Cocaïne, ook wel bekend als coke, staat bekend om zijn stimulerende werking op de hersenen. Het begint vaak met één keer recreatief gebruik tijdens het uitgaan, maar kan uitmonden in herhaaldelijk gebruik. Het biedt je snel een flinke dosis energie en zelfvertrouwen, maar deze effecten zijn van korte duur en voordat je het weet ben je verslaafd aan cocaïne.
Coke verslaving is niet alleen schadelijk voor het lichaam, het creëert ook geestelijke afhankelijkheid en behoort zelfs tot de meest verslavende drug. Wie regelmatig coke gebruikt, zal op den duur tegen ernstige persoonlijke, sociale, maatschappelijke, financiële en gezondheidsproblemen oplopen. In dit artikel verkennen we de impact van cocaïne gebruik, de factoren die bijdragen aan de verslavingspotentie ervan en de verslavingszorg.
Inhoud
Wat is cocaïne?
Cocaïne is een stimulerend middel dat wordt geëxtraheerd uit cocabladeren. Het is verkrijgbaar in de vorm van wit poeder en wordt doorgaans opgeslagen in een ‘snowseal‘, een vetvrij vierkant papiertje dat tot een klein envelopje gevouwen wordt. Coke wordt per gram verkocht en is enorm duur; tot wel € 60 per gram.
Veel mensen gebruiken cocaïne om een gevoel van pure opwinding te ervaren, hoewel het hen ook rusteloos kan maken. De meeste gebruikers snuiven deze witte, poederachtige substantie op, maar het is ook mogelijk om cocaïne te roken. De bewerkte vorm van cocaïne die geschikt is om te roken staat bekend als ‘crack.
Wat zijn de oorzaken van een coke verslaving?
Een cocaïneverslaving ontstaat niet plotseling en treedt ook niet altijd op na slechts één keer gebruik. Desondanks kan bij 10% tot 15% van de bevolking zelfs na een enkele keer gebruik al verslaving optreden.
Hoe verslavend coke precies is, hangt af van een aantal factoren, zoals de hoeveelheid cocaïne die je gebruikt en hoe vaak je het gebruikt. Het hebben van (een) verslaafde ouder(s) en bepaalde ervaringen uit je jeugd kunnen een belangrijke rol spelen in jouw coke verslaving.
De oorzaken van een cocaïneverslaving kunnen zijn:
- Genetische aanleg
- Psychologische factoren
- Sociale omstandigheden
Wat zijn de tekenen van een coke verslaving?
Wanneer je het vermoeden hebt dat een naaste mogelijk cocaïne gebruikt, is het van essentieel belang om dit serieus te nemen en actie te ondernemen. Langdurig gebruik van cocaïne kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de fysieke gezondheid als het mentale welzijn van de persoon in kwestie, maar ook voor zijn relaties en levensomstandigheden.
Enkele tekenen van cocaïneverslaving waarop je kunt letten zijn:
- Gewichtsverlies
- Verwijde pupillen
- Minder aandacht voor werk of studie, familie en vrienden
- Stemmingswisselingen
- Depressieve gevoelens
- Spontane bloedneus (het snuiven van cocaïne beschadigt je neus)
- Epileptische aanval
- Vaak naar het toilet gaan
- Verkoudheid
- Liegen en bedriegen
- Slaaproblemen
- Angstaanvallen
- Vermoeidheid
Wat zijn de gevolgen van een coke verslaving?
Tijdens het gebruik van cocaïne loop je grote risico’s. Na slechts één keer cocaïne kan het al gebeuren dat de gebruiker komt te overlijden. Deze verslavende drug maakt dat de chemische werking van je hersenen verandert. Al kunnen de gevolgen van cokegebruik per persoon verschillen, zijn de lange termijn risico’s van deze drug bijzonder ernstig.
De gevolgen van een coke verslaving kunnen zijn:
- Beschadiging aan de neus en longen. Het snuiven beschadigt vooral je neus en het roken van cocaïne in een pijpje (basecoke) beschadigt je longen.
- Beschadiging aan tanden doordat je gaat tandenknarsen
- Psychische klachten
- Hersenbeschadiging
- Aantasting van centrale zenuwstelsel
- Niet kunnen functioneren op het werk
- Schulden
- Problemen op sociaal maatschappelijk gebied
- Gevoelens van depressie, machteloosheid en woede
- Strafrechtelijke vervolgingen
- Verhoogde kans op hartritmestoornissen, hartaanval
- De dood
Hoe af te kicken van coke?
Ben je cocaïne verslaafd en ervaar je een totaal gebrek aan regie over het leven? Misschien denk je aan stoppen met coke; dan is het goed om direct een stopdag te bepalen. Vertel aan je omgeving dat je stopt en vraag hen eventueel om steun.
Als je denkt dat het je op eigen kracht niet lukt, probeer dan professionele hulp in te schakelen. Tijdens het ontgiften kunnen namelijk heftige ontwenningsverschijnselen optreden, zoals overmatig zweten, rillingen, hartkloppingen, slapeloosheid, spierpijn en hoofdpijn.
Met professionele begeleiding kunnen deze ontwenningsverschijnselen tot een minimum beperkt worden en dat maakt ook de kans op een terugval kleiner. Bij licht tot matig cocaïnegebruik, bijvoorbeeld als iemand alleen in het weekend gebruikt, zullen de acute afkickverschijnselen meestal binnen minder dan 18 uur verdwijnen.
