Lormetazepam: Effecten, bijwerkingen, risico's en verslaving

Lormetazepam is een benzodiazepine die effectief blijkt te zijn bij het behandelen van slapeloosheid. Echter, zal het middel niet de oorzaak van de problemen aanpakken, en kan het gebruik ervan leiden tot het ervaren van vervelende bijwerkingen, waaronder depressie en duizeligheid. Omdat er bij langdurig gebruik kans is op afhankelijkheid, wordt er aangeraden om het middel slechts voor een korte periode te gebruiken. Raadpleeg altijd je behandelend arts en lees de bijsluiter voordat je de medicijnen gaat gebruiken.

Wat is lormetazepam?

Je kunt lormetazepam sinds 1980 op de internationale markt krijgen en het is op recept verkrijgbaar in tabletvorm. Het middel is verkrijgbaar onder de naam Lormetazepam, maar ook onder de merknamen Loramet, Noctamid, Metatop en Stilaze.

Lormetazepam behoort tot de groep geneesmiddelen die in de medische wereld benzodiazepinen heten. Het is een slaapmiddel dat rustgevend werkt en spierontspannend, en ook angstgevoelens kan verminderen.

De werkzame stof van de benzodiazepine draagt dezelfde naam als het middel zelf, namelijk lormetazepam. Hulpstoffen die het medicijn bevat zijn hypromellose (E 464), lactose 1-water, magnesiumstearaat (E 47ob), maiszetmeel en povidon K 30 (E 1201)

Lees ook: De zwaarste slaappillen

Wanneer wordt het voorgeschreven?

Het middel wordt door artsen voorgeschreven bij slapeloosheid, spierkrampen en angststoornissen.

Er is sprake van slapeloosheid wanneer iemand al een tijdje slecht slaapt en daardoor overdag niet goed kan functioneren. Slaapstoornissen kunnen voortkomen uit verschillende zaken. Vaak zijn het spanningen of zorgen, of lichamelijke klachten zoals pijn of jeuk.

lormetazepam

Werking en duur

Lormetazepam laat je spieren ontspannen, maakt je rustig, maar ook suf. Door het middel in te nemen, zul je gemakkelijker in slaap vallen en ook beter doorslapen. Het middel is vooral geschikt als je problemen hebt met inslapen en als je gedurende de nacht vaak wakker wordt.

Na het innemen, wordt je 15-30 minuten later slaperig en rustig. Het middel werkt ongeveer 10 tot 12 uur lang door. Het is daarom van uiterst belang om ervoor te zorgen dat je thuis bent en geen gecompliceerde klusjes meer hoeft uit te voeren. Zorg er daarnaast voor dat je in de buurt van je bed bent.

lormetazepam gebruik

Dosering

Lormetazepam 1 mg wordt in de meeste gevallen een keer in de drie dagen genomen. Je neemt dan een tablet van een mg of anders maximaal twee tabletten die je ongeveer een half uur voor het slapen gaan inneemt. Neem het middel alleen indien je minstens acht uur achtereen kunt slapen. Moet je voor die tijd wakker worden? Dan zul je nog veel last hebben van de versuffende werking en dat kan tot de volgende dag aanhouden.

Bij ouderen wordt een begindosering van 0,5 mg geadviseerd, met een maximale dosering van 1 mg.

Wees je ervan bewust dat het slaapmiddel alleen goed zijn werk kan doen als je het zo nu en dan neemt, bijvoorbeeld dus elke drie dagen. Wanneer je het medicijn dagelijks zou nemen voor meer dan twee weken, kun je ontwenningsslapeloosheid ontwikkelen. De werking zal dan al snel afnemen, omdat je lichaam aan het effect ervan zal gaan wennen en dit effect dus verwacht om in slaap te vallen. Zo wordt het steeds moeilijker om met het geneesmiddel te stoppen. Bij langdurig gebruik kun je afhankelijkheid ontwikkelen en uiteindelijk verslaafd worden aan het middel.

In de bijsluiter staat daarom vermeldt dat je de slaapmedicatie niet langer dan vier weken moet nemen.

Er bestaat ook lormetazepam 2 mg, en daarvoor gelden dezelfde aanbevelingen. Echter is het risico op een verslaving bij tabletten van 2 mg hoger omdat de dosis hoger is.

Raadpleeg – en overleg altijd met – je behandelend arts en/of apotheker als je medicijnen neemt.

Bijwerkingen van lormetazepam

Wat zijn de bijwerkingen van het middel?

  • Je kunt suf worden en minder snel reageren
  • Slaperigheid/vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Droge mond
  • Duizeligheid
  • Slappe spieren
  • Problemen met geheugen
  • Coördinatieproblemen
  • Licht roesgevoel
  • Depressie
  • Huiduitslag

Naast lichamelijke afhankelijkheid, kan er ook geestelijke afhankelijkheid ontstaan. In dat geval heb je het gevoel het medicijn nodig te hebben om in slaap te kunnen vallen. Dit levert stress op.

lormetazepam bijwerkingen

Waarschuwingen

Lormetazepam dient niet te worden genomen door patiënten die overgevoelig zijn voor benzodiazepinen en ook niet door patiënten met myasthenia gravis. Omdat het medicijn de werking van andere sederende middelen kan versterken, wordt gelijktijdig gebruik van zulke middelen afgeraden.

