Een overdosis ibuprofen: kan dat?

Ibuprofen is één van de meest geslikte pijnstillers. Welke dosering is veilig? Hoe zit het met bijwerkingen? Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

Inhoud van deze pagina:

Wat is ibuprofen? Wat is het verschil met paracetamol en andere pijnstillers?

Ibuprofen is een pijnstiller met een ontstekingsremmende werking. Pijnstillers zijn er in verschillende categorieën. Paracetamol is de meest gebruikte en minst sterke pijnstiller, met weinig tot geen bijwerkingen. Bij lichte of matige pijn begin je altijd met paracetamol.

Geeft paracetamol onvoldoende verlichting van de pijn? Dan kun je ibuprofen gebruiken. Ibuprofen is een NSAID, wat staat voor ontstekingsremmende pijnstiller zonder steroïden. In deze categorie vallen ook diclofenac en naproxen. Deze pijnstillers zijn sterker dan paracetamol, maar hebben ook meer bijwerkingen. NSAID’s kunnen maag- en darmklachten veroorzaken. Ook hebben NSAID’s bijwerkingen die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen met hart- en vaatziekten of nierproblemen.

Ibuprofen kan worden gebruikt bij rugpijn, gewrichtspijn, nek- of schouderpijn en kiespijn. Ibuprofen wordt ook regelmatig gebruikt bij hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, al werkt paracetamol bij deze klachten vaak even goed.

Paracetamol en NSAID’s zoals ibuprofen zijn vrij verkrijgbaar, je hebt er geen doktersrecept voor nodig. Wel is het raadzaam om bij je huisarts te checken of het veilig voor jou is om NSAID’s te gebruiken, zeker als je ook andere medicatie gebruikt of chronische medische klachten hebt.

De laatste en zwaarste categorie pijnstillers bestaat uit opiaten, zoals morfine, oxycodon, tramadol, methadon en fentanyl. Opiaten worden gebruikt bij ernstige chronische pijn, bij operaties in ziekenhuizen en om pijn in de laatste levensfase te verzachten. Opiaten worden alleen op doktersrecept voorgeschreven en moeten zorgvuldig, volgens recept, gebruikt worden. Deze soort pijnstillers kan flinke bijwerkingen hebben, waaronder ook het in korte tijd ontwikkelen van lichamelijke afhankelijkheid: een vorm van verslaving.

De gevolgen van een overdosis ibuprofen

Hoe lang en hoe snel werkt ibuprofen?

Ibuprofen is verkrijgbaar in pil-, poeder- en capsulevorm. Al deze vormen werken op min of meer dezelfde manier: binnen 30 tot 60 minuten zijn de pijnstillende effecten merkbaar. Na 6 tot 8 uur neemt de werking af.

Er zijn, naast de reguliere variant van ibuprofen, ook tabletten verkrijgbaar met een vertraagde afgifte: deze vorm van ibuprofen werkt langer, maar heeft ook langer tijd nog om te beginnen met werken. Deze vorm van ibuprofen werkt na 2 tot 3 uur en houdt zo’n 12 uur aan.

Ibuprofen dosering

Voor een volwassen persoon is de reguliere maximale dosering per dag 1200mg. Omdat ibuprofen zo’n 6 tot 8 uur werkt, is de meest verstandige wijze van gebruik om drie keer per dag ibuprofen 400 te nemen. Gebruik je ibuprofen 600? Neem dan niet vaker dan twee keer per dag een tablet of capsule.

In ernstige gevallen, of in situaties waarin de pijnklachten snel erger worden, is het geoorloofd om tijdelijk de dosering te verhogen tot maximaal 2400mg per dag (4 keer 600mg). Heb je een hogere dosering dan 1200mg nodig om de pijnklachten te onderdrukken? Raadpleeg dan altijd je huisarts: hij of zij kan bepalen hoeveel dagen je achter elkaar een verhoogde dosering veilig kunt gebruiken.

Gebruik je langer dan 14 dagen ibuprofen en nemen je pijnklachten niet af? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Mag ik ibuprofen samen met paracetamol gebruiken?