Bij intensief gebruik kunnen deze verschijnselen tot 2 weken aanhouden. In sommige zeldzame gevallen kunnen sterke verlangens (craving) en depressieve gevoelens weken, of zelfs maanden aanhouden. Daarna wordt de depressie langzaam minder en verbetert je situatie.
Detox
Voor velen is professionele hulp nodig bij het stoppen met cocaïne; goede begeleiding is zelfs essentieel tijdens de detoxificatie. Cocaïne en ook andere middelen zorgen voor een lichamelijke afhankelijkheid die zo groot is dat stoppen heel moeilijk is en zelfs gevaarlijk kan zijn. Een hulpverlener kan voor je bepalen of medische begeleiding bij het ontgiften noodzakelijk is.
Natuurlijk is niet alleen je lichaam afhankelijk van het middel, maar ook je geest. Na de ontgiftingsfase is het dan ook van groot belang een intensieve behandeling voor cocaïneverslaving te volgen. Dat kan in een afkickkliniek.
Kliniek
Door een verslaafde goede hulp bij cocainegebruik te bieden en deze te behandelen in een verslavingskliniek, is het herstellen van deze drug heel goed mogelijk. Hoe een afkickkliniek cocaïne of een andere drugsverslaving behandelt, komt in grote lijnen met elkaar overeen.
Het doel is altijd een verslaafde zo goed en zo snel mogelijk te behandelen. De verslavingsproblematiek wordt onder de loep genomen en er wordt een persoonlijk plan opgesteld waarin het stoppen met cocaine en het leren voorkomen van een terugval centraal staat.
Hoe lang duurt afkicken van coke?
Bij een licht tot matige verslaving duurt het ontgiften tot 18 uur, bij zwaar gebruik kan het ontgiften enkele weken tot soms maanden duren.
Wat zijn de afkickverschijnselen van coke?
Het overwinnen van een cocaïneverslaving is een uitdaging die vaak professionele hulp vereist. Het verlangen naar cocaïne is steeds aanwezig en deze ‘cravings’ bemoeilijken het herstelproces. Vaak spelen bijkomende factoren een rol, zoals alcoholgebruik, verslaving aan verschillende drugs en medicijnmisbruik. Soms spelen ook psychische aandoeningen zoals ADHD, trauma, bipolaire stoornissen of depressie een rol.
De onthoudingsverschijnselen van cocaïne variëren afhankelijk van het gebruikspatroon. Als je cocaïne niet vaak en in kleine hoeveelheden hebt gebruikt, zijn de ontwenningsverschijnselen minder ernstig en duren deze minder lang dan bij iemand die regelmatig en in grotere hoeveelheden gebruikt.
De afkickverschijnselen die kunnen optreden na het stoppen met langdurig gebruik van cocaïne zijn:
- Gevoel van uitputting
- Neerslachtigheid en depressie. De gebruiker kan nergens meer van genieten en heeft geen energie om iets te ondernemen.
- Slapeloosheid
- Constant hongergevoel
- Heel wisselende stemmingen
- Rillen of trillen
Na zo’n 10 weken echter, voelt de verslaafde zich stukken beter en erg zelfverzekerd; hij denkt zijn verslaving onder controle te hebben. Hij denkt dat het goed met hem gaat, hij heeft het gevoel van zijn cocaïneverslaving af te zijn en absoluut geen cocaïne nodig te hebben.
Daarna breekt er weer een periode aan waarin hij psychische problemen ervaart en depressief kan worden, dat kan ruim een half jaar duren. Wanneer de depressie te zwaar wordt, moet er professionele hulp ingeschakeld worden.
Bovendien ligt een terugval op de loer; dat is heel vervelend, maar van een terugval kun je ook leren. De verslaafde moet leren begrijpen in welke situatie de terugval getriggerd werd en leren nadenken over alternatief gedrag.
Veelgestelde vragen over coke verslaving
Hoe snel is coke verslavend?
Cocaïnegebruik of een cocaïneverslaving ontwikkelt zich niet zonder reden en komt ook niet altijd na slechts één keer gebruik voor. Toch kan bij 10% tot 15% van de mensen een enkele keer gebruiken al leiden tot verslaving. Cocaïne veroorzaakt niet direct fysieke afhankelijkheid.
Is cocaïne legaal?
Nee, cocaïne is niet legaal. In de Opiumwet wordt er gebruik gemaak van 2 lijsten, op lijst I van de Opiumwet staan de harddrugs en ook cocaïne staat op deze lijst. Deze drug kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en is dus illegaal, net als heroïne, amfetamine, XTC en GHB.
Hoe help je iemand van de coke af?
Wanneer je geen professionele hulpverlener bent, kun je iemand niet zomaar van de coke afhelpen. Je kunt wel het proces van stoppen met coke stimuleren door in gesprek te blijven met de verslaafde. Verdiep je in cocaïne en begrijp de impact die het heeft op de gebruiker.
Beloon positief gedrag van je naaste die worstelt met verslaving en blijf diegene als een persoon zien; niet alleen als een verslaafde. Zoek zelf hulp en ondersteuning om met deze moeilijke situatie om te gaan.
Is cocaïneverslaving erfelijk?
Onderzoek wijst uit dat cocaïneverslavingverslaving en verslaving in het algemeen erfelijk is, maar dit betekent niet direct dat jij ook gebruiker wordt als je een verslaafde ouder hebt.
Wat doet cocaïne precies met je hersenen?
Cocaïne beïnvloedt de neurotransmitters in je hersenen en het remt vooral de afbraak van serotonine en dopamine. Dit zorgt voor een tijdelijke, sterke toename van deze stoffen in de hersenen en dus voor een euforisch gevoel.