Vind de beste afkickkliniek voor alcoholverslaving

Als een geliefde aan een alcoholverslaving lijdt, is het gemakkelijk om aan te nemen dat deze persoon ervoor kiest zichzelf schade toe te brengen. De realiteit is echter dat wie een alcoholverslaving heeft in werkelijkheid aan een ziekte van de hersenen lijdt.

Omdat alcoholverslaving een ziekte is, is behandeling nodig om haar om te keren. De behandeling van alcoholverslaving wordt het best uitgevoerd in een kliniek voor residentieel afkicken. Zo’n behandeling begint met een medische detox. Als deze detox voltooid is, zal een stevig rehabilitatieprogramma de diepere mentale oorzaken van de verslaving aanpakken.

Naar schatting verliezen elk jaar ongeveer 2-3 miljoen mensen hun leven aan alcoholverslaving. Dit gegeven helpt om het idee te ontkrachten dat alcoholverslaving veroorzaakt wordt door een gebrek aan wilskracht of morele tekortkomingen. Een drankprobleem kan echt iedereen overkomen waneer er sprake is van overmatig en langdurig alcoholgebruik. De ‘typische alcoholist’ bestaat dus eigenlijk niet. ‘Normaal’ alcoholgebruik kan heel geleidelijk overlopen in een verslaving.

Echter is er wel een erfelijke factor die een rol speelt. Wanneer een van de ouders alcoholist is, is de kans 34% groter dat de kinderen ook een alcoholverslaving ontwikkelen, en 40% groter wanneer beide ouders overmatig drinken. Erfelijkheid kan overmatig alcohol gebruik echter niet compleet verklaren, want ook de omgeving en andere factoren spelen een rol.

Het is voor ouders belangrijk om hun kinderen bij de opvoeding bewust te maken van de negatieve invloed van drank. Dit kan problemen op latere leeftijd voorkomen.

Alcoholverslaving is destructief en heeft een negatieve invloed op iedereen in je omgeving. De meest effectieve vorm van verslavingsbehandeling is bedoeld om het lichaam, het verstand en de geest te behandelen.

Dit wordt ook wel een ‘persoonsgerichte benadering’ van verslavingsbehandeling genoemd. Vaak zijn de diepere oorzaken van verslaving psychologisch, dus is het belangrijk deze oorzaken aan te pakken met professionele hulp waarbij zowel het verstand als het lichaam wordt aangepakt.

Lees hier meer over binge drinken.

Inhoud van deze pagina:

Alcoholverslaving: de cijfers

 • 8.2% van de bevolking 18 jaar en ouder drinkt overmatig
 • Jaarlijks worden er zo’n 30.000 mensen behandeld voor een alcoholverslaving
 • Alcoholisme komt vaker voor bij mannen
 • In Noord-Holland en Drenthe drinkt men het meest
 • In de leeftijdsgroep 30-40 vind je relatief gezien de minste probleemdrinkers
 • Hoger opgeleide mensen drinken relatief veel/regelmatig

Behandeling van een alcoholverslaving ondergaan

Een alcoholverslaving is een chronische ziekte die met het verstrijken van de tijd steeds erger wordt. Je komt als het ware in een neerwaartse spiraal terecht. Vaak is de enige manier om het alcoholmisbruik een halt toe te roepen het ondergaan van effectieve, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde behandelingen.

Voordat je een behandeling tegen alcoholmisbruik in een afkickkliniek begint, moet je elke opvatting dat je alleen maar “te veel alcohol drinkt” overwinnen. Je bent verslaafd aan alcohol, je gebruikt alcohol om goed te kunnen functioneren en om dat toe te geven, is soms moeilijk. Maar om je behandeling te laten slagen, is het essentieel dat je de ontkenning overwint. Je verslaving onder ogen zien is gemakkelijker met onze hulp.

Als je contact met ons opneemt, voeren we een evaluatie uit om de omvang van je probleem vast te stellen. Het is belangrijk je te realiseren dat een alcoholverslaving een spectrum stoornis is, wat betekent dat de ernst van deze ziekte tussen lijders sterk kan variëren. Onze hersenen werken nu eenmaal niet allemaal hetzelfde en stoppen kan voor de een gemakkelijker zijn dan voor de ander.

Als je in staat bent de ontkenning te overwinnen, moet je daarna aanvaarden dat je behoeften het best vervuld zullen worden in een afkickkliniek voor alcohol. Als je behandeling eenmaal begint, worden de lichamelijke gevolgen van de alcoholverslaving aangepakt door middel van een alcohol detox.

