Verslaafd! op RTL: Kijken in de ziel van een verslaafde

Verslaafd zijn bevindt zich nog steeds in de taboesfeer. Er voor uitkomen is één ding, zelf hulp zoeken is voor velen een stap te ver. Een interventie biedt dan uitkomst en dit is precies waar elke aflevering van RTL programma Verslaafd! mee start; een flinke confrontatie waarbij de persoon in kwestie met de neus op de feiten wordt gedrukt en onder enige druk wordt geadviseerd de aangeboden hulp te aanvaarden.

Na deze eerste botsing helpen Ewout Genemans en interventionist Maarten Dammers de patiënt op weg naar een sober bestaan. Niet alleen clean worden, maar dit ook blijven. Dit proces verloopt niet altijd succesvol en nooit zonder slag of stoot. Fascinerende reality-TV dus.

Presentator van Verslaafd! Ewout Genemans (foto: RTL)

Het programma biedt niet alleen een uniek inkijkje in de psyche van een verslaafde, maar laat ook de enorme impact zien op de naaste omgeving. In elke aflevering leren we de wanhopige dierbaren kennen rondom een verslaafd persoon. Als kijker krijg je een goed beeld van de persoonlijke drama’s die zich afspelen als gevolg van verslaving.

Geen programma dat je eventjes ontspannen wegkijkt dus, maar wel een must-watch voor iedereen die met een eigen (latente) verslaving kampt of familie en vrienden hebben met verslavingsproblematiek. De casussen zijn niet zelden schrijnend en het wordt pijnlijk duidelijk hoe hardnekkig een verslaving is.

Professionele begeleiding

De presentator omringt zich in elke aflevering met verslavingsexperts, interventionisten, familie counselors en andere therapeuten. Dit waarborgt de medische integriteit van het programma. Belangrijk want de verslavingshulpverlening is hoogst specialistisch; er gaan jaren aan studie vooraf en er is veel praktijkervaring voor nodig om écht goed te worden in het vak.

De verslavingsexpert: Maarten Dammers

In elke aflevering zien we ook Maarten Dammers van GGZ Interventie. Hulpverleners in de verslavingszorg kennen meestal de klappen van de zweep en dat geldt ook voor Maarten. Maar liefst 35 jaar werd zijn leven geregeerd door alcoholverslaving, speed, XTC, cocaïne en hasj. Daarnaast werkt het programma samen met SolutionS en Yes We Can.

Experts in eerdere seizoenen van Verslaafd!

In seizoen 8 neemt Maarten Dammers het stokje over van Jim Geduld, de welbekende ex-soapie die jarenlang in Goede Tijden Slechte Tijden acteerde. Nadat Geduld’s bedrijf Intervention Nederland failliet ging, besloot hij ondanks het aanbod van van der Vorst om op persoonlijke titel door te gaan, te stoppen met de co-presentatie. Jim Geduld kampte zelf ook ooit met een flinke verslaving. Zijn uit de hand gelopen alcohol- en cocaïnegebruik kostte hem ooit zijn rol in GTST.

In vorige seizoenen werd ook de hulp ingeschakeld van Peggy-Sue Figueira en Bart Luchsinger, twee gerespecteerde experts. In 2019 presenteert naast Peter van der Vorst ook Peter ook Ewout Genemans een aantal afleveringen. Omdat Van der Vorst directeur content werd bij RTL, is Genemans nu de vaste presentator.

verslaafd
Oud-presentator Peter van der Vorst

Stap bij stap afkicken

Elke aflevering van Verslaafd! volgt min of meer een vast stappenplan. Deels omdat deze 4-stappen methode interessante TV oplevert, vooral de interventie, maar ook omdat het afkickproces over het algemeen zo verloopt. We zien de volgende stappen:

Stap 1: Interventie

De interventie is de eerste episode in het herstelproces en het moment dat je een verslaafde onder enige (sociale) druk dwingt om zijn of haar probleem te erkennen. We zien ook in Verslaafd! dat men gewend is om de realiteit omtrent de verslaving weg te stoppen. Ontkennen is dan makkelijker. Een interventie levert niet zelden vuurwerk op maar is wel het startpunt voor herstel. Als de erkenning er eenmaal is, zal de verslaafde ook eerder geneigd zijn hulp te aanvaarden.

