Hoelang is cannabis aantoonbaar in je lichaam?

Cannabis (wiet of hasj) blijft ongeveer 30 dagen in je systeem en kan in deze periode in je lichaamsvloeistoffen worden opgespoord. In je haar kan het nog langer blijven: haartesten kunnen cannabisgebruik tot 90 dagen opsporen.

Maar of cannabisgebruik op een test opvalt, hangt af van hoeveel cannabis je gebruikt hebt, en over welke tijdsduur. Drugstesten pikken eerder zwaar en veelvuldig gebruik op.

Uitrekenen hoe lang cannabis in je systeem blijft, en of het door een drugstest zal worden opgepikt, is geen exacte wetenschap.

In dit artikel nemen we enkele van de factoren door die bepalen hoe lang cannabis in je systeem blijft. We bespreken ook verschillende drugstesten, hoe nauwkeurig ze zijn, en hoe groot de kans is dat ze cannabisgebruik oppikken.

Wat zijn de voornaamste drugstesten, en hoe goed zijn ze in het opsporen van cannabis gebruik?

Tot de voornaamste drugstesten behoren speekseltesten, urinetesten, haartesten, en bloedtesten. Deze tests meten tetrahydrocannabinol, of THC, en ook andere cannabinoïden.

Lees hier meer over een wietverslaving

Urineonderzoek

Een van de meest voorkomende vormen van drugstests is de urinetest. Dit is een populaire testvorm omdat hij betrekkelijk gemakkelijk uit te voeren is, niet in een laboratoriumomgeving hoeft te gebeuren, en toch vrij nauwkeurig is.

Urinetests kunnen tot 30 dagen lang cannabisgebruik opsporen, hoewel dit cijfer overeenkomt met het zwaarste en meest frequente gebruik (meerdere keren per dag).

Bij onregelmatig gebruik (tot drie keer per week) is cannabis tot slechts 3 dagen in je urine aantoonbaar. Vaker gebruik, wanneer de gebruiker ongeveer vier keer per week cannabis rookt, kan met een urinetest 5 tot 7 dagen na de gebeurtenis worden opgespoord.

Chronisch of dagelijks gebruik kan met een urinetest 10 tot 15 dagen worden opgespoord.

Bloedtesten

Volgens een artikel kan cannabis tussen 1 en 2 dagen in het bloed worden opgespoord. [1] Maar dit is bij een kleine dosis; grotere, meer frequente doses kunnen wel 25 dagen in het bloed opduiken.

Cannabis komt heel snel in de bloedbaan, vooral als het gerookt wordt (bij eetbare cannabis kan het langer duren voor dit gebeurt). Het wordt dan gemetaboliseerd, en de bijproducten van deze reactie kunnen nog een tijdje in de bloedbaan blijven.

Speekseltesten

Speekseltesten komen minder vaak voor dan urinetesten, maar kunnen toch gebruikt worden omdat ze een geringer “vervalsingspotentieel, gemak van meervoudige monsterverzamelingen, geringer risico van biogevaar tijdens de verzameling” bieden, naast andere voordelen. [2]

Cannabismetabolieten kunnen bij chronische gebruikers tot 29 dagen lang in mondvocht worden opgespoord. Bij weinig frequente gebruikers kunnen speekseltesten 1 tot 3 dagen na gebruik cannabis opsporen.

Tests met speekselvloeistof werken door cannabinoïden zoals THC (tetrahydrocannabinol) in het speeksel te meten. Deze cannabinoïden komen in het speeksel terecht nadat cannabis gerookt, geïnhaleerd of in de mond gespoten is.

Hoelang blijft wiet in je lichaam?

Haartesten

Haartesten zijn verreweg de meest nauwkeurige vorm van drugstesten en kunnen tot 90 dagen na gebruik cannabis opsporen.

Haartesten werken omdat cannabis (en andere drugs) na gebruik sporen achterlaten in de haarfollikels.

Omdat haar groeit met een snelheid van een halve centimeter per maand, kunnen wetenschappers meten welke drugs iemand genomen heeft door een klein segment (anderhalve centimeter) haar van dicht bij de hoofdhuid te bekijken.

Haartesten hebben echter enkele nadelen. Het grootste nadeel zijn vals-positieven. Vals-positieven bij drugstesten zijn gevallen waarin een test als positief opduikt, ondanks dat de geteste persoon geen cannabis gebruikt heeft.

Dit kan gebeuren bij haartesten omdat ze olie in het haar meten, en dat kan verontreinigd zijn (bv. als de geteste persoon in contact gekomen was met iemand die cannabis gebruikte).

Wat moet ik nog meer weten over vals-positieven?

Als je op het werk op cannabis getest wordt, krijg je waarschijnlijk een immunoassay test. Deze test, ook bekend als de EMIT test, is niet 100% nauwkeurig; als de test positief terugkomt krijg je een meer nauwkeurige test zoals de gaschromatograaf-massaspectrometer test (GCMS).

Door twee testrondes te hebben, is de kans kleiner dat vals-positieve uitslagen het resultaat beïnvloeden.

In het algemeen zijn drugstesten in de loop van de tijd nauwkeuriger geworden, wat betekent dat vals-positieven minder een probleem zijn dan in het verleden. Ibuprofen veroorzaakte vroeger vals-positieve resultaten bij cannabis tests, maar dat is met de huidige tests geen probleem meer.