Het is absoluut noodzakelijk dat je alcoholverslaving behandeld wordt via een medisch ondersteunde detox, want je zult last krijgen van ontwenningsverschijnselen van alcohol zodra je Alcohol Bloed Concentratie (ABC) begint te dalen. Dat betekent dat de hoeveelheid alcohol in je bloed zakt, je verlangen naar drank zal vergroten en je het liefst weer wil gaan drinken om de vervelende verschijnselen tegen te gaan.

Een volledige detox wordt over een periode van 5-7 dagen uitgevoerd. Tijdens deze detox worden alle sporen van drank op een veilige en stabiele manier uit je bloed verwijderd.

Echter, omdat een alcoholverslaving een ziekte van de hersenen is, is het belangrijk is dat je ook geestelijke therapie krijgt, zodat je in staat bent volledig van je verslaving te revalideren.

Onbehandelde mentale oorzaken van verslaving betekent vaak dat deze mensen zullen terugvallen kort nadat ze de afkickkliniek verlaten hebben.

Lees ook: Wat is comazuipen?

alcohol verslaving

Begrijp alcoholverslaving

Bij een alcoholverslaving spreken we van een afhankelijkheid van alcohol. De verslaafde heeft alcohol nodig om normaal te kunnen functioneren. Het wordt beschouwd als een chronische ziekte en het is vaak levensbedreigend als er niet snel behandeld wordt. Je hebt dus direct hulp nodig.

In tegenstelling tot een verslaving aan andere drugs, zoals cocaïne en cannabis, is alcoholverslaving een vorm van lichamelijke verslaving. Dit betekent dat alcohol niet louter leidt tot een geestelijke afhankelijkheid.

Voor veel mensen zal sociaal drinken geen enkele vorm van gevaar opleveren. Een glas wijn op z’n tijd of zo nu en dan een beetje sterke drank is heus geen probleem; een alcoholverslaving krijg je natuurlijk niet zomaar. Echter, kunnen sommigen wel een verslaving ontwikkelen, wat betekent dat de enige levensvatbare oplossing op lange termijn totale onthouding is. Wie zo’n verslaving doormaakt, zal in zijn dagelijks leven niet kunnen functioneren zonder te drinken. Het verlangen naar drank is te sterk en hij krijgt ontwenningsverschijnselen bij het stoppen. Drinken is een gewoonte geworden. Een verslaving zal veel negatieve situaties tot gevolg hebben, waaronder sociale problemen, financiële problemen en gevaarlijke situaties in het verkeer. Wanneer iemand overmaktig drinkt, kan dat daarnaast depressieve gevoelens teweeg brengen maar ook leiden tot geestelijke verwarring en slechte concentratie.

Een vroeg teken van een alcoholprobleem is dat je niet in staat bent je te ontspannen zonder gedronken te hebben. Dit kan betekenen dat je geestelijk afhankelijk aan het worden bent. Naarmate je tolerantie voor alcohol toeneemt, zul je merken dat je vervelende lichamelijke afkickverschijnselen begint te ervaren wanneer de alcohol uit je bereik verdwijnt.

Als je het gevoel hebt dat alcohol drinken je leven beheerst, dan is er waarschijnlijk een alcoholverslaving ontstaan.

Detoxen van alcohol

Van alcohol afkicken zonder medisch toezicht wordt als levensgevaarlijk beschouwd. Wanneer je je van alcohol begint te onttrekken, daalt je bloedalcoholgehalte. Dit dwingt tot het optreden van psychologische en lichamelijke afkickverschijnselen, waaronder slecht slapen, misselijkheid, zweten, trillen en stemmingswisselingen

Veel van deze ontwenningsverschijnselen zijn zeer onaangenaam. Vaak zul je je drink gewoonten hervatten, alleen maar om te voorkomen dat je ontwenningsverschijnselen krijgt. Je blijft drinken om de positieve effecten van drank te blijven ervaren.

Als je een alcohol detox ondergaat in een residentiële kliniek, krijg je deskundige zorg. Je krijgt ook medicijnen die je helpen veel alcohol afkickverschijnselen geheel te omzeilen.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een alcoholverslaving?

Hieronder schetsen we de meest voorkomende tekenen van een alcoholprobleem. Als je deze tekenen herkent, dan is het waarschijnlijk dat je verslaafd bent.

