Hulp bij verslaving: je staat er niet alleen voor

In dit artikel wordt vaak gesproken over ‘gebruiken’ en ‘onder invloed zijn’: de tekst gaat hier uit van een verslaving aan alcohol, drugs of medicijnen. Deze tekst is echter ook van toepassing op gedragsverslavingen, zoals verslavingen aan gokken, smartphones, werk, seks, gamen of eten.

Inhoud van deze pagina:

kind verslaafd achter een laptop

Wanneer is iemand verslaafd?

Waar ligt de grens tussen een gewoonte en een verslaving? Een verslaving kan het beste omschreven worden als ‘het onvrijwillig blijven voortzetten van dwangmatig gedrag, ondanks het feit dat dit gedrag negatieve consequenties heeft’. Best lastig, wat betekent dit nou eigenlijk?

Beoordeel van de volgende punten of ze op jou van toepassing zijn:

 • Je gebruikt vaker en/of meer dan je van plan was.
 • Je probeert je gebruik te stoppen of te minderen, maar het lukt je niet dit vol te houden.
 • Je voelt een sterk verlangen om te gebruiken. Zo sterk dat je er niets tegen kunt doen.
 • Je bent veel tijd kwijt aan het gebruiken en onder invloed zijn.
 • Je presteert minder goed op school of op je werk, of je thuissituatie verslechterd.
 • Je blijft gebruiken, ondanks dat dit je sociale contacten en/of relaties beschadigd.
 • Je bent minder gemotiveerd, energiek en je verwaarloosd je hobby’s, contacten of werk.
 • Je blijft gebruiken, ook al kom je hierdoor in gevaarlijke situaties.
 • Je blijft gebruiken, ondanks dat je weet dat dit fysieke of psychische problemen erger maakt.
 • Na verloop van tijd moet je steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te bereiken.
 • Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met gebruiken.


Herken je je in twee of drie van deze punten? Dan is er sprake van een milde verslaving. Dit betekent niet dat er geen probleem is: een milde verslaving is óók een verslaving. Juist nu is het een goed idee om hulp te zoeken en het probleem aan te pakken. Een verslaving wordt vrijwel altijd langzaam maar zeker, steeds ernstiger. Hoe eerder je er bij bent, hoe makkelijker de verslaving te behandelen is.

Wanneer je aan vier of vijf punten voldoet, dan heb je last van een serieuze verslaving. Zijn zes of meer van deze punten op jou van toepassing, dan hebben we het over ernstige verslaving. In beide gevallen is het een goed idee om professionele hulp in te schakelen. De kans dat je in deze fase je verslaving zelf nog onder controle krijgt, is erg klein.

Welke rol hebben familie en vrienden van de verslaafde?

In veel gevallen heeft de verslaving van een familielid ook invloed op de rest van het gezin. Niemand ziet een geliefde graag in de put zitten. Verdriet en pijn komen dan ook vaak voor bij familie en vrienden van een verslaafd persoon.

De meeste mensen zullen willen helpen om het probleem aan te pakken, maar dit kan averechts werken. Een verslaafd persoon is geneigd om zijn of haar omgeving te manipuleren of te beïnvloeden om de verslaving voort te kunnen zetten. Financiële hulp en de verslaafde voorzien van onderdak zijn natuurlijk goed bedoeld, maar zorgen er ook voor dat de verslaafde zijn of haar destructieve gedrag kan voortzetten.

Lees hier meer over de rol van familie bij verslaving

vrienden en familie die elkaar omhelsen en steunen

Om deze reden is het raadzaam om de familie en goede vrienden te betrekken in het behandelproces. Hoe ga je om met zo iemand, hoe ga je om met je eigen verdriet en pijn, en hoe zorg je er voor dat je acties bijdragen aan het herstel? Afkickklinieken zijn ook gespecialiseerd in het beantwoorden van deze vragen en het begeleiden van de relatie tussen de verslaafde en zijn omgeving.

