Wat is THC? Uitleg, effecten en risico's van cannabis stof

THC is een belangrijke stof in de cannabisplant en zorgt voor de psychoactieve effecten van drugs als wiet en hasj. THC kan ook medische toepassingen hebben. Zo helpt het bij pijnverlichting en stimuleert het de eetlust. Het gebruik van THC in de zorg is wel omstreden vanwege de potentiële gevaren die aan THC kleven. Op deze pagina vind je uitleg over de mogelijke effecten van THC. Ook bespreken we mogelijke risico’s van de stof en het verslavingspotentieel van THC.

Wat is THC?

THC is een stof in de cannabisplant die zorgt voor de psychoactieve effecten van wiet en andere cannabisproducten. De cannabisplant bevat meer dan 100 verschillende cannabinoïden, maar tetrahydrocannabinol (THC) is vrijwel als enige verantwoordelijk voor de psychoactieve werking van cannabis. Dit komt doordat THC een speciale interactie heeft met cannabinoïde receptoren in de hersenen, volgens onderzoek uit 2007 in British Journal of Pharmacology. Hierdoor kan de stof je stemming, waarneming en geheugen beïnvloeden. Ook het ‘high’ effect van cannabis heeft vooral te maken met de manier waarop THC je lichaam en geest beïnvloedt.

THC definitie

De definitie van THC is een stof die zorgt voor het psychoactieve effect in cannabisproducten zoals wiet en hasj. Tetrahydrocannabinol is de belangrijkste cannabinoïde voor mensen die high willen worden. Naast een psychoactief effect kan THC ook medicinale doeleinden hebben. Zo helpt het pijn, angst en slaapproblemen te verminderen.

Hoe werkt THC?

THC werkt via de verbindingen die het maakt met het endocannabinoïde systeem in het lichaam, volgens de Australische neurobioloog Veer Gupta. Dit is een biologisch systeem dat samen met belangrijke neurotransmitters verantwoordelijk is voor je stemming, pijngevoelens, je geheugen en eetlust. Tetrahydrocannabinol bindt zich aan de cannabinoïde receptoren in de hersenen. Zo beïnvloedt het de werking van het endocannabinoïde systeem. Doordat dit systeem tijdelijk anders functioneert, ervaren gebruikers van cannabis verschillende effecten.

Wat zijn de effecten van THC?

De effecten van THC zijn gevarieerd en sterk afhankelijk van de dosering. Iemand die THC gebruikt, zal meestal gevoelens van ontspanning, euforie en een verandering van bewustzijn ervaren. THC heeft ook medische toepassingen. Zo kun je met de stof tijdelijk pijn verlichten en de eetlust stimuleren. De precieze effecten van THC zijn vaak wel onvoorspelbaar, volgens een studie uit 2012 in Psychopharmacology. Producten met een hoog THC-gehalte, zoals bepaalde typen wiet en speciale THC-olie, hebben een meer krachtige werking maar kunnen ook eerder tot negatieve effecten leiden.

Mogelijke effecten van THC zijn:

 • Euforisch gevoel
 • Diepe ontspanning en kalmte
 • Veranderde waarneming van tijd en ruimte (waaronder hallucinaties)
 • Meer gevoelig worden voor kleuren, geluiden en aanrakingen
 • Pijnverlichting (waaronder chronische pijn)

Wat zijn de risico’s van THC?

De risico’s van THC zijn onder meer gezondheidsproblemen op de korte en lange termijn, verslaving en permanente schade aan de hersenen. Acute bijwerkingen van THC zijn vooral psychische klachten zoals angst en paniek, maar je kunt door de drug ook fysieke gezondheidsproblemen ontwikkelen. De kans hierop neemt toe bij inname van hogere doseringen. Uit onderzoek in Cardiology In Review blijkt ook dat THC het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen bij langdurig gebruik.

