Afkickkliniek buitenland - Alles over afkicken in het buitenland

Door buiten de landsgrenzen af te kicken, ontsnap je even helemaal uit de dagelijkse realiteit en vind je rust, reinheid en regelmaat. Je krijgt een betere kijk op hoe de zaken ervoor staan en je wordt uit de vicieuze cirkel gehaald. Niet verwonderlijk dus dat er steeds vaker wordt gekozen voor een behandeling in een Afkickkliniek in het buitenland.

Inhoud van deze pagina:
verslavingskliniek buitenland
Bij het afkicken wordt steeds vaker gekozen voor het buitenland.

De opties qua afkicken in het buitenland

Veel Nederlandse klinieken bieden afkicktrajecten in andere landen aan. Soms beschikt men over eigen faciliteiten, maar er wordt ook samengewerkt met lokale partijen. Je kickt dan af met mensen uit alle windstreken waarbij je in het Engels wordt behandeld. In sommige klinieken werken Nederlandse specialisten en kun je af en toe met Nederlands terecht. De zorg is altijd van goede kwaliteit.

Waar?

Vooral Zuid-Afrika en Thailand worden geassocieerd met het afkicken in het buitenland. Dichter bij huis kun je terecht in onder andere Portugal, Spanje en Schotland. De klinieken bevinden zich vaak op mooie plekken, waar rust de boventoon voert.

Waarom?

Door in het buitenland behandeld worden, krijg je de kans om met een schone lei te beginnen. Je zult oude, slechte gewoontes vervangen door nieuwe, positieve gewoontes. Opname in een (buitenlandse) kliniek moet je niet zien als een straf, maar eerder als een zo prettig mogelijke manier om af te kicken van je verslaving.

Het is belangrijk om een kliniek te kiezen waarbij je het gevoel hebt dat het type behandeling en de nieuwe omgeving bij je passen.

Hoe gaat het in het buitenland afkicken in z’n werk?

Intakegesprek in Nederland

Nadat je in Nederland aan de bel hebt getrokken, zul je al snel worden uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek probeert men je situatie in kaart te brengen en krijg je ook zelf de ruimte om vragen te stellen.

Als je een afkicktraject buiten Nederland ziet zitten, zeg bijvoorbeeld in Spanje, dan leg je idealiter contact met een instantie die dit ook daadwerkelijk aanbiedt. Deze site helpt je bij die selectie. Je intakegesprek vindt overigens gewoon in Nederland plaats.

De reis naar een leven zonder verslaving

Heb je de knoop doorgehakt en ga je in het buitenland afkicken, dan hoef je je geen zorgen te maken over de reis. Niet iedereen is immers een ervaren wereldreiziger.

Eenmaal op je bestemming zul je altijd persoonlijk worden opgehaald en netjes worden afgezet bij de afkickkliniek. Daar wordt je door gespecialiseerd en vriendelijk personeel ontvangen.

Eenmaal in de kliniek wordt je praktisch volledig ontlast en is het zaak om mee te gaan in de dagelijkse gang van zaken. Dit wordt door de meesten als prettig ervaren; je kunt eventjes alles loslaten.

Duur van de opname in een kliniek

De duur van een afkicktraject is voor iedereen verschillend en hangt af van meerdere zaken, maar reken bij klinische behandeling in het buitenland op minimaal 4 weken.

Bij sommige buitenlandse klinieken word je na verloop van tijd naar een ander onderkomen gebracht. Je krijgt dan meer vrijheid waardoor je in meer of mindere mate kunt deelnemen aan de maatschappij samen met andere lotgenoten.

Tijdens een intakegesprek met de kliniek naar keuze kun je hiernaar vragen en begrijpen wat de instantie daadwerkelijk aanbiedt.

Detox en ontgifting

Afhankelijk van je verslaving, is de eerste stap vaak de detox; je lichaam moet ontgiften. Dit kan gepaard gaan met vervelende ontwenningsverschijnselen. Bij deze periode van lichamelijk ongemak wordt je door medisch personeel in de gaten gehouden.

Ontwenningsverschijnselen kunnen gevaarlijk uitpakken en soms heb je medicatie nodig. Naarmate de tijd verstrijkt, ga je je steeds beter voelen.

Op weg naar volledig herstel

Na het ontgiften wordt er gewerkt aan je volledige herstel. Je bent nu clean en het is zaak dat zou te houden.

Therapie en activiteiten

Je wordt over het algemeen flink beziggehouden in een afkickkliniek. Naast individuele- en groepstherapie, vaak meerdere sessies per dag, is er ook voldoende tijd voor ontspanning en samenzijn met andere cliënten. Er is ruimte voor sport en creatieve uiting en je kunt deelnemen aan uitstapjes om je nieuwe omgeving te leren kennen.

