Brotizolam: Effecten, bijwerkingen en risico's uitgelegd.

We hebben allemaal wel eens momenten dat we slecht slapen. Echter, als je bijna elke nacht problemen ervaart met in slaap vallen, of het je amper lukt om een hele nacht door te slapen, dan kan dat voor problemen overdag zorgen. Je voelt je moe en minder alert, waardoor je je weer moeilijk zult kunnen concentreren.

Om de negatieve spiraal van constante slapeloosheid te doorbreken, kan een arts brotizolam voorschrijven. Dit is een slaapmiddel uit de groep benzodiazepinen en is een tijdelijke oplossing voor ernstige slaapproblemen.

Brotizolam kan echter wel diverse vervelende bijwerkingen hebben, zoals vermoeidheid en soms ook spierzwakte en duizeligheid. Daarnaast is er kans op afhankelijkheid.

Lees hier meer over slaapmedicatie

Wat is brotizolam?

Brotizolam is een geneesmiddel dat rustgevend en spierontspannend werkt, het vermindert angstgevoelens, maakt suf en kan epileptische aanvallen verminderen of zelfs voorkomen. Het geneesmiddel bevordert tevens in slaap vallen.

Brotizolam is de naam van de werkzame stof en kun je sinds 1982 op de internationale markt krijgen. Het middel is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Lendormin, in tabletvorm.

bijwerkingen van brotizolam

Waarvoor wordt het gebruikt?

In de meeste gevallen wordt brotizolam voorgeschreven bij slaapproblemen of slapeloosheid. Hiervan is sprake wanneer iemand al enige tijd niet goed slaapt en daardoor overdag moeite heeft met functioneren.

Vaak worden slaapproblemen veroorzaakt door spanning of zorgen, maar ook lichamelijke klachten kunnen ervoor zorgen dat iemand slecht slaapt.

Het medicijn is vooral behulpzaam wanneer je moeite hebt met in slaap vallen, dus niet als je verwacht gedurende de nacht wakker te worden.

Lees ook: Wat zijn de zwaarste slaappillen?

Duur behandeling

Brotizolam is geen permanente oplossing voor slapeloosheid. Het geneesmiddel kan wel helpen om de oorzaken van je slaapproblemen aan te pakken. De behandeling met het middel moet zo kort mogelijk zijn, wat kan variëren van enkele dagen tot maximaal twee weken.

Het is dus niet de bedoeling dat je brotizolam lange tijd achter elkaar blijft gebruiken. Je kunt namelijk snel gewend raken aan het medicijn, wat weer ontwenningsverschijnselen kan veroorzaken als de behandeling wordt gestopt. Ook zal de werking van het geneesmiddel afnemen; in plaats van rustig en slaperig te worden, word je juist onrustig.

Raadpleeg je arts

Hoe lang je het middel moet gebruiken, moet altijd in overleg met je huisarts worden bepaald. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je het middel om de drie dagen moet nemen.

Bespreek met je arts de mogelijkheden om van je slapeloosheid af te komen. Heb je het middel voor de maximale duur van 14 dagen genomen en ben je nog niet helemaal van je problemen af, dan kan de arts eventueel bepalen om de behandeling te verlengen.

Effect van Brotizolam

Na inname word je binnen een uur slaperig en rustig. Het is dus belangrijk om thuis of op een andere veilige plek te zijn, dat je geen moeilijke klusjes meer moet doen na inname en je gemakkelijk bij je bed kunt. Het medicijn werkt ongeveer zeven uur lang.

Bijwerkingen van brotizolam

Net als het geval van andere benzodiazepinen, kan ook brotizolam vervelende bijwerkingen veroorzaken, zoals:

  • Verminderd reactie- en concentratievermogen
  • Vermoeidheid
  • Slaperigheid

Bijwerkingen die minder vaak voorkomen, zijn

  • Spierzwakte
  • Afgevlakte emotie
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Maag-darm stoornissen
  • Hartkloppingen
  • Droge mond
  • Verwardheid

Houd er rekening mee dat dit soort bijwerkingen ongelukken in het verkeer kunnen veroorzaken, maar ook op het werk of thuis. Het is dus essentieel dat je geen auto rijdt als je dit soort medicatie neemt en je goed oppast bij het bedienen van machines en apparaten. Bedenk bovendien dat, mocht je tijdens je slaap wakker worden om bijvoorbeeld water drinken of naar het toilet te gaan, dit soort bijwerkingen ook ‘s nachts doorwerken. Zorg dus dat er geen obstakels in de weg staan waar je overheen zou kunnen vallen.

bijwerkingen van brotizolam

Dosis

Raadpleeg altijd het etiket van de apotheek om de dosering te kennen.

