Wat is de AA Meeting?

AA vertegenwoordigt de Anonieme Alcoholisten, een gemeenschap van voormalig alcoholverslaafden en alcoholverslaafden die willen stoppen met hun alcoholgebruik. Er worden meerdere groepsbijeenkomsten per week georganiseerd en de nadruk ligt op anonimiteit. De privacy van de deelnemers wordt beschermd en iedereen is hier gelijkwaardig.

Deze AA meetings bieden aanzienlijke steun, vooral omdat de nieuwe deelnemers contact hebben met ervaringsdeskundigen die een alcoholprobleem hebben ervaren en overwonnen. AA staat voor ‘Alcoholics Anonymous’, oftewel Anonieme Alcoholisten en werd opgericht in 1935 in de VS door Bill Wilson en Dr. Bob Smith. Zij stelden in 1938 het twaalf stappenplan op.

Wat kun je precies verwachten van een AA-meeting?

Wat is de AA?

De AA is een zelfhulpgroep voor mensen met een alcoholprobleem en ex-alcoholverslaafden. Ze komen regelmatig samen, wekelijks of vaker, om eerlijk en openlijk hun eigen ervaringen te delen over alcoholgerelateerde uitdagingen. De enige voorwaarde voor lidmaatschap is de wens om te stoppen met drinken. Je moet bovendien bereid zijn om hulp te aanvaarden en je verantwoordelijkheid te nemen voor keuzes en gevolgen.

Doel en principes van AA Meetings

Het 12 stappen Minnesotaplan werd meer dan zestig jaar geleden ontwikkeld in Minnesota, VS. Het omvat de twaalf stappen van de Anonieme Alcoholisten als een essentieel element, alleen ging het Minnesotaplan uit van religieuze principes, terwijl de AA uitgaat van een hogere macht.

De 12 tradities van AA zijn:

  1. Begrijpen dat je geen controle hebt over alcohol of drugs
  2. Inzien dat hulp nodig is
  3. Openstaan voor hulp en ondersteuning
  4. Terugblikken op de impact van verslaving op je leven
  5. Praten over je problemen met een vertrouwd persoon
  6. Onderzoeken van jouw rol in de situatie
  7. Actief toewerken naar gedragsverandering
  8. Het herstellen van relaties die schade hebben opgelopen
  9. Streven naar verzoening met mensen die je hebt gekwetst
  10. Kritische zelfreflectie en doorlopende evaluatie
  11. Zoeken naar innerlijke rust door meditatie of andere rustgevende dingen
  12. Het delen van persoonlijke ervaringen met anderen, de verbinding aangaan

Het AA 12-stappenplan omvat het concept van sponsorschap. Sponsors zijn ex-verslaafden die verder gevorderd zijn in het 12-stappenprogramma dan jij. Deze personen hebben zelf de twaalf stappen al doorlopen. Jouw sponsor staat altijd voor je klaar, biedt je begeleiding en helpt je jouw verlangen naar alcohol te overwinnen.

Structuur van een typische AA Meeting

Er zijn verschillende soorten AA-meetings, waaronder open en gesloten bijeenkomsten. Open bijeenkomsten verwelkomen niet-leden en bieden inzicht in de regels van het AA-programma. Gesloten bijeenkomsten zijn uitsluitend bedoeld voor alcoholverslaafden. Daarnaast zijn er echte beginnersbijeenkomsten en de doorsnee bijeenkomsten.

Een doorsnee AA-bijeenkomst volgt een vaste opzet, maar kan variëren per locatie en groep. Over het algemeen beginnen de groepsbijeenkomsten met het welkom heten van nieuwe bezoekers. Er wordt vaak een moment van stilte gehouden, gevolgd door het voorlezen van de 12 stappen en tradities. Ervaringsverhalen worden vrijwillig gedeeld en tijdens het delen ligt de nadruk op eerlijkheid en het vermijden van geven van advies.

Ervaringsverhalen vormen het gedachtegoed van AA-meetings. Leden delen hun persoonlijke reis, hun worstelingen en de hoop die ze hebben gevonden tijdens het 12-stappenprogramma. Deze verhalen dienen als inspiratie en geven alcoholverslaafden vertrouwen. Het delen van ervaringen creëert een sfeer van begrip, acceptatie en gemeenschap, zodat leden zich minder alleen voelen in het stoppen met drinken.

Alternatieve ondersteuningsgroepen en methoden

Er zijn ook nog een aantal andere groepen en methoden voor alcoholverslaafden:

  • Smart Recovery is een programma met als doel mensen de middelen te bieden om herstel vol te houden.
  • Women for Sobriety: dit programma zonder winstoogmerk is net als AA gebaseerd op onthouding, maar is alleen voor vrouwen.
  • Cognitieve gedragstherapie: richt zich op het begrijpen en veranderen van gedachten, gevoelens en gedrag.
  • Schematherapie: pakt diepgaande patronen – ‘schema’s,’ – aan om persoonlijke groei te bevorderen.

Het besluit om hulp te zoeken voor alcoholisme is een ingrijpende keuze in iemands leven. Voordat je aan een bepaalde behandeling begint, zou je eerst inzicht moeten krijgen in de diverse aanpakken die elk programma aanbiedt.

Sommige programma’s leggen de nadruk op het individu en reiken verder dan alleen het aanpakken van het alcoholgebruik. Andere behandelingsprogramma’s zijn er alleen voor de ontgifting van alcohol of voor begeleiding bij alcoholgebruik.

Er is bovendien vaak samenwerking tussen Anonieme Alcoholisten en andere professionele behandelingsprogramma’s. Sommigen hebben namelijk behoefte aan een aanvullende professionele behandeling. Dat kan individuele psychotherapie zijn of medicatie. AA heeft geen formele samenwerking met externe professionele behandelingsprogramma’s.

Hoe deel te nemen aan een AA Meeting

Anonieme Alcoholisten bijeenkomsten worden vaak gehouden in cafés, buurthuizen of restaurants. Deze bijeenkomsten volgen een vastgestelde structuur met introducties, lezingen en afsluitingen en duren ongeveer een uur. Kom iets eerder om jezelf voor te bereiden. Het kan even ongemakkelijk voelen, maar iedereen zit in dezelfde situatie – of heeft in dezelfde situatie gezeten – en is er om jou te helpen. Observeren zonder deelnemen mag ook.

Op de site van AA Nederland kun je de plaatsen vinden in jouw regio waar AA meetings georganiseerd worden, maar het bijwonen van deze bijeenkomsten kan ook via online meetings.

Als je een nieuwkomer bent, onthoud dan het volgende:

  • Iedereen is gelijk en heeft de wens om te stoppen met drinken
  • Ervaren leden stellen hun ervaring ter beschikking voor de nieuwkomers
  • Nieuwkomers helpen ervaren leden zich te herinneren hoe uitzichtloos hun situatie was, voordat zij hulp zochten
  • Als je meerdere verslavingen hebt, meld dat dan
  • Ga je een keer de fout in? Helaas, maar kom wel terug!

Need advice?
Call our helpline

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00