Suikerverslaving

Wat is het verschil tussen een onschuldige traktatie en het ontstaan van een suikerverslaving? Het gewone ingrediënt heeft veel gemeen met drugs in de manieren waarop het de hersenen beïnvloedt.

Wat is suikerverslaving?

Jarenlang is er een debat geweest over de vraag of suikerverslaving als een “echte” verslaving beschouwd moet worden. Het is moeilijk om de donuts op kantoor of het snoep bij de kassa van de supermarkt te weerstaan, maar wanneer wordt genieten van een zoete snack een ernstige verslaving? Onderzoekers van de Princeton Universiteit testten om te zien of het eten van suiker blijvende effecten kan achterlaten op de hersenen van suikerverslaafden. Wanneer laboratoriumratten suiker ontnomen werd, nam hun verlangen drastisch toe, en ze kregen meer trek in suiker dan voorheen zodra het weer binnengebracht werd.

Een suikerbui maakt een golf van dopamine in de hersenen vrij, en na een paar maanden pasten de hersenen van de ratten zich aan het verhoogde dopamine gehalte aan. Dit is vergelijkbaar met hoe de hersenen beïnvloed worden door Cocaïne en Heroïne gebruik. Toen de suiker weer werd weggenomen, vertoonden de ratten ontwenningsverschijnselen van angst en klappertanden.

In tegenstelling tot drugs is voedsel nodig om te overleven, dus een mens kan niet cold turkey op alle suikers overgaan. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) bestudeerden echter de hersenen van aan suiker verslaafde ratten en ontdekten dat de dwang tot eetbuien met suiker door een ander neuraal circuit van de hersenen wordt teweeggebracht dan door gezond eten. Sommige mensen kunnen het moeilijk hebben om zoetigheid te vergelijken met drugs als Heroïne, omdat de effecten op mensen niet zo gevaarlijk en levensveranderend lijken. 

suikerverslaving

Obesitas epidemie en suiker

In Nederland heeft ongeveer 50% boven de 18 jaar overgewicht.

Mensen met 40% overgewicht lopen twee keer zoveel kans om vroegtijdig te sterven en lopen het risico op een overvloed aan gezondheidsproblemen. Enkele aandoeningen waarmee zwaarlijvigheid in verband wordt gebracht zijn:

  • Diabetes
  • Kanker
  • Hartziekte
  • Beroerte
  • Hoge bloeddruk
  • Galstenen
  • Astma
  • Slaap Apneu

Lichamelijke gezondheid is niet het enige nadeel. De medische kosten voor mensen met overgewicht zijn gemiddeld hoger dan voor mensen met een normaal gewicht. Een hoge body mass index (BMI) wordt in verband gebracht met een grotere kans op depressie.

Mensen met geestelijke gezondheidsproblemen lopen een groter risico op zwaarlijvigheid, en wie zwaarlijvig is heeft meer kans om geestelijke gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Eenvoudig gezegd wordt zwaarlijvigheid veroorzaakt door te veel calorieën te eten en te weinig calorieën te verbranden door lichaamsbeweging. 

Wat is emotioneel eten?

Emotioneel eten is wanneer iemand zich overeet op basis van gevoelens in plaats van lichamelijke honger. Doorgaans is dit eten ongezond en in grote hoeveelheden. Emotionele eters kunnen verlangen hun gevoelens met voedsel te verdoven, alleen eten om zich voor anderen te verbergen, intens verlangen naar bepaald voedsel, eten tijdens of na een stressvolle situatie, en zich emotioneel opgelucht voelen tijdens het eten.

Net als emotionele eters voelen eetbuien schuldgevoelens, walging of depressie nadat ze een grote hoeveelheid voedsel hebben geconsumeerd. Binge eaters eten tot ze oncomfortabel vol zitten en lopen een hoger risico op zwaarlijvigheid. Dit is anders dan eetstoornissen zoals boulimia, waarbij ze zuiveren na het consumeren van veel voedsel. Mensen met een eetbuienstoornis purgeren niet.

Afkicken van suiker

In de Princeton studie vertoonden suikerverslaafde ratten suikeronttrekkingsverschijnselen, waaronder trillen en hoofdschudden. En in een studie met mensen meldden deelnemers, wanneer ze stopten met het eten van junk food, dat ze zich de eerste 2 tot 5 dagen verdrietig, geïrriteerd en moe voelden en trek hadden. Deze tijdlijn van ontwenning lijkt op die van het afkicken van drugs.

Het verband tussen stoornis in het gebruik van middelen en suikerverslaving

Er is een verband tussen herstellen van een stoornis in het gebruik van middelen en eetgewoonten. Mensen hebben meer kans op een terugval als ze veel ongezond eten, en mensen in herstel hebben meer kans om te veel te eten. Het wordt aangeraden dat mensen in herstel suikerhoudende zoetigheden vermijden. Stoppen met suiker zet hersenreacties in gang die lijken op dezelfde reacties die drugs opwekken.

Herhaaldelijk snoepen van suiker kan zelfs een voorportaal effect hebben en leiden tot een verhoogd risico op misbruik van drugs.

Er is een verband tussen alcoholgebruik en suiker. Toen bij laboratoriumratten de suikervoorraad werd weggenomen, begonnen ze meer alcohol te consumeren.

Bij mensen zijn dezelfde dopamine receptoren in de hersenen van alcoholisten die oplichten bij een drankje, dezelfde receptoren die oplichten als mensen suiker consumeren.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00