Daarnaast spreekt het natuurlijk voor zich dat jouw behandelend arts bepaalt welke dosering je nodig hebt om de klachten aan te pakken. Houd je altijd aan de voorgeschreven dosering.

In de meeste gevallen wordt er een tablet van 0,25 mg voorgeschreven.

In het geval van ouderen of mensen die een leverprobleem of chronische ademhalingsproblemen hebben, wordt vaak een halve tablet per dag geadviseerd. Bij ernstige leverfunctiestoornis wordt toepassing niet aanbevolen.

Hoe en wanneer innemen?

Neem brotizolam in ieder geval een half uur voor het slapengaan in. In de meeste gevallen wordt er dus een tablet van 0,25 mg voorgeschreven, die op een lege maag genomen moet worden met vloeistof.

Neem het geneesmiddel uitsluitend in als je minstens zeven uur kunt slapen. In het geval je voor die tijd moet opstaan, zal je nog te veel last hebben van de versuffende werking en zal de slaperigheid je meer kwaad dan goed doen.

Alleen als je dit middel af en toe neemt, kan het je helpen met je slaapproblemen. Echter, ga je het medicijn elke nacht gebruiken, dan zal het effect na een aantal weken verdwenen zijn.

Ontwenningsslapeloosheid

Wanneer je het middel dagelijks gebruikt en voor een aantal dagen achter elkaar, kan er ontwenningsslapeloosheid optreden. In zo’n geval verwacht je lichaam het effect van de slaappillen om in slaap te vallen.

Er wordt daarom aangeraden om de slaappillen maximaal twee weken achter elkaar te slikken.

Ben je zwanger?

Indien je zwanger bent of binnenkort zwanger wil raken, moet je dat melden bij je arts. Het is tot vooralsnog niet bekend wat de risico’s van brotizolam zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Wat we wel weten, is dat bij gebruik voor lange tijd tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap er afkickverschijnselen bij de baby kunnen ontstaan. En als je een hoge dosis neemt vlak voor de bevalling, kan je kind na de geboorte problemen krijgen met de ademhaling omdat het zo versuft en slap is.

Het is daarom belangrijk om het medicijn alleen te gebruiken als het daadwerkelijk nodig is. Raadpleeg je arts, neem het zo kort mogelijk en in een lage dosis.

Borstvoeding

Wil je borstvoeding geven? Bespreek ook dit met je arts of een apotheker. Wees je ervan bewust dat het medicijn in de moedermelk terecht komt als je het inneemt. Het kan vervolgens bijwerkingen bij het kind veroorzaken. Een ander medicijn is wellicht een beter idee.

Stoppen met brotizolam

Heb je brotizolam meerdere dagen achter elkaar genomen, en ga of wil je ermee stoppen? Dan kun je dus last krijgen van ontwenningsslapeloosheid. Dat zal slapen in het begin weer wat moeilijker maken.

Indien je het middel voor langere tijd hebt gebruikt, is het belangrijk om de dosering geleidelijk te verminderen en dus niet zomaar te stoppen.

Lees ook: afbouwschema slaapmedicatie

Ontwenningsverschijnselen

De verschijnselen waar je last van kunt krijgen na het stoppen met het middel, zijn de volgende:

  • In slaap vallen zal in het begin moeilijk zijn
  • Je kunt last krijgen van hartkloppingen, nachtmerries, onrust en angst
  • Je kunt meer last krijgen van prikkelbaarheid en je somber voelen
  • Overige verschijnselen zijn zweten, rillingen, duizelingen en hoofdpijn

Gewenning

Door deze verschijnselen zal het voelen alsof je het middel weer nodig hebt. Dat is niet zo; het is ‘slechts’ een teken dat je van het middel afhankelijk bent geworden. Geef niet toe en zet door. Straks zul je je een stuk beter voelen zonder het medicijn. Binnen twee tot drie weken zullen de klachten verdwijnen.

Afhankelijkheid

Het gebruik van benzodiazepinen, zoals brotizolam, kan dus leiden tot geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. De kans op afhankelijkheid hangt samen met de duur van gebruik; hoe langer het middel wordt gebruikt, hoe groter de kans op afhankelijkheid. Mensen die vroeger alcohol– of medicijnen hebben misbruikt, hebben meer kans op afhankelijkheid.

Genezen zonder medicijnen

Om slapeloosheid te behandelen, wordt er geadviseerd om dat eerst zonder medicijnen te proberen. Geneesmiddelen moeten alleen genomen worden bij uitzondering, zoals in het geval van acute ernstige slapeloosheid of ernstig disfunctioneren overdag.

Need advice?
Call our helpline

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00