12 Stappen programma Minnesota model

Het 12-stappenplan vormt een gestructureerde aanpak die geleidelijk aan leidt naar het overwinnen van een verslaving. Het begint bij het moment van zelfreflectie en loopt tot aan de voltooiing van het behandelingsproces waarbij individueel herstel is bereikt en persoonlijke ervaringen worden gedeeld met andere verslaafden. De voornaamste intentie is om bij te dragen aan het herstelproces van deze individuen.

Hoewel het 12-stappenplan oorspronkelijk werd ontwikkeld door de Anonieme Alcoholisten (AA), heeft het ook bewezen zeer doeltreffend te zijn bij diverse andere vormen van verslaving. Het 12 stappen Minnesota Model bestaat al meer dan 80 jaar en de formulering ervan is inmiddels aardig gedateerd. Het was van origine een religieuze beweging die keek naar de biologische, sociale, psychologische, maar ook spirituele gevolgen van verslaving.

Zij spreken over een hogere macht, waaruit je kracht put en steun ervaart. Als je je niet verbonden voelt met God, of niet in een hogere macht gelooft, is dat geen enkel punt. In de loop der tijd zijn de twaalf stappen aangepast, zodat ze ook zonder religieuze insteek effectief ingezet kunnen worden.

Wat is het 12 stappen programma?

Het 12-stappen programma is een gestructureerde en holistische zelfhulpbenadering die is ontworpen om mensen te begeleiden bij het overwinnen van verslavingen en slechte gedragspatronen. Het Minnesota model omvat twaalf opeenvolgende stappen die variëren van het erkennen van machteloosheid over de verslaving, tot het streven naar spirituele groei en het helpen van anderen die ook herstellen.

Hoewel het 12-stappen programma oorspronkelijk werd ontwikkeld door de Anonieme Alcoholisten, heeft het Minnesota model zich uitgebreid naar verschillende soorten verslavingen en gedragsproblemen. Het benadrukt gemeenschap, zelfreflectie, acceptatie van hulp en het aannemen van positieve veranderingen om in balans te blijven en een gezonder en nuchter leven te bereiken.

Het 12-stappenprogramma kan bestaan uit psychotherapie, individuele therapie, gezinstherapie, cognitieve gedragstherapie (CGT) en acceptance and commitment therapie (ACT).

Wat zijn de 12 stappen van het Minnesota model?

De twaalf stappen Minnesota model naar herstel zijn:

  • Stap 1: Erkennen van verslaving en je machteloosheid.
  • Stap 2: Toegeven dat je hulp nodig hebt.
  • Stap 3: Hulp aanvaarden.
  • Stap 4: De balans opmaken van je leven.
  • Stap 5: Je fouten bekennen tegenover jezelf en tegenover anderen.
  • Stap 6: Je zwakheden en tekortkomingen inzien.
  • Stap 7: Werken aan je zwakheden en tekortkomingen.
  • Stap 8: Een lijst maken met mensen die je schade hebt berokkend (en bereidheid het goed te maken).
  • Stap 9: Contact zoeken met deze mensen en proberen het goed te maken, behalve als je hen of anderen daarmee zou kwetsen.
  • Stap 10: Leer kritisch naar jezelf kijken en erken onmiddellijk de fouten die je maakt.
  • Stap 11: Creëer stilte en rust in je leven door bijvoorbeeld meditatie.
  • Stap 12: De laatste stap is het belang dat je je ervaringen deelt met lotgenoten.

Bij welke verslavingen wordt het 12 stappen programma gebruikt?

Het 12 stappen Minnesota model wordt gebruikt bij de volgende verslavingen:

Veelgestelde vragen over het 12 stappen programma

Waarom 12 stappen?

In het 12-stappen Minnesota-model herstellen individuen van dwangmatig en ontspoord gedrag, en leren ze het evenwicht in hun leven te herstellen. Tijdens dit proces wordt duidelijk dat je gedrag slechts een symptoom is van diepere onderliggende problemen. De stappen stimuleren het cultiveren van eerlijkheid, nederigheid, moed, mededogen en acceptatie. Ze moedigen aan tot het ontwikkelen van zelfdiscipline en het omarmen van vergevingsgezindheid. Deze aanpak leidt tot positieve veranderingen in gedrag, verbeterd mentaal welzijn en spirituele ontwikkeling.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00