Ja, in sommige situaties is het verstandig om paracetamol te combineren met ibuprofen. Werkt paracetamol of ibuprofen alleen onvoldoende en houden je pijnklachten aan? Neem dan altijd eerst contact op met je huisarts voordat je verschillende pijnstillers gaat combineren.

Is het mogelijk om een overdosis ibuprofen te nemen, en zoja, wat gebeurt er dan?

Het is mogelijk om een overdosering ibuprofen binnen te krijgen. Houd je altijd aan de maximale dagelijkse dosering van 1200mg, en in extreme pijnsituaties 2400mg. Bij doseringen boven de 2400mg kunnen er snel zeer ernstige bijwerkingen, met gevaarlijke gevolgen, optreden.

Het verschilt per persoon wanneer de bijwerkingen levensbedreigende situaties veroorzaken. Er is dus geen éénduidige hoeveelheid ibuprofen waarbij sprake is van een overdosering.

Symptomen van een overdosering ibuprofen zijn: misselijkheid, overgeven (waar bloed bij kan zitten) en heftige pijn in de buik. Gebruik je al langer dan 14 dagen ibuprofen of een hogere dosering dan 1200mg per dag en ontstaan deze klachten, waarschuw dan direct een arts en bel 112. Een overdosering ibuprofen kan levensbedreigende interne bloedingen veroorzaken.

Levensgevaarlijke gevolgen van een overdosis ibuprofen zijn onder andere heftige maag- en darmproblemen met kans op interne bloedingen, een gevaarlijk hoge bloeddruk en het uitvallen van de nieren.

Wat moet ik doen bij een overdosis ibuprofen?

Waarschuw direct een arts en bel 112. Een overdosis ibuprofen kan levensbedreigende inwendige bloedingen veroorzaken die direct medische hulp vragen.

Klopt het dat ibuprofen je maag beschadigt?

Ibuprofen remt de aanmaak van bepaalde enzymen in je maag, die zorgen voor de bescherming van de slijmvliezen in de wanden van je maag. Wanneer je ibuprofen gebruikt op een lege maag, wanneer je langer dan twee weken achter elkaar dagelijks ibuprofen slikt of wanneer je ibuprofen in hoge doseringen slikt, kunnen hierdoor beschadigingen aan je maagwand ontstaan.

Ibuprofen kan dus klachten als braken, brandend maagzuur, bloederige ontlasting, misselijkheid en een maagzweer met bloedingen veroorzaken.

Heb je een gevoelige maag? Neem ibuprofen dan na een maaltijd, dit verkleint de kans op maag- en darmklachten.

Kun je verslaafd raken aan ibuprofen?

De kans op het ontwikkelen van lichamelijke afhankelijkheid is bij het gebruik van ibuprofen verwaarloosbaar. Sterker: wanneer je langere tijd veel ibuprofen slikt, is de kans groot dat je lichaam signalen gaat geven dat het teveel van deze stof binnenkrijg. Hoofdpijn en buikpijn zijn hiervan de voornaamste symptomen. Het probleem hierbij is dat je als je gebruiker al snel denkt dat de pijnstiller niet goed werkt, waardoor je denk de dosis te moeten verhogen. Zo kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Een mogelijk risico hiervan is het ontwikkelen van geestelijke afhankelijkheid: je denkt ibuprofen nodig te hebben om normaal te kunnen functioneren, ondanks dat je lichaam juist aangeeft dat het teveel ibuprofen krijgt. Geestelijke afhankelijkheid is een vorm van verslaving die serieuze gevolgen kan hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. Hoe eerder je dit mogelijke probleem herkent en aanpakt, hoe gemakkelijker het is om hier iets aan te doen.

Je kunt altijd terecht bij je huisarts, wanneer je je zorgen maakt over je pijnstillergebruik. Wanneer nodig kan je huisarts je doorverwijzen naar professionele, gespecialiseerde hulp, zoals bijvoorbeeld een afkickkliniek.

Direct hulp nodig?

Bereikbaar tot 17:00 uur

Direct hulp nodig?

Bereikbaar tot 17:00 uur