GHB: Wat is het, werking en risico's

GHB is een transparante vloeistof die zout smaakt. De werking is vergelijkbaar met die van alcohol, maar GHB is een verboden harddrug.

GHB kan gebruikt worden op feesten en festivals omdat je er “losser” van wordt. Het is echter gemakkelijk om per ongeluk te veel GHB in te nemen. Als dat gebeurt kun je bewusteloos raken (“out”).

Wat is GHB?

GHB is een krachtige drug die gevaarlijke bijwerkingen kan hebben. Het komt van nature in kleine hoeveelheden in het lichaam voor, maar het kan ook kunstmatig worden gemaakt. GHB werd vroeger gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties, maar vanwege de gevaarlijke bijwerkingen wordt het niet meer gebruikt. Bij lage doses kan GHB een ontspannen en aangenaam gevoel geven.

GHB staat voor Gamma Hydroxy Butyraat.

Wat zijn de effecten van GHB?

De effecten van GHB zijn zowel geestelijk als lichamelijk. Het meest populaire gebruik is om mensen zich meer ontspannen te laten voelen, maar bij lage doses heeft het een alcohol-achtig effect op het lichaam, waardoor gebruikers minder angstig of geremd worden, terwijl ze ook zin in seks krijgen!

Te veel blootstelling kan leiden tot zwakte die leidt tot slaapverlamming (niet in staat om wakker te worden) als het niet meteen wordt behandeld door medische professionals met de juiste zorg plannen op zijn plaats voordat er een ongeluk gebeurt als gevolg van deze drug die zo gevaarlijk is wanneer verkeerd genomen.

Wat zijn de risico’s van GHB?

GHB is een krachtige drug die ernstige bijwerkingen kan veroorzaken wanneer hij in grote doses of in combinatie met bepaalde andere medicijnen wordt gebruikt. Bijwerkingen kunnen onder meer misselijkheid, duizeligheid en ontremming zijn – wat betekent dat je dingen kunt doen waar je later spijt van krijgt, zoals seks hebben zonder te beseffen wat je omgeving is!

GHB en de wet

Nederland is een land dat het gebruik van GHB heeft verboden. Het staat op lijst I van hun Opiumwet, wat betekent dat het wordt beschouwd als harddrugs met een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid – bij wet verboden!

Onderzoek naar GHB

GHB is van oorsprong een narcosemiddel. GHB kan als medicijn voorgeschreven worden bij ernstige slaapstoornissen. Onderzoek naar GHB in Nederland wordt met name uitgevoerd door het NISPA en het Trimbos-instituut.

Veelgestelde vragen over GHB

Hoe lang werkt GHB?

GHB werkt ongeveer 1-3 uur. De meeste mensen zijn na 3 uur nog niet nuchter. Het is daarom niet veilig om bijvoorbeeld auto te rijden 3 uur na het gebruik van GHB.

Hoelang duurt het voordat GHB is uitgewerkt?

Na enkele uren is het in de meeste gevallen al te laat. GHB is snel verdwenen. Het is in bloed maximaal 8 uur aantoonbaar en in urine maximaal 12 uur.

Wat is de prijs van GHB?

GHB wordt meestal verkocht in buisjes van 5 milliliter. De prijs van een buisje is ongeveer 4 euro.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00