Overdosis paracetamol, wat zijn de gevolgen en is het verslavend?

Hoe is het mogelijk om een overdosis paracetamol te nemen? Het is toch een veilig medicijn, je kan het overal kopen. Iedereen gebruikt het en toch kan er zoiets mee gebeuren!

Paracetamol kan je inderdaad op veel plekken kopen. Er wordt meestal niet bij nagedacht dat het een medicijn is. Het is dan wel een licht medicijn, echter ook die kennen een maximale inname. Voor een overdosis moet je er best veel innemen, maar het is inderdaad mogelijk.

Een overdosis paracetamol kan de lever ernstig en blijvend beschadigen, wat potentieel dodelijk is. De lever staat o.a. in voor het onschadelijk maken van giftige stoffen, zoals medicijnen of alcohol en speelt een belangrijke rol bij de huishouding van de energie.

Lees verder om meer te weten te komen over dit medicijn en de gevolgen van het nemen van een overdosis paracetamol.

Lees hier voor informatie over een overdosis ibuprofen.

Wat is paracetamol?

Paracetamol valt onder de groep van zogenaamde pijnstillers en koortsverlagende geneesmiddelen. Het wordt gezien als een licht medicijn dat veel wordt gebruikt tegen diverse soorten pijn. Je kan het gebruiken tegen onder ander hoofdpijn, kiespijn, spierpijn en menstruatiepijn. Het medicijn wordt meestal oraal of rectaal gegeven, je kan het ook via een injectie toegediend krijgen.

Het is verkrijgbaar zonder recept in bijna iedere supermarkt, drogisterij en apotheek. Als je paracetamol volgens de bijsluiter gebruikt is het een relatief veilig medicijn.

Overdosis paracetamol kan dodelijk zijn

Hoeveel paracetamol per dag?

Paracetamol kan je voor kinderen gebruiken, hiervoor geldt de volgende dosering: 10 mg per kg lichaamsgewicht per keer. Dit betekent dat kinderen van 3 – 12 maanden 60 mg vier tot zes keer op een dag mogen. Voor volwassenen en kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt de volgende dosering: rectaal 1000 mg per keer en maximaal 4 gram paracetamol op een dag of oraal 500-1000 per keer en ook maximaal 4 gram op een dag.

Dit betekent dus maximaal 8 tabletten van 500 mg per dag. Het is anders bij chronisch alcoholgebruik. Dan is het maximaal 4 tabletten van 500 mg per dag, wat betekent maximaal 2 gram per dag. Chronisch alcoholgebruik zal ervoor zorgen dat de concentratie paracetamol toeneemt, hierdoor zal het giftig worden in de lever.

Teveel paracetamol nemen

Als je teveel paracetamol neemt dan kan dat fataal zijn. Je merkt niet direct dat er sprake is van een overdosis paracetamol. Neem daarom direct contact op met uw arts als iemand te veel paracetamol heeft ingenomen.

Gebruik je een normale dagelijkse hoeveelheid, maak je dan geen zorgen. Bij langdurig gebruik van een hoge dosering dan kan dat het risico op een dodelijke dosis wel vergroten. Overschrijd nooit de voorgeschreven dosis paracetamol.

Let bij het nemen van de aanbevolen dosis op de leeftijd en het gewicht van de persoon die het medicijn inneemt.

Overdosis paracetamol – de gevolgen

Een overdosis paracetamol kan leiden tot verschillende symptomen. Pijn in de onderbuik, misselijkheid, overgeven, nierbeschadiging, leverbeschadiging, je kan in het ergste geval, door een overdosis, zelfs in coma raken of erdoor overlijden. Het duurt vaak even voordat je de eerste symptomen gaat merken. Het is een echte lijdensweg als je lichaam een overdosis paracetamol moet gaan verwerken.

Als je paracetamol voor een korte tijd gebruikt en in een normale dosis aan je kindje geeft is het een veilige pijnstiller. Krijgt je kindje langdurig of te veel binnen dan kan dat ernstige leverschade veroorzaken. Neem dan direct contact op met een arts.

Overdosis paracetamol gevolgen

Is paracetamol verslavend?

