Flakka ook wel de zombiedrug genoemd

Flakka, ofwel Alfa-PVP (in het Engels alpha-PVP), is een NPS of designer drug. Het middel wordt in de volksmond ook wel ‘gravel’ genoemd en is een stimulerende drug. Flakka behoort tot de synthetische cathinonen, ofwel ‘badzouten’, waar ook 3-mmc en 4-mmc toe behoren. Synthetische cathinonen zijn in een lab geproduceerde stoffen die zijn afgeleid van cathinon, de werkzame stof in de Qat plant. Cathinonen worden online vaak verkocht als badzout, plantenvoeding of reinigingsmiddel om detectie te ontwijken. In combinatie met alcohol kunnen ze nog veel meer schade aanrichten.

Inhoud van deze pagina:

Wat is Flakka drugs?

Alpha-pvp is een relatief nieuwe drug met sterke, stimulerende effecten. Het werkzame bestanddeel in flakka is α-Pyrrolidinopentiophenone. Het middel werd ontwikkeld in de jaren ’60 door een farmaceutisch bedrijf en is nooit daadwerkelijk op de markt gebracht. Echter werd er rond 2010 voor het eerst bekend dat a-PVP werd verhandeld en gebruikt als harddrug.

Flakka heeft een relatief korte, maar zeer krachtige high. De stimulerende werking ervan is te vergelijken met cocaïne en crystal meth. Het veroorzaakt een roes bij gebruikers die drie tot vier uur kan duren.

Wat is flakka ?

Wat gebeurt er als je Flakka gebruikt?

Flakka wordt door mensen genomen om een euforisch gevoel te bereiken en een licht hallucinatoire ervaring. Door het te gebruiken, zal er een toename van dopamine en noradrenaline in de hersenen plaatsvinden. Dat komt omdat flakka een heropnameremmer is van beide stofjes.

Wanneer een hersencel noradrenaline afgeeft, voel men zich opgewonden en euforisch. Om te voorkomen dat je te opgewonden raakt, wordt een deel van de noradrenaline weer terug opgenomen in de hersencel. De afgifte van dopamine door een hersencel zorgt ook voor een prettig gevoel.

Omdat Flakka de heropname van zowel dopamine als noradrenaline voorkomt, zullen de stofjes blijven doorwerken. De extra aanwezigheid van deze neurotransmitters geeft een stimulerend effect, waardoor gebruikers alertheid ervaren, opgewektheid en ook extra energie. Echter kunnen deze gevoelens overgaan in angstig en psychotisch gedrag.

Hoe gebruik je Flakka?

Je kunt het gebruiken op verschillende manieren: je kunt het roken, slikken of snuiven. Voor een krachtige en snelle werking, wordt het gerookt. Echter wordt het door gebruikers vaker gesnoven in de vorm van vermalen kristallen, omdat de effecten langer aanhouden (1,5 tot 2 uur).

Wat zijn de effecten van Flakka?

Het schijnt erg moeilijk te zijn om Flakka te doseren. Dit leidt al snel tot een overdosis en de effecten kunnen heftig zijn.

Naarmate de dosis hoger wordt, kunnen de effecten enorm verschillen. Dit betekent dat de hoeveelheid die je neemt de werking van het middel sterk bepaalt.

Wanneer men lage tot gemiddelde doseringen neemt, zijn de effecten aangenaam:

 • Euforisch
 • Opgewekt
 • Verhoogt libido
 • Groter uithoudingsvermogen
 • Meer energie


Ook zal de gebruiker verwijde pupillen laten zien, een hogere hartslag en zal hij geen zin hebben om te slapen of te eten. De gebruiker zal het gevoel hebben dat hij superkrachten heeft.

De effecten van flakka drugs

Is Flakka verslavend?

Flakka is zeer verslavend. Zodra de stof uitwerkt, verdwijnen de positieve effecten en wordt men neerslachtig, depressief en uitgeput. Het wordt daarom verleidelijk om meer van het spul te nemen. De geestelijke verslaving is serieus, omdat de drang om het middel te blijven gebruiken enorm is.

Sommige mensen gebruiken het slechts een keer en kunnen vervolgens niet meer zonder.

Is Flakka gevaarlijk?

De hierboven genoemde symptomen en effecten lijken misschien onschuldig. Echter, wanneer de stof langer in het lichaam aanwezig is, worden ook de effecten sterker. Wanneer het lichaam teveel noradrenaline en dopamine aanmaakt, kan de persoon in kwestie in een delirium terechtkomen. Dit betekent dat de persoon enorm verward raakt en tijdelijk van de wereld is. Er is sprake van controleverlies en de gebruiker kan agressief worden en gaan hallucineren. De drug is levensgevaarlijk voor de gebruiker zelf, maar ook voor zijn omgeving. Zo zijn er wel eens Flakka gebruikers van balkons afgesprongen, hebben ze zich voor auto’s gegooid of alles om hun heen kapot gemaakt.