Bij ouderen, kinderen en patiënten met een organisch hersensyndroom, kunnen bij gebruik psychiatrische reacties optreden. Daarnaast zijn ouderen gevoeliger voor de sedatieve effecten van benzodiazepinen. Er wordt geadviseerd om bij ouderen die lormetazepam nemen maatregelen te nemen om het risico op vallen zo veel mogelijk te beperken.

Autorijden

Als je dit geneesmiddel neemt, kan het gevaarlijk zijn om aan het verkeer te blijven deelnemen. Je rijvaardigheid kan namelijk aangetast zijn. Ook zal je vermogen om machines te bedienen afnemen. Houd daar dus rekening mee.

In het geval je 1 mg per keer neemt of minder, mag je steeds 10 uur na inname geen auto rijden. En in het geval je af en toe meer dan een mg neemt, dan mag je steeds 24 uur lang geen autorijden na inname. Gebruik je een hogere dosis, dan mag je überhaupt geen autorijden.

In Nederland zijn er bepaalde voorwaarden als het gaat om autorijden voor mensen die lormetazepam gebruiken.

Ben je zwanger?

Ben je zwanger of wil je dat binnenkort worden? Meld dat dan zeker aan je arts en de apotheker. Er is namelijk nog niet zo veel bekend over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap. De risico’s voor zwangere vrouwen en hun kind zijn daarmee nog niet helemaal bekend. Wel weten we dat bij gebruik voor een lange periode, tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap de baby ontwenningsverschijnselen kan ontwikkelen.

Als je daarnaast een hoge dosering zou gebruiken net voor de bevalling, kan het kind na de geboorte zo slap zijn dat het moeite zal hebben met ademhalen. Er wordt daarom geadviseerd om het medicijn alleen in noodgevallen te gebruiken, zo kort mogelijk en in een lage dosering. Raadpleeg je arts en volg altijd zijn adviezen op. Je arts kan wellicht tijdelijk een ander medicijn adviseren.

Borstvoeding

Ook wanneer je borstvoeding wil geven, overleg je dat met je arts. Je kunt het geneesmiddel in zo’n geval namelijk beter vermijden. Zou je het middel gebruiken en vervolgens stoppen, dan kan de baby wederom last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Als je het medicijn voor lange tijd neemt, kan je arts misschien voorlopig een ander medicijn voorschrijven.

Wanneer je het middel af en toe neemt, komt het in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Er is dan een (klein) risico op bijwerkingen bij het kind. De baby zal suf worden en minder goed drinken. Indien je arts van mening is dat je gewoon borstvoeding kunt geven, is voorzichtigheid een must: als je bijwerkingen bij je baby opmerkt, moet je meteen aan de bel trekken.

Stoppen met gebruik

Heb je het middel slechts een aantal dagen achter elkaar genomen? Dan kun je gerust in een keer stoppen. Je zult dan geen last hebben van ontwenningsverschijnselen.

Heb je het voor langere tijd genomen? Dan moet je extra opletten. Als je het geneesmiddel meer dan twee weken achter elkaar hebt genomen en je zou ineens stoppen, dan kan er ontwenningsslapeloosheid optreden, waardoor slapen in het begin weer even moeilijker zal gaan. Het is daarom belangrijk om de dosering in stapjes te verminderen en het afbouwen langzaam te doen. Dit doe je het liefst onder medische begeleiding.

Lees ook: afbouwschema slaapmedicatie

Onthoudingsverschijnselen

Wanneer je afhankelijk bent geworden van het middel, kun je dus ontwenningsverschijnselen ervaren. Voorbeelden van dit soort symptomen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Gevoelens van angst en spanning
  • Rusteloosheid
  • Verwardheid
  • Irritatie

Is het veilig?

Slaap je al een tijd lang slecht? Lormetazepam kan de symptomen van slaapproblemen aanpakken. Echter, kun je last krijgen van bijwerkingen, zoals depressie, en kan het zelfs leiden tot afhankelijkheid. Samen met je arts moet je de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en bepalen of geen medicatie nemen schadelijker is dan wel medicatie nemen.

Lormetazepam is wel gewoon een uitgebreid getest geneesmiddel. Voornamelijk bij acute en ernstige slaapstoornissen kan het de patiënt even ‘lucht’ geven om de oorzaken van de slaapproblemen aan te pakken.

Wees er ten slotte van op de hoogte dat aan de vergoeding van lormetazepam bepaalde voorwaarden zitten.

Veelgestelde vragen

Waar wordt lormetazepam voor gebruikt?

Lormetazepam behoort tot de groep geneesmiddelen die benzodiazepinen worden genoemd. Het middel wordt gebruikt als kortdurende therapie om slaapproblemen te behandelen die een aanzienlijke invloed hebben op het dagelijkse leven van de persoon.

Is lormetazepam verslavend?

Bij gebruik op langere termijn, kunnen benzodiazepinen zoals lormetazepam verslavend worden.

Hoe snel werkt lormetazepam?

Na het innemen, wordt je 15-30 minuten later slaperig en rustig. Het geneesmiddel werkt ongeveer 10 tot 12 uur lang door.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00