Het is een licht medicijn tegen pijn en griepklachten. Paracetamol heeft op zichzelf staand geen verslavende werking. Het staat erom bekend dat er een medicijnafhankelijke hoofdpijn kan optreden. Je slikt paracetamol en krijgt als bijwerking hoofdpijn. Je wilt de hoofdpijn verhelpen, je neemt er nog één en zo kom je in een vicieuze cirkel. De enige manier om daarvan af te komen is door acuut te stoppen met het gebruik.

Neem je paracetamol met daarin cafeïne of codeïne dan is het wel verslavend. Cafeïne heeft een opwekkende werking en codeïne zal ik je lever worden omgezet naar een milde vorm van morfine. Neem je voor een langere periode dagelijks een gelijke hoeveelheid dan kan het medicijn verslavend werken.

Lees hier meer over een morfine verslaving

De symptomen van een overdosis paracetamol en de verschillende fasen

De eerste symptomen van een te hoge dosis paracetamol zijn misselijkheid, braken, pijn in de onderbuik, leverbeschadiging, nierbeschadiging en in een ernstig geval zelfs coma of het kan leiden tot de dood. Voordat de eerste symptomen zich voordoen ben je wel even verder. Als je een ernstige paracetamolvergiftiging hebt zal dit in fasen verlopen:

Fase 1:

Zonder dat jij je ziek voelt kan een overdosis paracetamol binnen enkele uren leiden tot braken.

Fase 2:

Ongeveer 24 uur na het innemen van de overdosis paracetamol krijg je buikklachten, zoals pijn en misselijkheid. Als je nu gaat bloedprikken kan er al worden aangetoond dat je een leverafwijking hebt.

Fase 3:

Het braken kan na 2 tot 5 dagen toenemen en de lever zal slechter gaan functionerend. Het resultaat hiervan kan geelzucht en inwendige bloedingen zijn.

Fase 4:

Na 5 dagen kan het twee kanten op gaan. Het herstel van de paracetamol vergiftiging begint of het leverfalen zet door en neem toe. Als de symptomen erger worden betekend dit dat het herstel uitblijft. Je kan uiteindelijk in coma raken, het is zelfs mogelijk om te overlijden aan een overdosis paracetamol.

Is er sprake van te veel aan ingenomen paracetamol? Raadpleeg dan altijd direct een arts.

Diagnose en behandeling

De arts zal door middel van een gesprek met de patiënt erachter komen hoeveel paracetamol hij heeft ingenomen en welke andere medicijnen, kruiden en andere stoffen de patiënt gebruikt. De arts zal ook vragen of de overdosis onopzettelijke of opzettelijk is gebeurd. Het is erg belangrijk om te weten dit helpt om het behandelplan zo snel mogelijk te bepalen. Ook zal er worden gevraagd of de patiënt chronisch alcohol misbruikt.

Als er een acuut leverfalen aanwezig is zal de arts dit opmerken aan geelzucht gecombineerd met een vergrote lever. Vanaf ongeveer 18 uur na inname van het geneesmiddel kan leverbeschadiging door een routinematige leverfunctie testen worden vastgesteld.

Voor de behandeling van een overdosis paracetamol is onmiddellijke ziekenhuisopname noodzakelijk. De maag wordt gespoeld gevolgd door natriumsulfaat en geactiveerde kool. Er wordt een tegengif N-acetylcysteïne via een infuus of via de mond gegeven (als de gemeten paracetamolspiegel hier aanleiding toegeeft). Het effect is het grootst als het binnen 10 uur na inname van de overdosis wordt toegediend. Wanneer N-acetylcysteïne na 10 uur wordt toegediend kan het effect afnemen, hierdoor zal een verlengde behandeling volgen.

Kan paracetamol dodelijk zijn?

Aanzienlijke overdosering van paracetamol kan leiden tot leverfalen als deze niet onmiddellijk met het antidotum wordt behandeld.

Leverbeschadiging (acute hepatitis) kan reeds optreden na doses van 6 g (bij kinderen > 140 mg/kg lichaamsgewicht), hogere doses veroorzaken irreversibele levernecrose. Ook is leverbeschadiging gerapporteerd na chronisch gebruik van 3–4 g per dag. Door deze leverbeschadiging is er de mogelijkheid dat een overdosis paracetamol dodelijk kan zijn.

Need advice?
Call our helpline

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00