Gezonde leefstijl

Regelmaat, goed eten en een goede lichaamsverzorging vormen het credo. Eten doe je met z’n allen en op precieze tijden. Het eten is vaak lekker en gezond.

Slapen

Je gaat ook op tijd slapen. Dat slapen gebeurt niet altijd in een eigen kamer, soms moet je delen. Andere klinieken adverteren juist met het feit dat je een privé kamer krijgt. Vraag de kliniek hiernaar als je contact legt.

Aftercare (nazorg)

Je bent clean, je hebt zelfvertrouwen en je maakt weer nieuwe toekomstplannen. Nu is het zaak om dit nieuwe denken vast te houden. Je bent veranderd, maar je omgeving waarschijnlijk niet. Verlokkingen en triggers liggen dan op de loer. Je zult niet de eerste zijn die vervalt in oud gedrag bij terugkomst in Nederland.

Extra ondersteuning blijft nodig

Idealiter heb je in de kliniek geleerd om te gaan met die triggers, maar extra ondersteuning door middel van aftercare is vaak nodig eenmaal terug in Nederland.

Klinieken geven hun eigen invulling aan deze nazorg. Wellicht krijg je een coach toegewezen en hou je contact met een van je behandelaars, hetzij op gezette tijden of op afroep, wanneer je het nodig hebt. Skype biedt vaak uitkomst.

Voordelen van een afkickkliniek in het buitenland

Wat zijn de voordelen van afkicken in het buitenland?

In Nederland hebben we hele goede faciliteiten. Waarom zou je dan bijvoorbeeld in Spanje of een ander land willen afkicken?

Geestelijke afstand

Soms is het voor de client en zijn of haar herstel van belang om (tijdelijk) compleet uit de eigen omgeving te stappen. De reis naar de nieuwe bestemming en de fysieke afstand zullen zorgen voor ook een geestelijke afstand.

Het herstel begint eigenlijk al tijdens de reis naar de buitenlandse afkickkliniek. Je neemt letterlijk afstand van je problemen, de negatieve invloed van je oude omgeving, maar natuurlijk ook tijdelijk van je naasten.

Fijner klimaat en natuur

In Zuid-Afrika bijvoorbeeld, maar ook in Spanje, is het klimaat een stuk aangenamer dan in Nederland. Tijdens het herstel kun je daarom deelnemen aan buitenactiviteiten, maar ook sporten in de buitenlucht en uitstapjes doen naar mooie plekken. Daarnast kun je dichterbij de natuur komen te staan en genieten van weidse uitzichten.

Je keert weer even helemaal terug naar de basis; weg uit de drukte en hectiek.

Rust

Tijdens de opname zal het niet altijd even makkelijk zijn om te werken aan je gedrag en om te gaan met bepaalde emoties. Het kan confronterend zijn en beangstigend. Daarom is het belangrijk om ook af en toe in stilte te kunnen vertoeven.

In Zuid-Afrika en Spanje vind je bijvoorbeeld volop rustige plekjes. Je moet weer van jezelf leren houden en leren om te gaan met tegenslagen. Dit zal het beste lukken wanneer je niet afgeleid wordt door externe prikkels.

Nieuwe invloeden

Het helpt om nieuwe geuren in te ademen, nieuwe smaken te proeven en nieuwe kleuren waar te nemen. Door het opdoen van nieuwe ervaringen, zul je jezelf en de natuur weer leren waarderen.

Je zelfvertrouwen krijgt een boost. Je zult leren om niet meer afhankelijk te zijn van middelen zoals alcohol en drugs, of schadelijke activiteiten zoals overmatig gokken.

Geen wachtlijst

Een bijkomend voordeel van in het buitenland afkicken zijn de kortere of zelfs niet-bestaande wachtlijsten. Je kunt dus zo terecht. Voor je het weet, zit je in het warme Spanje.

Nabehandeling en terugvalpreventie

Er komt een moment dat je je behandeling in het buitenland hebt afgerond en je weer terugkeert naar huis. Het is essentieel om alles wat je geleerd hebt tijdens je behandeling ook daadwerkelijk vast te houden als je weer terugkeert in je ‘oude’ omgeving.

Om terugval te voorkomen, zal er altijd gezorgd worden voor een nabehandeling.

Hoe ziet een dag in een buitenlandse afkickkliniek er uit?

De voertaal is meestal Engels, dus ook de gesprekken zullen plaatsvinden in het Engels. Echter werken er in sommige van deze klinieken ook Nederlandse specialisten.

