Ben ik verslaafd?

Vrijwel iedereen drinkt wel een een biertje of een wijntje. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Wanneer je echter steeds vaker alcohol drinkt en meer tot je neemt dan eigenlijk de bedoeling was, terwijl je tevens de controle verliest, dan kunnen de alarmbellen gaan rinkelen. Je stelt jezelf dan de vraag, ben ik verslaafd? Controleverlies en meer gebruiken dan je eigenlijk wilde, dat is eigenlijk de basis voor een verslaving.

ben ik verslaafd?
De realisatie dat je verslaafd bent kan je een flinke mentale tik geven.

En dat controleverlies en meer gebruiken dan je van plan was, dat geldt eigenlijk voor alle soorten verslavingen. Niet alleen bij alcohol, maar ook bij drugs, gokken, gamen of eten. Drink je een keer teveel, gebruik je een keer een partydrug of ben je een heel weekend aan het gamen, dan hoeft dat niet meteen te zeggen dat je verslaafd bent. Er zit een verschil tussen een ‘normale’ activiteit en een verslaving, maar wanneer ben je nu verslaafd?

Het is per persoon verschillend wanneer je verslaafd raakt. Andere factoren kunnen hierbij een rol spelen, zoals persoonlijke omstandigheden, financiële problemen en omgevingsfactoren. Persoonlijke omstandigheden of financiële problemen kunnen een oorzaak zijn om een uitweg te zoeken in een bepaald middel of behoefte, waarbij je vaker gebruikt dan je eigenlijk zou willen. Bij omgevingsfactoren kun je bijvoorbeeld denken aan vrienden of familie die ook veel drinken of gebruiken, zodat je er continue mee in aanraking komt.

Ben ik verslaafd? Signalen bij een mogelijke verslaving

Over het algemeen kunnen we dezelfde signalen herkennen bij alle soorten verslavingen. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Verlies van controle
  • Obsessief gedrag
  • Meer en vaker gebruiken dan je van plan was
  • Sociale contacten, hobby’s, werk of school krijgen minder aandacht dan voorheen
  • Het gebruik veroorzaakt problemen met familie, vrienden, gezondheid, werk en/of school
  • Veel aan het middel of de behoefte denken
  • Niet gebruiken maakt humeurig of veroorzaakt ontwenningsverschijnselen

Een probleem is dat veel gebruikers in een ontkennende fase blijven hangen. Wanneer ze geconfronteerd worden met een eventuele verslaving, dan geven ze vaak aan dat het allemaal wel meevalt. Herken je jezelf in de signalen? De eerste stap op weg naar een leven zonder verslaving is altijd het erkennen van de problemen. De volgende stap is om contact op te nemen met een verslavingskliniek of de huisarts. Schaam je je voor jouw verslaving? Professionele hulpverleners kennen een geheimhoudingsplicht, zodat je niet bang hoeft te zijn dat jouw hele sociale omgeving direct van de verslaving afweet.

Wanneer ben je verslaafd aan drugs?

Een keer een partydrug gebruiken op een feestje is misschien niet zo verstandig, maar dat betekent zeker niet direct dat je verslaafd bent. Wanneer je verslaafd bent aan drugs gelden ook de bovenstaande signalen. Je gebruikt meer en meer, verliest de controle en gebruikt meer dan je eigenlijk zou willen. Als de drugs jouw leven overnemen en sociale contacten, werk of hobby’s niet meer belangrijk voor je zijn, dan is het tijd om je problemen te erkennen en de strijd met de verslaving aan te gaan.

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Alcohol is volledig ingeburgerd in onze maatschappij. Gezellig een drankje nemen na een lange werkdag, bij een etentje of tijdens feesten en partijen wordt heel normaal gevonden. Ook een keer teveel drinken kan regelmatig voorkomen. Alhoewel dit niet gezond is, hoeft het nog altijd geen probleem te zijn. Dit wordt het wel wanneer alcohol je leven begint over te nemen. Draait jouw leven in de eerste plaats om alcohol en staan andere zaken op de tweede plaats? Dan is het tijd om hulp te zoeken. Een verslaving aan alcohol ontstaat nooit vanzelf. Vaak is het een langzaam proces waarbij er na verloop van tijd steeds meer gedronken wordt. Je denkt misschien dat het allemaal wel meevalt, maar langzamerhand drink je dagelijks steeds meer glazen alcohol. Omdat alcohol zo ingeburgerd is in onze maatschappij, is het met name voor alcoholverslaafden moeilijk om eventuele problemen te herkennen en te erkennen.

Ongemerkt verslaafd raken aan medicijnen

Er is inmiddels in Nederland een brede maatschappelijke discussie aangewakkerd over de gevaren van medicijnen op doktersvoorschrift. Er wordt geopperd dat artsen wel erg scheutig zijn met het voorschrijven van stevige pijnstillers. Zij menen dat je na het trekken van een verstandskies echt geen twee-weken voorraad oxycodon nodig hebt. Zo’n flinke hoeveelheid sterke pijnstillers werkt verslaving in de hand. Daarom, als het je lukt is het beter om tijdelijke pijn te verzachten met paracetamol en/of ibuprofen.

Need advice?
Call our helpline

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00