Wat gebeurt er met cannabis nadat je het geïnhaleerd hebt?

Het psychoactieve bestanddeel van cannabis heet THC, of tetrahydrocannabinol.

Als je cannabis gebruikt, wordt deze chemische stof in het bloed opgenomen. Het gaat dan naar de organen en vetweefsels, voordat het uiteindelijk in de lever gemetaboliseerd wordt.

THC heeft meer dan 80 metabolieten. Zelfs nadat de THC uit je bloedbaan is verdwenen, blijven deze metabolieten achter. Drugstests proberen deze metabolieten op te pikken, hetzij in het haar, bloed, urine, of speeksel.

Facturen duur cannabis in bloed

Welke andere factoren bepalen hoe lang cannabis in je systeem blijft?

Behalve de mate en frequentie van het cannabisgebruik zijn er nog verschillende andere factoren die kunnen beïnvloeden hoe lang cannabis (en THC) in je lichaam blijven.

Deze omvatten:

 • Geslacht
 • Leeftijd
 • Gewicht
 • Hoe de cannabis gebruikt wordt (b.v. roken, edibles, sprays)
 • Andere drugs

Gewicht is van bijzonder belang omdat het lichaam THC opslaat in vetweefsel.

Iemand met meer vet (in verhouding tot zijn lengte, leeftijd, geslacht enz.) kan merken dat cannabis langer in zijn systeem blijft. Daarentegen kan iemand die een lagere BMI (Body Mass Index) heeft en regelmatig oefent, merken dat marihuana minder lang in zijn systeem blijft.

De potentie van cannabis kan ook een rol spelen. Sterkere cannabis zal waarschijnlijk langer in je systeem blijven omdat het een grotere hoeveelheid THC bevat.

Eetbare cannabis kan ook langer in je systeem blijven dan gerookte cannabis, omdat het langer duurt voor het afgebroken wordt dan wanneer het gerookt wordt.

Als er andere drugs in je systeem zijn, kan dat ook invloed hebben op de snelheid waarmee THC wordt gemetaboliseerd. Er zijn verschillende geneesmiddelen die de hoeveelheid THC in je lichaam verhogen, waaronder verapamil, itraconazol, erytromycine, en claritromycine.

Rifampin heeft het tegenovergestelde effect, het verlaagt de hoeveelheid THC in het lichaam.

Kan ik het stofwisselingsproces versnellen?

Hoewel je op het internet veel remedies kunt vinden om cannabis uit je systeem te krijgen, wordt geen van deze door wetenschappelijk bewijs ondersteund.

Als je eenmaal cannabis gebruikt hebt, is je enige echte optie je lichaam aan het werk te laten gaan. Heb je een drugstest die je moet doorstaan, dan kun je alleen maar hopen dat de cannabis op tijd je systeem verlaat.

Dat gezegd hebbende, raden we het gebruik van cannabis in de eerste plaats af, want het is in verband gebracht met psychische stoornissen zoals bipolaire stoornis. 

Wat zijn de effecten van het gebruik van cannabis, en hoe lang duurt het voor ze optreden?

De effecten van cannabis laten niet lang op zich wachten, vooral niet als de drug gerookt wordt. Je kunt al na 15 minuten een roes verwachten.

Bij inname doen de effecten van cannabis er langer over om te verschijnen: tussen een tot twee uur.

De effecten van cannabisgebruik zijn o.a.:

 • Zich op je gemak voelen met de wereld
 • Je kalm en ontspannen voelen
 • Gevoel dat de dingen langzamer gebeuren
 • Meer lachen en praten
 • Veranderingen in tastzin, gezichtsvermogen en smaak

Verdere effecten kunnen zijn:

 • Gebrek aan concentratie
 • Meer hongergevoel
 • Slaperigheid
 • Angst
 • Zich misselijk voelen
 • Droge ogen en mond
 • Onhandigheid
 • Versnelde hartslag
 • Slapeloosheid

Van het roken van cannabis is ook bekend dat het bij sommige mensen hallucinaties en psychose veroorzaakt, hoewel dit verhoudingsgewijs zeldzaam is.

Langdurig gebruik van marihuana kan ontwikkelingsproblemen veroorzaken, zoals geheugenstoornissen en cognitieve stoornissen. Het kan ook ziekten als bronchitis en hartkwalen veroorzaken en je loopt een groter risico op een beroerte.

Tenslotte wordt het roken van cannabis tijdens de zwangerschap afgeraden omdat het een negatieve invloed kan hebben op je ongeboren kind.

Hoe lang houden de effecten van cannabis aan?

Effecten zoals giechelen, onhandigheid, slaperigheid, enzovoort zijn meestal na 1 tot 3 uur uitgewerkt.

Meer langdurige effecten zoals slapeloosheid kunnen echter langer aanhouden, afhankelijk van de frequentie van het gebruik.

Slotgedachten

Hoe lang het duurt voor cannabis gemetaboliseerd is, varieert sterk van persoon tot persoon, afhankelijk van leeftijd, gewicht, hoeveelheid gebruikte cannabis, gebruikswijze, enzovoort.

Gemiddeld blijft cannabis tussen de 10 en 30 dagen in je systeem.

Lees ook: Stoppen met blowen

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00