Antibiotica en alcohol

Het is je misschien wel eens overkomen: je bent op een feestje en je krijgt een glas alcohol aangeboden. Echter ben je op het moment aan de antibiotica. Kan het dan kwaad om een glaasje te drinken tijdens de kuur?

Alcohol is een middel dat een dempende werking heeft op ons centrale zenuwstelsel. Zowel antibiotica als alcohol worden omgezet en afgebroken in de lever. Alcohol heeft invloed op de lever; die kan de werking ervan op korte termijn namelijk verminderen. Hierdoor zal de afbraak van antibiotica langzamer verlopen, waardoor de dosis van het medicijn te hoog is met als gevolg vervelende bijwerkingen, zoals misselijkheid en een gebrek aan energie.

Wat gebeurt er bij veelvuldige alcoholconsumptie?

In het geval er veel en frequent alcohol wordt gedronken (ongeveer zes glazen per dag), past de lever zich aan om de grote hoeveelheden alcohol te kunnen verwerken. Ook het antibioticum zal dan sneller verwerkt worden, waardoor het minder lang werkzaam zal zijn in het lichaam.

Er wordt sterk afgeraden om veel te drinken tijdens een antibioticakuur; zowel antibiotica als alcohol worden in de lever afgebroken. Vanzelfsprekend is dus dat de lever extra wordt belast.

Over het algemeen kan een enkel glaasje alcohol geen kwaad in combinatie met antibiotica, tenzij de bijsluiter van het antibioticum daar andere relevante informatie over geeft.

Vervelende reacties

Sommige antibiotica kunnen in combinatie met alcohol vervelende bijwerkingen veroorzaken. De alcohol vermindert in zulke gevallen niet per se de werking van het antibioticum, maar zal eerder de bijwerkingen verergeren. Het is daarom altijd verstandig om goed de bijsluiter van het antibioticum te lezen, om te begrijpen wat het effect is als je alcohol drinkt tijdens de kuur. Afhankelijk van het soort antibiotica kun je wel of niet een glaasje alcohol drinken.

Antibiotica die in combinatie met alcohol problemen oplevert, krijgt een vermelding op het etiket of er staat een waarschuwing in de bijsluiter. Bij andere antibiotica mag je alcohol nuttigen tijdens de kuur maar alleen als je het bij een enkel glaasje houdt.

Echter wordt er aangeraden om gewoon geen alcohol te drinken tijdens een antibioticakuur. Alcohol droogt uit en kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. En bij het bestrijden van een infectie komen deze twee dingen natuurlijk niet erg van pas. Het drinken van alcohol kan het genezingsproces vertragen. Het is daarom beter om de alcohol voorlopig even te laten staan.

Bij twijfel is het altijd verstandig om informatie op te vragen bij je arts of de apotheek.

antibiotica en alcohol

Wanneer echt geen alcohol en antibiotica?

Er zijn twee typen antibiotica waarbij artsen het sterk afraden om alcohol te drinken. Dat zijn Tinidazol en Metronidazol.

Wat gebeurt er als je dan toch alcohol drinkt? Dan kunnen er ernstige bijwerkingen ontstaan.

Mogelijke bijwerkingen:

  • Ernstige misselijkheid
  • Diarree
  • Ernstige hoofdpijn
  • Overgeven
  • Verlaagde bloeddruk
  • Verhoogde hartslag

Hoe lang na de kuur loop je nog risico?

In het geval van Tinidazol, is het essentieel om tot 48 uur na de antibioticakuur geen alcohol te consumeren. Bij Metronidazol moet je 72 uur wachten.

Voor het opvragen van andere info is het altijd belangrijk om contact op te nemen met je arts of apotheker. Het verschilt per kuur hoe lang het antibioticum in je lichaam blijft.

alcohol en antibiotica

Conclusie

Zolang je het bij een enkel glaasje houdt, zou er niets moeten gebeuren, tenzij je Tinidazol o Metronidazol gebruikt. Al met al wordt er gewoon aangeraden om geen alcohol te nuttigen tijdens een antibioticakuur.

Raadpleeg te allen tijde de bijsluiter van ieder medicijn dat je gebruikt, en neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Veelgestelde vragen over antibiotica en alcohol

Wat gebeurt er als je alcohol drinkt met antibiotica?

De meeste mensen die antibiotica nemen, kunnen alcohol drinken, maar niet alle combinaties zijn veilig. Bij sommige medicijnen en dranken zal de combinatie problemen met uw lever veroorzaken, omdat beide stoffen in dit orgaan snel worden afgebroken – zelfs als de ene stof niet meteen wordt afgebroken, zal deze er morgen nog zijn als u nog een dosis moet nemen!

Hoe lang mag je geen alcohol drinken na antibiotica?

Ook wanneer je een antibioticum neemt waarbij het gebruik van alcohol wordt afgeraden, let je er ook op om 48 tot 72 uur na de kuur geen alcohol te drinken aangezien het antibioticum nog enkele dagen in het lichaam zit.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00