GABA: Werking, oorzaken van tekort en GABA-supplementen

Neurotransmitter GABA (gamma-aminoboterzuur) speelt een cruciale rol in het zenuwstelsel. Het fungeert als een remmende signaalstof, wat betekent dat het de activiteit van zenuwcellen vermindert en helpt bij het reguleren van zenuw-opwinding. Klinische studies hebben uitgewezen dat GABA bijdraagt aan het handhaven van een gebalanceerde en gezonde hersenfunctie.

Een te laag GABA niveau wordt geassocieerd met verstoorde hersenfuncties en mogelijk ernstige psychische problemen en depressieve stoornissen. Symptomen van een tekort aan GABA kunnen variëren en kunnen bijdragen aan het ontstaan van psychische aandoeningen. Doordat de remmende functie van gamma-aminoboterzuur niet optimaal werkt en GABA-receptoren overmatig hersensignalen doorlaten, kan de kalmerende en regulerende rol van GABA tekortschieten.

Diagnose van een tekort kan alleen worden gesteld na een grondig medisch onderzoek en evaluatie. Hoe speelt GABA een rol in het menselijk lichaam, waar komt een tekort vandaan en kun je overactiviteit in de hersenen ondersteunen met een GABA supplement?

Wat is GABA?

Gaba is een remmende neurotransmitter in de hersenen die bijdraagt aan het reguleren van hersenactiviteit en vaak voorkomt in medicijnen die angst en pijn verminderen. Hoewel neurotransmitters doorgaans fungeren als boodschappers tussen hersencellen, heeft deze stof juist een vertragend of blokkerend effect op de communicatie tussen deze cellen.

GABA is betrokken bij tal van biologische processen en heeft invloed op verschillende aspecten van de mentale gezondheid. Hoewel deze stof van nature in het lichaam wordt geproduceerd, kunnen er situaties ontstaan waarin er een tekort aan is, of waarin de GABA-functie verstoord is. Dit kan bijdragen aan verschillende psychische aandoeningen en neurologische problemen.

Hoe werkt GABA?

Het werkingsmechanisme van GABA is een complex chemisch proces. GABA wordt afgegeven in de synaptische spleet, de ruimte waar twee zenuwcellen met elkaar communiceren. Zodra GABA wordt vrijgegeven, hecht het zich aan specifieke receptoren, namelijk aan GABA A- en GABA B-receptoren. GABA A-receptoren worden snel geactiveerd en dragen bij aan een snelle relaxerende werking.

Aan de andere kant zorgt een GABA B-receptor voor een langzamere en langdurigere, regulerende werking in de hersenen, wat bijdraagt aan het behoud van balans in neuronale activiteit. GABA speelt een rol bij diverse processen in zowel het lichaam als de hersenen. Door overstimulatie te voorkomen en neurale activiteit in evenwicht te houden, draagt het bij aan het bevorderen van een gezond centraal zenuwstelsel.

Wat zijn de bijwerkingen van GABA?

Mensen die supplementen nemen die GABA stimuleren, kunnen last krijgen van verschillende bijwerkingen. Recent onderzoek suggereert dat synthetische supplementen die GABA stimuleren problemen kunnen veroorzaken, zoals het risico om er verslaafd aan te raken. Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen dezelfde bijwerkingen zal hebben, maar voorzichtigheid is altijd goed. Als je deze supplementen wilt nemen, is het slim om hierover met een arts te praten voordat je dat doet.

Mogelijke bijwerkingen van GABA kunnen zijn:

 • Risico op verslaving
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn of duizeligheid
 • Verstoring van het slaapritme of slaperigheid
 • Verzwakte spieren

Hoe ontstaat een tekort aan GABA?

Een tekort aan GABA kan diverse oorzaken hebben, en omdat er meerdere factoren kunnen bijdragen aan een verminderde activiteit ervan, is het lastig om één specifieke oorzaak aan te wijzen. Ironisch genoeg kan een overmatige hoeveelheid GABA op lange termijn (bijvoorbeeld via een GABA-supplement) net zo goed bijdragen aan een tekort aan GABA, zoals aangegeven door onder andere O. Petroff et al. in Neurology.

Wat zijn de symptomen van GABA tekort?

Een tekort aan GABA kan zich manifesteren in diverse symptomen en bijdragen aan de ontwikkeling van psychische aandoeningen. Wanneer de remmende functie van gamma-aminoboterzuur niet goed functioneert en GABA-receptoren teveel hersensignalen doorlaten in het centrale zenuwstelsel, ontstaat er een tekort aan de kalmerende en regulerende effecten van GABA.

