Pijn aan de lever door alcohol

Regelmatig te veel alcohol consumeren heeft een negatief effect op de leverfunctie en kan uiteindelijk ernstige leverschade veroorzaken. Je kunt last krijgen van pijn door acute leververvetting na het drinken van te grote hoeveelheden alcohol in korte tijd. Blijf je echter langdurig drinken, dan kan de lever gaan ontsteken en steeds meer problemen geven.

Hoe ontstaat leverpijn en wat zijn de oorzaken? Lees in dit artikel alles over de symptomen die horen bij een chronische leveraandoening.

Hoe ontstaat pijn aan de lever?

Pijn aan de lever ontstaat meestal door levercellen die beschadigd zijn; de lever ligt rechts in de bovenbuik. Langdurig alcoholgebruik tast de vetstofwisseling van de lever aan, vetten hopen zich daar op en er ontstaat een ontsteking die leververvetting genoemd wordt.

Mensen met levervetting voelen onder andere dus (milde) pijn rechtsboven in de buik.

Wat zijn de oorzaken van pijn aan de lever?

Het te veel drinken van alcohol leidt vaak tot pijn aan de lever. Toch kunnen mensen die met overgewicht of obesitas kampen ook een vetlever hebben, ook al drinken zij geen of nauwelijks alcohol. Pijn aan de lever kan bovendien een teken zijn van andere leveraandoeningen, zoals een acute- of chronische ontsteking aan de lever, leverkanker of leverfalen.

Dit zijn de mogelijke oorzaken van pijn aan de lever:

 • Niet-alcoholische leververvetting door overgewicht
 • Je kunt een vette lever krijgen door overmatig en regelmatig alcohol drinken
 • Alcoholische- of virale hepatitis
 • Diabetes, want bloedsuiker wordt door de lever omgezet in vet
 • Leverkanker
 • Leverfalen

Wat zijn de symptomen van pijn aan de lever?

Een vette lever ontstaat als gevolg van langdurig alcoholgebruik of door een niet-alcoholische leververvetting. Dit orgaan heeft zelf echter geen receptoren voor pijn en daarom is het soms lastig te begrijpen waar de pijn precies vandaan komt.

De pijn wordt wel gevoeld door de zenuwen in het omliggende membraan, maar zou net zo goed gevoeld kunnen worden door orgaanfalen van de galblaas of nieren. Door middel van diagnostische tests kan vastgesteld worden wat de exacte oorzaak van de leverontsteking is.

Bij een pijnlijke lever kun je de volgende symptomen ervaren:

 • Vermoeidheid
 • Verminderde eetlust
 • Pijn rechts in de bovenbuik
 • Je huid en oogwit zien geel (Geelzucht)

Welke 4 stadia kent de leverbeschadiging door alcohol?

Volgens de Richtlijnen Goede Voeding is het goed om niet meer dan één glas alcoholhoudende drank per dag te nemen. De meest voorkomende oorzaak van leverbeschadiging is nu eenmaal te veel alcohol drinken. We kennen 4 stadia van schade:

Leververvetting (steatose)

In de beginfase van leverschade als gevolg van excessief alcoholgebruik, kun je een vetlever krijgen, ook wel steatose genoemd. Door beschadiging van de cellen hoopt zich te veel vet op in de lever en kun je last krijgen van een zwelling. Je kunt dan al pijn aan de lever ervaren.

Vaak zijn herkenningstekens echter niet genoeg waarneembaar, dit blijkt uit een onderzoek van M. García Ureña et al. gepubliceerd in het World Journal of Surgery. Hierin komt naar voren dat steatose soms onverwacht wordt aangetroffen in gedoneerde levers.

Leverontsteking

Als je regelmatig alcohol drinkt met een reeds aanwezige vetlever, loop je het risico op het ontwikkelen van een chronische of acute leverontsteking. Bij leverontsteking raakt het leverweefsel permanent beschadigd wat leidt tot de vorming van littekens, een aandoening die bekend staat als fibrose.

Levercirrose

Het derde stadium van leverschade dat wordt veroorzaakt door overmatig alcohol drinken is levercirrose. Als gevolg van toenemend littekenweefsel begint de lever steeds minder efficiënt te functioneren. Het normale weefsel van de lever raakt verstoord, met als gevolg dat ook andere symptomen steeds duidelijker merkbaar worden.

Dit kan leiden tot gewichtsverlies, vermoeidheid en spierzwakte. Bovendien is het opvallend dat depressie en psychische klachten relatief vaak voorkomen bij mensen met levercirrose. Dit blijkt uit verschillende studies, waaronder een veel geciteerde studie uit 2005 door G. Bianchi et al.

Leverkanker

Wanneer – in een laat stadium – de lever ernstig beschadigd is, neemt de kans op leverkanker toe. Bij vier op de vijf patiënten hangt dit type kanker samen met levercirrose, volgens het UMC Utrecht.

Wat moet je doen als je pijn hebt aan je lever?

Er kan pijn aan je lever ontstaan als gevolg van een vetlever; stop dan een tijd met alcoholgebruik. Een vetlever kan zichzelf grotendeels of soms compleet herstellen. Volgens R. Rühl et al. in Digestive Diseases kan het 6 tot 12 weken duren voordat de leverfunctie weer op een normaal niveau functioneert.

Omdat ook andere aandoeningen dezelfde klachten kunnen geven, kun je het beste een arts raadplegen wanneer je pijn aan je lever ervaart.

Daarnaast is het verstandig de volgende tips in acht te nemen:

 • Een periode geen alcohol drinken
 • Voldoende bewegen
 • Gezond eten (voorkom vetten om levervet te verminderen)
 • In de toekomst maximaal één glas alcohol per dag consumeren, volgens de Richtlijnen Goede Voeding

Stoppen met alcohol

Het is van groot belang te stoppen met alcohol om schade aan de lever te voorkomen. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen volgens S. Wegner et al. in Alcoholism: Clinical and Experimental Research al een negatieve invloed hebben en schade aanbrengen aan de lever.

Stoppen met overmatig alcoholgebruik kan het leverweefsel herstellen, zelfs in de fase na een leverontsteking. Wanneer je moeite hebt om jouw alcoholgebruik zelf te stoppen, zoek dan gespecialiseerde hulp voor een behandeling die specifiek bij jouw situatie past.


Veelgestelde vragen over pijn aan de lever

Hoe weet je of je lever beschadigd is?

Het kan moeilijk zijn om te detecteren of je lever schade heeft opgelopen, omdat symptomen vaak pas in een vergevorderd stadium optreden. Een arts kan de juiste diagnose stellen door middel van tests en, indien nodig, een leverbiopsie.

Waar heb je pijn als je last van je lever hebt?

Als je pijn aan de lever ervaart, treedt er vaak een milde pijn op rechts bovenin de buik, waar de lever ligt dus.

Wat zijn de eerste symptomen van levercirrose?

De eerst tekenen van levercirrose zijn weinig eetlust hebben, afvallen en zich langdurig moe of uitgeput voelen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00