliniek en informeer naar de mogelijkheden voor een spoedopname.
 2. Zorg voor een verwijzing van je huisarts.
  Wanneer je een doorverwijzing van je huisarts hebt gekregen, wordt de behandeling in een afkickkliniek in Nederland vergoed door de basisverzekering van je zorgverzekering. Je huisarts kunt je direct voorzien van een doorverwijzing. Lukt het niet om een doorverwijzing te krijgen? Neem dan direct contact op met de verslavingskliniek: zij zullen je helpen met het verkrijgen van de verwijzing.
 3. Maak een afspraak voor het intakegesprek.
  Bij de meeste klinieken wordt niet gewerkt met wachtlijsten. Heb je de doorverwijzing van je huisarts en wordt tijdens het intakegesprek bepaald dat je in aanmerking komt voor een spoedopname? Dan worden de opname en de behandeling zo snel mogelijk gestart.

Wanneer is er spoed bij afkicken?

Er kunnen situaties zijn waarin het voor je eigen veiligheid of gezondheid beter is om met spoed opgenomen te worden in een afkickkliniek. De voorwaarden voor een acute opname verschillen per kliniek.

Factoren die vaak worden meegenomen in het besluit of een directe opname wenselijk is, zijn bijvoorbeeld:

 • Zwangerschap
 • Acute psychische problematiek door het drugsgebruik, zoals een psychose
 • Situaties waarin je drugsgebruik zorgen voor direct medisch gevaar
 • Problemen in de relationele sfeer of in de thuissituatie

Tijdens het intakegesprek zal de behandelaar (dit is bijna altijd een psycholoog of psychiater) jouw verhaal aanhoren, naar de (medische) feiten kijken, op basis hiervan een inschatting maken van de situatie en bepalen of er sprake is van een acuut spoedgeval. Mocht dit het geval zijn, dan wordt alles in het werk gesteld om je zo snel mogelijk op te nemen in de afkickkliniek. Dit kan al binnen 24 uur geregeld zijn.

vrienden en familie die elkaar omhelsen en steunen

Geen spoed

Het is mogelijk dat de behandelaar besluit dat er te weinig aanleiding is om in aanmerking te komen voor een directe opname in de kliniek. De capaciteit van afkickklinieken voor spoedopnames is niet onbeperkt en de klinieken moeten om deze reden soms moeilijke keuzes maken. In dit geval kan het enkele dagen tot weken duren voordat je opgenomen kunt worden voor een behandeling.

Mocht je te horen krijgen dat je niet direct in aanmerking komt voor een spoedopname, dan kan dat heel frustrerend en vervelend voelen. Je hebt besloten dat hulp nodig is én je hebt de moeilijke eerste stap gezet door contact op te nemen met een afkickkliniek.

Hou in deze situatie je vertrouwen in de behandeling vast en maak je niet direct zorgen. De afweging van de behandelaar is betrouwbaar: als bepaald is dat er geen acuut gevaar is, dan mag je daar op vertrouwen. In de periode waarin je wacht op de opname, sta je in direct contact met de kliniek. Je kunt met al je vragen terecht bij de behandelaar en je wordt goed voorbereid op de opname zelf.

Acute opname afkickkliniek Nederland

Het is nooit te laat om te starten met je herstel: een beter leven zonder verslaving is ook voor jou mogelijk. Ook al heb je op dit moment misschien nog geen vertrouwen in een goede afloop, geef de moed niet op. Met professionele begeleiding en een goed plan is meer mogelijk dan je nu misschien denkt.

Een acute opname in een afkickkliniek in Nederland kan snel geregeld worden. Op onze websites vind je verschillende locaties met afkick klinieken. 

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00