Het middel kan ertoe leiden dat gebruikers zich gaan gedragen als zombies; ze bewegen zich schokkend en kronkelend op een verontrustende en onmenselijke manier. Wanneer iemand te veel Flakka neemt, beginnen de spiervezels in het lichaam op te lossen in de bloedbaan en zal het lichaam ongecontroleerd gaan bewegen. Soms zakt het hoofd tot onder de schouders, andere keren verstijven de ledematen. Vanwege dit soort gedrag staat Flakka ook wel bekend als de ‘zombiedrug’.

Wat zijn de risico's van Flakka gebruik?

Naast het feit dat Flakka geestelijk verslavend is, zijn er nog een aantal andere risico’s:

Korte termijn risico’s tijdens gebruik:

 • Opwindingsdelier
 • Paniekaanvallen
 • Ernstige verwardheid
 • Extreme agressie
 • Psychose
 • Epileptische aanvallen
 • Rusteloos
 • Hallucinaties en waanbeelden
 • Serotoninesyndroom
 • Zelfoverschatting en controleverlies
 • Angst en paranoia
 • Uitdroging
 • Gevaarlijk hoge bloeddruk
 • Watervergiftiging door teveel en te snel drinken
 • Oververhitting
 • Hartkloppingen of hartstilstand


Lange termijn risico’s:

 • Leverschade
 • Ernstige hartproblemen (zoals hartinfarct, hartritmestoornissen, chronisch hoge bloeddruk)
 • Hersenschade en herseninfarcten


Wees je er echter van bewust dat we het hier hebben over een relatief nieuwe drug. Er is op het moment nog weinig bekend over de effecten op lange termijn, waardoor deze lijst wellicht nog niet compleet is.

Is Flakka legaal in Nederland?

Flakka kun je nog steeds legaal bestellen online, terwijl de drug sinds het jaar 2017 op lijst I van de Opiumwet staat en daarmee dus streng verboden is in Nederland. Ook in veel andere Europese landen is het illegaal, waaronder Finland, Zweden, Duitsland, Frankrijk en Slovenië. Hetzelfde geldt voor America.

Fabrikanten zullen de chemische formule van drugs aanpassen om aan de legale kant van de wet te blijven. Dit houdt in dat als een specifieke chemische stof (nog) niet illegaal is, de drug zo als legaal kan worden beschouwd.

De populariteit van de drug Flakka is voor een deel te verklaren doordat het slechts een paar euro’s kost. Andere designerdrugs zijn een stuk duurder. Voor een gevoelige en kwetsbare groep, bijvoorbeeld mensen met psychische problemen, zijn designerdrugs enorm verslavend en kunnen ze een leven verwoesten.

Afkicken van flakka drugs

Afkicken van Flakka

Voordat je kan herstellen van een drugsverslaving, moet je afkicken. Dit kan in de meeste gevallen het beste gedaan worden in een afkickkliniek, waar professionals jou de juiste hulp en zorg zullen bieden. Sommige drugsverslavingen kun je niet zomaar stoppen, omdat dat levensgevaarlijk kan zijn. Je moet geleidelijk afkicken en professionele begeleiding krijgen hierbij is vaak gewenst. In Nederland zijn er diverse klinieken waar je terecht kunt.

Wanneer iemand langdurig en veel drugs gebruik, kan dat leiden tot geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Er wordt van een verslaving gesproken wanneer iemand zowel lichamelijk als geestelijk afhankelijk is van een bepaald middel en dus niet meer zonder kan.

Flakka en andere designerdrugs vormen een groot probleem voor de verslavingszorg. Ontwennen van Flakka is uitdagend, omdat het ontzettend veel dopamine in de hersenen losmaakt, tot wel vier keer zoveel als bij cocaïne. Ben je verslaafd aan Flakka of ken je iemand die dat is? Hulp zoeken en krijgen is cruciaal om je leven weer op orde te brengen.

Lees hier meer over hulp in een afkickkliniek.

Ambra Marcucci
Ambra Marcucci
Ambra is de Digital en Social Content Specialist voor Afkickkliniek info met een PhD in Psychologie. Ze heeft een grote passie voor schrijven, vooral over onderwerpen die het publiek voorlichten en aanzetten tot actie voor een gezond leven. Ze hoopt dat haar woorden mensen die hulp nodig hebben inspireren om die eerste stap te zetten in het vinden van de beste behandeling voor hun verslaving, zodat ze het leven kunnen leiden dat ze verdienen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 09:00 – 21:00 Weekend 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 09:00 – 21:00
Weekend 12:00 – 17:00