De waarschuwingssignalen zijn o.a.:

 • Je voelt je katerig, zelfs als je niet bedwelmd bent
 • Je drinkt alcohol in het geheim, ver weg van je familie
 • Je liegt over je drankgebruik
 • Je verwaarloost belangrijke verantwoordelijkheden die in strijd zijn met je alcoholgebruik
 • Je sluit vriendschap met ongewenste mensen die ook alcohol misbruiken
 • Je verliest interesse in je persoonlijke verschijning
 • Je raakt steeds meer geïsoleerd van familie en goede vrienden
 • Je ervaart extreme stemmingswisselingen en prikkelbaarheid
 • Je hebt vaak een black out en geheugenverlies nadat je alcohol drinkt
 • Je drinkt ook al weet je dat het je leven negatief beïnvloedt
 • Je verliest je belangstelling voor hobby’s
 • Als je stopt met alcohol drinken, ervaar je ontwenningsverschijnselen
 • Door je alcoholgebruik ben je in de problemen gekomen met de wet
 • Vrienden en familie hebben zich van je gedistantieerd vanwege je drinken

Het is belangrijk te benadrukken dat je niet alle bovenstaande tekenen hoeft te ervaren om een alcoholprobleem te hebben. Als je 2-3 van de bovenstaande symptomen herkent, kan dat al voldoende zijn. In het algemeen geldt dat hoe meer tekenen je ervaart, hoe groter de kans is dat je aan alcoholverslaving lijdt.

Lees ook: symptomen alcoholvergiftiging

Wat zijn de gevolgen van alcoholisme?

De kortetermijneffecten zijn o.a.:

 • Slapeloosheid
 • Verhoogde bloeddruk
 • Verergering van andere medische aandoeningen
 • Gewichtstoename
 • Verergerd persoonlijk voorkomen
 • Negatieve invloed op je professionele en sociale leven
 • Negatieve invloed op je academische prestaties
 • Je relatie met familie en vrienden onder druk zetten


De langetermijneffecten zijn o.a.:

 • Je alcoholgebruik beheerst hoe je je dagelijks leven indeelt
 • Je vermijdt activiteiten waardoor je geen alcohol zou kunnen drinken
 • Chronische hoge bloeddruk
 • Baanverlies en grote ontwrichting van het gezinsleven
 • Geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en depressie
 • Leverbeschadiging, waaronder littekenvorming van de lever (cirrose)
 • Vergroot de kans op het ontstaan van kanker en hartziekten


Veel van de langetermijneffecten van alcohol zijn zeer ongewenst. Het is waarschijnlijk dat je ‘rock bottom’ begint te raken als de langetermijneffecten zich beginnen voor te doen.

Het is aan te raden om vroegtijdig verslavingszorg te zoeken. Als je tijdig behandeld wordt, zul je veel van de langetermijneffecten, die vaak onomkeerbaar zijn, kunnen vermijden.

Waarom naar een afkickkliniek gaan helpt bij het overwinnen van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving vraagt om een oplossing die zowel het lichaam als de geest aanpakt. Vertrouwen op louter wilskracht is zelden voldoende om een alcoholverslaving een halt toe te roepen.

Alcohol ontwenningsklinieken maken gebruik van moderne evidence-based behandelingen. Deze behandelingen maken gebruik van bewezen praktijken en methodologieën. Deze behandelingen pakken het lichaam, de geest en de ziel aan.

Jarenlang was verslavingsbehandeling synoniem met ontgifting. Detox behandelt alleen het lichaam en verwaarloost de behandeling van de geest. Daarom zullen moderne afkickklinieken een eerste detox aanbieden, maar de detox behandeling wordt steevast gecombineerd met evidence-based therapieën.

Als je een behandeling in een residentiële ontwenningskliniek ondergaat, zal je behandeling intensief en doelgericht zijn. Je profiteert van de soort structuur die nodig is om jouw probleem te overwinnen.

De beste vorm van behandeling is er een die je helpt je toe te leggen op abstinentie. Blijvende nuchterheid is mogelijk met het juiste niveau van zorg en aandacht en we zijn er zeker van dat je dit niveau van behandeling zult krijgen als je naar een afkickkliniek in het VK gaat.

Residentiële afkickkliniek wordt ook wel klinische behandeling genoemd. Tijdens je behandeling ben je vrij van verleidingen die in je gewone buitenomgeving bestaan.

De meeste afkickprogramma’s bieden een volledig programma dat tussen drie en zestien weken duurt. Sommige afkickklinieken bieden kortdurende programma’s aan, maar deze programma’s zijn zelden aan te bevelen omdat ze er niet in slagen de dubbele diagnose geestelijke gezondheidsproblemen te behandelen die meestal de hoofdoorzaak van je verslaving zijn. Begeleidende geestelijke gezondheidsproblemen staan vaak bekend als dubbele diagnose.

