Wat is abstinent van alcohol zijn? Uitleg, voordelen en hulp

Abstinent van alcohol zijn betekent dat je vrijwillig afziet van het drinken van alcohol. Vrijwillige onthouding is belangrijk bij herstel van een alcoholverslaving, maar mensen kunnen ook om andere redenen besluiten om geen alcohol (meer) te drinken. Zo kiezen sommigen ervoor om verslavende middelen zoals alcohol, drugs en tabak te mijden vanwege hun gezondheid, religie of persoonlijke waarden. Op deze pagina vind je uitleg over de voordelen van abstinent van alcohol zijn, mogelijke uitdagingen en tips om succesvol te stoppen met drinken.

Wat is abstinentie?

Abstinentie is het bewust afzien van bepaalde middelen of gedrag. Vaak gaat het hier om verslavende middelen en activiteiten die als schadelijk worden gezien, van drugs en alcohol tot gokken en extreem veel gamen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor vrijwillige onthouding van deze stoffen of activiteiten. Zo is abstinentie vaak noodzakelijk voor mensen die van een verslaving af willen komen. Anderen willen bewust afzien van verslavende middelen uit religieuze overtuigingen of om gezondheidsredenen.

Wat betekent abstinent van alcohol?

Abstinent van alcohol betekent dat iemand helemaal geen alcohol drinkt. Vrijwillige onthouding van alcohol houdt in dat je ook niet af en toe een glaasje pakt. Abstinent van alcohol zijn betekent echter niet automatisch dat je nooit alcohol hebt gedronken. Mensen die willen stoppen met een alcoholverslaving kunnen bijvoorbeeld abstinent van alcohol worden. Hoewel ze in het verleden veel alcohol hebben gedronken, kiezen ze dan nu voor het bewust afzien van alcohol.

Waarom kiezen voor abstinentie?

Iemand kan om verschillende redenen kiezen voor abstinentie. Meestal spelen gezondheidsredenen en persoonlijke overtuigingen een grote rol in de keuze voor abstinentie.

Mogelijke redenen om te kiezen voor abstinentie zijn:

 • Gezondheid: Het mijden van schadelijke middelen als drugs, alcohol en tabak vermindert het risico op ziektes en gezondheidsproblemen
 • Verslaving: Mensen die worstelen met een afhankelijkheid zullen vaak alleen door abstinentie volledig kunnen herstellen
 • Religie: Het gebruik van bepaalde verslavende middelen of voedsel is niet toegestaan binnen een religie
 • Persoonlijke waarden: Mensen kunnen zich onthouden van bepaalde middelen of gedrag vanwege hun persoonlijke ethische waarden, zoals het vermijden van dierlijke producten

Voordelen van abstinent zijn van alcohol

Er zijn verschillende voordelen van abstinent zijn van alcohol, van het verbeteren van je lichamelijke gezondheid tot financiële voordelen. Vrijwillige onthouding van alcohol helpt ook om meer tijd en energie beschikbaar te hebben voor andere zaken in je leven, zoals je familie, werk en hobby’s.

Mogelijke voordelen van abstinent zijn van alcohol zijn:

 • Lichamelijke voordelen: Stoppen met drinken helpt bij herstel van mogelijke pijn aan de lever, versterkt het immuunsysteem en verlaagt het risico op kanker
 • Mentale voordelen: Vrijwillige onthouding van alcohol kan angst en depressieve symptomen verminderen, cognitieve functies verbeteren en helpen om stress te verlagen
 • Financiële voordelen: Alcohol drinken kan een dure gewoonte zijn, zeker wanneer er sprake is van een afhankelijkheid, waardoor je veel geld kunt besparen door te stoppen met drinken
 • Sociale voordelen: Vrijwillige onthouding van alcohol geeft je meer tijd en energie om in relaties te stoppen en in andere activiteiten, zoals hobby’s, werk en studie

Wat zijn veel voorkomende uitdagingen bij abstinentie?

Veel voorkomende uitdagingen bij abstinentie zijn de verleidingen om je heen, mogelijke ontwenningsverschijnselen en een gebrek aan ondersteuning. Iemand die abstinent van alcohol wil worden en een alcoholverslaving heeft, zal last krijgen van verschillende ontwenningsverschijnselen. Deze variëren van een onrustig gevoel, misselijkheid en slaapproblemen tot een verhoogde bloeddruk, hallucinaties en een delirium tremens. Medische begeleiding en professionele hulp is daarom sterk aan te raden wanneer je wilt stoppen met drinken en er sprake is van een milde of ernstige alcoholverslaving.

Rol van professionele hulp bij abstinentie

Professionele hulp kan een belangrijke rol spelen om succesvol abstinent van alcohol te worden. Ook wanneer er geen sprake is van een alcoholverslaving, kan het nuttig zijn om hulp te zoeken om niet terug te vallen in je vrijwillige onthouding. Professionele hulp kan verschillende vormen aannemen. Zo kun je medische begeleiding krijgen bij een alcohol detox, therapie volgen om te leren hoe je verleidingen en cravings de baas kunt zijn, en deelnemen aan steungroepen zoals AA-meetings voor advies en motivatie.

Wil jij abstinent van alcohol worden en heb je hulp nodig? Bel nu naar 020 – 245 7480 voor persoonlijk advies van onze medewerkers over de meest geschikte opties in jouw situatie.

Tips voor een succesvolle abstinentie van alcohol

Deze tips kunnen je helpen om succesvol abstinent van alcohol te worden:

 • Stel duidelijke doelen op voor motivatie
 • Informeer je omgeving voor steun, begrip en om verleidingen te beperken
 • Zoek hulp wanneer nodig, zoals bij mogelijke ontwenningsverschijnselen of wanneer je merkt dat je niet in staat bent om goed met verleidingen om te gaan
 • Omarm een gezonde levensstijl: blijf gehydrateerd, eet gezond, slaap voldoende en beweeg regelmatig
 • Doe leuke dingen en probeer nieuwe hobby’s of activiteiten uit
 • Wees geduldig en vergeef jezelf, leer van je fouten

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als je een week geen alcohol drinkt?

De lever begint te ontgiften wanneer je een week geen alcohol drinkt en je zult positieve effecten merken zoals een verbeterde slaap, een sterker immuunsysteem en een afname aan huiduitslag.

Wat gebeurt er als je plots stopt met alcohol?

Je kunt last krijgen van mogelijke ontwenningsverschijnselen wanneer je plots stopt met alcohol, zoals een onrustig gevoel, misselijkheid, hoofdpijn en extreme vermoeidheid.

Hoe lang duurt geestelijk afkicken van alcohol?

Geestelijk afkicken van alcohol duurt meestal een of meerdere maanden, maar de precieze duur verschilt per persoon. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen, waaronder de ernst van de verslaving en mogelijke andere psychische problemen.

Hoe lang duurt lichamelijk afkicken van alcohol?

Lichamelijk afkicken van alcohol duurt bij een milde verslaving meestal een week en kan bij een ernstige alcoholverslaving twee of drie weken duren.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00