Het is echter belangrijk op te merken dat de symptomen ook door andere factoren kunnen worden veroorzaakt of beïnvloed. Een vaststelling van een GABA-tekort kan alleen met zekerheid worden gedaan na grondig onderzoek.

Dit zijn enkele symptomen van een GABA tekort:

 • Prikkelbaarheid en angst, die tot een angststoornis kunnen leiden
 • Slecht slapen en slapeloosheid
 • Gevoel van neerslachtigheid en depressie
 • Epileptische aanvallen
 • Spierkrampen en spasmen
 • Ernstige psychische aandoeningen, waaronder schizofrenie

Wat zijn de oorzaken van een GABA tekort?

GABA is de belangrijkste remmende neurotransmitter in de volwassen hersenen. Samen met de opwindende neurotransmitter glutamaat, helpt GABA bij het balanceren van de remmende en opwindende activiteit die nodig is voor een gezonde werking van de hersenen. Meerdere factoren echter, kunnen bijdragen aan een verminderde activiteit ervan.

Mogelijke oorzaken van een GABA tekort zijn onder andere:

 • Erfelijke factoren
 • Blootstelling aan langdurige stress
 • Gebruik van alcohol, drugs en medicijnen als benzodiazepines
 • Tekort aan voedingsstoffen als vitamine B6
 • Schommelingen in hormonen als oestrogeen en progesteron, tijdens menstruatieperiode, zwangerschap of menopauze
 • Een overmatige hoeveelheid GABA kan op lange termijn bijdragen aan een tekort aan GABA (Petroff et al. in Neurology)

GABA Supplementen

Je kunt de essentiële functie van GABA stimuleren door een GABA-supplement te slikken of door het eten van gefermenteerd voedsel; beiden hebben positieve effecten op het verhogen en stimuleren van de GABA-activiteit. Volgens D. De Biase et al. in Molecular Microbiology, bieden supplementen met GABA een meer consistente en betrouwbare manier om het niveau van deze belangrijke neurotransmitter in balans te houden.

Een GABA-supplement kan om diverse redenen worden gebruikt. Volgens T. Roth in het Journal of Clinical Psychiatry kan een supplement met GABA bijvoorbeeld slechte slapers helpen bij het bevorderen van inslapen en het ondersteunen van een ononderbroken slaap. Bovendien kan een supplement dat GABA verhoogt, de stemming en de geestelijke gezondheid verbeteren.

Wat zijn de voordelen van GABA supplementen?

Een GABA-supplement kan diverse gunstige effecten hebben op slaap, stemming en mentale gezondheid. Bijvoorbeeld, volgens een studie uitgevoerd door J. Gazulla et al. en gepubliceerd in European Neurology, kan het gebruik van een GABA-supplement bijdragen aan de behandeling van aandoeningen die verband houden met het cerebellum, dat onder andere betrokken is bij het reguleren van angstreacties.

GABA supplementen hebben een aantal voordelen:

 • Verbeteren van stemming
 • Angstremmend
 • Stressverminderend
 • Verbeteren van slaap
 • Pijnverlichtend
 • Bloeddrukverlagend
 • Verbranden van lichaamsvet

Veelgestelde vragen over GABA

Welke voedingsmiddelen bevatten veel GABA?

Onderzoek heeft aangetoond dat je met gefermenteerde voedingsmiddelen op een natuurlijke manier de directe productie van GABA kunnen bevorderen. Denk aan het eten van natuurlijke voedingsmiddelen als miso, kimchi, tempeh, (blad)groenten, soja- en tuinbonen, noten, zaden, tomaten en eieren. Bovendien verbeteren de microbiota in deze voedingsmiddelen de algehele gezondheid van de darmen.

Hoe snel werkt GABA supplement?

GABA werkt 30 tot 60 minuten na toediening, het blijkt aanzienlijk de alfagolven te verhogen en de betagolven te verlagen in vergelijking met water of L-theanine. Deze resultaten suggereren dat GABA niet alleen een rol speelt bij ontspanning en een goede nachtrust bevordert, maar ook een kalmerend effect heeft en angstremmend werkt .

Kan GABA samen met antidepressiva?

Of GABA samen met antidepressiva kan, is nog onduidelijk. Er wordt nog voortdurend onderzoek uitgevoerd naar de interactie tussen GABA en de werking van antidepressiva, evenals naar de potentiële rol van GABA als antidepressivum op zichzelf. Uit persoonlijke ervaringen van individuele gebruikers blijkt dat het gebruik van GABA in combinatie met antidepressiva aanvullende voordelen kan bieden bovenop de effecten van de reeds ingenomen antidepressiva. Dit kan zich uiten in verbeterde ontspanning, slaapkwaliteit en vermindering van angstsymptomen, zoals gemeld door gebruikers.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00