Hoe helpen therapie en begeleiding?

Afkickklinieken voor drugs en alcoholgebruik bieden een veilige en comfortabele omgeving, zodat je je op je herstel kunt concentreren. Populaire begeleidingstechnieken die in afkickklinieken worden aangeboden zijn groepstherapie, één-op-één therapie, motiverende gespreksvoering, 12-stappen werk en cognitieve gedragstherapie.

Therapie helpt een alcoholverslaafde om de oorzaken van hun probleem te begrijpen. Je zult elk van je ‘verslavingstriggers’ identificeren. Je leert ook hoe je met deze triggers kunt omgaan of ze kunt vermijden en hoe je je denkpatronen kunt veranderen.

Tegen het begin van je afkickbehandeling krijg je een sleutelwerker toegewezen. Deze persoon zal je helpen je behandelingsdoelen vast te stellen. Je bespreekt met deze persoon wat je precies verwacht te bereiken door een behandeling voor alcoholverslaving te ondergaan.

Wat is groepstherapie?

Groepstherapie is een immens populaire vorm van behandeling onder afkickklinieken. Waarom? Omdat groepstherapie zeer effectief is in het helpen van mensen bij het in kaart brengen van coping strategieën die hen zullen helpen hun hersteldoelen te bereiken.

Groepstherapie wordt meestal gebruikt in geleiding met één-op-één therapie, workshops en praktische oefeningen.

Tijdens groepstherapiesessies ben je in staat zowel van anderen te leren als hen te onderwijzen over verslaving. Voor sommigen is anderen helpen een krachtige manier om zichzelf te helpen. Dit gegeven is verwerkt in de 12-stappen, waarin staat “Omdat we als gevolg van deze stappen een geestelijk ontwaken hadden, probeerden we deze boodschap uit te dragen aan alcoholisten en deze principes in al onze zaken in praktijk te brengen.”

Groepstherapie helpt je in te zien dat je niet alleen staat in je strijd tegen een alcoholverslaving. Dit feit te weten is zeer geruststellend. Het dient ook om te illustreren dat alcoholisme een ziekte is die niet discrimineert in wie ze kan treffen. Problematisch drinken kan iedereen overkomen, onafhankelijk van iemands sociale klasse.

Groepstherapie bereidt je ook voor op onderlinge steungroepen. Deze groepen zijn een belangrijk onderdeel van het nuchter blijven als je je afkickprogramma voltooid hebt.

Hoe kan meditatie gebruikt worden tijdens de behandeling van verslaving?

Meditatie helpt je controle te krijgen over negatieve gedachten en emoties die anders je verslaving aanwakkeren. Het moderne leven kan veel stress veroorzaken, en meditatie helpt je die stress aanzienlijk te verminderen tot beheersbare niveaus.

Afkickklinieken begonnen in te zien dat meditatie een krachtig hulpmiddel kan zijn in de strijd tegen verslaving. Daarom bieden de meeste afkickklinieken nu lessen in mindfulness meditatie aan. Dit begeleidt de hierboven geschetste traditionele gesprekstherapieën en vult ze aan.

afkickkliniek voor alcoholverslaving

De typische soorten behandelingen voor alcoholisme

Verslavingsbehandeling wordt in grote lijnen ingedeeld als ofwel residentiële ofwel ambulante behandeling. Residentiële behandeling betekent dat je in de kliniek woont en samen met andere cliënten behandeld wordt.

Ambulante behandeling betekent dat je thuis blijft wonen terwijl je overdag een behandeling ondergaat. Het grote nadeel van ambulante behandeling is dat je tijdens de duur van je behandelingsprogramma niet afgeschermd bent van invloeden van buitenaf.

Kiezen tussen residentiële en ambulante behandeling voor alcoholisme

De meest geschikte vorm van behandeling zal bepaald worden door je behoeften. Hoewel er geen ‘goede’ of ‘foute’ vorm van behandeling bestaat, raden we over het algemeen residentiële behandeling aan, omdat je dan tijdens je behandeling van verleidingen bent afgeschermd. Stoppen zou dan eenvoudiger worden gemaakt.

Je bent in staat je uitsluitend op je herstel te concentreren. Verder is residentiële behandeling bij uitstek geschikt als je een detox nodig hebt. Het niveau van zorg dat je tijdens je detox in een residentiële afkickkliniek krijgt, is werkelijk ongeëvenaard.

Dit is vooral belangrijk als je lichamelijk afhankelijk bent waardoor je levensbedreigende symptomen kunt krijgen als je probeert te stoppen met drinken.

