Alcohol huiduitslag: Oorzaken en tips

Het drinken van alcohol leidt bij veel mensen tot huiduitslag en andere huidproblemen, vooral wanneer er sprake is van overmatig alcoholgebruik. Door alcohol kan de huid uitdrogen, volgens een studie uit 2010 in Clinics in Dermatology. Hierdoor kunnen eerder huidproblemen ontstaan en verergeren bestaande huidaandoeningen. Een andere oorzaak van huiduitslag bij alcohol is een allergie voor alcohol zelf of voor de ingrediënten van alcoholische dranken zoals bier en wijn.

Op deze pagina bespreken we alles wat je moet weten over het onderwerp huiduitslag en alcohol, en geven we tips over hoe je huiduitslag door alcohol kunt voorkomen en beperken.

Wat is huiduitslag?

Huiduitslag is een brede aandoening waarbij er sprake is van plotselinge afwijkingen op de huid. Huiduitslag kan verschillende vormen aannemen, zoals bultjes en rood of paars gekleurde vlekken,en zorgt meestal voor een jeukende huid. De omvang varieert bovendien sterk. Sommige mensen krijgen last van huiduitslag op een of meerdere lichaamsdelen, terwijl anderen huidproblemen krijgen over het hele lichaam.

Wat zijn oorzaken van huiduitslag?

Oorzaken van huiduitslag zijn erg divers en omvatten onder meer acute infecties, allergische reacties, auto-immuunziekten en veranderingen in je hormoonstelsel. Dit maakt het vaak lastig om de correcte oorzaak van huiduitslag vast te stellen, volgens de vooraanstaande arts-onderzoeker Jesper Løvind Andersen. Bestaande huiduitslag kan daarnaast ook verergeren onder bepaalde omstandigheden. Zo kun je eerder een droge huid krijgen in koud, droog weer.

Mogelijke oorzaken van huiduitslag zijn:

 • Infectieziekten, waaronder virale infecties zoals waterpokken, bacteriële infecties en schimmelinfecties
 • Allergische reacties, waaronder voedselallergie en insectenbeten
 • Auto-immuunziekten zoals eczeem en psoriasis
 • Stress en hormonale veranderingen
 • Medicijnen
 • Alcohol

Kan alcohol huiduitslag veroorzaken?

Ja, alcohol kan huiduitslag veroorzaken. Er zijn verschillende manieren waarop alcohol kan leiden tot huiduitslag. Wanneer je allergisch bent voor alcohol, kun je een allergische reactie hebben waardoor huiduitslag ontstaat. Een alcohol allergie is echter een zeldzame aandoening. Bij de meeste mensen zal juist overmatig alcoholgebruik huidproblemen veroorzaken zoals huiduitslag en een rood gezicht, volgens een studie uit 2008 in Clinical & Experimental Allergy. Ook kunnen bestaande huidproblemen, zoals eczeem en netelroos, meer opspelen door het regelmatig drinken van alcohol.

Alcohol kan huiduitslag veroorzaken door:

 • Verwijde bloedvaten: Wanneer je alcohol drinkt, worden de bloedvaten verwijdt in het lichaam en je huid. Hierdoor kunnen kleurveranderingen ontstaan (zoals een rode huid), kan de huid gaan jeuken en verspreidt huiduitslag zich makkelijker.
 • Droge huid: Alcohol is een diureticum. Dit betekent dat het vocht helpt af te drijven in je lichaam, waardoor je veel plast na het drinken van alcohol. Bij overmatig alcoholgebruik zal de huid daarom uitdrogen. Hierdoor kunnen eerder infecties en verschillende huidproblemen ontstaan.
 • Allergische reactie: Huiduitslag en andere verschillende huidproblemen kunnen ontstaan wanneer iemand allergisch is voor alcohol of ingrediënten die in alcoholische drankjes zitten, zoals histamine in wijn.

Wat kun je tegen huiduitslag door alcohol doen?

Het beste wat je tegen huiduitslag door alcohol kunt doen is stoppen met het drinken van alcohol. De meeste huiduitslag door alcohol verdwijnt binnen enkele dagen wanneer je stopt met drinken. Het minderen van alcohol kan ook helpen. Je verkleint dan de kans op ontstekingen, irritaties en het uitdrogen van de huid, en zorgt dat veel symptomen verminderen.

Dit kun je doen om bestaande huiduitslag door alcohol te behandelen:

 • Stop met alcohol drinken
 • Hydrateer de huid regelmatig, bijvoorbeeld door een natte doek aan te brengen op het getroffen gebied
 • Neem antihistaminica om symptomen te verminderen
 • Vermijd irriterende stoffen voor de huid zoals reguliere zeep en parfum
 • Draag losse kleding om de huid te laten ademen

Stoppen met alcohol

Stoppen met alcohol is voor veel mensen een uitdaging. Dit komt doordat alcohol een verslavende stof is die snel leidt tot een afhankelijkheid. Een afhankelijkheid betekent niet meteen dat je een alcoholist bent, maar wel dat je last kunt krijgen van ontwenningsverschijnselen als je plotseling stopt met drinken.

Om veilig en succesvol te stoppen met alcohol is het daarom aan te raden dat je professionele hulp zoekt. Je wordt dan geholpen tijdens het ontwennen van alcohol en kunt in therapie gaan om te begrijpen waarom je te veel drinkt.

Lees ook: Zo kun je stoppen met alcohol

Zoek jij hulp om te stoppen met alcohol of ben je op zoek naar hulp voor iemand in je omgeving? Wij geven gratis telefonisch advies over de meest geschikte behandelopties in jouw situatie. Bel nu naar 020 – 245 7480.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00