De psychoactieve stof LSD behoort tot de hallucinogenen groep. Deze drug, die je een sterke trip en een euforisch gevoel kan bezorgen, werd rond 1940 ontdekt en roept sindsdien wereldwijd zowel fascinatie als controverse op. Maak kennis met de verschillende effecten van deze krachtige drug die de zintuiglijke waarneming verandert en gebruikers de werkelijkheid compleet anders voorspiegelt.
Inhoud
Wat is LSD?
LSD staat voor Lyserg-Säure-Diäthylamidis en is een tripmiddel of psychedelische drug die wordt gemaakt van een schimmel die op granen groeit. Het wordt vaak verkocht op kleine stukjes papier. De vloeibare vorm wordt soms op een suikerklontje gedruppeld.
Door LSD ga je de werkelijkheid anders beleven. Dat betekent dat je dingen gaat zien en horen die er niet zijn; tijdens een trip verkeer je in een staat van hallucinatie.
Wat betekent de term “LSD”?
LSD is een van oorsprong Zwitserse drug die chemicus Albert Hofmann rond 1940 ontdekte. Omdat hij Duitstalig was, zijn de letters LSD de afkorting van het Duitse woord ” Lyserg-Säure-Diäthylamidis”. In het Nederlands wordt dit vertaald als lyserginezuurdiëthylamide. Deze drug staat ook bekend als ‘Acid’.
Hoe werkt LSD?
LSD kun je slikken als papertrip, tablet of microdot. LSD gaat via de bloedbaan naar de hersenen, waar het de manier waarop zenuwcellen signalen aan elkaar doorgeven beïnvloedt. De LSD werking zorgt ervoor dat de overdracht van prikkels tussen verschillende zintuigen verstoord raakt.
Geluiden kunnen zo terechtkomen in delen van de hersenen die juist verantwoordelijk zijn voor visuele verwerking. omgekeerd kunnen visuele indrukken terechtkomen in delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor gehoorverwerking, wat tot vreemde ervaringen kan leiden.
Mensen die gevoelig zijn voor psychoses kunnen daar soms in terugvallen. Een LSD-trip laat dan ook een diepe indruk achter. Kans om er verslaafd aan te raken is er bijna niet, want je wilt dit niet vaak meemaken.
Hoe lang werkt LSD?
LSD werkt al in heel kleine hoeveelheden en begint na een half uur tot een uur te werken. De sterkste piek beleef je tussen de 2 en 6 uur na inname. Na 12 tot 24 uur is de LSD pas uitgewerkt. Bij een lichte trip voel je jezelf lekker en heb je nog controle, maar bij een bad trip kun je last krijgen van sterke hallucinaties.
Wat zijn de effecten van LSD?
Het is onjuist om te veronderstellen dat eenmalig gebruik van LSD kan leiden tot blijvende psychotische of schizofrene stoornissen. Wel is bekend dat bij personen met een genetische aanleg voor psychose, het gebruik ervan het risico kan vergroten op het uitbreken van een psychose op jongere leeftijd of het verergeren van bestaande psychotische symptomen.
In hogere doseringen vervaagt LSD de grenzen van het ‘zelf’ gevoel, ofwel de identificatie met je eigen persoon. LSD brengt echter weinig lichamelijk risico met zich mee.
Dit zijn de effecten van LSD:
- Zeer intense angstige ervaring (hallucinaties)
- Verandering in zintuiglijke perceptie
- Tijdsperceptie verandert
- Veranderingen in stemming
- Veranderingen in mentale processen
Wat zijn de bijwerkingen van LSD?
De beleving van LSD en de bijwerkingen ervan varieëren van persoon tot persoon. Ook de omstandigheden waarin LSD wordt gebruikt zijn van invloed, denk aan de omgeving waarin je jezelf bevindt en welke gevoelens je op dat moment ervaart. Gebruik je het samen met andere middelen als alcohol of cannabis, dan neemt de kans op gevaarlijk gedrag toe.
Enkele bijwerkingen van LSD kunnen zijn:
- Tijd kan vertraagd of versneld aanvoelen
- Gedachten lijken sneller te gaan
- Versnelde hartslag en verhoogde bloeddruk
- Misselijkheid
- Zintuiglijke vermenging
- Paniekaanvallen
Is LSD verslavend?
Kans op verslaving aan LSD is er bijna niet. Het ondergaan van een LSD-trip is namelijk een enorm intensieve ervaring die gepaard gaat met heftige emoties; dat wil je niet heel vaak doormaken. Verder lijken de lichamelijke risico’s van LSD verwaarloosbaar.
LSD als behandelmethode
LSD is in het verleden onderworpen aan onderzoek als mogelijke behandelingsmethode voor diverse psychische aandoeningen, maar het gebruik ervan in klinische omgevingen is toch nog omstreden.
Een aantal psychische aandoeningen waarbij LSD als behandeling is onderzocht zijn:
- Angststoornissen als existentiële angst, maar ook bij depressie: de Zweedse dr. Grasser heeft proefpersonen tijdens 30 sessies verschillende doses LSD toegediend, waaronder placebo’s. Degenen die LSD kregen, hadden ongeveer tien uur lang geen hinder van suïcidale gevoelens of angst. Degenen die het placebo slikten, hadden wel last van angstgevoelens.
- Verslavingsstoornissen: enkele studies die eerder zijn uitgevoerd in Canada en de VS blijken achteraf statistisch te kloppen. Deze toonden aan dat alcoholisten die een enkele hoge dosering LSD kregen toegediend makkelijker konden stoppen met drinken in vergelijking met alcoholisten die geen medicatie ontvingen, of slechts een kleine dosis. Tijdens de behandeling werden patiënten gevraagd om diep na te denken over hun alcoholprobleem.
Veelgestelde vragen over LSD
Is LSD legaal in Nederland?
Wat is de prijs van LSD?
De prijs van LSD hangt af van de vorm waarin je het koopt. LSD wordt verkocht als een piepklein stukje eetbaar papier, waar de actieve werkzame stof in opgelost is. Zo’n papertrip kost ongeveer €10 per stuk en wordt meestal per 5 stuks verkocht. Je kunt het ook in druppels krijgen, dan betaal je € 250 voor een flesje met 160 druppels.
Wat betekent acid drugs?
Acid drugs staat ook bekend als LSD, het is een psychedelische stof die hallucinaties kan veroorzaken. Onder invloed van deze stof lijken stilstaande objecten te bewegen en worden kleuren intenser. In hoge doseringen veroorzaakt het gebruik hallucinaties en heb je geen benul meer van de realiteit.