Poliklinische behandeling kan het meest geschikt zijn voor mensen die aan een mildere vorm van verslaving lijden. Een poliklinische behandeling kan ook levensvatbaar zijn als je in het verleden een volledige residentiële rehabilitatie hebt ondergaan, maar je voelt dat je extra steun nodig hebt om je herstel te helpen volhouden, en de hoeveelheid alcohol die je drinkt tot een minimum te houden.

Lees ook: bloedverdunners en alcohol

Zal een detox zonder afkickkliniek voldoende zijn voor mijn behoeften?

Voor de overgrote meerderheid van mensen die een behandeling voor alcoholisme zoeken, raden we ten zeerste aan te investeren in detox plus therapie. Als je verzuimt een volledig afkickprogramma te ondergaan dat geen therapie omvat, dan is de kans groot dat je pas gevonden herstel van korte duur zal zijn.

Een detox die zonder therapie en rehabilitatie wordt uitgevoerd, zal ongeveer 7-10 dagen in beslag nemen. Voor veel mensen die nieuw zijn in de verslavingsbehandeling zal een detox die los van therapie wordt uitgevoerd niet volstaan. In plaats daarvan zul je het best aan je herstelbehoeften tegemoet komen als je een programma onderneemt dat stevige en uitgebreide therapeutische behandelingen omvat.

Een geschikte afkickkliniek voor alcohol kiezen

Als je een detox onderneemt, heb je 24 uur per dag zorg en aandacht nodig. Het goede nieuws is dat alle afkickklinieken in het VK een veilige plaats zullen bieden om te detoxen. Dit komt door de strenge regels van de Care Quality Commission die vereisen dat afkickklinieken gezondheidswerkers in dienst hebben die cliënten kunnen behandelen die een medicamenteuze detox behandeling nodig hebben.

Het is belangrijk een behandeling te ondergaan in een afkickkliniek die gebruik maakt van evidence-based therapieën. Deze therapieën zullen je helpen de diepere oorzaken van je verslaving te begrijpen.

Er zijn zelfs klinieken in Zuid-Afrika waar je hulp kan krijgen bij het stoppen met drinken.

De noodzaak van gespecialiseerde behandeling

Een alcoholverslaving gaat meestal gepaard met een onderliggend probleem gerelateerd aan geestelijke gezondheid. Daarom is het van vitaal belang dat alle programma’s voor verslavingsbehandeling volledig op de behoeften van elke cliënt zijn toegesneden.

Lees ook: Stoppen met alcohol

De noodzaak van nazorg na de voltooiing van de revalidatie

Een ander integraal onderdeel van het moderne afkickprogramma is de nazorg. Nazorg vindt plaats op ambulante basis. Je keert terug naar de afkickkliniek voor wekelijkse nazorgsessies om je te helpen je herstel vol te houden.

Nazorgsessies worden in groepen gehouden, maar je kunt ook kiezen voor een-op-een sessies. Nazorgsessies kunnen ook de 12 stappen bevatten die gebruikt worden bij bijeenkomsten van Anonieme Alcoholisten en Anonieme Narcotica.

Je kunt de nazorgsessies bijwonen zolang je ze nodig hebt. Dit helpt je je nuchterheid nog vele jaren te behouden.

Wat zijn mijn behandelingsmogelijkheden?

Het is het beste om directbehandeling te zoeken zodra je de symptomen van overmatig alcoholgebruik herkent. Je behandeling uitstellen kan fataal zijn. Veel mensen sterven onverwachts aan een alcoholverslaving.

Veel mensen die verslaafd zijn stellen behandeling uit tot ze een dieptepunt bereikt hebben. Deze praktijk is gevaarlijk en moet koste wat kost vermeden worden.

Je behandelingsbehoeften zijn het best gediend in een kliniek voor intramurale afkickklinieken voor alcohol. Via een poliklinisch programma kun je je behandeling over een langere periode voortzetten.

Lees ook: Hulp bij alcoholisme

Ambra Marcucci
Ambra Marcucci
Ambra is de Digital en Social Content Specialist voor Afkickkliniek info met een PhD in Psychologie. Ze heeft een grote passie voor schrijven, vooral over onderwerpen die het publiek voorlichten en aanzetten tot actie voor een gezond leven. Ze hoopt dat haar woorden mensen die hulp nodig hebben inspireren om die eerste stap te zetten in het vinden van de beste behandeling voor hun verslaving, zodat ze het leven kunnen leiden dat ze verdienen.

Snelle opname
in het buitenland?

In samenwerking met
Cherrywood House

Voor snelle opname in het buitenland

In samenwerking met Cherrywood House