Positieve en constructieve steun vanuit de omgeving is een essentiële factor om het succesvol af te kicken: besteed hier dus altijd aandacht aan.

Wie komt er in aanmerking voor hulp bij een verslaving?

Iedereen die zich zorgen maakt, merkt dat zijn of haar gedrag problemen veroorzaakt of bang is dat een verslaving aan het ontwikkelen is, kan terecht bij verslavingszorg. Geen probleem of situatie is te bijzonder, apart of raar. Twijfel je of je hulp nodig helpt en of je wel in aanmerking komt voor hulp? Neem in ieder geval contact op met een verslavingskliniek of behandelaar. Samen wordt gekeken naar de beste vorm van hulp. Je zorgen worden altijd serieus genomen!

Ook met simpele en korte vragen kun je aan de bel trekken bij professionele hulpverlening. Je kunt je verhaal kwijt, je zorgen uiten en gehoord worden zonder veroordeeld te worden. In een intakegesprek wordt samen met een professionele behandelaar, de situatie in kaart gebracht en gekeken naar de beste behandelmethode. Een behandeling wordt altijd op jouw afgestemd: jij en je herstel staan centraal.

Hoe wordt verslaving behandeld?

Verslavingen kunnen op meerdere manieren behandeld worden. Hoe, is afhankelijk van de ernst en de duur van de verslaving. Ook zijn er verschillende aanpakken voor verschillende soorten verslavingen. Je hoeft niet altijd direct opgenomen te worden in een kliniek: er bestaan ook mogelijkheden om onder professionele begeleiding, thuis je herstelproces te doorlopen.

Bij een verslaving aan alcohol, drugs of medicijnen, zal door middel van een ‘detox’ fase eerst het gebruik afgebouwd worden, zodat het lichaam kan ontgiften. Er zijn vervolgens meerdere mogelijke behandelingen om de kern van de verslaving aan te pakken, zoals cognitieve gedragstherapie, groepstherapieën met andere verslaafden en persoonlijke gesprekken met psychologen of psychiaters. Omdat iedere persoon anders is, is elke behandeling maatwerk.

Ambulante of klinische hulp bij een verslaving?

Een verslaving betekent niet direct dat je moet worden opgenomen in een kliniek. Je kunt ook, samen met je behandelaar, kiezen voor een ambulante behandeling. Dit betekent dat je online in contact staat met je behandelaar, je via internet opdrachten uitvoert en therapieën volgt, en je een aantal keren naar een locatie komt voor een groepstherapie of een persoonlijk gesprek met je behandelaar. Ambulante behandelingen zijn goed te combineren met school of werk: je kunt je dagelijkse leven dus goed voortzetten.

Heb je last van een hardnekkige verslaving die je situatie volledig ontregelt, heb je al meerdere pogingen gedaan om te stoppen of heb je in je thuissituatie teveel last van triggers? Dan is hulp bij verslaving door een opname in een afkickkliniek voor jou een betere keus. Je kunt je in deze periode volledig focussen op je herstel, onder directe begeleiding van professionele behandelaren. Je wordt uitgebreid voorbereid op de terugkeer naar je thuissituatie: je leert hoe je verleidingen weerstaat en hoe je een gezond ritme aanhoudt om je leven weer vorm te geven.

Heb jij hulp nodig om van je verslaving af te komen? Neem direct contact op met een afkickkliniek in jouw omgeving.

Ambra Marcucci
Ambra Marcucci
Ambra is de Digital en Social Content Specialist voor Afkickkliniek info met een PhD in Psychologie. Ze heeft een grote passie voor schrijven, vooral over onderwerpen die het publiek voorlichten en aanzetten tot actie voor een gezond leven. Ze hoopt dat haar woorden mensen die hulp nodig hebben inspireren om die eerste stap te zetten in het vinden van de beste behandeling voor hun verslaving, zodat ze het leven kunnen leiden dat ze verdienen.

Direct hulp nodig?

Bereikbaar tot 17:30 uur

Voor snelle opname in het buitenland

Bereikbaar tot 17:30 uur