Vind de beste afkickkliniek voor alcoholverslaving

Je kent ongetwijfeld iemand in je omgeving die teveel drinkt, de spreekwoordelijke oom die tijdens verjaardagen iets te diep in het glaasje kijkt. Misschien kan je jezelf maar moeilijk in toom houden als het om drank gaat.

Alcoholisme is de meest gangbare verslaving in Nederland en een probleem waar de Westerse beschaving al honderden jaren mee kampt. Nederland telt niet voor niets tientallen afkickklinieken voor alcoholverslaving.

Inhoud van deze pagina:

Jong geleerd…

In Nederland begint men als snel met drinken, ondanks dat alcohol hersenschade kan veroorzaken in een zich nog ontwikkelend brein. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse scholieren gaan drinken was 13,2 jaar in 2015!

Men begint niet alleen jong, de inname is ook fors vergeleken met andere Europese landen. Qua “hoeveelheid alcohol gedronken op de laatste drink-dag” staan we op de zesde plaats, na een rijtje hoofdzakelijk Scandinavische en Baltische landen. Geen positieve cijfers want de basis voor een alcoholverslaving wordt vaak al in de jeugd gelegd.

alcohol verslaving
Alcohol drinken wordt nog altijd geassocieerd met gezelligheid. Toch kan regelmatig alcohol drinken uitmonden in een verslaving.

Alcoholverslaving: de cijfers

  • 8.2% van de bevolking 18 jaar en ouder drinkt overmatig
  • Jaarlijks worden er zo’n 30.000 mensen behandeld voor een alcoholverslaving
  • Alcoholisme komt vaker voor bij mannen
  • In Noord-Holland en Drenthe drinkt men het meest
  • In de leeftijdsgroep 30-40 vind je relatief gezien de minste probleemdrinkers
  • Hoger opgeleide mensen drinken relatief veel/regelmatig


Bronnen:
https://www.staatvenz.nl/kerncijfers/alcoholgebruik-overmatige-drinkers
https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-mensen-zijn-verslaafd-en-hoeveel-zijn-er-in-behandeling/

Ben ik een alcoholist?

Je kan jezelf een aantal vragen stellen om erachter te komen of jouw drinkgedrag de grens heeft overschreden.

  • Heb je wel eens het idee dat het allemaal wat minder zou moeten?
  • Vind je het vervelend als mensen commentaar leveren op je inname?
  • Voel je je wel eens schuldig nadat je flink hebt gedronken?
  • Gebruik je alcohol om te ontspannen? Heb je het nodig om te relaxen?

Op het moment dat je op meerdere vragen ja hebt geantwoord moet je rekening gaan houden met een alcoholverslaving. Het is dan zaak om je situatie verder te analyseren. Dat kan bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met je huisarts. Wees in ieder geval eerlijk naar jezelf toe en stop je drankmisbruik niet weg! Wen alvast aan het idee dat je je wellicht ooit (vrijwillig) zal moeten aanmelden bij een afkickkliniek voor alcoholverslaving.

Maar ik functioneer verder prima?

Niet iedere alcoholist zit ‘s morgens al aan het bier om dan de rest van de dag in een laveloze toestand te volbrengen. Functionerende alcoholisten zijn mensen die weliswaar (te) veel drinken maar in principe vrij goed functioneren. Zij studeren, werken, betalen hun rekeningen en hebben gezonde relaties met anderen, maar na een volledig normale dag gaat de knop om en wordt er stevig ingenomen.

afkickkliniek voor alcoholverslaving
Het stereotype beeld van een alcoholist is niet altijd accuraat. Er zijn ook functionerende alcoholisten van wie je het bijna niet merkt dat ze een alcoholprobleem hebben.

Nu is het zo dat iemand die vaste prik elke dag een paar glazen wijn drinkt niet zal worden aangemerkt als een alcoholist, maar feit is dat dergelijk (dagelijks) drinkgedrag niet gezond is en wel degelijk kan worden aangemerkt als een milde vorm van alcoholisme. Dergelijk gedrag kan ook de opmaat gaan vormen voor een meer serieuze alcoholverslaving. Let wel op, elke situatie is uniek en jouw alcoholinname kan niet 1-op-1 vertaald worden naar alcoholist of niet-alcoholist, elke situatie is anders.

Ik wil afkicken, wat zijn mijn opties?

Net als bij andere verslaving is het van belang om te erkennen dat je een probleem hebt. Er is een grote kans dat je al eerder door je omgeving met de neus op de feiten bent gedrukt. De geijkte reactie is om te ontkennen of te bagatelliseren. Dit betekent dat je in feite nog niet klaar bent om je verslaving aan te pakken.

Afkicken begint in Nederland bij de huisarts. Als de situatie daarom vraagt zal hij of zij je doorverwijzen naar een afkickkliniek. Deze afkickklinieken zijn goed toegerust en hebben veel ervaring met de materie, alcoholisme is immers de meest voorkomende verslaving in Nederland. Afkicken van een alcoholverslaving houdt niet per definitie in dat je wordt opgenomen, er zijn ook afkicktrajecten waar je gewoon thuis blijft wonen.

Lees meer over alcoholisme!

Leren leven zonder drank in een afkickkliniek voor alcoholverslaving

Of je nou een functionerende alcoholist bent of iemand wiens leven in puin ligt als gevolg van drankmisbruik, het stoppen met drinken zal een pittige klus worden. De ontwenningsverschijnselen zijn zowel psychisch als lichamelijk van aard en bovendien stevig, bij zware alcoholisten kan plotsklaps stoppen gevaarlijk uitpakken. De eerste dagen van het afkickproces vinden daarom bij zwaardere gevallen het liefst onder medisch toezicht plaats. Er is kans dat je medicatie krijgt toegeschreven, hoofdzakelijk kalmeringsmiddelen.

Bij een kliniek behandeling gaat het niet alleen om het afkicken, maar er wordt ook aandacht geschonken aan je leven na het afkicken. Hoe voorkom je dat je weer de fout ingaat? Sober worden is vaak niet het probleem, het sober blijven daarentegen….

Over de kosten hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken, je behandeling wordt vergoed door de in Nederland verplichte zorgverzekering.

Lees hier meer over de gevaren van alcoholvergiftiging.

Direct hulp nodig?

Bereikbaar tot 17:00 uur

Direct hulp nodig?

Bereikbaar tot 17:00 uur