Depressie behandeling - hulp bij een depressie

Iedereen heeft weleens negatieve gedachten of een neerslachtig gevoel, maar meestal trekt dit na een tijdje weer weg. Als je depressief bent, kan dit gevoel weken, maanden of zelfs jaren blijven hangen en is het lichtpuntje aan het einde van de tunnel soms helemaal uit het zicht. Gelukkig is er steeds meer aandacht en hulp hiervoor en is een depressie goed te behandelen waardoor je leven weer lichter wordt. 

Depressieve gevoelens komen vaker voor dan je denkt: er wordt geschat dat meer dan 20 procent van de Nederlanders kampt met verschillende soorten depressieve problemen.  Zoals ieder persoon verschilt, zo verschilt ook iedere depressie, de symptomen en de juiste steun of behandeling. 

NOS legt uit wat er gebeurt in je hoofd tijdens een depressie.

Symptomen depressie

We spreken van een depressie als iemand dagelijks, meer dan 2 weken lang, last heeft van onderstaande symptomen. Symptomen van depressie zijn:

  • Je bent somber of neerslachtig
  • Je hebt minder plezier in het leven
  • Je eet minder of juist meer
  • Je hebt last van slapeloosheid
  • Je voelt je vermoeid
  • Je ervaart concentratieproblemen
  • Je denkt aan zelfdoding

Mensen die zich depressief voelen, hebben last van verschillende symptomen. Dit kan gaan om somberheid, slapeloosheid, lusteloosheid, maar ook om concentratieproblemen of besluiteloosheid. Hoe iemand met een depressie omgaat, ligt deels aan de persoonlijkheid, maar ook aan het soort depressie en je angst.

De symptomen bij depressie

Erken je klachten en bepaal samen een behandeling

De juiste depressiebehandeling kan een wereld van verschil maken en met de juiste hulp, kan je je vaak al snel beter voelen. De eerste stap is het erkennen van je klachten zodat je samen met een therapeut voor de juiste behandeling kunt kiezen en je problemen gericht kan oplossen.

Als je last hebt van symptomen van een depressie, kan je op intake gaan bij een behandelaar die kan helpen. Je huisarts kan je doorsturen naar de GGZ waar je in contact komt met een behandelaar die alles weet over depressies en jou wil helpen met je psychische problemen. Afhankelijk van de ernst van je klachten, kan je meestal zelf beslissen over je behandeling.

Oorzaken depressie

De oorzaken van een depressie zijn erg verschillend. Vaak speelt kwetsbaarheid een rol. Ook kunnen ingrijpende gebeurtenissen er voor zorgen dat er een depressie ontstaat. De volgende oorzaken kunnen leiden tot een depressie:

  • Genetische factoren: erfelijke aanleg
  • Sociale- en omgevingsfactoren: het verlies van een dierbare of het wegvallen van sociale steun
  • Cognitieve oorzaak: een negatieve ervaring in de jeugd kan ervoor zorgen dat je de negativiteit op jezelf betrekt. Dit maakt gevoelens los van bijvoorbeeld waardeloosheid
  • Hormonale ontregeling: chemische ontregeling in de hersenen die je kwetsbaarder maakt voor een depressie
Oorzaken van een depressie

Depressie door sociale veranderingen

Een depressie komt zelden uit de lucht vallen en wordt vaak getriggerd door iets. Dit kan van alles zijn zoals een gebeurtenis van vroeger, een grote teleurstelling op werkgebied, maar ook door een heftige verandering in de relatie met een dierbare. Zo kan het overlijden van een familielid, een scheiding of een gebrek aan goede naaste vrienden bijvoorbeeld tot klachten leiden. Iemand die langdurig wordt blootgesteld aan angst, heeft een grote kans om in een ernstige depressie te belanden.

De behandeling van deze depressie

Interpersoonlijke therapie (IPT) richt zich op sociale contacten en de oorzaak van je problemen die leiden tot je depressie. Ook worden sociale vaardigheden besproken die jou wellicht in de toekomst kunnen helpen in vergelijkbare situaties.

Depressie door negatieve gedachten

Donkere gedachten zijn heel normaal en ieder mens heeft deze regelmatig. De kunst is om deze te kunnen relativeren en dat is niet altijd makkelijk. Als jij vaak negatieve gevoelens hebt en deze niet goed relativeert, kan dit ertoe leiden dat je depressief wordt. Je ziet dan alleen de negatieve dingen nog en verliest interesse om het positieve te zien, doen en ontdekken.

De behandeling van deze depressie

Iemand helpen met blijvende negatieve gedachten, kan door Cognitieve Gedragstherapie. Door Cognitieve Gedragstherapie probeer je samen met je therapeut weer zin in het leven te krijgen. Hierin spelen objectiviteit, realiteit en hierdoor het relativeren van gebeurtenissen een belangrijke rol. Ook is er aandacht voor de reden waarom je negatieve gedachten hebt en hoe deze zijn ontstaan.

