Burn out oorzaken: wat je moet weten

Of iemand een burn out krijgt, hangt af van de kenmerken van de persoon en de situatie. Hoe iemand met bepaalde situaties omgaat, speelt daarbij een grote rol. Iedereen reageert anders op negatieve omstandigheden. Veranderingen op de werkvloer kunnen bij de ene persoon klachten als angst en spanningen opleveren, terwijl het de ander als het ware koud laat.

Voordat een burn out ontstaat, heeft de persoon een lange periode van stress doorstaan en is er sprake van overbelasting en vermoeidheid. De persoon negeert klachten en signalen, met als gevolg het ontstaan van een burn out.

Maar wat zijn nu precies de oorzaken van een burn out? In dit artikel lees je hier meer over.

Meer de verdieping in? Wat is een burnout?

Waardoor wordt een burn out veroorzaakt?

Het krijgen van een burn out is het gevolg van langdurige spanning waar je op een gegeven moment niet meer normaal mee om kunt gaan. Het is erg belangrijk om te weten welke factoren hebben bijgedragen aan het ontstaan van de burn out symptomen. Dit kan jou helpen om meerdere klachten te voorkomen of deze in een vroeg stadium te identificeren.

Veel voorkomende oorzaken burn out:

  • Persoonskenmerken (perfectionisme, onzekerheid, negatief zelfbeeld)
  • Spanningen op de werkvloer
  • Leefomstandigheden
  • Omgevingsfactoren
  • Overmatige lichamelijke inspanning
  • Sociale problemen
  • Een chronische aandoening

Het krijgen van een burn out wordt vaak geassocieerd met stress op het werk, maar zoals je ziet kan het ook hele andere redenen hebben. Je kunt ook burned out raken als je voor een langdurige periode teveel verantwoordelijkheden hebt, zoals het combineren van een hectische baan met zorgen voor je gezin. Langzaamaan nemen de klachten- de psychische en lichamelijke symptomen – toe. Je hebt ‘geen tijd’ om je hierover te bekommeren, totdat het zo ver komt dat je niet meer kunt herstellen. Je raakt compleet uitgeput en kan eigenlijk niet meer verder.

De oorzaken van een burn out

Burn out door werk situatie

Als je voor langere periode constante druk en spanning ervaart, dan kan dat op een gegeven moment te veel worden. Je kunt dan niet meer goed met de situatie omgaan, waardoor je spanningsklachten zal ontwikkelen en al gemakkelijk in een negatieve spiraal terecht zal komen. Duurt dit te lang, dan kun je een burn out ontwikkelen.

Wees je ervan bewust dat je een burn out behandeling zelf moet financieren. Echter, kun je via je werkgever een vergoeding krijgen, vooral als je ziek bent geworden door jouw baan. Laat je dus goed informeren.

Welke mensen zijn gevoelig voor een burn out?

Of iemand uiteindelijk een burn out krijgt, hangt af van persoonskenmerken, de situatie (bijvoorbeeld op het werk, conflicten), maar vooral hoe er met de situatie om wordt gegaan. De mensen die gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van een burn out, hebben vaak last van de volgende zaken:

  • Hoge eisen stellen aan zichzelf of perfectionisme
  • Moeite hebben met ‘nee’ zeggen
  • Moeite hebben om anderen om hulp te vragen
  • Een enorm verantwoordelijkheidsgevoel hebben
  • Negatief zijn over de eigen prestaties

Ook jonge mensen zijn vaak het slachtoffer van burn outs. Tegenwoordig wordt er beweerd dat alle succes maakbaar is. Jongeren voelen dus een enorme druk om succesvol te zijn, en als ze dat niet lukt, gaan ze al snel slecht nadenken over de eigen prestaties.

Hoge eisen stellen aan jezelf

Mensen die de altijd maar de lat hoog leggen of perfectionistisch zijn, hebben een grotere kans op het krijgen van een burn out omdat het veel energie kost om dit soort eigenschappen in stand te houden en hun standaarden na te leven.

Andere persoonlijke eigenschappen die een burn out kunnen veroorzaken, zijn onzekerheid en een negatieve mening over zichzelf hebben.

Vaak is het een combinatie van of een opstapeling van omstandigheden die uiteindelijk tot de psychische en fysieke klachten van een burn out leiden.

Wie is gevoelig voor een burn out?

Hulp nodig?

Heb jij last van lichamelijke en/of psychische klachten? Voel je je uitgeput door je werk of een andere situatie, en kun je wel wat professionele hulp gebruiken?

Ga allereerst langs bij je huisarts voor tips en adviezen. Hij zal jou verschillende behandelingsopties voorleggen zodat je de hulp en steun kunt ontvangen die jij nodig hebt. Psychologen zijn professionals die vaak goed weten hoe ze iemand met jouw problematiek moeten helpen. Wellicht kent jouw huisarts een of meerdere psychologen bij jou in de buurt en kan hij contactgegevens met je delen. Blijf niet zitten met klachten zoals vermoeidheid en overbelasting.

Lees ook: Burn out behandelingen

Een aantal tips om sneller te herstellen: lees je in over jouw problematiek, vraag om steun van naasten, houd ze betrokken bij jouw situatie en praat over je gevoelens. Dat kan de behandeling alleen maar ten goede komen.

De therapie zal zich voornamelijk richten op hoe jij met vervelende situaties omgaat. Je zult nieuwe manieren leren om jouw gevoelens te managen, en om spanningsklachten zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees ook: Re-integreren na een burnout

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00