Enkele risico’s van THC zijn:

 • Fysieke bijwerkingen zoals een droge mond, misselijkheid en duizeligheid
 • Psychische klachten zoals angst, paniekaanvallen en paranoia
 • Verhoogd risico op ongelukken
 • Cognitieve problemen en permanente ontwikkelingsschade (vooral bij jongeren)
 • Schade aan vitale organen, waaronder hart- en vaatstelsel en de longen (bij roken van cannabis)
 • Psychose en andere psychische aandoeningen

Is THC verslavend?

Ja, THC is geestelijk verslavend door de werking die het heeft op je hersenen. Zo kun je gewend raken aan de tijdelijke boost in neurotransmitters zoals dopamine en serotonine. Wanneer je een tijd geen THC gebruikt, ervaar je dan negatieve gevoelens en mogelijke ontwenningsverschijnselen. Ook kun je geestelijk afhankelijk worden van de psychoactieve effecten van de stof, volgens de Spaanse verslavingsonderzoeker Josep Moreno-Rius. Je wilt dan voortdurend high worden en kunt niet meer goed functioneren zonder wiet of andere producten waar THC in zit.

Het risico op verslaving bij THC is vooral groot wanneer je op jonge leeftijd begint met het gebruik van cannabis, stelt een studie uit 2012 in Pharmacology. Je hersenen zijn dan nog volop in ontwikkeling en raken makkelijker verstoord door de effecten van de cannabinoïde. Sommige mensen hebben ook meer aanleg om verslaafd te raken. Wanneer je een familiegeschiedenis van verslaving hebt, kun je abstinentie overwegen om jezelf te beschermen.

Stoppen met THC

Stoppen met THC is vanwege de verslavende werking voor veel mensen een moeilijke taak. Professionele hulp is vaak de beste optie om veilig en effectief te stoppen met het gebruik van THC. Je wordt dan geholpen tijdens de ontwenningsfase via een detox-behandeling. Zo kun je begeleiding en medicatie krijgen om de ontwenningsverschijnselen succesvol te doorstaan en de intensiteit ervan te beperken.

Bij herstel van verslaving is het ook belangrijk om de onderliggende oorzaken voor jezelf te identificeren. Therapie helpt je om beter te begrijpen waarom je verslaafd bent geraakt. Cognitieve gedragstherapie en ACT-therapie zijn met name effectief om negatieve gedachten te verwerken en opzij te zetten, zodat je niet langer verlangt naar verslavende middelen zoals THC.

Zoek jij hulp om te stoppen met THC? Of wil je iemand in je omgeving helpen? Bel anoniem naar 020 – 245 7480 en krijg persoonlijk advies van onze medewerkers over geschikte behandelopties in jouw situatie.

Veelgestelde vragen over THC

Is THC legaal in Nederland?

Nee, THC is niet legaal in Nederland als een apart product, zoals pure THC-olie. Wel kunnen cannabisgebruikers in coffeeshops op legale wijze cannabis met THC aanschaffen voor recreatief gebruik.

Wat zijn de verschillen tussen THC en CBD?

THC heeft psychoactieve effecten en geeft een ‘high’, terwijl CBD-producten alleen ontspannende en pijnverlichtende effecten hebben. De twee cannabinoïden verschillen ook in de mogelijke bijwerkingen en risico’s. Zo kun je niet verslaafd raken aan cannabidiol (CBD), maar wel aan tetrahydrocannabinol (THC).

Wat zijn de verschillen tussen HHC en THC?

HHC is volgens vele wetenschappelijke studies minder krachtig dan THC en leidt minder snel tot bijwerkingen. Om beter te begrijpen wat de precieze verschillen tussen de cannabinoïden zijn, is echter meer onderzoek nodig, met name voor de effecten bij lange termijn gebruik.

Wat zijn medische toepassingen van THC?

Enkele medische toepassingen van THC zijn het verlichten van pijn, het bestrijden van misselijkheid bij mensen met chemotherapie en het ondersteunen van behandeling bij slaapstoornissen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00