Depressie door je omgang met gebeurtenissen

Zeer regelmatig leiden negatieve gebeurtenissen tot psychische klachten. Dit komt niet altijd alleen door de gebeurtenis zelf en hoe je ermee omgaat op dat moment, maar ook door jouw karakter en referentiekader. Gedurende je leven ervaar je gebeurtenissen die je vormen waardoor je op je eigen manier omgaat met omstandigheden en mensen. Die manier kan echter soms leiden tot depressie, maar ook dit is goed te behandelen.

De behandeling van deze depressie

KOM staat voor Klachten = Omstandigheden x Persoonlijke stijl. Het Model symboliseert een schema dat je samen met je therapeut invult. Het is een vrij simpele manier om de oorzaak van jouw depressie in kaart te brengen. In het schema komt naar voren wat jouw persoonlijk stijl is, welke veranderingen hebben plaatsgevonden en welke klachten je hebt. Naar aanleiding hiervan ga je aan de slag met je persoonlijkheid en hoe je beter kan omgaan met veranderingen.

Behandeling depressie

Tijdens een gesprek met een therapeut wordt waarschijnlijk al meer duidelijk over jouw depressie of stoornis en hoe je deze het beste te lijf kunt gaan. Samen met de behandelaar praat je over de gevolgen en oorzaken van de depressie voor jezelf, maar ook voor je leven, je vrienden of je familie. Als je een beeld hebt van je psychische problemen en waardoor deze depressieve gevoelens en klachten ontstaan, wordt er samen een behandeling of therapie gekozen. Natuurlijk krijg je hierover alle informatie van je behandelaar. 

Opname in een privékliniek voor depressie

Sommige mensen volgen liever therapie met hun dagelijkse omgeving als basis, maar ook steeds meer mensen zijn gebaat bij een opname in een privékliniek voor depressie. Het voordeel hiervan is je dat in korte tijd veel vooruitgang kan boeken en je de dagelijkse beslommeringen even kan loslaten. Ook zijn er in een privékliniek vaak lotgenoten die je begrijpen en waarmee je je ervaringen kan delen.

Je kunt er ook voor kiezen om naar het buitenland te gaan om daar de juiste hulp te krijgen. Daar ben je totaal anoniem; beschik je over veel luxe en is er fysieke afstand tussen jou en de omstandigheden die mogelijk geleid hebben tot je depressie.

Medicatie als depressiebehandeling

Een depressie heeft bijna altijd een oorzaak die behandeld kan en moet worden, maar dit neemt niet weg dat soms medicatie ook verlichting kan geven. Dit gebeurt vaak als er snel een oplossing moet komen voor je depressie of als de depressiebehandeling (nog) niet het gewenste effect heeft.

Medicatie kan alleen worden voorgeschreven door een psychiater en moet op recept. Samen met een psychiater kan je op zoek gaan naar de juiste medicatie en dosering. Het is altijd goed om ondertussen je therapie door te zetten om je hopelijk ook op lange termijn zonder medicatie weer gelukkig te kunnen voelen.

Het leven na een depressie

Het herstel van een depressie is zwaar, maar het verslaan daarom des te mooier. Als je een depressie hebt overwonnen, zie je de wereld letterlijk in een ander licht. Mensen beschrijven het als herboren zijn of als het licht weer zien. Dit gevoel wil je natuurlijk het liefst voor altijd vasthouden.

Vooral voor mensen met Recidiverende Depressie (terugkerende depressie) is het soms moeilijk om dit te geloven, vooral na eerdere terugvallen. Hierom kan het helpen om je levensstijl te veranderen of contact te houden met je therapeut.

Door te leren omgaan met je klachten, kan je de toekomst beter aan

Ondanks dat je depressie behandeling is afgerond en je je niet meer depressief voelt, is het goed om je te blijven richten op jezelf en hoe je omgaat met je leven, mensen om je heen en gebeurtenissen. Je therapeut biedt je steun hiermee zodat, als je dreigt terug te vallen in oude patronen, je houvast hebt om hier weer uit te komen. Ook sporten, gezond eten en wandelingen door de natuur hebben vaak een positieve invloed op je gesteldheid.

Ons altijd continu gelukkig voelen, zal nooit lukken. Iedereen heeft weleens last van depressieve gevoelens of moeilijke dagen, maar ook na je depressie kan je weer een gelukkig mens zijn. Het leren omgaat met tegenslagen maakt je sterker en weerbaarder om door te gaan en weer te genieten van de mooie dingen.

Need advice?
Call our helpline

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00