Grote pupillen door drugs of alcohol

Een pupil kan in bepaalde situaties veranderen. Je ziet soms heel kleine pupillen, maar ook grote pupillen als gigantische zwarte gaten waar de irissen nauwelijks zichtbaar zijn. Grote pupillen kunnen iets zeggen over de drugs die je hebt genomen. Na het nemen van bijvoorbeeld speed, cocaïne of wiet, krijg je wijde pupillen. Dit verschijnsel wordt mydriase genoemd.

Bij het gebruik van opiaten als heroïne echter, worden de pupillen juist kleiner. Dit wordt miose genoemd en kan tijdelijke nachtblindheid veroorzaken. Hoe beïnvloeden drugs de pupillen en kun je drugsgebruik in iemands ogen zien?

Waarom veranderen pupillen van grootte?

De meeste verslavende middelen beïnvloeden niet alleen de neurotransmitters in je brein, maar hebben ook invloed op de fysiologische processen in je lichaam: zelfs op de spieren in je ogen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van je pupillen. Bij een ‘vlucht of vechtreactie’ komt het lichaam normaal gesproken in een staat van paraatheid en het hormoon noradrenaline speelt hierbij een cruciale rol.

Noradrenaline is echter niet het enige hormoon dat invloed heeft op de spieren van de iris. Ook adrenaline, dopamine, serotonine en oxytocine spelen een rol. Deze hormonen komen eveneens vrij bij gebruik van andere drugs. Het gevolg is irissen die in zwarte gaten veranderen.

Welke factoren beïnvloeden de pupillen?

Men beweert dat ogen de spiegel van je ziel zijn. De belangrijkste reden voor pupilveranderingen is het reguleren van de lichtinval in de ogen. De ogen worden beschermd doordat de pupillen zich vernauwen bij fel licht en zich juist verwijden bij weinig licht. Ook het zenuwstelsel is van grote invloed, maar er zijn nog meer dingen die het vernauwen of vergroten van de pupillen beïnvloeden.

Factoren die de pupillen beïnvloeden:

  • Verliefdheid
  • Intens oogcontact
  • Epilepsie
  • Lichtinval
  • Medicijn- of drugs gebruik
  • Bepaalde oogdruppels
  • Na een beroerte, bij een hersentumor of multiple sclerose. Meestal is de pupil aan de aangedane zijde kleiner.

Hoe beïnvloeden drugs de pupillen

We hebben zojuist verschillende redenen genoemd voor grote pupillen. En hoewel de ogen kunnen verraden of iemand verslavende middelen heeft gebruikt, zou je jezelf ook kunnen vergissen. Het hormoon noradrenaline dat de irisspieren aanstuurt, zorgt er bij drugsgebruik voor dat het lichaam in een staat van paraatheid komt; de pupillen verwijden zich dan.

Welke drugs beïnvloeden de pupillen?

De meeste drugs hebben een zichtbaar effect op de grootte van de pupillen. Dit effect verschilt afhankelijk van het soort drug.

Drugs die de pupillen beïnvloeden:

Maar die rode ogen dan? Cannabis en alcohol verwijden de bloedvaten en zijn middelen die pupillen aanzienlijk groter maken, maar ook voor bloeddoorlopen ogen zorgen.

Kun je grote pupillen door drugs wegkrijgen?

Grote pupillen door alcohol of door gebruik van verschillende drugssoorten kunnen niet makkelijk worden verkleind. Het focussen op een lichtbron kan wel tot een lichte vernauwing leiden. Er zijn ook oogdruppels op de markt die dit effect kunnen bereiken, maar deze worden niet voorgeschreven voor de behandeling van pupilverwijding door drugsgebruik.

Hoe herken je drugsgebruik aan de hand van pupillen?

Drugsgebruik herkennen aan de hand van pupillen alleen is niet accuraat. Je kunt niet uitsluitend op basis van iemands ogen vaststellen of diegene onder invloed van drugs is. Er kunnen ook gewoon andere oorzaken zijn voor grote pupillen. Als je echter ook andere aanwijzingen opmerkt die kunnen duiden op drugsmisbruik, kun je een betere conclusie trekken.

Denk aan vele uitstapjes naar het toilet, verhoogde energie, overmoedig gedrag, prikkelbaarheid en rusteloosheid. Maar ook symptomen als ernstige vermoeidheid en chaotisch gedrag.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00