Wat is een k hole? Symptomen en tips

Een K hole is een term die vaak wordt gebruikt om een heftige ketamine ervaring te beschrijven die kan optreden wanneer iemand een hoge dosis ketamine inneemt. Ketamine is een medicijn dat oorspronkelijk is ontwikkeld als verdovingsmiddel voor mens en dier, maar het wordt soms recreatief gebruikt vanwege zijn dissociatieve en hallucinogene effecten.

Het ervaren van een K-hole brengt niet altijd plezier en is soms zelfs angstaanjagend; sommigen die in een K-hole terechtkomen reageren slecht en spreken over een bijna doodervaring, bij anderen leidt het tot verwarring en paniek. Lees alles over de symptomen bij een K-hole ervaring en hulp bij verslaving aan ‘special K’.

Wat is een k hole?

Je kunt een K-hole ervaren wanneer je een (te) hoge dosis ketamine snuift. Je voelt een intense dissociatie, waarbij het lijkt of er een scheiding optreedt tussen lichaam en geest. Tijdens een K-hole kunnen gebruikers zichzelf als het ware gevangen voelen in een staat van bewustzijn waarin ze niet kunnen bewegen of spreken.

Sommigen beschrijven het gevoel alsof ze door een tunnel naar het licht worden getrokken. De omgeving lijkt op de achtergrond te verdwijnen, en ze hebben het gevoel dat ze zich in een compleet andere wereld bevinden. Voor sommigen kan dit een mystieke of spirituele ervaring zijn, maar voor anderen kan het buitengewoon beangstigend zijn.

Wat zijn de symptomen van een k hole?

Ketamine is een hallucinerende drug die invloed heeft op je bewustzijn. Wanneer je een lage dosis ketamine neemt, heb je waarschijnlijk een fijne k-hole ervaring en kom je in een dromerige, zweverige toestand. Keta is een drug die in hoge dosis echter ernstige bijwerkingen en gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Het is vooral geestelijk verslavend en kan tot neurologische problemen en schade aan de urinewegen leiden. Een gebruiker ervaart tijdens een K-hole een diepgaande dissociatie tussen lichaam en geest.

De symptomen van een k hole zijn:

 • Verlamming, tijdelijk niet in staat om te praten of bewegen
 • Gevoel van dissociatie tussen lichaam en omgeving
 • Intense waanbeelden en auditieve hallucinaties, het ervaren van kleurrijke en verwarrende beelden en geluiden
 • Desoriëntatie
 • Spierzwakte, slechte coördinatie
 • Paniek of angst
 • Vertraagde perceptie van tijd, het lijkt alsof de tijd stopt en je in een andere realiteit bent beland.
 • Veranderde perceptie, men ervaart de wereld op een andere manier.
 • Veranderde emoties; keta kan emoties onderdrukken en veranderen, je kunt jezelf daardoor emotieloos of gedesoriënteerd voelen
 • Misselijkheid en braken
 • Verhoogde pijngrens
 • Uittredingservaring

Hoe lang duurt een k hole?

Een K-hole varieert in duur, met een gemiddelde tijd van 30 tot 60 minuten, maar soms kan het slechts een paar minuten aanhouden. De exacte tijdsduur wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de frequentie van ketaminegebruik, de ingenomen dosis, de manier van gebruik en individuele kenmerken als lichaamsgewicht en persoonlijke gevoeligheid.

Wanneer keta wordt gesnoven, wat overigens de meest gangbare methode is onder recreatieve gebruikers, blijven de effecten meestal maximaal een uur aanhouden, zoals gerapporteerd door H. Curran et al. in Addiction.

Wat te doen als iemand in een k hole zit?

Als iemand in een K-hole verkeert, creëer dan een veilige en rustige omgeving waarin de persoon kan kalmeren en geen gevaar loopt om zichzelf te verwonden.

Je plaatst de persoon in de stabiele zijligging en je moet er vooral voor zorgen dat het slachtoffer warm blijft. De effecten van een K-hole duren doorgaans ongeveer een uur, gevolgd door enkele uren van mogelijke nawerkingen. Het slachtoffer kan het gevoel hebben dood te gaan, of kan ernstig verward zijn.

Het gevolg van een overdosis keta kan ernstige psychische en lichamelijke gevolgen hebben en vereist directe medische interventie wanneer het slachtoffer niet meer reageert op externe prikkels.

Hulp bij ketamine verslaving

Keta is geestelijk verslavend en net als bij andere verslavingen is het lastig om er zomaar mee te stoppen. De korte duur van het effect van ketamine stimuleert het gebruik ervan en op een gegeven moment kun je niet meer zonder. Je moet een steeds hogere dosis snuiven om hetzelfde effect te ervaren en kan zo dus in een K-hole belanden.

Iemand die geestelijk afhankelijk is van ketamine en wil stoppen, kan wekenlange afkickverschijnselen en intense cravings ervaren. Ben jij van plan een eerste stap te zetten naar een leven zonder drugs? Je kunt het beste om professionele hulp vragen om de afkickverschijnselen draagbaar te maken; je kunt kiezen voor zowel klinische als ambulante zorg.

Veelgestelde vragen over een k hole

Is een k hole gevaarlijk?

Ja, een k hole kan gevaarlijk zijn. Keta is een verslavende drug en bij gebruik van teveel ketamine beland je in een K-hole; dat kan erg gevaarlijk zijn. Je verliest in deze staat de controle over je lichaam en geest. Je hebt het gevoel dat je uit je lichaam treedt en kunt vervolgens in coma raken of jezelf verwondingen toebrengen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00