Stap 2: (Klinische) behandeling

Na de interventie volgt er meestal een behandeling in een kliniek, in dit programma vaak in het buitenland, soms Zuid-Afrika. In bepaalde afleveringen blijft men ook in Nederland. Over het algemeen verblijven de personen in kwestie minimaal 60 dagen in een kliniek. Ook deze fase wordt geregistreerd door de camera’s. Het psychische en lichamelijk herstel dat plaatsvindt gedurende deze periode is vaak markant.

Stap 3: Family counseling

Ook de omgeving van de verslaafde komt aan bod. Middels een familie counselor wordt er psychische hulp geboden. Wat je dan ziet is dat de verslavingskwestie een zware wissel heeft getrokken op de naasten. Het onderstreept de gedachte dat niet alleen de verslaafde lijdt, maar ook de directe omgeving.

Stap 4: Controle & tests

Na verloop van tijd keert de patiënt terug in het dagelijkse leven en dan is het de vraag of de hulpverlening een daadwerkelijke ommekeer in denken heeft teweeggebracht. Clean worden is relatief makkelijk, clean blijven is moeilijker. Ook in Verslaafd! zien we zogenaamde “relapses” en dan blijkt alle inspanning voor niets.

Tests op vrijwillige afgegeven wangslijm, urine, bloed etc. wijzen uit of men daadwerkelijk clean is, of niet. Voor het oog van de camera en omringd door familie en vrienden worden de resultaten van de tests gedeeld.

Verslaafd! Gemist? Zo kun je terugkijken.

Het programma loopt al enkele seizoenen en alle aflevering van seizoen 8 zijn on-demand te bekijken bij RTLxl en Videoland. Jammer genoeg achter de betaalmuur en helaas ook niet beschikbaar via Uitzending Gemist.

Het goede nieuws is dat je bij Videoland de eerste twee weken gratis kijkt en dan niet alleen Verslaafd! maar het gehele aanbod van nationale en internationale films, series en documentaires.

Die twee weken zouden je voldoende tijd moeten geven om alle afleveringen van Verslaafd! te bekijken zonder te betalen. Je moet alleen niet vergeten om binnen die twee weken je abonnement op te zeggen want je moet wel je betaalgegevens achterlaten om de proefperiode te starten.

Welke verslavingen komen aan bod?

Bij verslaving denkt men al gauw and drank en drugs, de koplopers in de verslavende middelen top 10. Prettig dat het programma zich niet blindstaart op verdovende middelen zoals alcohol en cocaine want van der Vorst laat ook minder gangbare verslavingen aan bod komen. Zo maken we in eerdere seizoenen kennis met 35-jarige bodybuilder Jan die obsessief anabolen spuit en Victor die 13 uur per dag games speelt en het contact met z’n familie langzaam maar zeker kwijtraakt.

Alle afleveringen van Verslaafd! terugkijken

Alle aflevering seizoen 8 van Verslaafd! Bekijk je bij RTLxl en Videoland.

Aflevering 1: Claudia – speed
Aflevering 2: Jason – meerdere drugs
Aflevering 3: Eusebio – alcohol en cannabis
Aflevering 4: Kenny – GHB
Aflevering 5: Niels – games
Aflevering 6: Gert – alcohol
Aflevering 7: Rebecca – alcohol

Kan ik mijzelf of een ander aanmelden voor RTL Verslaafd?

De verwachting is dat Verslaafd! ook ook komende tijd op de buis te zien zal zijn. Via de officiële website is men actief op zoek is naar nieuwe aanmeldingen. Een persoon waar je om geeft opgeven voor RTL Verslaafd!

Of je jezelf kan opgeven wordt niet helemaal duidelijk. Ook wordt niet openbaar gemaakt of de patiënt, of de zorgverzekeraar, dient mee te betalen aan de behandeling.

Mocht je zelf kampen met problematiek omtrent verslaving dan is het beter om zelf contact te zoeken met een kliniek en niet dit TV programma. Zo gaat het balletje gaat rollen en kan je geholpen worden. In ons kliniekenoverzicht vind je de voor jouw meest ideale kliniek. Overigens vergoedt de zorgverzekeraar in de meeste gevallen een afkicktraject.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00