Per kliniek verschilt het of je een eigen kamer krijgt of er eentje moet delen met andere cliënten. Wellicht is dit iets wat je graag van te voren weet.

De dagindeling

Iedere dag krijg je een intensieve behandeling om je te helpen van je verslaving af te komen. Dit kan bestaan uit groepstherapie, maar ook individuele sessies.

Zo ongeveer de hele dag word je bezig gehouden. Ook wordt er tijd ingelast voor ontspanning, waarbij je bijvoorbeeld kunt gaan sporten of deel kunt nemen aan creatieve activiteiten. Ook kun je meedoen aan gezamenlijke excursies.

Eten doe je meestal samen met de andere cliënten.

Een buitenlandse afkickkliniek uitkiezen

Afkickkliniekinfo.nl helpt je bij het selecteren van een buitenlandse kliniek en we vermelden altijd prominent of onze klinieken buitenlandse afkicktrajecten aanbieden.

Je kunt dan je huisarts inschakelen met de mededeling dat je buiten Nederland wil afkicken. Je kunt natuurlijk ook direct contact opnemen met de buitenlandse afkickkliniek om het proces in werking te stellen.

Stel ook je familie en vrienden op de hoogte van je plannen, zodat ze jou ook op afstand kunnen (blijven) steunen tijdens het afkicken van je verslaving.

Je basisverzekering dekt de kosten

De Nederlandse zorgverzekeraars betalen over het algemeen voor jouw afkickperiode, maar er is een grote kans dat je de reis zelf moet betalen. Dit is wellicht iets waar je van te voren naar wil informeren, zowel bij je gekozen afkickkliniek als bij je zorgverzekeraar.

Let ook op het eigen risico van je zorgverzekering, deze bedraagt €385.

Voorgoed afkicken in een afkickkliniek in het buitenland

Een tijdelijk verblijf in een afkickkliniek in het buitenland wordt vaak als “life-changing” ervaren en als alles goed gaat, kom je met frisse moed en clean terug in Nederland.

Een verblijf in een kliniek is geen straf, maar helpt je juist om in een vaak prachtige omgeving van je verslaving af te komen.

Het samenzijn met lotgenoten is fijn, je voelt je minder alleen en je krijgt in een kliniek de ruimte om een plan te maken en je te realiseren wat er allemaal nodig is om een stabiel leven zonder alcohol of drugs te gaan leven.

De meeste herstellenden kijken met een goed gevoel terug op hun klinische behandeling in het buitenland.

Nawoord

Je aanmelden bij een verslavingskliniek is een dappere keuze. Het geeft aan dat je toe kunt geven dat je kampt met een serieus probleem en dat je bereid bent om professionele hulp te zoeken.

De beste manier om van verslavingen te herstellen, is om weg te blijven van verleidingen die jou negatief kunnen beïnvloeden.

Afkicken in een ontwenningskliniek in het buitenland, waaronder in Spanje, Zuid-Afrika, of Portugal, kan een goede oplossing zijn, ook omdat er vaak geen lange wachtlijsten zijn. In een dergelijk centrum heb je geen andere keus dan je te focussen op beter worden.

Check altijd even met je zorgverzekeraar wat er wel en niet wordt vergoed zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Veelgestelde vragen over afkicken in het buitenland

Een van de grote voordelen van afkicken in het buitenland, is dat je letterlijk afstand neemt van alle afleidingen die je in je thuisomgeving kunt ervaren. Denk bijvoorbeeld aan vrienden of familielieden die ook drinken of gebruiken, of dealers uit je omgeving. Verder kunnen geur, smaak en geluiden ook triggers zijn.

Onder Nederlanders is afkicken in Zuid-Afrika zeer populair, voornamelijk door de goede vluchten en ook omdat er geen tijdsverschil is. Daarnaast zijn de wachttijden voor klinieken in het buitenland veel korter dan bij de meeste Nederlandse klinieken.

Ambra Marcucci
Ambra Marcucci
Ambra is de Digital en Social Content Specialist voor Afkickkliniek info met een PhD in Psychologie. Ze heeft een grote passie voor schrijven, vooral over onderwerpen die het publiek voorlichten en aanzetten tot actie voor een gezond leven. Ze hoopt dat haar woorden mensen die hulp nodig hebben inspireren om die eerste stap te zetten in het vinden van de beste behandeling voor hun verslaving, zodat ze het leven kunnen leiden dat ze verdienen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 09:00 – 21:00 Weekend 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 09:00 – 21:00
Weekend 12:00 – 17:00