Verschil tussen MDMA en XTC

In de wereld van recreatieve drugs is er vaak verwarring tussen twee populaire termen: MDMA en XTC. Ondanks hun nauwe relatie, zijn er significante verschillen. Dit artikel is bedoeld om de verschillen tussen MDMA en XTC helder en beknopt uiteen te zetten.

Historische Achtergrond

MDMA, chemisch bekend als 3,4-methyleendioxymethamfetamine, werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1912. Het kreeg echter pas in de jaren ’70 bekendheid als een stof die therapeutische voordelen zou kunnen bieden. XTC, daarentegen, dook op als een recreatieve drug in de jaren ’80 en werd vaak geassocieerd met de rave-cultuur.

Wat is MDMA?

MDMA is een synthetische drug die zowel stimulerende als psychedelische effecten heeft. Het gebruik ervan veroorzaakt gevoelens van euforie, verhoogde energie en emotionele intimiteit. Er zijn diverse onderzoeken die de effectiviteit van MDMA onderzoeken voor de behandeling van PTSS en andere aandoeningen. Echter, het gebruik van MDMA gaat niet zonder risico’s. Uitdroging, hyperthermie en, bij overmatig gebruik, neurotoxiciteit zijn enkele potentiële bijwerkingen.

Wat is XTC?

XTC is in essentie een pil of tablet die MDMA als actief ingrediënt kan bevatten. Echter, naast MDMA kunnen XTC-tabletten ook andere stoffen bevatten, zoals cafeïne, amfetaminen of, in sommige gevallen, helemaal geen MDMA. Hoewel het hoofdeffect van XTC vergelijkbaar kan zijn met pure MDMA, kunnen de bijmengingen leiden tot onvoorspelbare resultaten. Daarom zijn de risico’s van XTC-gebruik, vanwege mogelijke onzuiverheden, potentieel groter dan die van zuivere MDMA.

Wat is het verschil tussen MDMA en XTC?

Beide, MDMA en XTC, kunnen gevoelens van euforie en verbondenheid veroorzaken. Het belangrijkste onderscheid is echter de zuiverheid. Terwijl pure MDMA een specifieke chemische structuur heeft, is de zuiverheid van XTC variabel. Daarom wordt sterk aangeraden om XTC-tabletten voor gebruik te testen om de aanwezigheid van schadelijke bijmengingen te detecteren.

KenmerkMDMAXTC
VormKristallijn poeder (meestal)Pil/tablet (meestal)
ZuiverheidKan zeer zuiver zijnVaak gemengd met andere stoffen
Voornaamste effectEuforie, empathie, energieEuforie, empathie, energie
Aanwezigheid van andere stoffenMeestal niet (indien zuiver)Kan cafeïne, amfetaminen, bindmiddelen, etc. bevatten
Risico’sOververhitting, uitdroging, serotoninesyndroomDezelfde als MDMA plus mogelijke risico’s van andere stoffen in de pil

Veelgestelde vragen

Zijn MDMA en XTC legaal?

Nee, zowel MDMA als XTC zijn illegaal in Nederland. Echter, er is een gedoogbeleid waarbij het bezit van een kleine hoeveelheid (tot 5 pillen) meestal niet tot strafrechtelijke vervolging leidt, maar dit betekent niet dat het legaal is. Het produceren, verkopen en bezitten van grotere hoeveelheden is strafbaar.

Wat is sterker MDMA of XTC?

Het is niet zozeer een kwestie van “sterker zijn” omdat XTC vaak MDMA als hoofdingrediënt bevat. Echter, de sterkte en zuiverheid van een XTC-pil kan variëren afhankelijk van de bijmengingen. Pure MDMA is een specifieke stof met bekende effecten, terwijl XTC-pillen, afhankelijk van de toevoegingen, verschillende sterktes en effecten kunnen hebben. Het is dus belangrijk te weten dat de inhoud van XTC-pillen kan variëren.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00